Deshidratarea

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Deshidratarea
Adauga informatie

Deshidratarea este un status de echilibru lichidian negativ care poate fi cauzat de numeroase entitati patologice. Bolile diareice sunt cele mai comune etiologii. In toata lumea deshidratarea secundara bolilor diareice este cauza principala de moratalilate la nou-nascuti si copii. Determinarea cauzelor frecvente de deshidratare este esentiala. Aportul slab de fluide, diureza excesiva, cresterea pierderii insensibile de fluide sau o combinatie a celor de mai sus determina depletia volumului intravascular. Cauzele comune cuprind gastroenteritele, cetoacidoza diabetica, bolile febrile, arsurile, diabetul insipid. Tabloul clinic al deshidratarii cuprinde uscarea membranelor mucoase, sete vie, depresarea fontanelelor, diminuarea turgorului pielii, lipsa lacrimilor, ochi incercanati, afundati in orbite, tahicardie, tahipnee, cresterea timpului de reumjplere capilara, oligurie. Complicatiile pot include soc ireversibil, tromboza venoasa sagitala, convulsii si insuficienta renala.
Deshidratarea este mai frecventa la copii datorita raportului suprafata tegumentara/dimensiune crescut, a imaturitatii renale si a perspiratiei insensibile crescute. Pacientii cu deshidratare minim-moderata trebuie incurajati sa continue dieta speciala virstei si un aport oral de fluide adecvat. Solutiile de rehidratare orala trebuie folosite. Deshidratarea severa necesita rehidratare intravenoasa. Solutiile de rehidratare orala cuprind Pedialyte, Rehydralyte.
Patogenia deshidratarii
Balanta negativa fluidica care determina deshidratare rezulta prin aportul scazut, pierderile crescute: renale, gastrointestinale, insensibile sau mobilizarile fluidice: ascita, epansamente si arsuri sau sepsis. Diminuarea apei corporale totale determina reducerea volumelor de fluide intra si extracelulare. Manifestarile clinice ale deshidratarii sunt mai mult asociate cu depletia intravasculara. Pe masura ce deshidratarea progreseaza se instaleaza socul hipovolemic cu insuficienta organelor si deces.
Copii mici sunt mai susceptibili la deshidratare datorita continutului mare de apa fata de adulti, imaturitatii renale si imposibilitatii de a-si satisface propriile nevoi singuri. Copii mai mari arata semne de deshidratare mai repede fata de cei mici prin nivelul de fluide extracelulare scazut. Deshidratarea poate fi impartita in functie de osmolaritate si severitate. Sodiul seric este un bun marker al osmolaritatii presupunind ca pacientul are o glicemie normala.
Tipuri de deshidratare
In functie de osmolaritate deshidratarea poate fi:
- deshidratare hiponatremica - <130 mEq/l
- deshidratare izonatremica - 130-150 mEq/l
- deshidratare hipernatremica - >150 mEg/l.
Deshidratarea izonatremica este cea mai comuna. Deshidratarea hiponatremica si hipernatremica cuprind fiecare 5-10% din cazuri. Variatiile sodiului seric arata compozitia fluidelor pierdute si are efecte patofiziologice diferite. Deshidratarea izonatremica-izotonica apare cind pierderea de fluide este similara in concentratia de sodiu a singelui. Sodiul si pierderile de apa sunt de aceiasi magnitudine in fluidele extra si intravasculare. Deshidratarea hiponatremica-hipotonica apare cind pierderea de fluide contine mai mult sodiu decit singele. Se pierde mai mult sodiu decit apa. deoarece sodiul seric este scazut apa intravasculara se mobilizeaza in spatiul extravascular, exagerind depletia de volum extravascular pentru o cantitate totala de apa corporala pierduta.
Deshidratarea hipernatremica-hipertonica apare cind fluidul pierdut contine mai putin sodiu fata de singe. Se pierde mai mult sodiu decit apa. deoarece sodiul seric este crescut, apa extravasculara se mobilizeaza in spatiul intravscular, mimind depletia intravasculara de volum pentru o cantitate de apa totala corporala pierduta.
Efectele neurologice ale deshidratarii
In deshidratarile hipo si hipernatremice pot apar complicatii neurologice. Hiponatremia severa conduce la convulsii, in timp ce corectia rapida a hiponatremiei cronice este asociata cu mieloliza pontina centrala. In timpul rehidratarii rapide din hipernatremie activitatea osmotica crescuta a neuronilor determina un influx crescut de apa cu edem celular cerebral.
Efectele deshidratarii asupra potasiului si rezervei alcaline.
Potasiul se mobilizeaza intre compartimentele fluidice extra si intracelulare mai incet decit apa libera. Nivelul de potasiu seric nu reflecta nivelul de potasiu intracelular. Desi deficitul de potasiu este prezent la toti pacientii cu depletie de volum nu este semnificativ clinic. Se observa si grade diferite de acidoza metabolica, mai ales la copii. Mecanismele cuprind pierderea de bicarbonat in scaun si productia de cetone. Hipovolemia determina scaderea perfuziei tisulare si cresterea acidului lactic. Scaderea perfuziei renale determina scaderea filtrarii glomerulare si scaderea excretiei de hidrogen. Acesti factori determina acidoza metabolica.
Cauze si factori de risc pentru deshidratare
Cauze frecvente de deshidratare:
-gastroenterita este cea mai comuna cauza de deshidratare, este prezenta diareea si varsatura
-stomatita poate fi severa si limita aportul oral
-cetoacidoza diabetica determina deshidratare prin diureza osmotica si catabolism excesiv
-bolile febrile determina cresterea pierderilor insensibile de apa si afecteaza apetitul
-faringita poate scade aportul oral.
Cauze amenintatoare de viata:
-gastroenterita, acidoza diabetica, arsurile, hiperplazia adrenala congenitala
-obstructia digestiva asociata cu aport deficient si emeza
-atac cerebral, fibroza chistica cu pierderi excesive de sodiu si clor prin transpiratie
-diabet i8nsipid-diureza excesiva sau urina diluata determina pierderea apei si deshidratare hipernatremica
-tireotoxicoza prezinta scadere ponderala si diaree in ciuda apetitului crescut.
Diagnostic
Studii de laborator:
-hiponatremie <130 mEq/l sau hipernatremie >150 mEq/l
-cresterea potasiului, mai ales in hiperplazie adrenala congenitala, insuficienta renala
-hipopotasemie in stenoza pilorica, alcaloza
-clorul poate fi scazut in stenoza pilorica
-acidul lactic apare in perfuzia deficitara a tesuturilor
-bicarbonatul este scazut in cetoacidoza diabetica, diaree
-glicemie scazuta in cetoacidoza diabetica
-creatinina ridicata prin hipoperfuzia renala
-urina diluata in diabet insipid, urina poate prezenta glucoza, cetone in cetoacidoza diabetica.
Proceduri efectuate.
Se prinde o linie intravenoasa sau doua in deshidratarea severa. Se prefera vena bazilica si cefalica precum si vena safena la glezna. Daca nu se poate prinde o linie venoasa la un copil cu soc si deshidratare severa se accepta o linie intraosoasa. Se prefera suprafata anteromediala a tibiei, la 1-3 cm sub tuberozitatea tibiala.
Intubarea nasogastrica sau orogastrica feciliteaza rehidratarea orala la copii cu deshidratare usor-moderata. Acestea sunt folosite apot la nutritia copiilor recuperati. Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: acidoza metabolica, insuficienta drenala, alcaloza metabolica, obstructia intestinala, arsurile termice, hiperplazia adrenala congenitala, diabet insipid, cetoacidoza diabetica. Sepsis neonatal, stenoza pilorica, gastroenterita, anorexie, diaree, infectii enterovirale.
Semne si simptome
Copii sub 5 ani sunt expusi la cel mai mare risc.
Anamneza efectuata va trebui sa cuoprinda urmatoarele:
-aportul de flouide, tipul (hipotone sau hipertone) si frecventa
-diureza, frecventa mictiunilor si prezenta de urina diluata sau concentrata
-prezenta scaunului, consistenta, prezenta de singe sau mucus in scaun
-emeza, frecventa si volumul varsaturilor, daca sunt bilioase sau nu, hematemeza
-contactul cu persoane bolnave, mai ales cei cu gastroenterita
-prezenta de fibroza chistica, diebt zaharat, hipertiroidism, boala renala
-febra, caracteristicele apetitului, scaderea in greutate, calatoriile
-consumul recent de antibiotice, ingestii posibile.
Examenul fizic complet poate ajuta la determinarea cauzei deshidratarii si la definirea severitatii deshidratarii.
Semnele clinice ale deshidratarii cuprind:
-copil letargic, obnubilat-stare a constientei alterata
- prelungirea timpului de reumplere capilara
-membrane si piele uscate, lipsa lacrimilor
-tahicardie, tahipnee, puls diminuat
-turgor al pielii diminuat, fonatnele depresate,
-oligurie sau anurie, ochi incercanati si afundati in orbite.
Estimarea severitatii deshidratarii si a deficitului de fluide la un copil sub 10 kg greutate:
-deshidratare usoara cu pierdere de 5% din greutate corporala (50 ml/kg)
-deshidratare moderata cu pierdere de 10% greutate corporala (100ml/kg
-deshidratare severa cu pierdere de peste 15% greutate corporala (150ml/kg.
Estimarea pentru un copil peste 10 kg greutate:
-deshidratare usoara-3% pierdere greutate corporala sau 30 ml/kg
-deshidratare moderata pierdere de 6% greutate corporala sau 60ml/kg
-deshidratare severa cu pierdere de 9% sau 90ml/kg.
Tratament
Medicamente precum loperamid, opiacee, anticolinergice, subsalicilat de bismut si adsorbantii nu sunt recomandati datorita eficacitatii slabe si efectelor adverse. Terapia de rehidratare in deshidratarea usor-moderata.
Se indica solutii de rehidratare orale cum sunt cele comerciale: Pedialyte, Ricelyte, rehydralyte. Toate solutiile comerciale cuprind: 2-3 g /dl glucoza, 45-90 mEq/l sodiu, 30 mEq/l baze, 20-25 mEq/l potasiu. Osmolaritatea este de 200-310 mOsm/l. Solutiile neadecvate de rehidratare cuprind: lapte, suc de mere, supa de pui. Varsatura nu este o contraindicatie in general pentru rehidratare orala. Solutiile trebuie administrate in cantitati mici frecvent pentru a minimaliza distensia gastrica si reflexul de varsatura. In general 5 ml de solutie la fiecare minut este bine tolerat. Pe masura ce copilul devine hidratat varsaturile diminua si poate fi administrata in cantitati mai mari. Daca varsaturile persista se alege calea nasogastrica. Administrarea intravenoasa de ser fiziologic poate fi utila. In cazul obstructiei intestinale, ileusului, abdomenului acut se indica hidratarea intravenoasa. Se va calcula deficitul de fluid. Deshidratarea usoara sugereaza un deficit de fluide de 5 % din greutatea corpului la nou-nascut si 3% la copil. Se vor inlocui si pierderile prin scaun si emeza fata de volumul calculat. Dieta speciala virstei poate fi administrata cind copilul poate tolera aportul oral.
Terapia de rehidratare in deshidratarea severa.
Terapia initiala cuprinde prinderea unei linii intravenoase sau intraosoase si administrarea rapida a 20ml/kg cristaloide izotone (ringer lactat, ser fiziologic) . Se vor evalua semnele vitale. Daca nu se observa ameliorarea lor dupa administrarea de 60ml/kg solutie se suspicioneaza alte etiologii de soc vascular: soc cardiac, soc anafilactic, soc septic. Este indicata monitorizarea hemodinamica si suportul inotropic.
In cazul deshidratatilor hipernatremice se corecteaza excesul iar in cea hiponatremica se calculeaza deficitul de sodiu.
Dieta in deshidratare
 Copii cu deshidratare prin gastroenterita au o durata diminuata a diareei cind alimentatia speciala virstei este inceputa imediat ce pacientul poate tolera aportul oral. Laptele diluat sau formulele de lapte nu sunt indicate. Alimentatia la sin trebuie instaurata imediat posibil. Alimentele care contin carbohidrati complecsi (orezul, cartofii, piinea, cerealele) si vegetalele sunt indicate. Alimentele grase si carbohidratii simpli trebuie evitati.
Daca solutiile de rehidratare orale nu sunt disponibile se pot urma urmatoarele retete:
-la un litru de apa se adauga 2 linguri de zahar sau miere, si o patrime dintro lingura de sare, cu o patrime de lingura de bicarbonat de sodiu
-daca bicarbonatul de sodiu nu este disponibil se foloseste o alta patrime de lingura de sare.
-daca este disponibil se adauga o jumatate de cana de suc de portocale, lapte de cocos sau banana mixata in bautura
-apa este mai sigura daca este fiarta
-inainte sa fie data copilului se gusta pentru a nu fi mai sarata decit lacrimile.
Prognostic
Prognosticul este excelent daca copilul a fost tratat eficient si prompt. Totusi copilul cu deshidratare severa si soc hipovolemic poate prezenta mortalitate si morbiditate semnificativa daca tratamentul este intirziat.

 

SURSA 02

Deshidratarea apare cand corpul pierde prea multe lichide. Acest fenomen poate avea loc cand aportul de apa este oprit sau cand cantitati mari de apa sunt eliminate din corp prin diaree, varsaturi, transpiratie sau efort fizic. Un aport de apa scazut poate cauza crampe musculare si de asemenea senzatie de oboseala. In mod normal corpul absoarbe lichid din sange sau alte tesuturi ale organismului. Dar in momentul in care organismul este deshidratat, acesta nu mai poate asigura necesarul de lichid pentru ca sangele sa circule normal, pacientul poate intra in acest caz in stare de soc, o stare care poate ameninta viata. Deshidratarea poate aparea la orice varsta dar este foarte grava in cazul nou nascutilor, copiilor si varstnicilor.
Deshidratarea in cazul nou nascutilor si copiilor
Nou nascutii si copii au sanse mai mari de a se deshidrata deoarece:
- o portiune mai mare din organismul lor este ocupata de apa
- copii au o rata a metabolismului mai mare decat adultii, astfel incat copii folosesc mai mult apa din organism
- rinichii copiilor nu functioneaza la fel ca si rinichii adultilor, astfel incat rinichiul la copil nu conserva la fel de bine apa
- sistemul imunitar al unui copil care ajuta in lupta contra infectiilor nu este dezvoltat in totalitate, ceea ce creste sansa de a contacta o boala care cauzeaza diaree si varsaturi
- copii adesea nu se alimenteaza si nu consuma lichide atunci cand se simt rau
- depind de cei care ii ingrijesc pentru a-i hrani si pentru a-i hidrata.
Deshidratarea in cazul varstnicilor
Varstnicii au sanse mai mari de a suferi de deshidratare deoarece:
- nu consuma lichide deoarece nu au senzatia de sete la fel de puternica cum este in cazul tinerilor
- rinichii varstnicilor nu mai functioneaza la fel de bine ca cei ai tinerilor
- nu consuma lichide datorita incontinentei (incapacitatea de a-si controla vezica urinara)
- au probleme de ordin fizic sau sufera de unele boli care:
- nu le permit sa tina un pahar cu apa in mana
- produc durere in momentul cand se dau jos din pat sau se ridica de pe un scaun
- nu le permite deplasarea la toaleta.
Nou nascutii, copii si varstnicii trebuie supravegheati indeaproape pentru a se observa simptomele initiale ale deshidratarii, de fiecare data cand acestia prezinta afectiuni care provoaca diaree, varsaturi sau transpiratii abundente. Semnele de inceput ale dehidratarii sunt:
- gura uscata si saliva lipicioasa
- reducerea cantitatii de urina si schimbarea culorii urinei (urina concentrata)
- comportament distrat sau foarte iritat.
Urgente
In cazul urmatoarelor simptome, este nevoie de tratament de urgenta. Este necesar chemarea unei salvari imediat. Simptomele constau in prezenta socului si a deshidratarii in cazul copiilor si varstnicilor.
Tratament ambulatoriu
In stadiile incipiente este posibil ca deshidratarea sa fie remediata la domiciliu. Este necesar de a reduce pierderile de lichid si de a inlocui aceste pierderi.
Adultii si copiii peste 12 ani
In cazul in care o persoana devine deshidratata usor sau moderat in cursul efortului fizic sau a muncii in aer liber:
- trebuie oprita activitatea pentru cateva minute de odihna
- persoana trebuie sa plece din bataia soarelui si sa se odihneasca cateva minute intr-un loc racoros la umbra
- surplusul de haine trebuie inlaturat
- se recomanda consumarea unei bauturi racoritoare cum ar fi apa, sucul sau bautura energizanta pentru a inlocui lichidul pierdut in timpul efortului. Se recomanda consumarea a 2 litri de lichid rece in urmatoarele 2-4 ore. Necesarul zilnic pentru a inlocui lichidele pierdute sau eliminate este de aproximativ 10 pahare de apa
- se recomanda odihna si hidratare pentru urmatoarele 24 de ore. Cu toate ca s-ar putea ca simptomele sa dispara dupa cateva ore, este necesara o zi si jumatate pentru a inlocui lichidele pierdute din organism.
Copiii cu varste cuprinse intre 1 an si 11 ani
- este necesar ca parintii sa se asigure ca copilul consuma des lichide
- pentru copii deshidratati este necesara o rehidratare orala cu suc de portocale sau apa plata
- parintii trebuie sa permita copiilor sa bea cata apa considera ca este necesar. Ei trebuie sa incurajeze copii sa bea multe lichide. Copii intre 4 si 10 ani ar trebui sa bea cel putin 8 pahare de lichid pe zi pentru a acoperi cantitatile de lichid pierduta
- cerealele cu lapte pot fi de asemenea de ajutor pentru refacerea cantitatilor de lichid consumat.
Nou nascutii si copiii pana la un an
Nu se recomnada asteptarea instalarii deshidratarii pentru a inlocui lichidele pierdute. Copii trebuie hidratati pentru a evita aceste probleme.
- daca copilul este alaptat la san, este necesar alaptarea lui cat mai des
- daca copilul este alaptat la biberon, de asemenea trebuie incercata alaptarea lui cat mai des
- se incearca o rehidratare orala, daca apare o deshidratare usoara. Cantitatea de lichid necesara depinde de greutatea copilului si de severitatea deshidratarii
- daca copilul a inceput sa manance cereale, lichidele necesare pot fi compensate prin cereale. De asemenea copilul poate consuma piure de cartofi sau de banana daca aceste alimente au mai fost consumate pana atunci.
Simptome care trebuie supravegheate in cazul tratamentului la domiciliu
- deshidratare severa
- ameteala, varsaturi
- oboseala exagerata
- urinare putina.
Profilaxie
Urmatoarele sfaturi pot fi de folos in prevenirea deshidratarii:
- tratamentul promt la domiciliu in cazul diareei, varsaturilor sau febrei
- pentru a preveni deshidratarea in timpul zilelor calduroase sau a efortului fizic, este bine sa se consume 8-10 pahare de lichid pe zi
- se recomanda consumarea unei cantitati mai mari de apa in timpul si dupa exercitiile fizice
- copii trebuie incurajati sa bea lichide. Copii intre 4 si 10 ani ar trebui sa bea cel putin 8 pahare de lichid pe zi pentru a inlocui lichidele consumate
- nu se recomanda consumul de cafea, sucuri din cola sau alte bauturi care contin cofeina. Ele cresc eliminarile de urina si sporesc deshidratarea
- evitarea regimurilor hiper-proteice. Daca o persoana se afla la un regim hiperproteic, aceasta trebuie sa consume cel putin 8-12 pahare de lichid zilnic
- nu se recomanda consumul de alcool, inclusiv bere sau vin. Ele cresc deshidratarea si fac dificil de luat deciziile corecte
- nu se recomanda administrarea tabletelor de sare. Majoritatea oamenilor au parte de destula sare in dietele lor
- oprirea efortului fizic in cazul aparitiei ametelii sau a oboselii foarte mari
- se recomanda purtarea unui singur rand de haine usoare, deschise la culoare in cazul efortului fizic in aer liber.
Nu se recomanda efectuarea efortului fizic in haine de latex.

 

SURSA 03

Deshidratarea poate constitui uneori un caz de urgenta medicala, a carui gravitate trebuie sa fie evaluata in functie de volumul pierdut, semnele clinice si originea acestei deshidratari.
Volumul si distributia apei in organism
Volumul total de apa este :
* 55 - 60 % din greutatea corporala la barbatii tineri
* 45 - 50 % din greutatea corporala la femeile tinere.
Distributia apei :
* muschi - 50 %
* piele - 20 %
* alte organe - 20 %
* sange - 10 %.
Aproximativ 2/3 din volumul de apa este in compartimentul intracelular, iar 1/3 in cel extracelular :
* Volumul extracelular (VEC) cu subcompartimentele:
- Volum plasmatic - reprezinta partea lichida a sangelui - 5 % din greutatea corporala (3,5 l la barbat de 70 kg)
- Lichidul interstitial -15 % din greutate este lichidul dintre celule si cuprinde
- limfa - 2 - 3 % din greutatea corporala
- mediul intern care inconjoara toate celulele exceptandu-le pe cele sanguine
- Lichidul transcelular - 1,5 % din greutate reprezinta lichidul din organele cu lumen delimitat de epiteliu: secretii digestive,transpiratia. lichidele cerebrospinal, pleural, peritoneal, sinovial, intraocular, pericardic, bila, lichidul intraluminale din tiroida, cohlee (componenta a urechii interne)
- Apa din oase (3 %) si tesutul conjunctiv (4,5 %)
* Volumul intracelular (VIC) 30 - 40 % din greutatea corporala
Bilantul hidric (orientativ)
Aport zilnic- Eliminare zilnica
Lichide- 1.500 ml
Transpiratie + alte evaporari 800 ml
Hrana solida - 600 ml    
Scaun - 200 ml
Apa endogena (oxidari tisulare)    
400 ml- Urina     1.500 ml
Total - 2.500 ml
Deshidratare - definitie
Deshidratarea este un termen destul de ambiguu care nu poate face diferenta intre simpla pierdere de apa si pierderea de sodiu. Ambele conditi sunt asociate cu scaderea volumului extracelular. Volumul extracelular este determinat de toata cantitatea de sodiu din organism si nu numai de concentratia lui plasmatica. Un simplu deficit de apa reduce proportional ambele componente intra si extracelulara. Un deficit de sare (clorura de sodiu - NaCl) va duce numai la scaderea volumului extracelular. Asocierea termenilor de izotona (izoosmotica), hipertona (hiperosmotica), hipotona (hipoosmotica) se refera la osmolaritatea volumului extracelular, frecvent calculata in functie de concentratia sodiului plasmatic. Distributia apei intre cele doua compartimente se face prin osmoza, ceea ce reprezinta difuziunea apei prin membrane de la regiunea cu concentratie osmotica mica la cea cu concentratie osmotica mare.
Deshidratare - cauze
* Deshidratarea izoosmotica : hemoragiile, arsuri cu transvazare de plasma, pierderi de lichide gastrointestinale (diaree, varsaturi), peritonita, ascita, faza poliurica din insuficienta renala acuta, transpiratii, diuretice, diabet zaharat, alcoolism. Initial apare pierderea lichidului plasmatic inlocuit prin cel interstitial fara sa modifice osmolaritatea VEC. Nu apare nici o schimbare la nivelul VIC.
* Deshidratarea hiperosmotica : reducerea aportului de apa, diabetul insipid (neurogen sau nefrogen), diabetul zaharat, alcoolismul, administrarea sarurilor de litiu, febra, evaporare excesiva prin transpiratie sau pulmonar (ex. respiratia artificiala), diaree, arsuri, tratament cu manitol. Initial lichidul pierdut este plasma care devine hiperosmotica si atrage lichidul interstitial cu cresterea osmolaritatii acestuia, apare o fuga consecutiva a VIC spre interstitiu ducand in final la reducerea volumului si VIC si VEC.
* Deshidratarea hipoosmotica : transpiratii abundente, aport excesiv de diuretice saluretice, pierderi renale de sare prin insuficienta suprarenala, acumulare de lichide in cavitati - ileus, peritonita. Initial pierderea de sare duce la pierdere de apa, dar excesul de sare va conduce la scaderea osmolaritatii VEC si trecerea apei din VEC spre VIC cu scaderea consecutiva a lichidului extracelular si cresterea celui intracelular.
Simptomatologie (deficit pentru un adult de 70 Kg) :
* la deficit de 2 litri - sete (poate lipsi la batrani) ± pliu cutanat persistent, reducerea tensiunii oculare
* la deficit de 2 - 4 litri - reducerea cantitatii de urina eliminata (oligurie / anurie), slabiciune, mucoase uscate (limba crapata, depuneri "scorsoase"), pliu cutanat persistent, febra, hipotensiune ortostatica / hipotensiune, tahicardie
* la deficit sever de peste 4 litri - se adauga : confuzie, obnubilare, convulsii si semne circulatorii : tahicardie, vene jugulare colabate, puls filiform, hipotensiune pana la soc.
Simptomatologie specifica pentru deshidratare
* Deshidratarea hipotona - pericol de edem cerebral - cefalee, varsaturi in jet, apatie, somnolenta, staza papilara la fundul de ochi, convulsii, stare confuzionala, NU exista senzatia de sete.
* Deshidratarea hipertona - stare confuzionala, convulsii, coma, tensiunea arteriala se mentine mult timp normala, in final insuficienta renala acuta, hemoragie cerebrala
Deshidratare - tratament
In functie de tipul deshidratarii si de gravitate, numai conform sfatului medicului.
In formele usoare, cu cauza cunoscuta tip diaree usoara, varsaturi in cantitate mica, transpiratii mai abundente dupa expunere la temperaturi ridicate - aport hidric prin lichide 2,5 - 3 litri / zi, asocierea solutiilor de rehidratare orala (se beau in 4 ore 500 ml din solutia obtinuta prin dizolvarea a 15 grame pulbere in apa).
Atentie ! Daca persista cauza deshidratarii, adresati-va medicului !Alte informatii:   deshidratarea , glicemie , tahicardie
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Efectul unei bauturi cola asupra organismului ...
Consumul unui pahar de Cola produce jocuri ale glicemiei, tulburari ale metabolismului energetic și mineral, accelerarea ritmului inimii și creșterea tensiunii arteriale. Problemele majore ale bauturilor racoritoare carbogazoase cafeinizate apar nu dupa un consum ocazional, ci dupa ...
Vitamine necesare unui organism sanatos ...
Vitaminele sunt cele care ne mentin sau nu in forma. Trebuie sa avem mereu vitaminele in vedere, sa fim atenti nici sa nu lipseasca, dar nici sa fie vorba de vreun exces. Stim ce trebuie sa facem pentru a avea suportul de vitamine necesar? Cele mai importante vitamine necesare mentineri in forma ...
Folosirea unor ingrediente minerale in viata noastra ...
Calciul - Are o deosebita importanta pentru organism. Intervine in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in ...
Ortorexia ...
Tulburarile alimentare la adolescenti includ si ortorexia nervoasa, adica obsesia pentru alimentatia sanatoasa impinsa spre extrem, pana la malnutritie. Ortorexia nervoasa apare mai ales la adolescentii ai caror parinti au fost foarte stricti in legatura cu alimentatia lor, sau ca urmare a ...
Dieta in gastrita ...
Cateva reguli de alimentatie in gastrita 1. Ideea de baza a alimentatiei in gastrite este sa fractionam masa in 5-6 mese pe zi, pentru a ne feri de incarcarea stomacului cu o singura masa satioasa. 2. Renuntati la fumat si pe cat posibil la orice fel de alcool. Desi in dieta pe care o prezentam ...
Cafeaua ...
Consumata in cantitati moderate (2-3 cesti pe zi), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii. Folosita pentru prima data in manastirile Etiopiei de la inceputul crestinismului, pentru diminuarea oboselii in timpul ceremoniilor religioase de lunga durata, cafeaua este in momentul de fata ...
Boala Hartnup ...
Boala Hartnup sau sindromul Hart este o afectiune autosomal recesiva determinata de alterarea transportului de aminoacizi neutri la marginea in perie a mucoasei intestinale si tubii proximali ai glomerulului renal. Pacientii se prezinta cu eruptii ale pielii similare pelagrei, ataxie cerebeloasa si ...


Deshidratarea


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro