Alimentatia defectuoasa duce la pancreatita

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Alimentatia defectuoasa duce la pancreatita
Adauga informatie
Pancreatita are loc atunci cand se inflameaza pancreasul, o glanda cu dimensiune mare localizata in spatele stomacului. Glanda aceasta serveste organismul in doua feluri. Mai intai, ea produce insulina si glucagonul, doi hormoni care regleaza metabolismul carbohidratilor. In acest mod, pancreasul functioneaza pentru a ajuta normalizarea nivelului de zahar in sangele organismului. In al doilea rand, pancreasul nu doar secreta hormoni, ci si produce enzima digestiva. Enzima este o substanta care accelereaza reactiile biochimice. Enzima digestiva, apoi, contribuie la digestie prin cresterea ritmului in care organismul descompune mancarea. Cand apare pancreatita, de obicei se datoreaza enzimei digestive care ataca si digera pancreasul, care a produs-o la inceput.
Pancreatita – Acuta sau Cronica?
Pancreatita variaza in severitate. Desi simptomele manifestate pot fi asemanatoare, efectele asupra corpului difera de la o extrema la alta. Ea se prezinta in doua feluri:
Pancreatita Acuta. Inflamatie care in general dureaza cateva zilei si apoi trece, de cele mai multe ori in recuperare completa. Atacurile acute continue pot duce la boala cronica.
Pancreatita Cronica. Are loc atunci cand inflamarea pancreasului este grava sau repetata. Cazurile cronice sunt mult mai serioase decat cele acute fiindca semnaleaza un pericol permanent asupra pancreasului si pot crea mai departe complicatii cum ar fi diabetul sau deficiente de vitamine. B12, o vitamina esentiala pentru formarea celulelor rosii in sange, a sanatatii nervoase, pentru metabolismul grasimii si al carbohidratilor, poate ajunge nivel periculos de scazut cu astfel de deficiente.
Pancreatita – Simptome si posibile cauze
Pancreatita manifesta urmatoarele simptome:
- Durere severa in zona abdominala de sus (in cazul pancreatitei acute, durerea incepe brusc; la cea cronica durerea este in general constanta).
- Greata si vomitat.
- Abdomen umflat si sensibil.
- Dezhidratare.
- Tensiune mica care poate cauza lesin/ameteala.
- In cazul pancreatitei cronice, fecalele se pot ingalbeni avand un miros rau.
Pancreatita de cele mai multe ori este cauzata de pietrele la fiere introduse in canalul pancreatic, sau de abuzul de alcool. Potrivit statisticilor, noua din zece cazuri de pancreatita cronica se intampla din cauza alcoolului. De asemenea, pancreatita poate fi cauzata de anumite medicamente (acetaminofen, sulfonamid, diuretice tiazidice si furosemide); de o rana severa la abdomen cum ar fi lovitura sau operatia; de infectie virala cum ar fi hepatita sau oreion; de anormalitati genetice in canalul pancreatic.
Pancreatita – Interventia medicala si suplimentarea sugerata
Pancreatita in timpul atacului acut, in general ofera recuperare completa. Totusi, in timpul atacului, bolnavul poate primi medicamente pentru calmarea durerii si lichide intravenoase. Este important sa se infraneze de la mancat in timpul episoadelor acute, din moment ce mancarea creste cantitatea enzimei digestive pe care pancreasul o produce. Postul ofera timp pancreasului sa lucreze mai incet si sa inceapa astfel sa se vindece.
De asemenea, pancreatita poate semnala nevoia de operatie. Daca, de exemplu, pietrele la fiere nu sunt eliminate din organism pe cale naturala, medicul va folosi colangiopancreatografia endoscopica retrograda pentru a indeparta pietrele. In mod caracteristic, este necesara eliminarea pe cale chirurgicala a fierii. Pancreatita, in special in cazurile cronice, este un semn al abuzului de alcool. Prin urmare, este recomandat sa se puna capat alcoolului. Bautura continua poate cauza daune ireversibile, inclusiv cicatrice sau reducerea producerii de enzime si hormoni.
Datorita faptului ca pancreatita afecteaza proportiile in care se secreta insulina, cauzeaza si probleme ale nivelului de zahar in sange, fiindca, fara un nivel corect de insulina, organismul nu poate metaboliza carbohidratii in mod adecvat. Cromium picolinate este recomandat ca supliment mineral important in stabilizarea si mentinerea nivelului de zahar in sange. Enzima pancreatica si proteolitica (enzima care ajuta la descopunerea proteinelor) se dovedesc a fi benefice pentru ca ajuta la scaderea inflamatiei si ajuta la digestie. In final, suplimentul crud pentru pancreas ofera suport glandei inflamate prin neutralizarea atacului organismului impotriva pancreasului, oferindu-i timp necesar pentru vindecarea corespunzatoare. Asa cum se procedeaza cu toate suplimentele, urmeaza instructiunile de pe eticheta din cutie.
Pancreatita poate duce la probleme ulterioare. Impreuna cu diabetul si deficienta nutritionala, ea poate duce la dezvoltarea cancerului pancreatic. Cancerul pancreatic are o rata ridicata de mortalitate, ocupand locul patru in mortile de cancer in Statele Unite. Prin urmare, este important ca persoana care sufera de pancreatita sa lucreze pentru a imbunatati sanatatea pancreasului. Facand aceasta, pot fi prevenite atacurile ulterioare de pancreatita si riscul cancerului pancreatic.

SURSA 02

GENERALITATI
Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului, o glanda cu secretie mixta (exocrina si endocrina) si cu importanta majora in functionarea corecta a organismului. Este localizata anterior de coloana vertebrala, posterior de stomac si vine in raport cu splina (la extremitatea stanga) si cu duodenul (la extremitatea dreapta).
Fiind o glanda mixta, secreta:
- Enzime digestive foarte puternice (prin componenta exocrina reprezentata de acini). Sucul pancreatic este drenat prin canalele excretorii in duoden, unde participa la digestia chimica a tuturor principiilor alimentare: carbohidrati, proteine si lipide, prin zaharaze, proteaze, lipaze. Aceste enzime sunt secretate in forma inactiva, activarea lor facandu-se doar in lumenul duodenal. - Hormoni precum insulina si glucagonul (prin componenta endocrina, alcatuita din asa numitele insule Langerhans, ce reprezinta aproximativ 2% din masa totala a pancreasului). Hormonii pancreatici sunt raspunzatori de reglarea glicemiei si de modul in care organismul isi regleaza rezervele de energie. Ei sunt secretati in torentul sangvin, fluxul sangvin fiind de 10 ori mai mare pentru pancreasul endocrin comparativ cu cel exocrin, iar de aici ajung la tesuturile si organele tinta, exercitand efectele specifice. Inflamatia parenchimului glandular, fenomen ce sta la baza pancreatitei, este declansata de factori care duc la
activarea intrapancreatica a enzimelor, inainte de a fi eliminate in duoden, ceea ce va distruge si necroza tesutul, procesul fiind de fapt, autodigestia pancreasului. Sunt doua mari forme de pancreatita: acuta si cronica, fiecare avand cauze, evolutie, tratament si prognostic diferite.
Pancreatita acuta
Reprezinta inflamatia brusc aparuta a pancreasului (atac acut intr-un timp scurt). Este o boala relativ frecventa, reprezentand aproximativ 10% din cauzele de internare intr-un departament de urgenta (din totalul urgentelor chirurgicale abdominale). Factorii etiologici principali sunt reprezentati de consumul excesiv si constant de alcool si de litiaza biliara. Alte cauze sunt reprezentate de anumite medicamente, infectii, traumatisme pancreatice, tulburari metabolice cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemiile, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si interventii chirurgicale sau endoscopice localizate peripancreatic. La aproximativ 10-15% din pacienti, cauza ramane necunoscuta.
Severitatea pancreatitei acute variaza de la moderata (resimtita de pacient ca disconfort abdominal) la severa (amenintatoare de viata). In ciuda gravitatii bolii, peste 80% din pacienti se recupereaza total dupa ce sunt tratati corespunzator si in timp util. In cazurile foarte severe, pancreatita acuta poate duce la dezvoltarea unor hemoragii intraparenchimatoase severe, cu necroze ischemice intinse, suprainfectii bacteriene si in final, formarea de chisturi pancreatice. Aceste situatii sunt grave si prin faptul ca pot determina instalarea insuficientei multiple de organ prin diseminarea sangvina a toxinelor si enzimelor pancreatice in torentul sangvin. De aici aceste toxine sunt vehiculate in intregul organism si pot afecta orice tesut si organ in special pe cele cu importanta vitala.
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica apare in mod obisnuit dupa un episod de pancreatita acuta si este expresia evolutei procesului inflamator pancreatic. In peste 70% din cazuri, pancreatita cronica este cauzata de consumul prelungit de alcool (alcoolism cronic). Cauze mai putin obisnuite sunt reprezentate de tulburarile metabolice. Un procent foarte scazut din pacienti au pancreatita cronica ereditara. Pancreatita cronica este caracterizata prin proces inflamator progresiv si reparatie prin fibroza. Primul afectat este compartimentul exocrin, ulterior inflamatia extinzandu-se si asupra celui endocrin, cu aparitia insuficientei pancreatice globale. Pancreatita cronica nu este o boala frecventa, comparativ cu forma acuta. Simptomatologia pancreatitei cronice este foarte variata si nu de putine ori aceasta este asimptomatica sau paucisimptomatica ani de zile. Tabloul clinic poate fi precipitat de o acutizare, ceea ce va duce la instalarea brusca a durerii abdominale si a modificarilor functionale ale pancreasului (cu afectarea ambelor componente) ceea ce se va manifesta prin maldigestie si alterarea glicemiei.

SIMPTOMATOLOGIE
Pancreatita acuta se caracterizeaza prin simptomatologie cu debut brusc, intens si violent. Principalele acuze sunt:
- durere abdominala severa cu localizare in jumatatea superioara a abdomenului si cu iradiere in spate si umar stang; este caracterizata ca o durere in bara si clasic este rezistenta la analgezice obisnuite. Se agraveaza la alimentatie (mai ales la produse bogate in grasimi).
- sensibilitate abdominala la palpare, perete abdominal edematiat, abdomen umflat, aparare musculara in epigastru si zonele adiacente
- greturi, varsaturi (alimentare, bilioase, mixte)
- diaree si oprirea tranzitului intestinal
- stare generala alterata - pacient tahicardic, febril, agitat, cu transpiratii reci pana la aparitia socului si instabilitatii hemodinamice generale.
Pancreatita acuta severa asociaza semne de insuficienta organica multipla, cu afectarea respiratiei, functiei renale si cerebrale.
Pancreatita cronica - simptomatologia ei seamana foarte mult cu cea a pancreatitei acute (in special in momentul atacului). Durerea este constanta, are aceeasi localizare si iradiere si in cazul unor pacienti poate afecta serios calitatea vietii.
Alte simptome: scadere ponderala semnificativa, prin afectarea absorbtiei principiilor alimentare (ca rezultat al insuficientei pancreasului exocrin ce devine in timp incapabil sa secrete enzime necesare digestiei corespunzatoare a alimentelor, ca rezultat al fibrozei extensive ce caracterizeaza pancreatita cronica). Pacientii prezinta steatoree (diaree cauzata de malabsorbtia lipidelor, ce are un miros ranced, fetid) si tulburari de alimentatie, in special cand consuma alimente bogate in proteine si lipide. In timp, pacientii pot dezvolta si diabet zaharat (prin prinderea in procesul patologic a componentei endocrine).

CAUZE
Majoritatea cazurilor de pancreatita acuta sunt cauzate de litiaza biliara si consumul excesiv si cronic de alcool. Alte cauze, mai putin intalnite sunt: consumul diverselor medicamente, tulburari de metabolism lipidic (in special trigliceride), infectii, operatii sau traumatisme abdominale. 10-15% din pancreatite raman totusi fara o cauza decelabila si sunt considerate idiopatice. Pancreatita cronica are drept principala cauza ingestia cronica de alcool (in 70% din cazuri - pacientii afectati consumand in medie peste 15 grame de alcool/zi, timp de 6-12 ani) care afecteaza in mod direct si ireversibil parenchimul, ducand la necroze si fibroze ulterioare de tesut pancreatic. Exista si pancreatite cronice datorate dezechilibrelor metabolice, cauzelor ereditare sau asociate consumului abuziv de AINS, pancreatite autoimune sau secundare disfunctiei sfincterului Oddi. La copii, cea mai frecventa cauza este fibroza chistica (mucoviscidoza - boala ereditara ce afecteaza glandele exocrine ale ficatului, pancreasului, avand si determinari pulmonare severe si cauzand insuficiente organice multiple).
Cauze ale pancreatitei acute:
- medicamente: sulfonamide, azatioprina, steroizi, AINS, furosemid, diuretice tiazidice. Pancreatita acuta poate sa apara si in cadrul unor boli autoimune precum poliarterita nodoasa, lupus eritematos sistemic.
- infectii virale cu paramyxovirusuri, cu cytomegalovirusuri, Epstein Barr.
- manevre endoscopice: ERCP (colangiopancreatografie retrograda).
Cauze mai putin comune: necroza grasoasa, carcinoame de cap de pancreas, blocarea ductului cu ascarizi, infectii cu varicela zoster.

FACTORI DE RISC

Pancreatita poate sa apara la orice individ, in plina stare de aparenta sanatate, insa este mai frecventa la adulti (comparativ cu tinerii si batranii) si la barbati (fapt explicat prin prezenta factorilor de risc). Exista o serie de factori favorizanti ce asociaza un risc mai mare de a dezvolta pancreatita la anumite categorii populationale:
- teren biliar patologic: litiaza biliara, microlitiaza (nisip) biliara
- obiceiuri alimentare: consum cronic si exagerat de alcool, consum excesiv de grasimi
- teren metabolic: sindrom metabolic.
Pancreatita acuta poate fi prima manifestare in cazul litiazei biliare. Cele doua patologii sunt asociate deoarece ductul de excretie al colecistului se uneste cu canalul excretor pancreatic si se deschide in duoden printr-un orificiu comun. Astfel, un calcul migrat din vezica biliara ce ajunge sa blocheze ampula duodenala va bloca ductul pancreatic. Sucul pancreatic, dar si o parte din bila vor ajunge retrograd prin canalul Wirsung (ductul principal pancreatic) in interiorul parenchimului pancreatic, unde vor activa enzime ce declanseaza autodigestia. Procesul de activare enzimatic este autointretinut, iar punctul cheie este transformarea tripsinogenului in tripsina. Ulterior se vor activa si lipazele pancreatice si amilazele, reactiile producandu-se in lant. Procesul nu este localizat, si se poate extinde loco-regional, determinand distructii peripancreatice importante, hemoragii locale si acumulare de lichid intraperitoneal. Factorii de risc pentru pancreatita cronica sunt in principal: atacurile de pancreatita acuta si consumul prelungit de alcool. Persoanele cu pancreatita cronica sunt de obicei barbati, cu varsta intre 30-45 de ani.

DIAGNOSTIC

Diagnosticul de pancreatita acuta este suspectat clinic atunci cand o persoana, in plina stare de sanatate sau prezentand factori de risc importanti (alcoolism cronic, litiaza biliara in antecedente) dezvolta o simptomatologie violenta ce este sugestiva pentru aceasta boala: durere abdominala in bara, ce nu se amelioreaza la analgezice, stare generala alterata.
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va realiza o serie de investigatii de specialitate, printre care:
- hemograma, cu determinarea hematocritului, hemoglobinei
- teste pentru functia renala, hepatica
- calcemia
- determinarea gazelor sangvine
- determinarea nivelului amilazemiei si lipazei serice.
Acestea din urma, amilaza si lipaza serica, sunt investigatii specifice pentru diagnosticarea pancreatitei acute (ele sunt de obicei crescute):
- amilaza serica creste in 2–12 ore de la declansarea simptomatologiei si revine la normal in maxim 72 de ore
- lipaza serica incepe sa creasca la 4 ore de la debut si se normalizeaza in 7-14 zile.
Totusi, in 10% din cazuri, amilaza serica se poate mentine crescuta in cazurile de pancreatita acuta, pancreatita cronica si hipertrigliceridemiei. Raportul amilaza/ lipaza este un indicator al etiologiei: daca lipaza este de 2-3 ori mai mare decat amilaza, pancreatita are drept cauza ingestia acuta de alcool.
Alte investigatii includ:
- radiografie abdominala - pentru a exclude o perforatie: in cazul pancreatitei acute la radiografie abdominala apare un aspect tipic numit ansa santinela, sau se pot observa calculi biliari radioopaci la 10% din pacienti
- computer tomografie abdominala - specialistii nu recomanda efectuarea ei in primele 48 de ore deoarece rezultatul poate fi nesugestiv.
Diagnosticul de certitudine al pancreatitei cronice include:
- determinarile lipazelor si amilazelor serice: nu sunt crescute in pancreatita cronica avansata dar pot fi markeri utili pentru obiectivarea unei inflamatii pancreatice
- determinarea nivelului trigliceridelor.
Investigatii imagistice includ: ecografie, radiografie, imagistica nucleara, computer tomografie.
Standardul de aur in ceea ce priveste diagnosticul pancreatitei cronice este ERCP (colangiopancreatografie endoscopica retrograda). Aceasta se practica si in cazul pancreatiei acute, dar doar la 48-72 de ore de la debut. Pentru diagnosticul pancreatitei acute ecografia este metoda de electie, fiind neinvaziva si oferind date complexe cu privire la lichidul liber din abdomen, aspectul pancreasului si tesutului peripancreatic si prezenta calculilor in vezica biliara.
Alte teste utile in diagnosticul pancreatitei cronice sunt determinarea bilirubinei si fosfatazei alcaline (sunt de obicei crescute), determinarea factorului reumatoid, anticorpilor antinucleari (in cazul etiologiilor autoimune). In stadiile avansate de boala, cand malabsorbtia si diabetul zaharat sunt prezente, analiza sangelui, urinii si scaunului vor confirma evolutia bolii. In aceste situatii se face si testul de toleranta orala la glucoza, pentru a evalua starea pancreasului endocrin.
Endoscopia ghidata ecografic si biopsia pancreatica sunt folosite pentru a extrage un mic fragment de tesut in vederea analizarii lui si stabilirii diagnosticului, tipului morfopatologic si stadiului evolutiv al procesului. In urgenta se poate recurge si la laparoscopie pentru a se confirma diagnosticul si a se vizualiza rapid leziunea, complicatiile si gradul de extindere al procesului patologic. Totusi, o astfel de explorare este considerata de multi specialisti periculoasa, putand genera infectii greu de stapanit si tratat.
De retinut!
Diagnosticul de pancreatita acuta se poate considera cand un pacient cu durere abdominala severa are amilazemie de minim 3 ori mai mare decat normal.

TRATAMENT

Tratamentul pancreatitei acute
Masurile terapeutice luate in cazul pacientilor cu pancreatita acuta sunt suportive, medicale si tratament chirurgical de specialitate.
In cadrul masurilor suportive se practica suprimarea alimentarii si administrarii analgeticelor. Nu se recomanda administrarea morfinei sau derivatilor ei deoarece determina spasm pe sfincterul Oddi si nu face decat sa agraveze durerea. Se mai administreaza antispastice si oxigen pe masca. Pacientul va fi imobilizat in pozitie culcata si transportat de urgenta la spital. In acest timp pacientul va primi fluide intravenos pentru a preveni instalarea deshidratarilor. Aproximativ 20% din pacienti dezvolta pancreatita acuta severa si necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva. Aici pacientul poate fi atent monitorizat deoarece formele grave de pancreatita asociaza un risc vital major prin afectarea severa a ficatului, plamanilor, inimii si rinichilor. Tratamentul medical se aplica in cazuri necomplicate si consta un suprimarea efectului enzimelor pancreatice prin administrarea de antienzime, sedarea durerii, prevenirea infectiilor (prin antibioterapie si reducerea inflamatiei - cu tratament corticosteroid). Atacul de pancreatita acuta are o durata de cateva zile in lipsa complicatiilor si este tratat in mod corect prin masuri suportive si medicale complete. Totusi, pacientul cu pancreatita acuta trebuie internat si urmarit intr-un serviciu de chirurgie deoarece starea sa se poate complica foarte usor. Complicatiile pancreatitei acute sunt in general ocluzii intestinale, perforatii de organ, peritonita generalizata (in fazele initiale si precoce) sau complicatii ale necrozei peripancreatice (supuratii, abcese si chiar septicemia).
Cazurile severe, cu necroza pancreatica extinsa, cu complicatii infectioase vor fi tratate chirurgical, indepartarea tesutului devitalizat fiind foarte importanta pentru promovarea vindecarii rapide. Pancreatita acuta complicata (mai ales cand este de natura obstructiva, eroziva si infectioasa) are tratament chirurgical. De asemenea, pancreatita acuta prin litiaza biliara trebuie rezolvata chirurgical (cu indepartarea imediata a calculului). In general, dupa ce calculii sunt indepartati, procesul inflamator scade in intensitate si treptat se va stinge complet, pancreasul revenind la starea anterioara.
Interventia chirugicala poate fi realizata pe cale clasica sau prin metoda laparoscopica - tehnica minim invaziva. In cadrul acestui procedeu se realizeaza mai multe incizii de mici dimensiuni (5-10 milimetrii) in peretele abdominal prin care se introduc instrumentele de lucru si laparoscopul, un tub dotat cu o camera video ce transmite imagini din cavitatea abdominala. Este conectat la un monitor si astfel chirurgul poate manevra instrumentele cu foarte mare precizie. Avantajele acestei tehnici sunt reprezentate de incizii de mici dimensiuni, cicatrici minore, durere putin intensa, risc de infectare mai mic si recuperare rapida.
De retinut!
Indicatii de interventie chirurgicala o au pacientii cu necroza pancreatica infectata si complicatii.
O alta metoda terapeutica este reprezentata de ERCP, insa aceasta trebuie efectuata doar in primele 24-72 de ore de la internare. ERCP reduce mortalitate si morbiditatea, iar indicatiile ei sunt:
- deteriorarea starii clinice a pacientului sau lipsa ameliorarii simptomatologiei sub tratament suportiv medical in 24 de ore
- detectarea de calculi pe canalul biliar comun sau cai intrahepatice/ extrahepatice dilatate la CT.
Dezavantajele ERCP sunt: riscul important de aparitie a hemoragiilor post interventie si faptul a aceasta tehnica in sine este capabila sa precipite declansarea pancreatitei sau sa infecteze o pancreatita declansata deja, dar sterila.
Tratamentul pancreatitei cronice
Pancreatita cronica este mai greu si mai complicat de tratat. Primele masuri terapeutice constau in ameliorarea durerii prin administrarea de analgezice si imbunatatirea statusului metabolic si nutritional al pacientului (aceste probleme fiind o consecinta directa a insuficientei functionale a pancreasului exocrin si endocrin). Pacientii vor primi enzime care sa suplineasca secretia normala si daca este cazul si insulina (daca procesul patologic este atat de intens si evoluat incat nu se mai poate sintetiza si secreta insulina, glucagon - fiind deci, abolita si functia endocrina a glandei). Pacientul va primi astfel de enzime toata viata, apoi, pentru a stimula functia si absorbtia nutrientilor esentiali. Inlocuirea enzimelor pancreatice va trata si malabsorbtia si steatoreea. O dieta cu continut redus in grasimi poate avea efecte protectoare. Interventiile chirurgicale pot ameliora durerea abdominala, pot reface drenajul corect al secretiilor pancreatice (in cazurile de pancreatita cronica prin blocaj litiazic) si poate reduce din frecventa atacurilor. Indicatia chirurgicala cea mai frecventa o reprezinta durerea si incetinirea deteriorarii functionale. De asemenea, pancreatita cronica necesita interventii chirurgicale in cazul aparitiei complicatiilor: obstructii biliare, duodenale, chisturi si pseudochisturi pancreatice, hemoragii digestive. Operatiile sunt in general de rezectie pancreatica sau proceduri de drenaj.
Pacientii cu pancreatita cronica sunt sfatuiti sa evite consumul de alcool si sa urmeze recomandarile medicului cu privire la modificarile dietetice pe care trebuie sa le faca. Tratamentul medical trebuie administrat corect pentru a evita reaparitia complicatiilor datorate malabsorbtiei si pentru a reduce frecventa recurentelor.

PREVENIRE
Deoarece majoritatea cazurilor de pancreatita sunt determinate de consumul abuziv de alcool, reducerea acestuia se pare ca are efecte protectoare. De asemenea, modificarile dietetice, cu reducerea alimentelor bogate in grasimi pot fi utile, precum si recomandarile cu privire la indepartarea factorilor de risc: obezitate, hipertrigliceridemie, hipertensiune arteriala si controlul adecvat al diabetului zaharat.

PROGNOSTIC
Prognosticul pancreatitei depinde in general de severitatea procesului patologic, de intensitatea simptomatologiei si de prezenta complicatiilor (in momentul prezentarii la camera de garda sau in evolutia ulterioara).

SURSA 03

Pancreatita acuta este o urgenta medico-chirurgicala ce se caracterizeaza prin autodigestia si necroza tesutului pancreatic din cauza activarii enzimelor produse de pancreas care se revarsa in zonele vecine si, de asemenea, in circulatia sistemica. Pancreatita acuta de etiologie litiazica apare mai frecvent la femei cu istoric de colici biliare, dupa varsta de 50 de ani, in timp ce pancreatita acuta alcoolica se intalneste mai frecvent la barbatii de 35-45 de ani. Existenta pancreatitelor familiale demonstraza importanta factorilor genetici in declansarea acestei afectiuni. Cauzele pancreatitei acute includ: afectiuni biliare obstructive, abuz de alcool, factori mecanici: traumatisme epigastrice, interventii chirurgicale abdominale, boli digestive preexistente ale stomacului si duodenului (ulcer peptic gastric penetrant) sau ale pancreasului (pancreatita cronica, tumori), infectii virale (hepatita virala A,B,C, oreion, Cocxackie, Ebstein Bar, HIV etc.), infectii bacteriene (pneumonia cu micoplasma, tuberculoza), parazitoze abdominale (ascaris si septicemii) etc.
Semne si simptome
Debutul simptomatologiei este brutal, principalul simptom fiind durerea abdominala ce se amplifica progresiv, atingand intensitatea maxima in 30 de minute pana la 6 ore. Este violenta, constanta, localizata in epigastru si regiunea periombilicala, se manifesta specific - in "centura" - si iradiaza in spate, precordial si in abdomenul inferior. Se exacerbeaza in decubit dorsal si il determina pe bolnav sa isi schimbe frecvent pozitia in pat. Din cauza ca respiratia profunda agraveaza durerea, bolnavul respira superficial. Alte manifestari clinice sunt: greata, varsaturi alimentare sau bilioase, distensie abdominala, temperatura usor crescuta (de la 37,7° C pana la 38,3° C, in formele necrotizante), tegumente palide sau icterice. De asemenea, se constata tahicardie, tensiune arteriala normala sau scazuta, agitatie sau, dimpotriva, adinamie, obnubilare. Icterul de tip obstructiv apare la 10-20% dintre pacienti, fiind cauzat de edemul capului pancreatic si compresia coledocului intrahepatic.
Tratament
Spitalizarea de urgenta a pacientului in sectia de ATI se impune pe baza oricaruia dintre urmatoarele semne de gravitate: hipotensiune, oligurie, hipoxemie sau hemoconcentratie. "Punerea pancreasului in repaus" - alimentatie parenterala in primele 2 saptamani in cazurile grave -, echilibrarea hidroelectrolitica si acido- bazica (pot fi necesari 6-8 litri de lichid de substitutie), reducerea durerii (prin administrarea de analgezice), reducerea secretiei gastrice si pancreatice (blocante de H2), glicemia mai mare de 200-250 mg/dl trebuie tratata prin administrare de insulina, tratament chirurgical in primele zile in caz de contuzie severa sau plagi penetrante, papilotomia endoscopica de urgenta (in primele 24-72 ore) cu extragerea calculului coledocian, complicatiile pancreatitei acute si, nu in ultimul rand, educarea pacientului cu privire la riscul folosirii alcoolului, al abuzului de mese copioase, bogate in grasimi pentru recidivarea pancreatitei.
5% din totalitatea afectiunilor digestive la copil este determinata frecvent de abuzul de grasimi, infectii, traumatisme abdominale inchise, afectiuni ale cailor biliare si ale duodenului.
Prognosticul si evolutia
Intre 75% si 90% din pancreatitele acute sunt forme edematoase cu autolimitare si inregistreaza o evolutie favorabila si o mortalitate cuprinsa intre 3 si 5%. Pancreatita acuta necrotizanta are o mortalitate de 9%, iar in formele fulminante severe, mortalitatea creste pana la 30%. Intre criteriile de prognostic nefavorabil se numara: varsta mai mare de 55 de ani, glicemia mai mare de 200 mg/dl, LDH serica crescuta, AST serica >250 U/I, leucocitoza >16 x 10.000 ml.
Pancreatita acuta la copii si batrani
Tabloul clinic al pancreatitei acute la copil este dominat de sindromul dureros, cu dureri localizate in majoritatea cazurilor in epigastru, mai sus de ombilic, si in hipocondrul stang si asociate cu greata si varsaturi, constipatie urmata de diaree si meteorism. La unii copii, durerile sunt difuze, la altii iradiaza in regiunea lombara sau hemitoracele stang, mana sau piciorul stang. In timpul crizei copilul este agitat, se calmeaza putin in decubit lateral stang (cu picioarele flectate spre abdomen). Fata copilului este palida, tegumentele au o nuanta verzuie, buzele sunt uscate. Abdomenul este dureros la palpare in zonele de proiectie a pancreasului si se constata rezistenta la palpare (incordare musculara). La pacientii varstnici, pancreatita acuta se asociaza adesea cu complicatii cardiovasculare (insuficienta cardiovasculara), crescand rata mortalitatii.
Pancreatita acuta in sarcina
Pancreatita acuta poate aparea foarte rar in timpul sarcinii, aparitia ei fiind favorizata de atonia cailor biliare, staza biliara, refluxul bilio-pancreatic, incidenta crescuta a litiazei biliare la gravide, cresterea lipidelor serice (toate cauzate de modificarile hormonale fiziologice), degenerescenta hepatica grasa de sarcina, utilizarea anumitor medicamente (diuretice tiazidice, corticosteroizi, sulfasalazina). Manifestarile clinice ale pancreatitei acute la gravide sunt asemanatoare cu cele constatate la femeile negravide. La 10% dintre paciente, sarcina se complica cu un avort spontan. Daca pancreatita se instaleaza in trimestrul II si III, creste mult riscul de mortalitate materna, mai ales in pancreatita necrotizanta (pana la 60%).
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica este o inflamatie a pancreasului, cu leziuni de fibroza focala sau difuza, chisturi pancreatice si calcificari parenchimatoase, care determina o insuficienta progresiva a functiei pancreatice endocrine si exocrine. Incidenta pancreatitei cronice este de 3,5-4/100.000 de locuitori, fiind mai crescuta in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani (de 3 ori mai frecventa decat la femei).
Forme clinice
In functie de durere, manifestarea clinica de baza, se disting urmatoarele forme clinice: pancreatita cronica cu durere recidivanta, pancreatita cronica cu durere persistenta, pancreatita latenta (fara durere), care constituie 10-20% dintre cazuri.
Semne si simptome
Principalul simptom il reprezinta durerea abdominala care poate fi continua (in forma persistenta), intermitenta (in forma recidivanta) sau poate fi absenta. Mai frecvent, se constata crize dureroase recurente in epigastru cu iradiere "in baza", in regiunea posterioara sau lombara, care dureaza de la cateva ore la cateva zile si sunt declansate de alcool sau mese grase.Durerea in puseele acute este, de obicei, mai usoara decat durerea din pancreatita cronica (nu necesita narcotice), se intensifica dupa pranzuri si se amelioreaza la flexia anterioara a trunchiului sau in pozitie sezanda. Durerea pancreatica in forma persistenta este profunda, sacaitoare, rezistenta la antacide. Pacientul este astenic, subfebril (rar), cu icter moderat, abdomen sensibil la palpare, prezenta masei abdominale (formatiune palpabila, dura in abdomen) care traduce un pseudochist. Pancreatita cronica determina sindromul de malabsorbtie: diaree cronica cu steatoree, pierdere ponderala lenta. Scaunele devin grase, uneori contin chiar picaturi de grasime. Pot sa apara semne datorate malabsorbtiei vitaminelor D si C (osoase, hemoragice) sau a vitaminei B12 (anemie). La majoritatea bolnavilor sunt prezente semnele de diabet: scaderea tolerantei la glucoza si uneori hiperglicemie "a jeun". Investigatiile de laborator pot arata o crestere usoara a amilazei si lipazei, scaderea tripsinogenului si a polipeptidului pancreatic, imunoreactivitatea "tripsin-like", bilirubinemie si cresterea fosfatazei alcaline, toleranta la glucoza scazuta. Testul la secretina devine pozitiv cand este distrus mai mult de 60% din pancreasul exocrin. Investigatiile paraclinice includ: ecografia si CT abdominala, radioscopia gastrointestinala cu substanta de contrast, biopsia pancreatica percutana.
Tratament
Puseele de pancreatita cronica se trateaza similar cu pancreatita acuta. Se recomanda administrarea de enzime pancreatice pentru a inhiba secretia enzimelor pancreatice, punand in repaus organul bolnav, iar steatoreea se amelioreaza cu extract pancreatic. Antidiabeticele orale sunt rareori eficiente in controlul hiperglicemiei din pancreatita cronica, iar insulina trebuie administrata cu prudenta deoarece exista un deficit atat de insulina, cat si de glucagon, crescand riscul hipoglicemiei. Interventia chirurgicala sau denervarea percutana a plexului celiac se aplica atunci cand controlul durerii prin alte metode esueaza. Masuri generale - respectarea regimului alimentar si dietetic, profilaxia exacerbarilor. Dieta - interzicerea alcoolului si a grasimilor, fiind recomandate preparate pe baza de lapte, fainoase, legume pasate, carne slaba fiarta sau coapta. Educatia pacientului - pacientul trebuie informat asupra riscurilor consumului de alcool, necesitatii respectarii regimului alimentar si dietetic. Supravegherea se efectueaza prin examinarea clinica si de laborator de 3-4 ori pe an si ecografia pancreasului de 2 ori pe an.
Prognosticul si evolutia
In pancreatita cronica exista o perioada de evolutie subclinica de durata variabila, urmata de aparitia atacurilor dureroase. Daca pacientii sisteaza folosirea alcoolului si primesc preparate enzimatice, in majoritatea cazurilor, ei pot obtine o reducere a frecventei puseelor dureroase si o evolutie relativ favorabila, in caz contrar, complicatiile sunt frecvente si mortalitatea este de 50% in timp de 10 ani.
Pancreatita cronica la copii si varstnici
Pancreatita cronica recidivanta la copil se manifesta prin sindromul abdominal dureros, sindromul dispeptic (greata, constipatie sau diaree), durere la palpare in zonele de proiectie a pancreasului. Exacerbarea pancreatitei cronice recidivante este o indicatie de spitalizare urgenta pentru asistenta medicala de urgenta si examinarea pancreasului pentru aprecierea caracterului afectiunii: ecografia si examenul radiologic. Tratamentul pancreatitei cronice la copil nu difera mult de tratamentul la adult. Dieta la copilul cu pancreatita cronica in remisie trebuie sa fie rationala, sa contina o cantitate normala de proteine si glucide si o limitare moderata a lipidelor. Alimentarea trebuie sa fie fractionata de 5-6 ori/zi, iar hrana preparata la aburi sau fierta. Se permit: carnea slaba, pestele, branza de vaci proaspata, laptele, legumele (in afara de varza, sfecla, ceapa), fructele. Tratamentul cu enzime pancreatice se efectueaza in cure de 2 saptamani timp de 5-6 luni si trebuie sa fie asociate cu coleretice in cure de 3 saptamani o data pe trimestru. Pentru lichidarea perturbarilor vegetative se administreaza multivitamine (Pentovit, Triovit, Ribovit, Undevit) in cure de 3-4 saptamani. La persoanele cu varsta peste 65 de ani, exacerbarile pancreatitei cronice favorizeaza instalarea insuficientei cardiace si aparitiei cancerului pancreatic.
Pancreatita cronica in sarcina
In sarcina, pancreatita cronica se agraveaza rar, iar in timpul agravarii semnele clinice sunt asemanatoare cu cele din pancreatita la femeile negravide. In 28% dintre cazuri, sarcina se complica cu manifestari de disgravidie, care adesea dureaza pana la 16-18 saptamani. Tratamentul gravidelor se efectueaza dupa aceleasi reguli ca si la femeile negravide.
Diagnosticul se bazeaza pe patru manifestari clinice:
- durere;
- steatoree, cu sau fara scadere ponderala;
- diabet zaharat;
- calcificare pancreatica, mai ales in prezenta unui istoric de alcoolism. Prezenta calcificarilor (semn patognomonic) permite un diagnostic sigur chiar si in lipsa altor manifestari.Alte informatii:   Pancreatita , Pancreasul , Glanda , Hormoni , Simptome , Cauze , Pancreatita cronica , Pancreatita acuta , Tulburari de metabolism , Infectii virale , Diagnostic , Prevenire , Sarcina , Avort spontan
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Disfagia, odinofagia - inghitirea cu dificultate ...
Prin disfagie se intelege dificultatea de a inghiti. Termenul este rezervat atat timpului buco-faringian cat si celui esofagian al deglutitiei. Disfagia esofagiana este descrisa de bolnavi ca o senzatie particulara de presiune sau jena retrosternala sau ca o impresie ca la un anumit intervat de ...
Esofagita - inflamatia peretelui esofagului ...
Esofagitele sunt inflamatii acute sau cronice ale esofagului. Aceasta inflamatie este raspandita in intreaga mucoasa tractului ce leaga gatul de stomac. Simptomele evidente ale acestei patologii sunt senzatia ascendenta de arsura a tractului gat-stomac si revarsarile acide de dupa masa. Traversarea ...
Stricturile esofagiene benigne mai frecvente la barbati ...
Procesele patologice care pot produce stricturi esofagiene pot fi grupate in trei categorii mari: afectiuni intrinseci care distrug lumenul esofagian prin inflamatie, fibroza sau neoplazie, afectiuni extrinseci care compromit lumenul esofagian prin invazia directa sau limfadenopatie si afectiuni ...
Boala Menetrier - afectiune digestiva foarte rara ...
Boala Menetrier este o afectiune digestiva foarte rara, ce afecteaza mucoasa gastrica. Stomacul este tapetat pe interior de o mucoasa ce contine glande responsabile de secretia sucului gastric, important pentru digestie datorita enzimelor si acidului clorhidric pe care le contine. Mucoasa gastrica ...
Hepatitele - boli silentioase cu grave dereglari ...
Hepatitele virale sunt boli ale ficatului cauzate de virusuri. Se deosebesc trei forme clinice: hepatita A, hepatita B si hepatita C. Primele doua sunt cele mai frecvente. Trebuie amintit ca, pe langa acestea se intalnesc (rar) hepatitele produse si de alte virusuri: Ebstein-Barr, citomegalic, ...
Ciroza hepatica - cauze si complicatii ...
Ciroza hepatica este o afectiune ireversibila si difuza a ficatului, caracterizata prin distrugerea celulelor hepatice, pierderea elasticitatii (scleroza) tesuturilor, dezvoltarea unui tesut cicatricial fibros si prin regenerarea anormala a celulelor ce constituie noduli de regenerare. Scleroza ...
Indigestia - prevenita prin schimbarea stilului de ...
Indigestia alimentara este o afectiune frecventa mai ales in lunile de vara, cand alimentele se pot altera mult mai rapid. Poti face indigestie alimentara si atunci cand alimentele ingerate sunt intr-o cantitate foarte mare, iar astfel de probleme apar in special dupa perioadele de post. Pacientii ...


Alimentatia defectuoasa duce la pancreatita


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro