Boala varicoasa - varicele hidrostatice si inestetica acestora

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Boala varicoasa - varicele hidrostatice si inestetica acestora
Adauga informatie
Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial - dispus imediat sub tegument si unul profund - inconjurat de muschi. Varicele afecteaza sistemul venos superficial determinand aparitia de dilatatii la nivelul acestei retele. Este important de stiut ca varicele nu sunt doar o problema de estetica. Desi de multe ori privite ca "simple" dilatatii venoase, ele au un rasunet important asupra intregului organism. In ortostatism (stat in picioare), aceste varice sunt pline cu sange, sange care este "furat" din circulatia sanguina normala, determinand aparitia de complicatii atat locale cat si generale care afecteaza intregul organismul, de unde si necesitatea de a denumi aceasta afectiune boala varicoasa si nu doar varice hidrostatice.
Boala varicoasa - varicele - este o boala transmisa genetic in 95 % din cazuri si evolueaza diferit de la persoana la persoana. Acest lucru face ca tratamentul sa fie unul diferentiat pentru fiecare pacient in parte. Varice secundare - apar ca o manifestare secundara, adesea dupa o tromboza venoasa. Exista situatii in care cele doua tipuri de varice coexista.
In stadiile incipiente acuzele sunt nespecifice : dureri in gambe si senzatie de presiune manifestata seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu aparitia ulterioara a venelor dilatate.
Este stiut faptul ca boala varicoasa nu determina dureri direct proportionale cu volumul varicelor si mai ales cu stadiul bolii. Acest lucru explica de ce pacientii cu boala varicoasa nu se prezinta in stadiile incipiente direct la o consultatie de chirurgie vasculara, ci de cele mai multe ori apeleaza la tot felul de remedii si tratamente "miraculoase".
Prin intermediul ecografiei Doppler venoase, se vor decela pachetele varicoase care nu sunt vizibile prin transparenta pielii, prezenta si localizarea valvelor incompetente. Ecografia Doppler venoasa este o investigatie nedureroasa, neinvaziva, cu cost redus, care poate fi repetata ori cate ori este nevoie, fara a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultima generatie permit vizualizarea cu acuratete a venelor superficiale si profunde, directia fluxurilor de sange si valvele incompetente.
Complicatiile locale ale bolii varicoase sunt : celulita, pigmentarea, dermatita, tromboflebita, ulcerul venos, insuficienta sistemului venos profund, complicatii care se manifesta in principal la nivelul pielii si care sunt incorect indrumate spre dermatologie. Oricat de corect ar fi tratamentul dermatologic aplicat pielii el nu are rezultate spectaculoase daca nu se rezolva cauza generatoare de la nivelul sistemului venos.
Complicatiile generale sunt : afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica), hepatice.
Informarea corecta va permite pacientului cu boala varicoasa (varice) sa evite pierderea de timp pe trasee intortocheate intre diverse specialitati : boli interne, dermatologie, cardiologie, medicina de familie. Indiferent de tipul de tratament propus pacientului este importanta informarea corecta a lui despre evolutia bolii varicoase si mai ales evitarea multiplelor tratamente inutile stadiului bolii in care se afla.
Ce trebuie sa faceti daca aveti varice :
- sa reduceti eventualul exces de greutate printr-o alimentatie rationala;
- sa practicati o activitate fizica regulata: mers pe jos, inot, ciclism, gimnastica;
- in timpul perioadelor de repaus si noaptea sa tineti picioarele mai sus decat corpul;
- sa purtati tocuri de inaltime medie (3 cm);
- sa faceti dusuri cu apa rece la nivelul gambelor;
- sa purtati ciorapi medicinali;
- sa evitati sporturile brutale : tenis, calarie, volei, baschet;
- sa evitati sauna si baile fierbinti
Ce nu trebuie sa faceti daca aveti varice :
- sa stati toata ziua in picioare, evitati sedentarismul
- sa faceti plaja prea mult timp, nu va epilati cu ceara fierbinte
- sa purtati imbracaminte prea stramta, ciorapi care se fixeaza cu banda adeziva, pantofi cu tocuri prea inalte sau cizme elastice

SURSA 02


Varicele sunt dilatatii anormale ale venelor superficiale (vezi sistemul venos al membrulului inferior) ale membrelor inferioare.
Ele pot avea diverse cauze (), cel mai frecvent fiind determinate de o slabiciune a peretelui venos. Datorita scaderii tonicitatii peretelui venos, o parte a coloanei de sange care ar trebui sa urce dinspre periferie spre inima, () stagneaza la nivelul sistemului venos superficial al membrelor inferioare determinand aparitia dilatatiilor venoase (vezi circulatia intr-o vena varicoasa) – varice hidrostatice.(Link util)
Caracteristicile varicelor hidrostatice
- Sunt inestetice
Pot evolua determinand urmatoarele complicatii:
- Dermita de staza
- Ulcere (leziuni) tegumentare venoase
- Tromboze venoase (tromboflebita superficiala) asociata sau nu cu tromboza venoasa profunda (tromboflebita profunda)
- Trombembolism pulmonar – complicatia redutabila cu risc vital a trombozei venoase profunde.
Sunt necesare investigatii suplimentare pentru varice?
Raspunsul este da.
Desi diagnosticul varicelor se pune clinic prin simpla observare a venelor dilatate, precizarea cauzei varicelor si evaluarea cu exactitate a anatomiei sistemului venos profund si superficial a membrului inferior care prezinta aceasta patologie necesita o explorare imagistica prin ecografie Duplex.
In cazul varicelor secundare sunt necesare si alte investigatii imagistice cum ar fi: ecografia abdominala, tomografia computerizata cu substanta de contrast.
De regula ecografia Duplex este suficienta in marea majoritate a cazurilor.
Care sunt metodele de tratament pentru varice?
Tratamentul varicelor trebuie privit din doua directii:
- Tratamentul indreptat asupra varicelor deja constituite
- Tratament de prevenire a aparitiei unor noi varice.
Tratamentul corect si curativ al varicelor deja constituite este exclusiv chirurgical si consta (indiferent de metoda practicata) in excluderea din circulatie a venelor dilatate.
Principalele metode de tratament chirurgical sunt:
- Excluderea prin ligaturi (superior si inferior) a venei dilatate
- Excizia (smulgerea) venelor dilatate (atat cele vizibile clinic cat si a celor vizibile ecografic)
- Injectia de substante sclerozante in varice
- Sclerozarea cu sonde laser a varicelor.
In prezent, tratamentul general acceptat si recomandat consta in identificarea prin examen ecografic Duplex a venelor dilatate si insuficiente care alimenteaza varicele si excizia chirurgicala clasica atat a acestora cat si a varicelor.
In cazul in care din diferite motive (medicale sau subiective) nu se aplica tratamentul chirurgical de excludere a venelor dilatate, se recomanda purtarea ciorapului elastic pana la nivel inghinal asociat cu masuri de prevenire a aparitiei si agravarii varicelor (vezi mai departe)
Tratamentul de prevenire a aparitiei unor noi varice consta in tonifierea peretilor venelor ramase cu ajutorul unor medicamente (Detralex) ai a unui mod de viata care sa impiedice dezvoltarea unor noi varice:
Ce nu trebuie sa faceti?
- Evitarea statului in picioare sau la birou timp indelungat
- Evitarea aparitiei obezitatii
- Evitarea tocurilor inalte
- Evitarea expunerii indelungate la soare, a bailor fierbinti, a saunei.
- Evitarea masajelor anticelulitice sau a traumatismelor pe traiectul principalelor vene (venei safene mari si a veni safene mici)()
- Evitarea sariturilor, echitatiei, gimnasticii aerobice
- Evitarea anticonceptionalelor
Ce trebuie sa faceti?
- In timpul statului in picioare sau la birou un timp indelungat sau in timpul unei calatorii de lunga durata cu avionul, trenul sau masina trebuie sa faceti cel putin din 2 in 2 ore urmatoarele miscari
o miscari ale gambelor (miscari de “bicicleta")
o miscari de flexie si extensie a piciorului
o miscari de ridicare si coborare pe varfuri
- Sa faceti dus cu apa rece la nivelul gambelor de jos in sus
- Sa stati cu membrele inferioare ridicate la 30 de grade in timpul noptii si in perioadele de repaus
- Sa practicati mersul pe bicicleta si inotul
Intrebari frecvente
Am varice si am planificata o calatorie de lunga durata (mai mare de 4 ore) cu avionul, trenul sau cu masina. Ce trebuie sa fac?
Cel mai recomandabil ar fi amanarea calatoriei pana dupa rezolvarea chirurgicala a varicelor.
Daca acest lucru nu e posibil atunci trebuie:
- Sa va hidratati corespunzator (ingestie de lichide 2 - 4 litrii in functie de greutate, conditii de calatorie, alte boli asociate – pentru cazuri particulare consultati un medic specialist)
- Sa nu purtati tocuri inalte.
- Sa purtati ciorapi elastici pe intregul membru inferior afectat de varice (pana la nivelul coapsei chiar daca varicele sunt localizate doar la nivelul gambei)
- Sa faceti urmatoarele miscari cel putin din 2 in 2 ore:
o miscari ale gambelor (miscari de “bicicleta")
o miscari de flexie si extensie a piciorului
o miscari de ridicare si coborare pe varfuri
Vreau sa fac un copil. Cand e bine sa ma operez de varice, inainte sau dupa nastere?
Sarcina e un proces fiziologic in care in organismul mamei se secreta o serie de substante procoagulante. Deasemeni compresiunea uterului gravid pe vena cava () va accentua staza venoasa la nivelul membrelor inferioare determinand accentuarea varicelor preexistente si putand cauza aparitia altora noi.
Stagnarea sangelui in venele dilatate asociata cu secretia de substante procoagulante poate duce la aparitia unor tromboze la nivelul sistemului venos determinand o complicatie redutabila, cu risc vital – trombembolismul pulmonar. De aceea raspunsul este urmatorul: e recomandabil sa se efectueze operatia de varice inaintea aparitiei sarcinii, chiar daca dupa sarcina pot apare alte varice.
Varicele operate recidiveaza?
Boala varicoasa este, asa cum am aratat mai sus, determinata in special de o slabiciune a peretelui tuturor venelor organismului.
Dupa interventia chirurgicala de excludere a varicelor constituite, venele membrului inferior ramase prezinta deasemeni pereti anormali care la un moment dat pot evolua spre varice.
De aceea aplicarea corecta a tratamentului de preventie a aparitiei unor noi varice poate impiedica recidiva varicelor. Inafara celor prezentate mai sus exista si alte cauze de recidiva a varicelor:
- Ligatura varicelor existente fara identificarea (prin examen Duplex) si ligatura venelor colaterale sau a venelor perforante care alimenteaza varicele respectiv.
- Ligatura sau excizia varicelor existente fara identificarea (prin examen Duplex) si ligatura venelor colaterale, venelor perforante sau a altor vene insuficiente (vena safena etc).
Asadar pentru cura chirurgicala corecta a varicelor este necesar un examen ecografic Duplex venos amanuntit si corect efectuat.
Orice operatie de varice facuta fara examen ecografic Duplex poate avea un risc de recidiva mai ridicat.
Am la nivelul membrelor inferioare niste vene subtiri in buchet, violacei sau rosiatice, foarte vizibile. Ce trebuie sa fac?
Aceste vene subtiri se numesc teleangiectazii sau venectazii.
Ele apar in special la femei si pot avea drept cauza dezechilibre hormonale, dar pot apare si in conditiile unei insuficiente venoase a sistemului venos profund().
Acestea pot dispare in cazul tratarii dezechilibrelor hormonale, opririi anticonceptionalelor. In functie de gradul si tipul insuficientei venoase se recomanda alaturi de masurile de preventie a aparitiei varicelor (vezi mai sus) si purtarea ciorapului elastic.
Daca venectaziile nu dispar cu aceste masuri si sunt suparatoare din punct de vedere estetic, tratamentele care se pot efectua sunt:
- Scleroterapia (injectarea de substante sclerozante) sau
- Laserterapia (fotocoagularea cu laser)

SURSA 03


PRELIMINARII
Boala varicoasa este o afectiune cronica caracterizata prin aparitia de dilatatii venoase, ca urmare a unui proces degenerativ la nivelul peretelui vascular. Localizarea cea mai frecventa a bolii varicoase este la nivelul membrelor inferioare, unde drenajul venos este asigurat de catre 2 sisteme: unul profund (tributar venei cave inferioare) si unul superficial (tributar celor 2 vene safene - si mai departe retelei profunde), unite intre ele prin vase comunicante (care, ca si vasele din reteaua superficiala, sunt prevazute cu valvule antireflux). Alte localizari frecvente ale bolii varicoase sunt plexul venos spermatic (varicocel), plexurile hemoroidale (ducand la aparitia hemoroizilor; actualmente se considera insa ca boala hemoroidala nu apare pe fondul unei suferinte exclusiv venoase, ci pe fondul unei panangeite - care implica si o afectare capilara si arteriolara) si plexurile submucoase esofagiene (ducand la aparitia varicelor esofagiene). În continuare vom aborda boala varicoasa cu localizare la nivelul membrelor inferioare - unde cauzeaza aparitia varicelor.
CAUZE
Varicele sunt considerate o boala a sexului feminin, asociate in special cu sarcina: ca urmare a dezvoltarii fatului, uterul se mareste si determina o crestere a presiunii intraabdominale, care determina staza venoasa in membrele inferioare si ingreunarea circulatiei de intoarcere (returul venos prin venele cave in atriul drept). În patogeneza varicelor din sarcina intervin si unii factori endocrini (este inhibata secretia de oxitocina de catre hipofiza posterioara, care are rol in mentinerea tonusului venos).
O alta categorie de varice o reprezinta cele cauzate de ortostatismul prelungit (adesea fiind profesional). Obezitatea si ereditatea sunt de asemenea factori predispozanti pentru aparitia varicelor.
Varicele secundare sunt acele varice la care se poate identifica o cauza precisa pentru aparitia lor. Sunt considerate varice simptomatice cele in care cauza o reprezinta hipertensiunea venoasa si staza venoasa locala sau regionala: spre exemplu in cazul unei ascite in tensiune sau unor procese tumorale intraabdominale. Tot in categoria varicelor secundare sunt cuprinse si varicele post-trombotice (aparute dupa o tromboza venoasa profunda) si varicele post-traumatice.
FIZIOPATOLOGIE
Aparitia tulburarilor hemodinamice locale din boala varicoasa se datoreaza in principal insuficientei valvulei ostiale a venei safene interne. Incompetenta acestei valvule duce la refluarea sangelui din sistemul venos profund in cel superficial, cu supraincarcarea acestuia din urma. Hipertensiunea venoasa cronica din sistemul venos superficial, asociata cu staza sangvina, va duce in final la slabirea peretelui venos cu formarea varicelor.
Staza sangvina va precipita aparitia hipoxiei locale, cu acidoza consecutiva si declansarea unui proces inflamator. Consecutiv reactiei inflamatorii va fi afectata intreaga microcirculatie, cu aparitia edemului si a insuficientei venoase cronice. Tardiv in evolutie pot aparea si ulcere varicoase si tromboze venoase.
CLINIC
Semnul cel mai evident al bolii este reprezentat de aparitia vizibila a varicelor. Înainte insa de acest stadiu, pacientul poate simti o jena la nivelul moletului ("senzatia de picior greu"), parestezii locale ("furnicaturi", "amorteli"), marirea de volum a gambei dupa ortostatism prelungit (datorita formarii de edeme, care dispar noaptea, deoarece clinostatismul favorizeazã intoarcerea venoasã) si dureri in molet.
La examenul fizic, varicele apar ca pachete venoase dilatate, vermiculare, care se golesc la digitopresiune si se reumplu dupa decompresie. Atunci cand sunt trombozate pot apare sub forma unor cordoane dure, indurate, cu edem inflamator adiacent. În stadiile tardive pot apãrea si modificari trofice adiacente.
Evaluarea varicelor membrelor inferioare se face pe baza unor manevre clinice care exploreaza sistemul venos la diverse nivele (reteaua superficiala, vasele comunicante, reteaua profunda).
1. Manevre care exploreaza sistemul venos superficial
i) proba Sicard: examinatorul aplica o palma pe fata anterointerna a coapsei (pe traiectul venei safene interne) pacientului aflat in ortostatism, si il va ruga sa tuseasca. În prezenta unei insuficiente ostiale a venei safene interne, tusea va determina aparitia unei unde pulsatile retrograde (in cazurile severe unda poate fi chiar vizibila).
ii) proba Schwartz ("semnul valului"): percutia cu degetele mainii drepte a crosei safenei la pacientul cu insuficienta ostiala (aflat in ortostatism) determina perceptia cu mana stanga (aplicata pe coapsa ca in proba anterioara) a unei unde pulsatile pe traiectul vasului.
iii) proba Brodie-Trendelenburg-Troianov: pentru aceasta proba bolnavul se afla in clinostatism si are membrul inferior ridicat la 90 grade fata de planul orizontal (pentru golirea sistemului superficial). Se aplica un garou la radacina coapsei peste crosa venei safene interne si apoi bolnavul este rugat sa se ridice in picioare. În cazul unei insuficientei ostiale a safenei, desfacerea rapida a garoului va duce la umplerea retrograda a varicelor.
2. Manevre care exploreaza sistemul venelor comunicante
i) proba celor 3 garouri (Barrow): cu bolnavul in clinostatism si cu membrul pelvin ridicat la 90 grade (in vederea golirii axului venos superficial), se comteaza 3 garouri astfel: unul la radacina coapsei sub orificiul de varsare a venei safene in femurala (pentru blocarea crosei venei safene interne), unul deasupra genunchiului (pentru blocarea comunicantei supragonale) si unul dedesubtul genunchiului (pentru blocarea comunicantei subgonale si a crosei venei safene externe). Cele 3 garouri trebuie aplicate astfel incat sa nu jeneze circulatia venoasa profunda. Dupa realizarea montajului, bolnavul este trecut in ortostatism si se constata modificarile:
> cu toate garourile pe loc, daca varicele gambiere se umplu in mai putin de 30 secunde, concluzia este ca exista o incompetenta valvulara ostiala a comunicantelor subgonale.
> se scoate garoul de sub genunchi: umplerea retrograda a safenei externe in mai putin de 30 secunde sau a segmentului din safena interna aflat sub nivelul comunicantelor supragonale indica o insuficienta valvulara ostiala safenei externe sau a comunicantelor eliberate.
> se scoate garoul de deasupra genunchiului: umplerea varicelor in mai putin de 30 secunde denota o insuficienta valvulara ostiala a comunicantelor din treimea inferioara a coapsei.
> se scoate garoul de la baza coapsei: umplerea rapida a safenei interne de sus in jos indica o insuficienta ostiala a acesteia.
Este imporant ca proba sa se efectueze in maxim 30 secunde, deoarece dincolo de acest interval se produce oricum umplerea axului venos superficial (prin vase colectoare situate intre nivelele de aplicare a garourilor). Proba se poate repeta, cu alternarea ordinii de suprimare a garourilor.
3. Manevre care exploreaza sistemul venos profund
i) proba Perthes: bolnavului in decubit dorsal i se aplica o fasa elastica de la picior pana sub genunchi (fara a jena insa circulatia profunda), dupa care va fi rugat sa mearga si se va urmari aparitia durerii pentru 10-15 minute. Aparitia durerii in mers semnifica o afectare a sistemului profund, necesitand investigare suplimentara.
ii) proba Delbet-Maquot: bolnavului in ortostatism i se aplica un garou sub genunchi (fara stanjenirea circulatiei profunde) si este rugat sa mearga timp de 10-15 minute. Exista 3 situatii posibile: reducerea varicelor indica o insuficienta ostiala izolata, cu vene comunicante competente si ax profund liber; persistenta varicelor denota o insuficienta ostiala superficiala si a comunicantelor; accentuarea varicelor si aparitia durerii ne orienteaza catre o afectare a axului venos profund.
DIAGNOSTIC
Diagnosticul varicelor este in principal unul anamnestic (care identifica factori de risc: obezitate, ortostatism prelungit impus de profesie sau istoric de tromboza venoasa profunda) si clinic (prin inspectie si efectuarea manevrelor de evaluare a axurilor venoase ale membrului inferior). Paraclinic se poate efectua ecografie venoasa doppler sau flebografie. Este important de evidentiat daca varicele sunt esentiale (hidrostatice) sau secundare.
Diagnosticul diferential se face cu alte afectiuni vasculare (arteriopatii cronice, anevrisme, fistule arteriovenoase), edeme (de cauza cardiaca, renala), adenopatii, afectiuni dermatologice, ulcere arteriale si diabetice.
COMPLICATII
- hemoragice (prin ruptura peretelui vascular)
- trombotice (tromboflebita superficiala)
- locale (dermatita ocre, dermatita microbiana sau micotica, ulcer varicos)
TRATAMENT
- eliminarea sau diminuarea factorilor de risc: scadere ponderala, evitarea ortostatismului.
- tratament medicamentos: venotrofice (Detralex), vasoprotectoare, complexe polivitaminice
- tratament chirurgical: fleboscleroza, extirpare chirurgicala a varicelor sau a intregului traiect venos afectat (safenectomie).


Alte informatii:   varicele hidrostatice , Boala varicoasa , edeme
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Apendicita acuta este o afectiune banala ? ...
Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar aparitia acesteia este posibila la orice varsta, fiind cunoscute si cazuri cu manifestari particulare la bolnavii varstnici (formele pseudotumorala ...
Lipomul, nu doar o problema estetica, ci si dureroasa ...
Lipomul este o proliferare a celulelor tesutului adipos intr-o capsula fibroasa si subtire, ce se gaseste, de obicei, chiar sub piele. Lipoamele se afla, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gatului, soldurilor, partii superioare a bratelor sau axila, dar pot aparea oriunde la nivelul ...
Masuri pentru curatarea si bandajarea ranilor ...
Fiecare dintre noi stie ce este o rana sau o plaga. Fiind copii ne-am ranit nu o data, iar de multe ori ne lasam cuprinsi de panica pentru ca nu stiam cum sa  procedam. Vara, pericolele de ranire sunt mai frecvente decat in alte perioade ale anului. Ranile de la nivelul pielii tre­buie ...
Diverticulul Meckel, anomalie intestinala congenitala ...
Diverticulul Meckel este un rest embrionar, in deget de manusa, din peretele intestinal, la jonctiunea dintre intestinul subtire si colon.Acesta nu are aceiasi structura cu peretele intestinal, ci doar este atasat la acesta, fiind constituit din tesut pancreatic sau gastric. Aproximativ 3% dintre ...
Litiaza biliara - prezenta calculilor in vezica biliara ...
Litiaza biliara este o afectiune ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara, organul care depoziteaza bila secretata de ficat. Calculii biliari sunt compusi in 80% din cazuri din colesterol cristalizat. Calculii se pot forma si din pigmenti biliari, indeosebi in cazul unor afectiuni ...
Perforatia esofagiana, cea mai frecventa leziune ...
Perforatia esofagiana reprezinta aparitia unei discontinuitati in peretele esofagului, segmentul tubului digestiv ce face legatura intre cavitatea bucala si stomac si care are rol in pasajul bolului alimentar. Cauze Perforatia esofagiana este cea mai frecventa leziune de natura traumatica a ...
Boli ale venelor, varice si tromboflebite, pot fi ...
Definitie: Tromboflebita consta in obstructia totala sau partiala a unei vene prin coagulare intravasculara, cu inflamarea peretelui venos. Deoarece principala complicatie este embolia, face parte din boala tromboemboiica. in evolutie se deosebesc un stadiu initial, de flebotromboza, de scurta ...


Boala varicoasa - varicele hidrostatice si inestetica acestora


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro