Despre Chimioterapie

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Despre Chimioterapie
Adauga informatie

Parte importanta in tratarea cancerului, chimioterapia este unul dintre cele mai complexe tratamente. De cele mai multe ori, da sperante bolnavilor, uneori poate opri evolutia bolii, alteori, nu. Totalitatea medicamentelor pentru tratarea cancerului, numite citostatice, au ca scop oprirea dezvoltarii si multiplicarii celulelor maligne. Astfel, prin administrarea lor, se poate obtine stoparea extinderii cancerului, incetinirea evolutiei tumorale si, nu in ultimul rand, vindecarea.
Chimicalele din cosmetice grabesc pubertatea
Tratamentul este individualizat in functie de tipul de cancer si de stadiul acestuia. Astfel, chimio­terapia poate fi singura modalitate de terapie, alteori ea poate fi combinata cu interventia chirurgicala sau cu radioterapia.
Cum se administreaza?
În functie de medicamentele recomandate de medicul oncolog, citostaticele se pot administra fie oral, fie intravenos (medicamentul ajunge in organism pe cale venoasa, cu ajutorul unui ac fin sau printr-un cateter). De asemenea, citostaticele pot fi injectate sau chiar aplicate pe piele. Tot cu ajutorul unui cateter, medicamentele anticancer pot fi administrate direct la nivelul organelor afectate de boala, precum ficatul.
Ce efecte adverse poate da?
Din nefericire, pe langa celulele maligne, citostaticele afecteaza si unele celule normale care au un ritm mai rapid de crestere. Astfel, pot fi lezate celulele sanguine care iau nastere in maduva spinarii, cele de pe tractul digestiv, dar si cele de la nivelul inimii, rinichilor sau plamanilor. Ca urmare, pot aparea efecte care produc disconfort, precum pierderea parului, senzatie de greata, oboseala accentuata, sangerari, anemie si diverse infectii. Este posibil, de asemenea, sa apara si insuficienta unui organ.
Dupa cat timp dispar reactiile secundare?
Dupa incetarea administrarii citostaticelor, celulele normale se refac, iar efectele adverse dispar treptat. Adesea, reactiile secundare dispar dupa cateva saptamani, alteori dupa luni sau chiar dupa ani. Din nefericire, in unele situatii, chimioterapia afecteaza ireversibil unele functii ale inimii, ale rinichilor sau ale organelor reproductive, existand riscul producerii unui cancer secundar. În prezent, cercetatorii studiaza posibilitatea crearii unor noi tipuri de citostatice, care sa reduca lezarea celulelor normale.
Cat dureaza tratamentul?
Protocolul de administrare a terapiei anticancer este stabilit de medicul oncolog in functie de mai multi factori, printre care tipul tumorii, stadiul in care afectiunea a fost diagnosticata si bolile asociate ale pacientului. În general, citostaticele se administreaza in cicluri de tratament, care au o durata de una, doua, trei sau de cinci zile. De asemenea, medicul poate recomanda si tratamente cu serii complexe. Dupa acestea, ­este nevoie de o perioada de refacere a organismului de circa o luna, timp in care se monitorizeaza efectele tratamentului cu citostatice.
Poate cauza infertilitate?
Da, chimioterapia poate duce la sterilitate in cazul ambelor sexe. La femei sunt afectate ovarele, determinand scaderea cantitatii de hormoni produsi de acestea. Implicit, scade posibilitatea obtinerii unei sarcini. La barbati, citostaticele pot scadea numarul de spermatozoizi sau mobilitatea acestora, ceea ce duce la infertilitate temporara sau chiar permanenta. Desigur, nu in toate situatiile medicamentele anticancer sunt asociate sterilitatii. Mai mult, exista posibilitatea instalarii unei sarcini chiar in timpul administrarii chimioterapiei. Medicii recomanda folosirea contraceptiei in astfel de cazuri, deoarece citostaticele sunt asociate cu unele malformatii la fat. Chimioterapia are ca scop prevenirea multiplicarii celulelor canceroase, invaziei si metastazarii acestora. Este indicata ca: tratament initial, indiferent de stadiu, uneori aducand vindecarea, tratament neoadjuvant  (precede tratamentul local si cu rol in reconvertirea tumorilor avansate) sau de consolidare (dupa tratamentul local chirurgical sau radioterapic). Poate fi si tratament paliativ, pentru cresterea calitatii vietii sau uneori pentru prelungirea vietii in formele avansate de boala. Efectele secundare pot fi imediate (la 12-14 zile dupa administrare, fiind reversibile) sau tardive, rar reversibile (sterilitate, pneumonite sau insuficiente de organ). Pot aparea toxicitate hematologica, digestiva, pulmonara, urinara, dermatologica, neurologica, cardiaca, renala, asupra sistemului imun si neoplazii induse de chimioterapie.
Risc
Citostaticele pot cauza aparitia unui cancer secundar.

 

SURSA 02

In functie de boala sau de stadiul acesteia, chimioterapia poate fi curativa, adica sa aiba ca finalitate vindecarea organului bolnav sau complementara actului chirurgical sau radioterapiei. Principiul chimioterapiei este de a atinge, pentru a le distruge, celulele susa, care, in interiorul tumorii, sunt singurele capabile sa se reproduca nedefinit. Toate medicamentele anticanceroase care participa la aceasta distrugere au o toxicitate mai mult sau mai putin mare, putand afecta formula sanguina, pielea, parul sau alte organe. Cu cat este mai puternica doza administrata, cu atat sunt mai mari sansele de a distruge un numar mai mare de celule canceroase, dar si riscul de a distruge si celulele sanatoase. Cand nu exista alata posibilitate, se administreaza doze mari de chimioterapie, dar sub acoperirea unei grefe de maduva osoasa, pentru a inlocui celulele sanguine definitiv distruse. Un astfel de tratament se efectueaza in cure sugestive ce alterneaza cu perioade de pauza. Ritmul curelor depinde de timpul de recuperare - de regula, mai lung la persoanele in varsta - si/sau de evolutia tumorii.
De cele mai multe ori se asociaza mai multe medicamente anticanceroase, caci efectul lor poate fi usor diferit si, uneori, sinergic; toxicitatea lor nu este indentica si practica a demonstrat ca asociate astfel sunt mai eficiente si mai bine tolerate.
Sedintele de chimioterapie
Unde au loc?
Chimioterapia poate fi practicata in cadrul unei specializari clasice, in spitalizare ambulatorie sau la domiciliu. Spitalizarea clasica: poate fi necesara la primele sedinte pentru a supraveghea reactiile bolnavului si a-i ajusta tratamentul sau atunci cand este vorba de o chimioterapie intensiva. Spitalizarea ambulatorie: este necesara in cazul unui tratament ambulatoriu, oferindu-i bolnavului posibilitatea de a se intoarce acasa, la familie. La domiciliu: spitalizarea la domiciliu implica vizita unei infirmiere specializate, a unui kinetoterapeut sau a unei dieteticiene, chiar a tuturor, daca este cazul.
Cu ce frecventa si pentru cat timp?
Chimioterapia se administreaza pe cicluri de tratament. Aceasta dureaza una sau mai multe zile si sunt urmate de o perioada de repaus.
Durata fiecarei perfuzari poate varia de la cateva minute la mai multe ore, sau mai multe zile, in functie de tipul de cancer, de medicamentele folosite si de modul in care organismul raspunde la tratament.
Ne putem continua munca in timpul chimioterapiei?
Raspunsul, in mod evident, depinde de tipul de chimioterapie si de postul ocupat. Cu siguranta, se poate continua munca, in timpul tratamentului, daca oboseala nu este prea mare.
Efecte secundare
Medicamentele antitumorale in chimioterapie sunt produse foarte active, care actioneaza asupra celulelor care se multiplica rapid, deci asupra celor canceroase, dar si asupra celor sanatoase, asupra pielii, parului, mucoasei gurii, maduvei osoase.
Care sunt cele mai frecvente efecte?
- Modificari ale formulei sanguive
Maduva osoasa produce celule sanguine care sunt deversate in sange; dat fiind ca se multiplica foarte rapid, ele sunt foarte sensibile la chimioterapie. Toate moleculele antitumorale pot antrena, deci, o diminuare tranzitorie a numarului de celule sanguine.
- Greturi si vomitisme
Sunt frecvente pentru majoritatea medicamentelor de chimioterapie si pot surveni chiar in momentul perfuziei, dar si in zilele urmatoare, chiar daca in prima zi n-au fost probele (vomitisme intarziate). Exista astazi multe tratamente pentru a atenua sau a anihila aceste greturi si vomitisme. Este importanta respectarea prescriptiei, mai ales pentru medicamentele aniemetice care trebuie luate inainte de chimioterapie.
Atentie: Vomitismele si greturile de amploare nu sunt normale!
- Diaree, constipatie
Sunt numeroase medicamente care induc tulburari ale tranzitului si care pot produce diaree si constipatii puternice; in acest caz, nu evitati sa tratati aceste simptome.
- Caderea parului
Caderea parului nu este decat un efect secundar minor si provizoriu, caci parul creste din nou, in mod normal, dupa incheierea tratamentului.
Singura metoda impotriva caderii parului este casca refrigeranta, care diminueaza cantitatea de medicamente ce intra in contact cu radacina parului.
- Oboseala
Este practic constanta pe toata durata bolii, dar mai ales in timpul chimioterapiei si in zilele urmatoare si se datoreaza bolii in sine.
Efectele sunt datorate anumitor medicamente si tratamente si se estompeaza, progresiv, dupa incheierea curelor.

 

SURSA 03

Cum functioneaza chimioterapia?
Celulele normale se dezvolta si mor intr-un mod bine stabilit si controlat de organism. Cancerul survine cand celulele devin anormale si continua sa se divida dezordonat si necontrolat, formand mai multe celule. Citostacele distrug celulele canceroase orpindu-le dezvoltarea si multiplicarea in unul sau mai multe momente ale ciclului lor de dezvoltare. Deoarece unele medicamente sunt mai eficiente administrate impreuna decat separat, deseori tratamentul consta in administrarea mai multor chimioterapice. O alta metoda folosita in tratamentul cancerului este interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii, astfel, vor fi indepartate unele simptome cauzate de cancer. Alteori medicul poate sugera o combinatie intre radioterapie, chimioterapie si chirurgie. De asemenea, mediul poate utiliza homeoterapia pentru a stimula capacitatile naturale de aparare ale organismului impotriva cancerului.
Ce se poate obtine cu ajutorul chimioterapiei?
Depinzand de tipul de cancer si stadiul sau de evolutie, chimioterapia poate fi foloita pentru:
* vindecarea cancerului;
* stoparea extinderii cancerului;
* incetinirea evolutiei cancerului;
* eliminarea simptomelor cauzate de cancer,
* distrugerea celulelor canceroase care s-au extins in alte zone decat in tumora originala.
* imbunatatirea calitatii vietii pacientilor in ultimile luni de viata - paliativa.
Medicul va decide ce medicamente vor avea efectul optim asupra ta. Decizia depinde de tipul de cancer, de localizarea sa, de extindere, de modul in care afecteaza oraganismul tau, de starea de sanatate generala. Se asemenea, medicul poate sugera includerea ta intr-un program de testare a unor metode noi de tratament sau poti chiar tu sa ii sugerezi medicului acest lucru. Aceste programe sunt studii de cercetare atent monitorizate ce promit noi tratamente pentru cancer si se numesc trialuri clinice.
Cum se administreaza chimioterapia?
Depinzand de tipul de cancer si de medicamentele utilicate tratamentul va fi administrat astfel:
1. Intravenos. Medicamentul va fi administrat printr-un ac fin introdus intr-o vena, de obicei, situata la nivelul palmei sau al antebratului. O alta modalitate este utilizarea unui cateter, care se numeste cateter central venos. Uneori, cateterul central venos este atasat la un mic cantainer din material plasticsau metal plasat chirurgical sub piele.
2. Oral. Printr-o pastila, o capsula sau sub forma lichida. Acest medicament va fi inghitit, la fel ca orice alt medicament.
3. Intramuscular. Subcutanat sau direct intr-o zona canceroasa prin piele, intralezional. Medicamentul va fi injectat.
Sunt administrate si alte medicamente in timpul chimioterapiei?
Unele medicamente pot interfera cu efectele chimioterapiei. De aceea trebuie sa faceti o lista cu toate medicamentele ce va sunt administrate, pe care sa o aratati medicului inainte de a incepe chimioterapia. Lista trebuie sa includa numele fiecarui medicament, frecventa si motivul administrarii lui, precum si doza prescrisa. Nu uita sa mentionezi si medicamentele uzuale cum ar fi laxaivele, pastilele pentru raceala, analgezicele si vitamine.
Efectele adverse
Ce determina aparitia efectelor secundare?
Deoarece celulele canceroase se dezvolta si se divid rapid, se administreaza citostatice, care au scopul de a ucide celulele cu dezvoltare rapida. Dar si unele celule normale se multiplica rapid si chimioterapia le afecteaza si pe acestea. Cand se intampla acest lucru rezulta efectele secundare. Celulele normale cu ritm rapid de crestere  sunt celulele sanguine din maduva spinarii, celulele tractului digestiv din sistemul reproducator si foliculii pilosi. Citostaticele pot afecta si celulele din inima, rinichi, vezica urinara, plamani si sistemul nervos.
Cat timp se manifesta efectele secundare?
Majoritatea celulelor normale isi revin rapid o data cu incetarea chimioterapiei, dar unele efecte dispar treptat. Timpul necesar pentru disparitia unor efecte adverse si pentru recapatarea energiei variaza de la persoana la persoana. Cat de curand te vei simti din nou bine, depinde de multi factori, inclusiv de starea de sanatate generala si medicamentele care va sunt administrate. In timp ce unele efecte dispar relativ rapid, altele pot dispare doar dupa luni sau ani. Uneori efectele secundare se pot face simtite toata viata, acesta este cazul in care chimioterapia determina afectarea ireversibila a inimii, plamanilor, rinichilor sau organelor reproducatoare. Unele tipuri de chimioterapie pot cauza ocazional efecte intarziate, cum ar fi cancerul secundar, care apare multi ani mai traziu. Efectele negative sunt neplacute, dar tebuie comparate cu capacitatea tratamentului de a trata cancerul. Pacientii tratati cu chimioterapice sunt descurajati de lunga perioada de timp pe care o necesita tratamentul sau de efectele secundare pe care le au de suferit. Daca esti descurajata vorbeste cu medicul pentru ca medicamentatia sau planul de tratament pot fi schimbate, sau medicul va poae sugera modalitatile de a reduce efectele secundare sau de a le face mai uso de tolerat. De retinut: medicul nu va insista sa urmezi un tratament daca beneficiile pe care ti le aduc n-ar fi mai importante decat neplacerile.
Efectele secundare:
* diareea;
* constipatia;
* infectiile;
* caderea parului;
* retentia de lichide;
* anemie si oboseala;
* senzatia de greata si voma;
* sindrom asemanator gripei;
* efecte asupra pielii si unghiilor;
* probleme in coagularea sangelui;
* efecte fizice si psihice asupra vietii sexuale;
* efecte asupra musclaturii si sistemului nervos;
* probeleme ale cavitatii orale, gingiilor si faringelui;
* efecte adverse asupra rinichilor si a vezicii urinare;Alte informatii:   chimioterapia , cancer , citostatice , radioterapia
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Cancerul osos - boala oaselor care dor ...
Cancer de os sau cancerul osos este un termen general folosit atunci cand celulele canceroase sunt gasite in os. Cancerul care incepe in os este numit cancer  osos primar. Este gasit cele mai multe ori, in oasele bratelor sau ale picioarelor, dar acesta poate aparea in orice os din corp. ...
Autoexaminarea sanilor, necesara in depistarea ...
Autoexaminarea sanilor este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare aparuta in ceea ce priveste starea de sanatate a sanilor si mai ales  este cea mai la indemana metoda pentru prevenirea cancerului de san. Sanul este alcatuit din tesut conjunctiv (fibre elastice) si tesut ...
Cancerul genito-mamar, primul loc ca frecventa a ...
Cancerul genito-mamar este pe primul loc ca frecventa a cancerelor la femeie. Din fericire acest cancer este tratabil, chiar vindecabil, cu atat mai mult cu cat este diagnosticat mai devreme, in stadii precoce. De exemplu, procentul de vindecare in stadiul I ajunge la 85%-90% din paciente, in ...
Cancerul de vezica urinara ...
Cancerul vezical se refera la orice tip de tumora maligna a vezicii urinare. Este o boala in care celulele normale se multiplica fara control in vezica. Vezica urinara este un organ muscular, cavitar care depoziteaza urina. Este localizata in pelvis. Cele mai frecvente tipuri de cancer vezical ...
Terapia adjuvanta in tratarea cancerului ...
Chimioterapia adjuvanta in tratamentul cancerelor este reprezentata de o serie de substante ce sunt administrate asociat cu alte tipuri de tratamente cu rolul de a distruge si/sau a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Aceste chimioterapice pot avea rezultate foarte bune in anumite boli ...
Cancere fara simptome ...
Cancerul oral Medicul dentist poate depista semnele timpurii ale cancerului oral si in maxim 5 minute poti afla daca leziunea pe care o prezinti este de natura canceroasa sau nu, fara a efectua biopsie. Cancerul oral apare in interiorul gurii, pe partea posterioara a faringelui, la nivelul ...
Neoplazia vulvara intraepiteliala - NVI ...
Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI) consta in prezenta de celule anormale in tegumentul vulvar. Acest proces poate apare in orice zona a vulvei. Poate apare intr-o singura zona sau in mai multe zone ale tegumentului vulvar in acelasi timp. NVI apare in diferite grade de severitate sau ...


Despre Chimioterapie


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro