Boala inflamatorie pelvina - anexita

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Boala inflamatorie pelvina - anexita
Adauga informatie
Boala inflamatorie pelvina (BIP) denumeste infectia si inflamatia organelor tractului genital feminin superior (uter, trompe uterine si ovare). BIP este in general consecinta unei infectii bacteriene la nivelul vaginului si colului uterin, care se raspandeste la organele genitale interne. In majoritatea cazurilor, infectiile care cauzeaza BIP sunt transmise pe cale sexuala.
Semnele si simptomele bolii inflamatorii pelvine constau in:
- durere in abdomenul inferior si pelvis
- secretii vaginale abundente, cu miros neplacut
- menstruatie neregulata
- durere in timpul contactului sexual (dispareunie)
- durere lombara
- febra, oboseala, diaree sau vomitaturi
- mictiune dureroasa sau dificila
Primele semne constau in iritatie si in secretii vaginale anormale, ce apar in 2 -5 zile dupa infectare in cazul gonoreei si in 7 - 21 zile in cazul chlamidiei.
Boala inflamatorie pelvina se manifesta printr-o durere abdominala surda, constanta si prin accese ocazionale de febra. In plus, poate aparea un disconfort, sau chiar durere in raporturile sexuale. Daca infectia atinge si mucoasa uterina (endometru), pot aparea sangerari intre menstrele normale.
BIP poate cauza semne si simptome minore sau poate fi asimptomatica. In acest ultim caz, boala se datoreaza in mod frecvent unei infectii cu chlamydia. Lipsa semnelor si simptomelor creste probabilitatea ca femeia sa transmita chlamydia mai departe. Totodata, in lipsa unui tratament adecvat, organele genitale pot fi grav afectate.
Urmatoarele semne si simptome indica o urgenta medicala:
- durere violenta in abdomenul inferior
- voma
- lipotimie (lesin)
- febra de 39ºC
Boala inflamatorie pelvina (BIP) poate fi cauzata de mai multe tipuri de bacterii, dar in majoritatea cazurilor este vorba despre bacteriile responsabile pentru doua boli cu transmitere sexuala (BTS) frecvente: gonoreea si chlamidioza.
Unele metode de contraceptie pot creste riscul de aparitie a bolii inflamatorii pelvine – de exemplu montarea unui dispozitivul intrauterin (DIU) sau sterilet. In schimb, prezervativul si diafragma reduc acest risc. Folosirea doar a contraceptivelor orale nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, dar, ofera o protectie indirecta impotriva aparitiei bolii inflamatorii pelvine prin faptul ca determina crearea unui mucus cervical mai gros, astfel incat bacteriile nu pot ajunge cu usurinta la tractul genital superior.
Netratata, boala inflamatorie pelvina poate cauza o serie de complicatii ca:
Sarcina extrauterina
BIP este o cauza insemnata a sarcinii ectopice (extrauterine), in care ovulul fertilizat nu poate trece prin trompele uterine pentru ajunge in uter si a se implanta in mucoasa acestuia. Sarcina ectopica poate cauza hemoragii abundente, amenintatoare de viata si necesita o ingrijiri medicale de urgenta.
Infertilitate
Intarzierea tratamentului pentru BIP creste in mod semnificativ riscurile de infertilitate. BIP poate afecta organele genitale si duce la infertilitate.
Durere cronica pelvina
Pana la jumatate din femeile cu boala inflamatorie pelvina simptomatica se confrunta cu durere cronica pelvina ce poate dura cateva luni sau chiar ani. Formarea de tesut cicatricial la nivelul trompelor uterine si a altor organe pelvine poate provoca durere, ce apar in special in timpul raporturilor sexuale, activitatilor fizice sau a ovulatiei.
Tratamentul standard pentru boala inflamatorie pelvina (BIP) consta in administrarea de antibiotice.
De asemenea se pot prescrie si medicamente impotriva durerii abdominale, antialgice si repaus la pat care este foarte important.
O parte esentiala a tratamentului consta in examinarea partenerului si daca este cazul, in tratarea acestuia. Astfel se previne raspandirea si eventual reinfectarea cu BTS. Acest lucru este deosebit de important deoarece infectiile frecvente care cauzeaza BIP nu se manifesta clinic. Se recomanda evitarea raporturilor sexuale pana la terminarea tratamentului si disparitia infectiei.
Femeile cu risc de infectii pelvine care utilizeaza un dispozitiv intrauterin pot fi sfatuite sa opteze pentru o alta metoda de contraceptie pentru a reduce riscul de BIP.
In cazul pacientelor insarcinate, infectate cu HIV, sau care nu raspund la tratamentul cu antibiotice orale, se recomanda spitalizarea. Tratamentul va consta in administrarea de antibiotice intravenos, apoi pe cale orala.
Daca o persoana sufera de boala inflamatorie pelvina sau de o boala cu transmitere sexuala, toti partenerii cu care a avut contacte sexuale in ultimele 60 zile trebuie examinati, si daca este necesar, tratati. Astfel se previne raspandirea si eventual reinfectarea cu BTS.
Majoritatea cazurilor de boala inflamatorie pelvina pot fi prevenite prin raporturi sexuale protejate. Utilizarea prezervativului reduce, desi nu elimina complet riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala (BTS).

SURSA 02


Ce este boala inflamatorie pelvina?
Boala inflamatorie pelvina este o infectie polimicrobiana a tractului genital superior la femeie si cuprinde: infectia endometrului (endometrita), a trompelor uterine (salpingita), a ovarului (ovarita), a peretelui uterin (miometrita) sau a mucoasei uterine (endometrita) sau chiar a unor portiuni ale peritoneului pelvin (peritonita).
Cunoscuta si sub denumirea de anexita aceasta afectiune este destul de frecventa in cazul femeilor tinere, active sexual, nulipare ori cu parteneri multipli. Statisticile spun ca 4 din 5 femei au suferit cel putin o data de aceasta boala, iar riscul de recidiva este mare daca tratamentul este incorect sau se mentin conditiile favorizante ale bolii.
Numeroase femei cu boala inflamatorie pelvina nu prezinta semne si simptome, motiv pentru care nu urmeaza un tratament. Astfel BIP este depistata mai tarziu, cand femeia are dificultati in a ramane insarcinata, sau cand sufera de Abces tubo-ovarian (abces purulent voluminos care cuprinde trompa uterina si ovarul aferent, datorata extinderii inflamatiei cu puroi de la trompa)
Complicatiile cronice ale anexitei pot fi:
- obstructia tubara (infundarea trompelor uterine) – riscul de obstructie tubara se ridica la 40 % dupa trei episoade de anexita
- sarcina ectopica (sarcina extrauterina) – riscul de sarcina extrauterina este de 6 ori mai crescut la femeile cu anexita. BIP este o cauza insemnata a sarcinii ectopice (extrauterine), in care ovulul fertilizat nu poate trece prin trompele uterine pentru ajunge in uter si a se implanta in mucoasa acestuia. Sarcina ectopica poate cauza hemoragii abundente, amenintatoare de viata si necesita o ingrijiri medicale de urgenta.
- sindromul durerii pelvine cronice – durerea pelvina cronica survine in 20 % din cazurile de anexita. Pana la jumatate din femeile cu boala inflamatorie pelvina simptomatica se confrunta cu Durere cronica pelvina ce poate dura cateva luni sau chiar ani. Formarea de tesut cicatricial la nivelul trompelor uterine si a altor organe pelvice poate provoca durere, ce survine in special in timpul raporturilor sexuale, activitatilor fizice sau a ovulatiei.
- infertilitate-aproximativ 1 din 8 femei cu boala inflamatorie pelvina devin sterile. Intarzierea tratamentului pentru BIP creste in mod semnificativ riscurile de infertilitate. BIP poate afecta organele genitale si duce la infertilitate.
Examenele de laborator arata: VSH crescut, leucocitoza, fibrinogen, proteina C reactiva crescuta. Test de sarcina, examen de urina se vor face pentru diagnosticul diferential al durerii. Se recomanda testare pentru infectia luetica, test HIV. Laparoscopia identifica leziunile inflamatorii si poate stabili diagnosticul etiologic.
Testele bacteriologice si serologice sint utile pentru identificarea germenilor implicati. Ecografia - permite identificarea colectiilor pelvine si punctia dirijata a acestora. RMN si tomografia axiala computerizata sint rar utilizate. Multe inflamatii pelvine au o evolutie torpida, nu sint diagnosticate la timp si sint tratate incorect si incomplet.
Diagnosticul diferential se face cu apendicita – mai ales la formele unilaterale, pe dreapta, sarcina ectopica, avort in curs, endometrioza, hemoragii la nivelul corpului galben, chist ovarian, torsiune de anexe, colita, boala inflamatorie intestinala, ocluzia intestinala, infarctul enteromezenteric, limfadenita mezenterica, pielonefrita sau alte afectiuni intra-abdominale.
Criterii de diagnostic
Criterii majore - trebuie luate in calcul toate aceste trei criterii, simultan:
1. sensibilitate la nivelul zonei abdominale inferioare cu sau fara rebound,
2. sensibilitate la moblizarea colului uterin,
3. sensibilitate la nivelul anexelor uterine.
In plus, trebuie eliminate oricare alte cauze care pot da aceasta simptomatologie. Indeplinirea acestor criterii majore este suficienta pentru inceperea tratamentului.
Criterii minore folosite pentru confirmarea diagnosticului:
-temperatura mai mare de 38,3° C, -secretii vaginale anormale, -mase la nivelul anexelor uterine evidentiate clinic sau ecografic,
-leucocite > 10500/mm3,
-cresterea VSH sau PCR (proteina C reactiva),
-coloratie Gram ce evidentiaza diplococi gram-negativi intracelulari (gonoree)
-test pozitiv pentru Chlamydia sau orice alta dovada de infectie
–diagnostic laparoscopic sau biopsie endometriala;
-prezenta de leucocite si bacterii la culdocenteza
Tratamentul BIP se face cu antibiotice, analgezice, antiinflamatorii, repaus fizic si sexual, evitarea frigului, umezelii, ortostatismului prelungit, a sportului de performanta si, eventual, indepartarea dispozitivului intrauterin (sterilet), daca este cazul. Hormonoterapia cu progestative de sinteza este justificata in formele care evolueaza cu meno-metroragii.
Contraceptivele orale secventiale sau combinate (3-6 luni) corecteaza tulburarile de ciclu si fenomenele congestive dureroase. In functie de severitatea formei clinice, tratamentul se poate face ambulator sau sa necesite spitalizarea. Corect tratata, evolutia BIP este favorabila cu vindecare completa.
Balneofizioterapia exercita un efect favorabil general asupra organismului. Prin actiunea asupra axului hipotalamo-hipofizosuprarenal se amelioreaza metabolismul general si local (activarea circulatiei, eliberarea de substante de tip heparinic, histaminic, fibrinolitice care amelioreaza troficitatea utero-anexiala.
Principalele statiuni indicate sint Sovata, Slanic Moldova, Govora, Techirgiol, Baile Felix, Lacul Sarat. Este important de retinut: tratamentul trebuie urmat 14 zile; tratamentul precoce si corect impiedica afectarea ireversibila a sistemului reproductiv; supravegherea clinica si bacteriologica se va face cel putin 3 luni de la terminarea tratamentului.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical se adreseaza formelor rezistente si recidivante la tratament medical, formelor dureroase sau pseudotumorale. La femeile care doresc copii se recurge la tehnici de microchirurgie (salpingoliza, fimbrioliza, salpingostomii, rezectii segmentare urmate de anastomoze tubare termino-terminale).
Tehnicile de reproducere medicala asistata prin rezultatele bune au eliminat practic microchirurgia tubara. In cazul femeilor pe care nu le mai intereseaza fertilitatea se poate recurge in functie de forma anatomo-clinica la: salpingectomie, anexectomie, histerectomie, extirparea unui ovar. Se vor corecta tulburarile de statica pelvina sau se va practica operatia Cotte (rezectia nervului presacrat).
Fara tratament sau in absenta unui tratament corect si complet este posibila agravarea BIP. Se pot constitui abcese reziduale (piosalpinx, Abces tubo-ovarian); infectia se poate propaga inspre seroasa peritoneala (pelviperitonite, perihepatite) sau se poate vindeca cu sechele. Acestea pot fi: obstructia tubara uni sau bilaterala (care va favoriza sarcina ectopica), infertilitate, procese aderentiale pelvine (care pot determina abdomenul acut dureros).
Atentie la lenjeria intima pe care o alegeti
Cind este vorba de sanatatea ta, probabil ca nu te gindesti niciodata ca hainele pe care le imbraci joaca un rol important. In realitate, multe dintre bolile omului modern sint provocate tocmai de imbracamintea si accesoriile impuse de tendintele modei, au descoperit cercetatorii germani.
Asociatia ginecologilor din Germania le sfatuieste pe femei sa renunte la tanga si sa poarte chiloti clasici, pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate jenante. Ginecologii avertizeaza ca acest tip de lenjerie purtata zi de zi poate roade si deteriora pielea sensibila din zona genitala, mai ales atunci cind este prea strimta sau este facuta din materiale proaste.
Inflamarea zonei poate provoca, apoi, raspindirea bacteriilor si aparitia unor infectii fungice, deoarece chilotii tanga favorizeaza migrarea germenilor dinspre anus spre uretra, asociata cu o iritatie locala.
Tratament naturist
1.Se folosesc amestecuri din plante medicinale sub forma de:
-pulbere fina dintr-un amestec de 5 plante, tinuta sublingual 10-15 min, de 4 ori pe zi, si inghitita cu apa plata, inainte de mese;
-macerat la rece din 3 linguri amestec plante la litru de apa, cate 1 litru pe zi in 3-4 reprize (timp de macerare 7-8 ore);
- amestecuri de tincturi din plante medicinale cu caracter antiinflamator pelvin.
Plante ce pot fi folosite:
- iarba mare, coada-soricelului, cretisoara, dragaica, galbenele, urzica, muguri de plop, traista ciobanului, cimbru, ienupar, urzica moarta alba, napraznic, branca ursului.
2. uleiuri esentiale cu calitati antibiotice: ulei de cimbru, ulei de ienupar, cate 2-3 pic de trei ori pe zi in miere.
3. supozitoare cu Carpicon (acestea au actiune antiinflamatorie, antiseptica, antimicrobiana si cicatrizanta) ;
4. crema de galbenele (cu efect cicatrizant si antimicrobian), pentru masarea mucoasei vaginale, asociata cu granule de argila intravaginal.
5. tinctura de propolis asociata cu argila, sub forma de ovule vaginale, seara, la culcare, se tine pe timpul noptii;
6. comprese pe abdomenul inferior cu bitter romanesc, 30 min.-1 ora, in prealabil se protejeaza pielea cu crema de galbenele;
7. bai de sezut cu coada soricelului si coada calului, seara, cel putin 20-30 minute, timp de 21 zile.
Profilaxie
Majoritatea cazurilor de boala inflamatorie pelvina pot fi prevenite prin practicarea de raporturi sexuale protejate. Utilizarea prezervativului reduce, desi nu elimina complet riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala (BTS).
Persoanele cu risc crescut trebuie sa efectueze periodic teste de depistare a BTS.
Daca o persoana sufera de boala inflamatorie pelvina sau de o boala cu transmitere sexuala, toti partenerii cu care a avut contacte sexuale in ultimele 60 zile trebuie examinati, si daca este necesar, tratati. Astfel se previne raspandirea si eventual reinfectarea cu BTS.

SURSA 03

Boala Inflamatorie Pelvina (BIP) este termenul generic utilizat ce exprima o entitate patologica inflamatorie ce poate implica uterul, trompele uterine, ovarele si cavitatea pelvina si poate reprezenta punctul de plecare pentru aparitia abceselor tubo-ovariene, a sarcinii extrauterine sau chiar a infertilitatii si a multor altor boli.
Etiopatogenie
De obicei boala inflamatorie pelvina este o afectiune ai carei germeni pot proveni prin transmitere sexuala dar poate aparea si prin lipsa de igiena, sau dimpotriva, utilizarea excesiva a toaletei intime intravaginale, folosirea toaletelor si a altor utilitati in comun, in colectivitati, parteneri sexuali multipli, metodele contraceptive altele decat abstinenta sau prezervativul, si, mai rar, chiar dupa utilizarea unor instrumente nesterile in cadrul unei consultatii medicale de specialitate.. Adesea este polimicrobiana, infectia ascendenta fiind determinata cel mai frecvent de Neisseria Gonorrheae sau Chlamydia trachomatis, dar si de alte microorganisme precum Mycoplasma species, Ureaplasma urealyticum, Bacteroides fragilis, Enterobacteriaceae, Streptococi, Escherichia Colli, si multi atii, germeni gram-pozitivi si gram-negativi, aerobi si mai ales anaerobi.
Diagnostic
Diagnosticul diferential se face cu apendicita – mai ales la formele unilaterale, pe dreapta, sarcina ectopica, avort in curs, endometrioza, hemoragii la nivelul corpului galben, chist ovarian, torsiune de anexe, colita, boala inflamatorie intestinala, ocluzia intestinala, infarctul enteromezenteric, limfadenita mezenterica, pielonefrita sau alte afectiuni intra-abdominale.
Evaluare - Examen abdominal si pelvin complet.
Se efectueaza hemoleucograma, sumar de urina, urocultura, test de sarcina, testarea secretiilor vaginale si culturi de la nivelul colului, si este recomandabil efectuarea testului Papanicolau. Criterii de diagnostic
Criterii majore - trebuie luate in calcul toate aceste trei criterii, simultan:
1. sensibilitate la nivelul zonei abdominale inferioare cu sau fara rebound,
2. sensibilitate la moblizarea colului uterin,
3. sensibilitate la nivelul anexelor uterine.
In plus, trebuie eliminate oricare alte cauze care pot da aceasta simptomatologie. Indeplinirea acestor criterii majore este suficienta pentru inceperea tratamentului.
Criterii minore folosite pentru confirmarea diagnosticului:
-temepratura mai mare de 38,3° C,
-secretii vaginale anormale,
-mase la nivelul anexelor uterine evidentiate clinic sau ecografic,
-Leucocite > 10500/mm3,
-cresterea VSH sau PCR (proteina C reactiva),
-coloratie Gram ce evidentiaza diplococi gram-negativi intracelulari (gonoree)
-test pozitiv pentru Chlamydia sau orice alta dovada de infectie
–diagnostic laparoscopic sau biopsie endometriala;
-prezenta de leucocite si bacterii la culdocenteza
Tratament
Datorita riscului de aparitie al infertilitatii, trebuie tratate imediat toate pacientele ce indeplinesc criteriile majore pana la obtinerea rezultatelor din culturi si chiar daca nu sunt indeplinite criteriile minore.
Tratamentul in ambulator se aplica daca temperatura este mai mica de 38° C, leucocitele (globulele albe) sub 10 000/ mm3 , semne minime de aparare musculara-reactie peritoneala, prezenta tranzitului intestinal, toleranta la administrarea orala a medicamentelor, o complianta buna in general.
Schema de terapie, medicamentele potrivite, dozele si controlul dupa tratament raman insa la latitudinea medicului Dumneavoastra curant, si sunt particularizate / customizate de la pacineta la pacienta.
Tratamentul intraspitalicesc - este indicat doar daca se suspicioneaza aparitia abceselor, existenta unei sarcini (TIS – Test de sarcina), temperatura este mai mare de 38° C, analizele de laborator la nivele alarmante, peritonita, lipsa de raspuns la medicatia antibiotica orala in 48 de h, diagnostic incert, lipsa de complianta pentru un tratament ambulator.
Anumiti medici recomanda internarea tuturor adolescentelor cu BIP, dar, evident, din motive lesne de inteles, acest lucru nu este posibil.
Infectia ramane rareori cantonata la nivelul trompelor uterine, astfel ca aparitia peritonitei este frecventa. Complicatiile care pot aparea si in cazul unor tratamente prost conduse, incorecte sau incomplete, pot fi imediate, acute, reprezentate de ruptura abceselor tubo-ovariene, rasucirea anexelor uterine, Sindromul Fitz-Hugh-Curtis (infectie gonococica perihepatica) si speticemie, sau tardive - sindrom aderential pana la ocluzie intestinala, sindrom algic pelvin permanent, cresterea riscului de sarcini extrauterine/ectopice (de 5-10 ori mai frecvente), infertilitate (25 %).


Alte informatii:   anexita , Boala inflamatorie pelvina , sarcina ectopica
  Trimite comentariul tau !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 10.00

Obtinuta din 1 voturi.


Medicale
Atrofia vaginala - subtierea si inflamarea peretelui ...
Se considera ca, de la instalarea menopauzei, calitatea vietii femeii este in depreciere. Aproximativ 70% dintre femei recunosc ca, din aceasta perioada, manifesta tulburari/ disfunctii sexuale. Iar aproximativ 50% dintre femei se confrunta cu dificultati sexuale cu care nu se confruntau inaintea ...
Ruptura uterina ...
Ruptura uterina reprezinta o solutie de continuitate care afecteaza integritatea uterului gravid. Ruptura uterina este o urgenta obstetricala de o gravitate deosebita, jumatate din cazurile de ruptura uterina punand in pericol viata mamei. Poate apare in cursul sarcinii sau in timpul travaliului. ...
Amenoreea, lipsa menstruatiei ...
Absenta menstruatiei (amenoreea) poate fi semnul unei sarcini sau a unor boli genitale sau endocrine. Amenoreea primara presupune lipsa instalarii ciclurilor menstruale pina la virsta de 16 ani. In schimb, atunci cind la femeia matura menstruatia nu apare timp de peste 90 de zile vorbim de ...
Screening-ul pentru depistarea sindromului Down ...
Sindromul Down (numit si trisomie 21 sau mongolism) este o afectiune congenitala in care materialul extragenetic determina anomalii de dezvoltare a copiilor si retard mental. Are o incidenta de 1 la 800 de nou nascuti. Simptomele sindromului Down variaza larg de la copil la copil. In timp ce unii ...
Monitorizarea prenatala depisteaza anomaliile fetale ...
Monitorizarea prenatala este efectuata in timpul sarcinii pentru depistarea eventualelor anomalii ale dezvoltarii fatului (fat/fetus- termen medical ce desemneaza copilul inainte de nastere). Defectele de dezvoltare apar atunci cand exista anomalii ale materialului genetic, anomalii morfologice ale ...
Inelul Vaginal ...
Generalitati Contraceptia intr-o forma sau alta a existat probabil din cele mai vechi timpuri. La inceput erau ritualuri care apoi, o data cu aparitia doctorilor s-au dezvoltat in metode din ce in ce mai eficiente. Grecii antici sunt cei care au realizat pentru prima data ca uniunea dintre ...
Prolapsul de organe pelvine - deplasarea din pozitia ...
Perioada sarcinii, nasterea, menopauza, mostenirea genetica, operatiile suferite de-a lungul vietii, toate acestea isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate si ne predispun la diverse afectiuni. Prolapsul genital este una dintre afectiunile “rusinoase", intime, cu care multe dintre ...


Boala inflamatorie pelvina - anexita


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro