Acordarea primului ajutor in diverse situatii

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Acordarea primului ajutor in diverse situatii
Adauga informatie
Educatia pentru sanatate ar trebui sa fie o preocupare constanta a oamenilor. Am putea sa invatam cum sa traim sanatos, sa adoptam un regim de viata echilibrat si sa ne ferim de anumite imbolnaviri.
Dar educatia pentru sanatate inseamna mai mult. Ar trebui sa cunoastem si cateva masuri imediate de salvare a vietii. Sa nu fim egoisti si sa-l ajutam pe cel aflat in suferinta.
Sa depasim comoditatea sau nepasarea pentru a contribui la salvarea unei vieti.
Primul ajutor acordat uneori chiar de nespecialisti reprezinta o metoda eficienta de salvare a vietii in situatii neprevazute (accidente, traumatisme, stop cardio-respirator, coma).
Etape ale primului ajutor:
- incercam sa stabilim comunicarea cu persoana ranita/cu victima (prin intrebari de genul: ce s-a intamplat cu dumneavoastra?, ma auziti? cum va numiti?, ce va doare?). Sunt si situatii in care victima nu poate vorbi din cauza traumelor provocate de accident, dar daca reactioneaza si raspunde prin gesturi la intrebarile noastre, la atingeri sau la altfel de stimuli externi inseamna ca este constienta.
-daca nu raspunde si nu reactioneaza in nici un fel la stimulii verbali sau la atingeri inseamna ca nu este constienta si atunci trebuie verificate imediat cele doua functii vitale: respiratia (daca victima respira spontan) si circulatia (daca inima functioneaza controlul pulsului - la nivelul gatului, artera carotida, la nivelul incheieturii mainii � artera radiala).Cea mai importanta metoda pentru a ajuta la salvarea vietii unui om este resuscitarea cardio-respiratorie. Aceasta este o tehnica de mare eficacitate, aplicabila si de persoanele care nu au studii medicale. De preferat - pentru realizarea corecta a tehnicii de resuscitare - ar fi ca in scoli, facultati, institutii sa existe periodic scurte stagii de instruire pentru acordarea primului ajutor.Este bine sa se cunoasca faptul ca in caz de oprire a inimii, cel care acorda primul ajutor dispune doar de 3 � 4 minute pentru a efectua cu succes resuscitarea. Dupa 4 minute se considera ca hipoxia cerebrala (lipsa de oxigen la nivelul creierului) duce la leziuni cerebrale care vor transforma bolnavul, eventual salvat, intr-o fiinta pur vegetativa.Pe scurt, fara a intra in detalii de tehnica (asta ar presupune si prezentare unor schite, unor desene) � masajul cardiac extern isi propune sa inlocuiasca functia de pompa a inimii, care trimite in circulatie cantitatea de sange oxigenat. Bolnavul trebuie sa fie asezat pe o suprafata dura si plata (masa, pat rigid, scandura). Se realizeaza compresiuni cu podul palmei pe treimea inferioara a sternului � cealalta palma se suprapune peste prima, pentru a intari forta de presiune. Compresia asupra toracelui victimei se realizeaza cu un ritm de 50-60 compresii pe minut.
La patru-cinci compresii ritmice pe stern se realizeaza o respiratie artificiala (gura-la-gura sau gura-la-nas).
Reguli generale de comportare in cazul dezastrelor (incendii, accidente, cutremure de pamant, inundatii,etc)
- pastrati-va calmul, nu intrati in panica pentru ca sa puteti actiona eficient in favoarea dumneavoastra si a familiei;
- este important sa aveti pregatit din timp un stoc de provizii (apa, alimente, medicamente) pentru a supravietui cateva zile; la indemana trebuie sa se afle si trusa de prim ajutor (fasa, comprese sterile, alcool, apa oxigenata,etc);
- nu produceti scantei, nu aprindeti lumanari, chibrituri, alte surse de foc deschis daca simtiti miros de gaze sau de produse petroliere;
- nu atingeti conductorii electrici sau alte instalatii electrice avariate;
- daca este necesara parasirea locuintei in caz de dezastre (evacuare), luati actele de identitate, o sursa de iluminat (lanterna), un aparat de radio cu baterii, telefonul mobil, cateva provizii de apa, alimente, medicamente;
- acordati ajutor ranitilor, batranilor, copiilor si anuntati echipele de prim ajutor pentru a interveni;
- anuntati telefonic autoritatilor locale evenimente cum ar fi incendii, inundatii, accidente, alunecari de teren, prabusiri, etc.

SURSA 02


Intepaturile de insecte

In urma intepaturilor de insecte (albine, viespi, furnici etc.) pot apare atat reactii locale la locul intepaturii, manifestate prin eritem (roseata), edem (umflare) si prurit (mancarime) sau durere, cat si reactii generalizate, unele putand chiar pune viata in pericol. Reactia generalizata poate apare daca victima este intepata de un numar mai mare de insecte sau daca prezinta o sensibilitate individuala (alergie) la intepatura de insecte.
Primul ajutor:
- se incearca indepartarea acului albinei ramas infipt in piele, cu ajutorul unui ac sau cutit, dar fara a stoarce zona sau strivi acul
- pe locul intepaturii se poate aplica apa oxigenata, alcool sanitar sau se spala cu apa
- se aplica o punga cu gheata sau ceva rece, pentru a determina vasocontrictie locala, fapt ce scade absorbtia veninului la nivel local
- in cazul reactiilor alergice grave, cand survine stopul cardio-respirator, se apeleaza serviciul 112 si se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
Muscatura de animale
Muscaturile provocate de animale, sunt periculoase atat prin leziunile tisulare pe care le antreneaza, cat si prin riscul unor infectii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau tetanosul.
Primul ajutor:
- se curata si dezinfecteaza tegumentele din jurul plagii
- se curata si dezinfecteaza plaga (rana), punandu-se sub un jet de apa rece
- se aplica comprese sterile
- victima trebuie sa se prezinte la o unitate medicala, pentru examinarea si pansarea plagii si pentru vaccinare antitetanica sau antirabica, daca este cazul.
De retinut!
Uneori muscatura poate determina leziuni tisulare importante, cum ar fi lezarea unui vas de sange important cu hemoragie consecutiva, ruptura musculara etc. In astfel de cazuri masurile de prim ajutor se vor adapta la leziunile produse: oprirea hemoragiei, transportul de urgenta la spital si, daca este cazul, resuscitare cardio-respiratorie.
Muscatura veninoasa
O atentie deosebita trebuie acordata in cazul muscaturilor veninoase, care pot fi produse de serpi, scorpioni, paianjeni etc., cand leziunile tisulare locale sunt nesemnificative fata de riscul pe care-l prezinta difuzia veninului (toxinelor) in circulatia sangvina.
De aceea in astfel de cazuri:
- in cazul muscaturii de sarpe, deasupra muscaturii (la radacina membrului) se va aplica un garou, pentru a impiedica raspandirea veninului in restul corpului
- in cazul muscaturii de scorpion sau paianjen se va aplica un garou la radacina membrului iar peste zona intepata se va pune o punga cu gheata (ceva rece)
- si se transporta victima de urgenta la spital.
In cazul turistilor care urmeaza sa calatoreasca intr-o zona a carei fauna specifica cuprinde scorpioni, paianjeni sau serpi veninosi, acestia ar trebui sa aiba asupra lor un antidot specific (ser antivenin).
Inteparea cu spini, aschii si alte obiecte ascutiteSus
In cazul inteparii pielii in spini, aschii sau alte obiecte mici si ascutite, acestea determina de obicei plagi mici, dar obiectul ascutit sau fragmente din acesta pot ramane infipte in piele.
Primul ajutor:
- curatarea zonei din jurul intepaturii, prin spalare cu apa si sapun
- extragerea obiectului ascutit cu ajutorul unei pensete sau cu ajutorul unui ac steril, cu care se indeparteaza usor pielea din jur pana ce se descopera capatul corpului strain ramas in piele, care se extrage apoi cu penseta; daca nu poate fi scos, solicitati ajutor medical
- dupa indepartarea corpului strain din piele, leziunea se trateaza ca orice plaga: se dezinfecteaza cu dezinfectanti slabi (apa oxigenata, rivanol) si apoi se panseaza cu comprese sterile
- deoarece de cele mai multe ori corpul strain nu este unul steril, exista riscul unei infectii, leziunea se urmareste cateva zile si daca in zilele urmatoare apar semne de infectie (inflamatie, durere, puroi) consultati medicul.
Lipotimia (lesinul)
Lipotimia reprezinta pierderea reversibila a constientei de scurta durata (secunde-minute). Apare de obicei printr-un mecanism reflex, ca urmare a scaderii oxigenarii cerebrale, in conditiile stationarii prelungite in ortostatism, in aglomeratie, incaperi aglomerate si neaerisite; mai poate aparea in conditii de stres psihic sau fizic, in suprasolicitari, insolatii, hipoglicemii etc.
Aceasta stare este reversibila spontan chiar si fara nici un ajutor din exterior. Atitudinea in fata unei persoane care lesina este urmatoarea:
- daca este posibil, victima va fi prinsa in brate, pentru a nu se lovi in cadere
- se va aseza culcat, cu fata in sus si cu capul intr-o parte
- se vor ridica membrele inferioare mai sus decat trunchiul
- se stropeste victima cu apa rece pe fata
- se supravegheaza pana ce-si recapata constienta sau daca aceasta stare se prelungeste se solicita ajutorul medical de urgenta.
Hipoglicemia
Hipoglicemia reprezinta scaderea concentratiei de glucoza in sange, sub un anumit nivel. Poate apare in conditiile lipsei aportului alimentar sau a unui efort fizic intens, a abuzului de alcool, dar cel mai frecvent apare la pacientii diabetici ca urmare a unei doze prea mari de insulina in raport cu aportul lor alimentar.
Semnele unei hipoglicemii sunt:
- agitatie, tremuraturi, transpiratii, senzatie de foame
- in formele severe poate apare confuzie, tulburari de comportament, convulsii, pierderea starii de constienta pana la coma hipoglicemica.
Primul ajutor:
- recunoasterea semnelor hipoglicemiei si evaluarea functiilor vitale
- la o persoana constienta i se va oferi repede ceva dulce: o lingurita de zahar, o bomboana, suc dulce etc.
- nu i se va oferi nimic sa bea sau sa manance unei persoane inconstiente: se va solicita ajutor medical de urgenta (112)
- daca functiile vitale sunt absente se vor incepe manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
Convulsii
Convulsiile reprezinta contractii involuntare ale musculaturii corpului; ele pot afecta intreaga musculatura - convulsii generalizate sau numai o parte din musculatura - convulsii focale. Apar ca urmare a unor descarcari electrice bruste si anormale la nivelul creierului. Desi convulsiile sunt caracteristice epilepsiei, ele pot apare si in alte situatii:
- convulsiile febrile la copii in primii 3-5 ani, in contextul unor pusee febrile
- tulburari metabolice: hipoglicemie, tulburari hidroelectrolitice, encefalopatia hepatica sau uremica
- traumatisme cerebrale
- intoxicatii cu: stricnina, insecticide organofosforice, alcool etc.
Primul ajutor:
- se va incerca evitarea producerii unui traumatism in cadere: se va incerca prinderea victimei sau indepartarea unor obstacole de care s-ar putea lovi
- se intoarce daca este posibil victima in pozitie de siguranta (pe o parte) si se solicita ajutor medical.
Criza de astm bronsic
Astmul bronsic este o boala cronica caracterizata printr-o hiperreactivitate a cailor respiratorii la diversi stimuli; in functie de mecanismul declansator poate fi astm bronsic extrinsec (alergic) sau astm bronsic intrinsec (infectios). Bolnavii care sufera de astm bronsic pot avea de la perioade complet asimptomatice pana la simptome severe zilnice.
O criza de astm bronsic se caracterizeaza prin:
- simptomele care anunta o criza: rinoree, stranut, cefalee, lacrimare, tuse seaca iritativa
- apare dispnee, tuse seaca iritativa, agitatie, transpiratii - care trezesc bolnavul din somn
- dispneea devine paroxistica, expirul suierator (whhezing), bolnavul sta in sezut sau in fata geamului (nu sta culcat), este agitat, cianotic
- la sfasitul crizei tusea devine productiva cu expectoratie alba-vascoasa, aerata si apare poliurie (urineaza mult).
- dureaza approximativ 1-2 ore.
Atitudinea in timpul unei crize de astm bronsic:
- eliminarea factorului declansator daca este vorba despre unul alergic
- administrarea medicatiei antiasmatice, cu durata scurta de actiune (spray, aerosol).
Bolnavii astmatici au un plan terapeutic stabilit impreuna cu medicul lor curant, care cuprinde atat tratamentul de fond (administrat zilnic) cat si tratamentul necesar in timpul unei crize de astm bronsic.
Daca criza dureaza mai mult de 1-2 ore, daca simptomele nu cedeaza la medicatia antiasmatica sau daca starea bolnavului se agraveaza, apare bradicardie, hipotensiune, cianoza, astenie marcata trebuie solicitat ajutor medical de urgenta.
Infarctul miocardic
Infarctul reprezinta necroza unei portiuni din muschiul inimii, ca urmare a ischemiei prelungite, ce se produce prin scaderea fluxului de sange ce iriga muschiul inimii. Aceasta se datoreaza fie unui spasm la nivelul arterelor coronare fie datorita obstruarii lumenului unei ramuri a arterelor coronare.
Simptomul caracteristic este durerea toracica de intensitate mare, aparuta de obicei la efort dar nu numai, cu caracter de constrictie, gheara, apasare, cu durata de peste 30 minute, care poate iradia la baza gatului, in umar sau in membrul superior stang, insotita de transpiratii si anxietate.
Cand apar astfel de simptome, mai ales daca nu cedeaza la repaus sau dupa administrarea de nitroglicerina sublingual, trebuie avut in vedere un posibil infarct miocardic.
Primul ajutor:
- repaus: se va intrerupe orice efort fizic
- se solicita ajutor medical calificat
- bolnavul constient va mesteca jumatate de comprimat de Aspirina
- se evalueaza functiile vitale si daca este nevoie se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie
- daca bolnavul este singur poate fi de ajutor sa-si pastreze calmul, sa inspire adanc si sa incerce sa tuseasca cu putere; repetand aceasta succesiune inspir adanc-tuse se asigura o mai buna oxigenare si se stimuleaza circulatia sangelui spre inima.

SURSA 03

Oricat ai fi de atent cu sanatatea ta sau cu obiectele pe care le manuiesti, este imposibil sa nu fii victima sau martor la un mic "accident". De aceea este foarte important sa stii cum se acorda primul ajutor, iin diverse situatii.
Ameteala poate aparea din numeroase cauze: varsta (ametelile apar mai des la persoanele iin varsta), unele boli, schimbarea brusca a pozitiei, spaima, stresul, hipotensiunea, alimentatia bogata iin grasimi etc. Ce poti face atunci cand, brusc, te apuca ameteala ?
- Daca esti intr-o iincapere, asaza-te, inchide ochii, apleaca-ti capul inainte si respira adanc. Roaga pe cineva sa deschida fereastra. Daca esti acasa, intinde-te incet iin pat. Incearca sa stai cu picioarele mai sus decat restul corpului, pentru ca sangele sa circule mai bine spre creier.
- Daca esti pe strada, opreste-te din mers. Asaza-te, iar daca nu ai pe ce, macar sprijina-te de un zid. Incearca sa tii capul nemiscat. De obicei, in cateva minute, ameteala trece. * Poate ca ameteala a aparut din cauza ca n-ai mancat nimic. Bea repede un suc de rosii sau de fructe sau ia o lingurita de miere.
Important! Cheama Salvarea daca in afara de ameteli apar si simptome ca tremuratul mainilor si al picioarelor, vedere tulbure, greutati in vorbire sau in mentinerea echilibrului.
Nu uita! Daca ametelile apar des sau dureaza mult, trebuie neaparat sa te duci la medic. Numai asa poti afla exact cauza si cum te poti trata. Insa de cele mai multe ori ametelile sunt trecatoare.
Primul ajutor in caz de arsuri
Lichidele sau vaporii fierbinti, focul, soarele, unele substante chimice si curentul electric pot provoca arsuri mai mult sau mai putin grave ale pielii. Cu cat leziunea este intinsa pe o portiune mai mare a corpului, cu atat mai grava este arsura. Ce faci daca te-ai ars?
- Daca arsura este usoara, adica pielea este doar rosie, inflamata si dureroasa, dar nu apar basicile, introdu imediat zona lezata in apa rece sau tine-o sub jet de apa rece timp de 10 minute (chiar mai mult daca durerea nu cedeaza). Nu uita! Jetul nu trebuie sa fie puternic si nici sa curga direct pe rana. Daca nu ai apa la indemana poti folosi lapte sau bere rece.
- Daca apar basicile, in niciun caz nu le sparge, caci se pot infecta. Pulverizeaza zona cu un spray pentru arsuri (Oximed), apoi panseaza-te cu pansament steril. Nu folosi vata, caci pot ramane scame in rana, si nici leucoplast. Nu pune pe arsura unguente, grasimi, alifi, caci sub acestea se poate dezvolta o infectie.
- Daca arsura este profunda, indeparteaza toate obiectele din zona (ceas, bijuterii, verigheta) inainte sa apara umflatura.
- Daca au luat foc hainele, flacarile trebuie stinse cu o patura sau altceva, care sa nu fie din material sintetic ori usor inflamabil. Hainele arse se indeparteaza cu atentie, prin decuparea cu o foarfeca, iar zonele arse trebuie puse sub apa rece pana la sosirea medicului.
Atentie! Nu incerca sa scoti hainele care s-au lipit de piele. Pana la sosirea ambulantei sau pana se ajunge la spital, pacientul trebuie acoperit cu cearsafuri curate, pentru a feri ranile de microbi.
Nu uita! In afara de arsurile usoare (de gradul I), toate celelalte trebuie tratate intr-o institutie medicala, de catre personal specializat.
Primul ajutor in caz de epistaxis (sangerare nazala)
Sangerarea nazala (numita medical epistaxis) poate fi cauzata de o lovitura, inflamatia mucoaselor nazale, infectie a cailor respiratorii superioare, dar poate aparea si daca nasul este suflat puternic si repetat, ori dupa un stranut, mai ales daca narinele sunt deja sensibilizate din cauza guturaiului sau gripei. Masurile de prim ajutor constau in oprirea sangerarii si prevenirea trecerii sangelui iin esofag sau in plaman. Cum procedezi daca iti curge sange din nas?
- Sufla-ti bine nasul, pentru a elimina mucusul sau cheagurile de sange.
- Nu apleca capul pe spate! Asaza-te pe un scaun si tine capul in fata, aplecat spre podea.
- Respira pe gura si apasa cu degetul aratator narina care sangereaza, timp de 10 minute.
- Daca sangerarea nu se opreste, continua sa apesi narina cu o compresa cu apa rece, alte 10 minute.
- Poti introduce in narina cu pricina un tampon imbibat iin apa oxigenata, in suc de lamaie sau in otet (atentie, tamponul sa fie suficient de mare ca sa nu ramana inauntru).
- Daca hemoragia s-a oprit, evita sa-ti atingi sau sa-ti sufli nasul in urmatoarele ore, pentru a nu indeparta cheagul format. Intinde-te in pat pentru o jumatate de ora si odihneste-te.
Nu uita! Daca dupa 30 de minute de apasare si aplicatii reci hemoragia nu s-a oprit trebuie sa te adresezi imediat unui medic.
Primul ajutor in caz de lesin
Lesinul intervine atunci cand creierul nu mai primeste suficient sange oxigenat, lucru care se poate intampla in numeroase situatii: durere foarte mare, emotii puternice, hipoglicemie (cauzata de oboseala si nemancare), sederea iintr-o incapere unde aerul este inchis, irespirabil, statul prea mult in picioare nemiscat, din cauza unor accidente etc. In general, victima unui lesin isi pierde cunostinta pentru scurt timp, 1-2 minute, si isi revine repede daca se fac manevre pentru a-i reoxigena creierul. Cum se face asta? Daca imprejurarile arata ca o persoana a suferit un lesin simplu, din cauze lipsite de gravitate, iata ce trebuie sa faci:
- Culca persoana si ridica-i picioarele cu 15-30 de centimetri mai sus decat corpul (nu-i pune perna sub cap), ca sa ajunga mai mult sange la creier.
- Slabeste cravata sau gulerul prea strans.
- Sterge-i fruntea cu o compresa inmuiata in apa rece sau trece-i pe sub nas otet, ulei de camfor sau de menta.
-  Nu incerca sa-i dai sa bea ceva pentru ca victima este inconstienta si s-ar putea ineca.
-  Asigura-te ca persoana lesinata are caile respiratorii libere, adica poate respira bine.
- Dupa ce isi revine, victima trebuie sa mai stea culcata cateva minute.
Nu uita! Cheama de urgenta medicul daca persoana nu-si recapata cunostinta in cel mult 5 minute, daca este vorba de cineva in varsta, care ar fi putut suferi un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral sau daca stii ca bolnavul are diabet (ar putea fi vorba de coma diabetica).


Alte informatii:   Muscatura de animale , Lesinul , epistaxis
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Masuri de prim ajutor in cazul hipertermiei, ...
Sub denumirea de hipertermie sunt cuprinse manifestari ce apar in contextul expunerii la caldura (nu numai la soare). Sunt mai frecvente vara dar pot aparea in orice anotimp. In urma expunerii prelungite la temperaturi crescute (caldura) pot aparea: arsuri solare, edeme, crampe musculare, ...
Sfaturi utile in cazul expunerii la frig: degeraturile ...
Degeraturile Degeraturile sunt leziuni tisulare consecutive expunerii la temperaturi scazute (frig) intalnite de obicei in sezonul rece sau in cazul unor incidente turistice pe munte. De obicei afecteaza extremitatile: degetele de la maini sau picioare, nasul si urechile. In functie de ...
Acordarea primului ajutor in diverse situatii ...
Educatia pentru sanatate ar trebui sa fie o preocupare constanta a oamenilor. Am putea sa invatam cum sa traim sanatos, sa adoptam un regim de viata echilibrat si sa ne ferim de anumite imbolnaviri. Dar educatia pentru sanatate inseamna mai mult. Ar trebui sa cunoastem si cateva masuri imediate de ...
Ce facem in cazul arsurilor ...
Arsuri de gradul I Pentru a deosebi o arsura minora si una grava trebuie sa determini gradul si marimea leziunii pe suprafata corpului. Prin determinarea celor 3 grade de gravitate in cazul arsurilor (gradul I, gradul II si gradul III) vei stii cate de urgente sunt ingrijirile medicale. Gradul ...
Actionati rapid in caz de inec! ...
Inecul presupune asfixierea, cauzata de umplerea cailor rsspiratorii cu apa sau alt lichid. Pentru acordarea primului ajutor, ai la dispozitie maxim 4-5 minute. Victima trebuie scoasa din apa si trebuie inceputa imediat respiratia artificiala.Scoaterea victimei din apa trebuie facuta cu foarte mar ...


Acordarea primului ajutor in diverse situatii


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro