Diabetul zaharat insulino-dependent la copii apare cand exista deficit absolut al secretiei de insulina

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Diabetul zaharat insulino-dependent la copii apare cand exista deficit absolut al secretiei de insulina
Adauga informatie
Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei.
A trai cu diabet
Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru ca imbunatateste calitatea vietii micului pacient.
Parintii trebuie sa fie atenti la aparitia complicatiilor renale, oculare, cardiovasculare si neurologice, desi in perioada copilariei riscul aparitiei complicatiilor este mai mic decat la adultul cu diabet. Complicatiile se dezvolta in perioada de adult tanar, mai ales daca glicemia depaseste persistent nivelul tinta in timpul copilariei si al adolescentei. Profilaxia complicatiilor diabetului se realizeaza prin controlul adecvat al glicemiei in perioada adolescentei.
Simptome
Copiii care sufera de DZ de tip I au fie hiper- fie hipoglicemie. Atat ei cat si parintii acestora trebuie sa invete sa recunoasca simptomele hipo- cat si ale hiperglicemiei. Hiperglicemia se dezvolta de obicei lent, in ore sau chiar zile, astfel incat simptomele sale pot fi tratate inainte sa devina severe si sa necesite interventie medicala agresiva. Pe de alta parte, hipoglicemia apare rapid in cateva minute.
Pentru un bun control al valorilor glicemiei se recomanda nu numai orientarea dupa simptomatologia clinica ci monitorizare ambulatorie a glicemiei cu ajutorul testelor sanguine.
- hipoglicemia apare in conditiile administrarii unei doze mult mai mari de insulina decat necesarul, alimentatie insuficienta sau efort fizic intens. Simptomele se dezvolta rapid in 10-15 minute si includ transpiratii, slabiciune, senzatie de foame, dar pot varia de la un pacient la altul. In lipsa tratamentului hipoglicemia devine profunda si conduce la confuzie, vorbire neclara si pierderea constientei
- hiperglicemia apare in conditii de stress, supraadaugarea unei boli infectioase, omiterea unei doze de insulina sau alimentatie mai abundenta decat in mod normal. Simptomele initiale sunt reprezentate de sete intensa, poliurie (urinari frecvente si abundente), foame marcata, vedere incetosata.
Cauze
Diabetul insulino-dependent al copilului apare cand exista deficit absolut al secretiei de insulina. Insulina permite intrarea glucozei sanguine in celule unde este utilizata pentru producerea de energie. In absenta insulinei glucoza sanguina creste peste nivelul de siguranta. In consecinta, copilul prezinta variatii ale glicemiei fie hiper- fie hipoglicemie. Hiperglicemia persistenta produce modificari la nivelul vaselor sau nervilor crescand riscul aparitiei complicatiilor oculare, cardiovasculare, nervoase sau renale.
Cauzele hiperglicemiei:
- omiterea unei doze de insulina sau pranz mai bogat
- stress emotional sau aparitia unei boli ca gripa sau infectia, mai ales cand aportul de lichide este scazut
- medicamente care cresc glicemia precum antinflamatoarele corticoide, hormonul de crestere sau medicamente care contin agenti beta-adrenergici (pseudoefedrina)
- fenomenul dawn (cresterea glicemiei si a necesarului insulinic intre orele 4-8 dimineata sau fenomenul Somogyi (hiperglicemie marcata matinala consecinta unei hipoglicemii nocturne).
Cauzele hipoglicemiei:
- doze prea mari de insulina
- lipsa sau intarzierea unei mese/gustari
- activitate fizica mai intensa decat de obicei fara a fi suplimentata cantitatea de alimente ingerate
- administrarea unor medicamente care scad nivelul glicemiei ca antitermicele sau analgezicele
- debutul pubertatii: modificarile hormonale din aceasta perioada afecteaza mecanismele de actiune ale insulinei.
Diagnostic
La copiii mici este greu de facut diferenta intre hipo- si hiperglicemie, de aceea masurarea glicemiei este primul gest pe care il va face un parinte care suspecteaza instalarea uneia dintre cele doua situatii.
In cazul in care respiratia are miros de mere verzi (acetona), iar copilul prezinta dureri abdominale si stari de voma, parintele se va adresa de urgenta medicului, deoarece aceste simptome definesc instalarea cetoacidozei diabetice, o urgenta medicala cu potential letal.
Mecanism fiziopatogenetic
Diabetul insulino-dependent se poate manifesta diferit de la un copil la altul. Insa, comun tuturor copiilor cu diabet este faptul ca acesta nu afecteaza achizitiile si performantele scolare. Efectele negative se instaleaza doar daca glicemia este fie sub fie peste valoarea tinta.
Hipoglicemia - hipoglicemia accentuata reprezinta o experienta infricosatoare pentru copil. Daca se intervine adecvat, din timp util, efectele de lunga durata ale hipoglicemiei pot fi inlaturate. Copiii mici sunt mai expusi episoadelor de hipoglicemie severa, deoarece nu au dezvoltata abilitatea de a recunoaste precoce instalarea simptomelor semnal ale hipoglicemiei, asa cum se intampla la adult.
Copiii care prezinta frecvente episoade de hipoglicemie ignorata sau care au un tratament insulinic intensiv, pentru a se obtine un bun control metabolic, prezinta, de asemenea risc crescut pentru hipoglicemie severa.
Este recomandat ca persoanele care au grija de copil sa fie atente la aparitia simptomelor de hipoglicemie, sa stie sa monitorizeze glicemia si sa intervina terapeutic in caz de urgenta. Medicul curant va fi informat daca episoadele de hipoglicemie sunt frecvente.
Hiperglicemia - o alta complicatie acuta potential periculoasa este cetoacidoza diabetica. Cresterea glicemiei poate fi declansata de situatii stresante, stari infectioase, traumatisme sau instalarea pubertatii. In cazul in care hiperglicemia se instaleaza lent se poate interveni terapeutic inaintea instalarii cetoacidozei.
Efectele hiperglicemiei sunt urmatoarele:
- pragul la care se declanseaza mecanismele compensatorii este mult crescut fata de normal: de exemplu, daca hiperglicemia se mentine persistent la o valoare de 250 mg/dL si scade brusc la 100 mg/dL aceasta valoare este perceputa de organism ca fiind prea mica
- intarzierea in crestere si dezvoltare. Hiperglicemia persistenta produce o intarziere in crestere si dezvoltare, iar la pubertate, se observa o hipodezvoltare a caracterelor sexuale secundare si instalarea tardiva a menarhei (instalarea menstruatiei) la fetite
- aparitia complicatiilor. Copiii nu dezvolta complicatii in timpul copilariei, insa hiperglicemia prelungita creste riscul aparitie acestor complicatii, in special cele de la nivel retinian si renal. De asemenea, hiperglicemia persistenta in copilarie si adolescenta creste riscul dezvoltarii complicatiilor tardive in perioada de adult tanar.
Factori de risc
Pentru episoade de hipo- sau hiperglicemie factorii de risc sunt urmatorii:
- varsta si sexul - copiii mici si baieti la orice varsta au un risc crescut de a face hipoglicemie extrema
- controlul strict al glicemiei - desi mentinerea glicemiei in limite normale este importanta, totusi creste riscul dezvoltarii hipoglicemiei. Hipoglicemia este pretul platit pentru realizarea unui bun control metabolic!
- glicemie persistent crescuta - hiperglicemia se pune in evidenta prin valorile mari ale hemoglobinei A1c (HgA1c). Persoanele care au hiperglicemia persistenta sunt la risc de a face cetoacidoza diabetica
- pubertatea - explozia cresterii si modificarile hormonale din aceasta perioada fac dificila mentinerea glicemiei cat mai aproape de valoarea tinta
- afectiunile psihiatrice - copiii cu depresie, cu tulburari anxioase, atacuri de panica sau tulburari ale impulsului alimentar fac mai frecvent hipo- sau hiperglicemie.
Complicatiile cronice ale diabetului insulino-independent nu apar in perioada copilariei, totusi copii au risc de a face aceste complicatii la varsta adulta. Factorii de risc pentru aparitia complicatiilor sunt:
- hiperglicemie persistenta timp indelungat
- perioada de timp de la instalarea diabetului. Cu cat perioada de timp de la instalarea diabetului este mai mare, chiar in conditiile unui control al valorilor glicemiei, cu atat este mai mare sansa de aparitie a complicatiilor. Retinopatia diabetica este cea mai frecventa cauza de orbire in perioada 20-74 de ani. Leziunile renale si neuropatia diabetica apar la 20-40% din copiii cu DZ de tip I; instalarea primelor simptome de nefropatie se produce odata cu declansarea pubertatii. Neuropatia apare la majoritatea pacientilor cu diabet, insa numai la 13-15% din cazuri simptomele sunt remarcabile
- prezenta unei complicatii creste riscul instalarii altor complicatii
- fumatul, hipertensiunea, hipercolesterolemia si istoricul familial de complicatii diabetice cresc riscul dezvoltarii complicatiilor.
Consultul medical de specialitate
Serviciul de urgenta va fi apelat in conditiile in care un copil cu diabet insulino-dependent:
- devine letargic, obnubilat, iar valoarea glicemiei este mai mica de 60 mg/dL. Se vor urma indicatiile de interventie rapida in caz de hipoglicemie
- isi pierde starea de constienta iar respiratia are miros de mere verzi, semn de cetoacidoza diabetica.
Va fi contactat medicul specialist daca:
- glicemia ramane scazuta sub valoarea tinta dupa administrarea de alimente dulci, mai ales daca apar greturi si varsaturi
- glicemia ramane crescuta peste valoarea tinta dupa realizarea pasilor de scadere a hiperglicemiei
- glicemia ramane crescuta dupa administrarea unei doze de insulina care a fost omisa sau dupa o doza suplimentara prescrisa de medic
- copilul are frecvente crize de hipo- sau hiperglicemie
- hiperglicemia este persistenta chiar dupa respectarea cu strictete a schemei terapeutice prescrise
- apar probleme dupa respectarea cu strictete a schemei terapeutice prescrise
- testul urinar pentru cetone este mai mare de 2+ sau prezenta de cetone este moderata sau crescuta
- copilul va face o boala intercurenta, cu exceptia unor simple raceli.
La cel putin fiecare 3- 4 luni, trebuie efectuate controale medicale periodice in scopul evaluarii eficacitatii tratamentului. Cu ocazia controalelor medicale se masoara valoarea glicemiei, in functie de rezultatul careia se ajusteaza dozele de insulina.Incepand cu varsta de 10 ani sau la debutul pubertatii copilul va fi introdus intr-un program de screening al complicatiilor.
Controlul medical periodic
Se recomanda consultul periodic medical la fiecare 3-4 luni pentru monitorizare si o eventuala ajustare a tratamentului. Cu aceasta ocazie se va evalua controlul diabetului prin masurarea Hg A1c (Asociatia Americana de Diabet recomanda masurarea HbA1c sa se faca trimestrial) si a glicemiei.
Daca valoarile colesterolului (LDL- colesterol) si trigliceridelor nu sunt crescute iar in familia copilului cu diabet nu exista antecedente de hipercolesterolemie aceasta testare se va efectua la fiecare 5 ani.
Dupa 5 ani de diabet, medicul va incepe screeningul complicatiilor prin efectuarea anuala a testelor urinare, proteinuria fiind masura leziunilor renale. De asemenea, se va efectua consult oftalmologic pentru a fi depistate precoce semnele retinopatiei diabetice.
Consultul de specialitate
Pentru episoade de hipo- sau hiperglicemie factorii de risc sunt urmatorii:
- varsta si sexul - copiii mici si baieti la orice varsta au un risc crescut de a face hipoglicemie extrema
- controlul strict al glicemiei - desi mentinerea glicemiei in limite normale este importanta, totusi creste riscul dezvoltarii hipoglicemiei. Hipoglicemia este pretul platit pentru realizarea unui bun control metabolic!
- glicemie persistent crescuta - hiperglicemia se pune in evidenta prin valorile mari ale hemoglobinei A1c (HgA1c). Persoanele care au hiperglicemia persistenta sunt la risc de a face cetoacidoza diabetica
- pubertatea - explozia cresterii si modificarile hormonale din aceasta perioada fac dificila mentinerea glicemiei cat mai aproape de valoarea tinta
- afectiunile psihiatrice - copiii cu depresie, cu tulburari anxioase, atacuri de panica sau tulburari ale impulsului alimentar fac mai frecvent hipo- sau hiperglicemie.
Complicatiile cronice ale diabetului insulino-independent nu apar in perioada copilariei, totusi copii au risc de a face aceste complicatii la varsta adulta. Factorii de risc pentru aparitia complicatiilor sunt:
- hiperglicemie persistenta timp indelungat
- perioada de timp de la instalarea diabetului. Cu cat perioada de timp de la instalarea diabetului este mai mare, chiar in conditiile unui control al valorilor glicemiei, cu atat este mai mare sansa de aparitie a complicatiilor. Retinopatia diabetica este cea mai frecventa cauza de orbire in perioada 20-74 de ani. Leziunile renale si neuropatia diabetica apar la 20-40% din copiii cu DZ de tip I; instalarea primelor simptome de nefropatie se produce odata cu declansarea pubertatii. Neuropatia apare la majoritatea pacientilor cu diabet, insa numai la 13-15% din cazuri simptomele sunt remarcabile
- prezenta unei complicatii creste riscul instalarii altor complicatii
- fumatul, hipertensiunea, hipercolesterolemia si istoricul familial de complicatii diabetice cresc riscul dezvoltarii complicatiilor.
Expectativa vigilenta
Expectativa vigilenta este perioada in care pacientul si medicul specialist urmaresc simptomele bolii fara a interveni medicamentos. Aceasta nu este recomandata in cazul DZ de tip I, mai ales daca episoadele de hipo- si hiperglicemie sunt frecvente; aceasta indica necesitatea modificarii schemei terapeutice.
Medici specialisti recomandati
Pacientii cu complicatii ale diabetului au nevoie de consult de spacialitate si acesta va fi facut de catre:
- pediatrul, medicul de familie sau medicul de medicina generala
- asistenta medicala
- educatorul specializat pe probleme de diabet
- endocrinologul
- nutritionistul
- psihologul, care va asigura suportul emotional al copilului si familiei acestuia.
Investigatii
Sunt recomandate controalele medicale periodice la un interval de 3-4 luni. Cu aceasta ocazie se va efectua testarea glicemiei, masurarea tensiunii arteriale si se vor discuta eventualele problelme aparute.
Medicul va inspecta cu atentie regiunile unde se administreaza medicatia injectabila pentru a se depista din timp eventuale semne de infectie.
Investigatiile uzuale:
- masurarea Hb A1c (hemoglobina glicozilata), efectuata la fiecare 2-3 luni
- masuararea glicemiei
- masurarea creatininei si ureei sanguine, necesare evaluarii functiei renale si nivelul electrolitilor
- in cazul in care valoarea glicemiei nu este tinuta sub control, medicul va cere masurarea nivelului colesterolului. Daca LDL-colesterolul este mai mic decat 110 mg/dL (2.6mmol/L) si nu exista antecendente familiale de hipercolestrolemie, acesata investigatie se va repeta la 5 ani
- pacientii cu diabet prezita frecvente probleme stomatologice; se recomanda efectuarea unui consult stomatologic la fiecare 6 luni
- nevoile nutritive se vor modifica in perioadele de crestere si dezvoltare rapida, de aceea este obligatorie vizita la medicul nutritionist odata pe an, pentru revizuirea regimului alimentar.
Dupa 5 ani de la punerea diagnosticului - in primii 3-5 ani de la punerea diagnosticului se va face un control oftalmologic initial, urmand acesta sa se repete ca anual.De asemenea, anual trebuie efectuata proteinuria pentru a se depista aparitia nefropatiei diabetice.
Alte teste
Masurarea TSH-ului, deoarece disfunctiile tirodiene sunt frecvente la copiii cu diabet.
Tratament
Principalul obiectiv al tratamentului diabetului insulino-dependent este de a se mentine glicemia cat mai aproape de valoarea tinta si astfel de a fi prevenita instalarea complicatiilor. Acest obiectiv se realizeaza printr-o atenta ingrijire zilnica a copilului cu diabet si prin controale medicale periodice.
Ingrijirea zilnica - programul zilnic al copilului cu diabet trebuie sa includa:
Activitatea fizica
Copilul va fi incurajat sa faca exercitii fizice sau sa aiba activitati recreative de cel putin o ora pe zi. Parintiii se vor implica si il vor antrena intr-o activiate fizica cu ritm alert de minum 15 minute.
Pot aparea probleme:
- in cazul in care copilul are apetit capricios. Un nutritionist specializat va alcatui regimul alimentar al copilului cat mai flexibil, in functie de apetitul acestuia, permitandu-i consumul unui desert dulce in cazul unor situatii speciale, cum ar fi petrecerile sau activitatile de grup. Se va administra o doza de insulina rapida dupa un pranz bogat in glucide. Parintele va avea alternative la produsele cu continut crescut in zahar, de tipul glucidelor din fructe, legume, cereale
- in cazul unor imbolnaviri, vor fi respectate recomandarile medicului si se vor aplica masurile terapeutice indicate in aceste situatii pentru a fi evitate hiperglicemiile. Parinti nu vor administra medicamente fara prescriptia medicului
- in cazul in care copilul este sedentar se vor limita orele petrecute in fata televizorului sau a calculatorului; parintii vor face plimbari cu bicicleta sau cu rolele impreuna cu copilul.
Activitatiile fizice se vor desfasura in conditii de siguranta daca se vor respecta urmatoarele masuri:
- parintii vor verifica glicemia inainte si dupa un efort fizic intens
- copilul va avea la indemana o gustare care sa contina zaharuri
- antrenorul va fi informat despre boala copilului si i se va da o lista cu simptomele hipoglicemiei, precum si principale masuri de intervintie rapida in cazul in care hipoglicemia se produce in timpul desfasurarii unei activitati sportive.
De asemenea:
- copilul cu diabet va purta la gat sau sub forma de bratara, placute de identificare disponibile in farmacii sau in cabinetul medicului de familie
- copilul va purta incaltaminte corespunzatoare, comoda si nu va merge descult nici macar in casa. Zilnic, parintii vor efectua o inspectie a picioarelor copilului, urmarind atent orice leziune sau semn de infectie. Vor fi respectate cu strictete conditiile de igiena, picioarele vor fi spalate zilnic si mentinute in conditii de umiditate scazuta. Orice leziune, chiar si minora va fi tratata, iar daca nu se vindeca se va cere imediat sfatul medicului
- regimul terapeutic al diabetului se va face cunoscut persoanelor care au grija de copil (baby-sitter, educatori sau profesori)
- o atentie deosebita va fi acordata problemelor stomatologice (carii dentare sau probleme gingivale); la fiecare 6 luni va fi efectuat un consult stomatologic
- se va respecta calendarul imunizarilor obligatorii
- atat parintii cat si copiii vor participa la grupuri de suport, in special in primii ani dupa punerea diagnosticului
- copiii vor fi incurajati sa mearga in tabere organizate pentru copiii cu diabet, unde vor invata din experienta cum sa se autoingrijeasca. Astfel, parintii vor avea timp pentru proprile activitati reacreative
- li se va permite copiilor sa-si asigure autoingrijirea in functie de abilitatile dobandite prin experienta si maturizare.
Tratametul hiperglicemiei
Cetoacidoza diabetica este o complicatie acuta care necesita tratament de urgenta in spital, in sectia de terapie intensiva unde se poate masura frecvent glicemia si nivelul electrolitilor sanguini. CAD apare la un copil cu diabet insulino-dependent datorita intreruperii insulino-terapiei, suprapunerii unei afectiuni infectioase severe sau a unei interventii chirurgicale; hiperglicemia este marcata, iar copilul prezinta semne de deshidratare.
Tratamentul hiperglicemiei din CAD necesita administrare intravenoasa a insulinei, cat si cantitati importante de fluide intravenos pentru combaterea tulburarilor hemodinamice si hidroelectrolitice. Copilul cu diabet va ramane internat cateva zile pana la normalizarea valorilor glicemiei.
Cetoacidoza diabetica este o complicatie acuta care necesita tratament de urgenta in spital, in sectia de terapie intensiva unde se poate masura frecvent glicemia si nivelul electrolitilor sanguini. CAD apare la un copil cu diabet insulino-dependent datorita intreruperii insulino-terapiei, suprapunerii unei afectiuni infectioase severe sau a unei interventii chirurgicale; hiperglicemia este marcata, iar copilul prezinta semne de deshidratare.
Tratamentul hiperglicemiei din CAD necesita administrare intravenoasa a insulinei, cat si cantitati importante de fluide intravenos pentru combaterea tulburarilor hemodinamice si hidroelectrolitice. Copilul cu diabet va ramane internat cateva zile pana la normalizarea valorilor glicemiei.
Modificarea schemei terapeutice
Dozele de insulina, chiar tipul de insulina utilizata, cat si modul de administrarea (injectii sau folosirea pompei de insulina) se pot modica in decursul timpului.Dieta poate varia, de asemenea, in functie de necesitati, dar cu repectara stricta a repartitiei carbohidratilor (zaharurilor), care au cel mai puternic efect de crestere a glicemiei.
La intrarea in pubertate necesitatile de insulina se modifica dramatic, astfel incat tratamentul trebuie adaptat noilor nevoi pentru a echilibra nivelul glicemiei.
De retinut!
Un studiu realizat pe un lot de pacienti diabetici, timp de 10 ani, a evidentiat ca cel mai important pas de urmat in profilaxia complicatiilor diabetului este controlul strans al glicemiei: mentinerea acesteia cat mai aproape de valoarea tinta. Totusi, acest control metabolic strict, desi permite o crestere si dezvoltare normala, determina o crestere a frecventei episoadelor hipoglicemice. Medicul specialist va stabili limitele intre care poate fi mentinuta glicemia in conditii de siguranta pentru copil. La unii copii este preferata administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulina deoarece aceasta permite eliberarea insulinei intr-un ritm fiziologic.
Daca frecventa episoadelor hipoglicemice este mare, in special a hipogliemiei din timpul somnului, se recomanda o monitorizare ambulatorie continua a glicemiei; copilul va purta timp de 24- 72 de ore un dispozitiv care va inregistra variatiile hipo- si hiperglicemice. Cercetatorii fac eforturi pentru a introduce noi modalitati de administrare a insulinei si de monitorizare nedureroasa a glicemiei. Sunt in studiu formule de insulina pentru administrare inhalatorie, pompe si ace de insulina imbunatatite si cat mai comode.
Profilaxie
In cazul unui copil cu diabet este foarte importanata profilaxia secundara, a instalarii complicatiilor acute de tipul episoadelior de hipo- sau hiperglicemie sau a complicatiilor tardive prin:
- incurajarea unei atitudini pozitive a copilului fata de de boala. Pe masura ce creste trebuie responsabilizat sa-si administreze singur tratamentul
- copilul trebuie incurajat sa-si mentina glicemia cat mai aproape de normal, imediat dupa punerea diagnosticului pentru a fi evita instalarea complicatiilor, prin dieta, exercitii fizice, monitorizare zinica a glicemiei, respectarea prescriptiilor specialistului
- monitorizarea de cateva ori pe zi si ori de cate ori parintele banuieste ca s-a instalat o hipo- sau o hiperglicemie
- recunoastrea rapida si taratarea hipo- sau hiperglicemiilor; persoanele din jurul copiluluii vor fi educate sa intervina prompt pentru a trata adecvat aceste urgente
- vor fi explicate adolescentului efecte nocive ale alcoolului, fumatului si al consumului de droguri. Tutunul produce leziuni vasculare si agraveaza efectele diabetului conducand in timp la instalarea unor complicatii severe. Alcoolul si alte droguri pot masca simptomle hipoglicemiei favorizand instalarea comei hipoglicemice
- va fi respectat calendarul imunizarilor. Diabetul afecteaza sistemul imunitar si creste riscul unor imbolnaviri severe
- nu se vor trece cu vederea modificarile comportamentale ale copilului. Tulburarile emotionale si de comportamnet vor influenta negativ controlul diabetului.
Tratament ambulatoriu
Ingrijirea unui copil cu diabet insulino-dependent poate fi o sarcina grea pentru parinte si poate duce la conflicte. Iata cateva sfaturi care pot fi de folos:
Mesele sa fie mai putin stresante - mesele pot deveni deveni un camp de lupta intre parinte si copil atunci cand cantitatea de zaharuri este restrictionata drastic:
- periodic se vor face vizite la nutritionist care va alcatui un regim alimentar flexibil si usor de respectat. O dieta flexibila poate permite consumul unor alimente bogate in zahar la evenimente speciale, precum o petrecere sau o activitate scolara. Un truc pentu copii mici: sa existe alternative la produsele cu continut crescut in zahar, de tipul glucidelor din fructe, legume, cereale.
- se va administra o doza de insulina rapida dupa un pranz bogat in glucide.
Administrea insulinei sa fie usoara - folosirea pompelor de insulina este o modalitate preferata de copii si adolescenti. Monitorizarea strict-necesara a glicemiei - daca masurarea glicemiei se va face de cateva ori pe zi (inaintea micului dejun, dupa mesele principale si inainte de culcare) se va face o idee cat mai clara asupra controlului metabolic. Masurari suplimentare ale glicemiei sunt necesare in timpul imbolnavirilor. Se vor urma recomandarile medicului privind interventia in cazul imbolnavirilor sau se va contacta medicul pentru a cere sfatul acestuia.
Vor fi incurajate activitatile fizice - copilul cu diabet va fi incurajat sa aiba activitate fizica de cel putin o ora pe zi, iar 15 minute sa fie exrcitii fizice intense. Inaintea si dupa desfasurare efortului fizic glicemia va fi masurata si se va tine la indema o gustare bogata in zaharuri (suc dulce, miere, bomboane). In cazul activitatilor de grup, antrenorul va fi informat asupra bolii si masurilor de interventie in situatii de urgenta.
In cazul in care copiii sunt sedentari:
- parintii vor limita accesul la televizor sau la jocurile pe calculator
- parintii vor participa alaturi de copiii lor la activitati fizice de tipul mersului pe bicicleta sau a plimbarilor cu rolele.
Evitarea episoadelor hipo- sau hiperglicemiilor - deoarece hipoglicemia se instaleaza rapid, copiii vor purta placute de identificare iar persoanele din jur vor cunoste masurile de prim ajutor in caz de hipoglicemie.
Hiperglicemia se instaleaza lent permitand interventie terapeutica adecvata.
Promovarea sanatatii - iata cateva masuri de preventie a imbolnavirilor:
- copilul nu va merge niciodata descult
- persoanele de la gradinita sau scoala vor cunoste regimul terapeutic pe care il urmeaza copilul
- se vor alcatui liste cu instructiuni pentru baby-sitter sau alte personae care ingrijesc copilul
- se vor efectua vaccinarile
- se vor trata cariile si problemele gingivale
- se vor frecventa grupuri de suport pentru diminuarea impactului psihologic si pastrarea echilibrului emotional al copilului si parintilor acestora
- copilul va merge in tabere alaturi de copii cu acelasi probleme.
Tratament medicamentos
Insulina este singurul medicament eficace in tratamentul diabetului insulino-dependent. Copilului cu diabet i se pot administra mai multe tipuri de insulina in injectii subcutanate sau folosind pompele de insulina, care elibereaza insulina in mod continuu, in functie de nevoile organismului, realizand un control metabolic la fel de eficient ca si in cazul administrarii injectabile multiple.
Dozele si tipul de insulina pot fi modificate, in functie de nevoile organismului, de exemplu in perioada de crestere, in timpul desfasurarii activitatii fizice sau in functie de nivelul hormonal (ca in timpul pubertatii).
De asemenea, dozele de insulina pot fi crescute daca se suprapun activitati stresante sau imbolnaviri.
Este necesara o buna cunostere a dozelor fiecarui tip de formula insulinica, dupa cat timp intra in actiune, care este momentul in care efectul terapeutic este maxim si cat dureaza efectul. Nu se va sari peste o doza de insulina, fara a fi cerut sfatul unui medic specialist.
Tipuri de insulina
Impartirea diferitelor preparate de insulina se face in functie de debutul actiunii si durara acesteia. Exista mai multe categorii de insuline:
- rapide (cu actiune rapida)
-intermediare (cu actiune medie)
- lente (cu actiune prelungita).
De asemenea exista si amestecuri de insulina:
- 70/30 care contine 70 % insulina intermediara (NPH) si 30% insulina cu actiune scurta
- 50/50 care contine 50 % insulina intermediara (NPH) si 50% insulina rapida
- 75/25 care contine 75 % insulina intermediara si 25% insulina rapida Humalog (insulina lispro)
- 70/30 care contine 70 % insulina intermediara si 30% insulina rapida Novo Log (Insulina aspartat).
Forma de prezentare
Insulinele sunt distribuite in flacoane sau in cartuse ce contin mai multe doze de insulina si care se administreaza cu ajutorul unor dispozitive de tip stilou. Mod de administrare - de obicei, insulina este administrata in injectii subcutanate. De asemenea, se poate utilizeaza o pompa de insulina, un dispozitiv ce elibereaza insulina intr-un ritm bazal pe parcursul zilei.In anumite situatii de urgenta insulina va fi administrata intavenos, sub control medical strict, de obicei, in spital. Cercetatorii cauta noi formule de insulina care sa poata fi administrate in alt mod, de exemplu pentru administrare orala, inhalatorie sau sub forma de spray nazal.
Mecanismul de actiune
- insulina scade nivelul glicemiei prin stimularea patrunderii glucozei in celulele periferice. Organismul foloseste insulina in functie de necesitati, uneori sunt necesare cantitati mari care sa actioneze rapid, iar pentru pastrarea glicemiei in limite normele sunt necesare concentratii bazale de insulina
- insulina rapida produce o scadere rapida a nivelului glicemiei efect care are o durata scurta
- insulina cu actiune lenta (Lantus) incepe sa actioneze cand efectul celei rapide inceteaza. Efectul insulinei retard apare la o ora de la administrare si persista pana la 24 ore. Lantus nu poate fi utilizata in amestec cu alte tipuri de insulina,in aceeasi seringa!
- de obicei, pacientii care urmeaza insulino-terapie vor urma tehnica cu multiple injectii care presupune administrarea de insulina cu actiune scurta sau o insulina cu actiune intermediara sau lunga.Acest regim terapeutic permite mentinerea glicemiei in conditii de siguranta metabolica pe parcursul intregii zile.
Indicatii
- tratamentul cu insulina se adreseaza urmatorilor pacienti:
- la toti pacientii cu DZ de tip I
- la unii pacientii cu DZ de tip II, cu secretie pancreatica de insulina deficitara, la care medicatia orala nu isi mai face efctul. La acesti pacienti insulina se poate administra singura sau in asociere cu medicatia orala.
- la pacientii cu DZ de tip II cu hiperglicemie marcata datorata unor boli intercurente sau unor interventii chirurgicale. Dupa scaderea glicemiei, se poate renunta la adminiatrarea de insulina
- la femeile cu DZ de tip II in perioada de gestatie sau in timpul alaptarii, care nu-si pot controla metabolic diabetul. Doar pentru un antidiabetic oral (Gliburid) au fost efectuate studii la gravide.
Diabetul insulino-dependent
Studiile efectuate de catre DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) si EDIC (Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications) pe o perioada de 10 ani, au aratat ca tratamentul insulinic permite un bun control metabolic al DZ de tip I si scade incidenta complicatiilor retiniene, renale, neurologice in comparatie cu pacientii care au urmat un tratament standard.Un alt studiu a arata ca Insulina Glargine (Lantus), o formula de insulina cu actiune lenta este la fel de eficienta ca formule NPH la pacientii cu DZ de tip I si produce mai putine episoade de hipoglicemie decat Insulina NPH.
Diabetul non-insulino-dependent
Studiile prospective efectuate in Marea Britanie au relevat o scadere a riscului aparitiei retinopatiei, nefropatiei si neuropatiei diabetice la pacientii cu DZ de tip II.
Efecte secundare
Cea mai de temut reactia adversa a tratamentului cu insulina este hipoglicemia severa. Dupa administrarea insulinei rapide poate apare hipoglicemie in 10-15 minute.Obezitatea poate apare dupa tratamentul cu insulina, in special la pacientii cu diabet non-insulino-dependent.
Alte efecte secundare includ:
- lipodistrofia (pierderea de tesut adipos) apare la locul injectarii daca nu se schimba locul administrarii in cadrul aceleiasi regiuni
- rar, reactii de hipersensibilitate generalizata.
De retinut!
Pacientii cu DZ tip I isi controleaza metabolic boala (nivel scazut al glicemiei, nivel scazut al Hb A1c, risc scazut pentru dezvoltarea microangiopatiei: complicatiilor retiniene si renale) prin administrarea mai multor doze de insulina zilnic sau prin folosirea unei pompe, comparativ cu cei care-si administreaza una sau doua prize zilnice.
Pompa de insulina permite o administrare in mai putine doze decat in administrearea subcutanata, iar eficienta este la fel de buna ca in tehnica cu injectii multiple.
Insulina Glargine (Lantus) previne aparitia hipoglicemiilor care survin in timpul noptii, fiind utila mai ales la pacientii care nu-si pot controla nivelul glicemiei cu insulina intermediara.Insulina rapida Humalog (Insulina lispro) sau NovoLog (Insulina aspartat) se va administra in timpul sau imediat dupa masa permitand controlul glicemiei in cazul in care este consumat un aliment neprevazut in planul de regim.Prin administrarea Insulinei cu actiune scurta, inainte de cina si a formulei intermediare NPH inainte de culcare, in locul asocierii lor la masa de seara, este evitata aparitia hipoglicemiei nocturne sau a hipoglicemiei ignorate.
Informatii practice privind insulino-terapia
Anumiti factori interactioneaza cu insulino-terapia modificand modul de actiune si eficienta insulinei:
- locul administrarii injectiei: la nivel abdominal, prin administrarea intramusculara sau intravenoasa in vasele mici de la nivelul tesutului adipos efectul se va instala mai rapid decat in cazul administrarii subcutanate
- doza: dozele mai mari scad glicemia mai mult decat o doza uzuala
- formulele de insulina asociate
- efortul fizic desfasurat inainte sau dupa administrare insulinei: efectul este mai rapid
- daca in zona administrari se aplica caldura (dus sau baie, masaj) insulina administrata va intra mai rapid in actiune
- deshidratarea, vascularizatia scazuta la nivelul pielii, va determina scaderea absorbitei insulinei.
Se recomanda:
- ca fiecare flacon cu insuina se fie etichetat la prima folosire, iar produsele care nu au fost utilizate timp de 30 de zile sa fie aruncate (isi pierd valabilitatea dupa 30 de zile)
- insulina va fi pastrata in conditii optime pentru a nu-si pierde eficacitatea
- se va folosi acelasi tip de insulina (umana sau porcina)
- pacientul trebuie sa cunoasca momentul instalarii efectului, momentul in care efectul este maxim si durata de actiune
- parintele sau pacientul trebuie sa stie sa(-si) administreze insulina.
Precautii in cazul formulei de insulina cu actiune lunga
Insulina retard:
- se va administra numai daca produsul este incolor, limpede fara impuritati
- nu se va administra in aceeasi seringa cu care a fost administrat alt tip de insulina
- nu se va amesteca cu alt tip de insulina
- trebuie se fi etichetata pentru a nu fi confundata cu insulina cu actiune scurta
- injectia va fi facuta la intrarea si ridicarea din pat, astfel ca va fi administrata in doua doze dimineata si seara
- poate provoca disconfort la locul administrarii mai mare decat alte formule, deaoarece este acida.
DZ de tip II la copii
In aceasta situatie insulina se va administra in doza unica nocturna sau in cateva doze mici pe parcursul zilei.
De retinut!
Noul tip de insulina rapida se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa aceasta. Doza este aleasa in functie de alimentele ingerate si nu de regimul alimentar. Daca apetitul copilului este capricios se vor alcatui regimuri flexibile. Cercetatorii fac eforturi sa gaseasca noi tipuri de insulina si sa imbunatateasca administrarea acesteia.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical nu este o practica de rutina a diabetului insulino-dependent, iar copii cu DZ de tip I nu intrunesc criteriile necesare indicatiei chirurgicale.
- transplantul de pancreas se efectueaza, de obicei, la pacientii cu insuficienta renala cronica, situatie in care se realizeaza transplantul dublu de rinichi si pancreas
- transplantul de celule beta-pancreatice este o metoda chirurgicala experimentala, aflata deocamdata in studiu.
Mod de viata al pacientilor
Nu exista tratament pentru diabet!

Produsele neconventionale recomandate de asa-zisii pacienti "multumiti" sunt scumpe si pot fi daunatoare; ele pot intarzia sau inlocui acele metode terapeutice dovedite a fi eficiente in tratamentul diabetului insulino-dependent. In cazul in care se doreste o abordare terapeutica a diabetului folosind aceste produse neconventionale este recomandat sa se ceara lamuriri despre aceste tratamente Asociatiei de Diabet si Nutritie, medicului specialist curant sau educatorului specializat pe probleme de diabet.
Alte tipuri de dieta
Se recomanda ca schimbarea dietei stabilita de specialist si adoptarea altui tip de regim alimentar sau consumul de alimente cu un index glicemic scazut (indexul glicemic este ridicarea nivelului glucozei in sange intr-un interval de o ora) sa se faca numai dupa sfatul unui nutritionist.
Terapii complementare
Terapiile complemetare, ca de exemplu metodele de relaxare pot diminua stresul si tensiunea musculara, produc o stare de bine si imbunatatesc calitatea vietii copilului. Aceste modalitati de tratament se folosesc in paralel cu tratamentul traditional si includ:
- acupunctura
- biofeedback-ul
- chiroterapia (terapia cu ajutorul mainilor)
- fitoterapia, antioxidantii, vanadium, magneziu sau crom. Fibrele solubile pot contribui la mentinerea glicemiei in limite normale.
- osteopatia (ramura a medicinei alternative in care terapia se bazeaza pe manipularea aparatului locomotor).

SURSA 02

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii ce se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.
Aflati in fata unei patologii frecvente si fiind influentati de existenta diabetului in familie precum si de kilogramele in plus exsitente la unii dintre noi poate aparea intrebarea: pot sa am diabet ?
Suspiciunea prezentei diabetului apare clasic in prezenta celor trei semne majore: setea exagerata, urinare in exces, apetit crescut. Aceste semne pot debuta brusc la pacienti cu varsta mai mica de 40 de ani si care nu sunt de obicei obezi, pot fi insotite de scadere in greutate sau de aparitia cetoacidozei in timpul unei boli sau dupa o interventie chirurgicala (acesti pacienti au diabet insulino-dependent sau non-insulino-dependent prin mecanism autoimun). În contrast cu aceasta categorie de pacienti la inivizii supraponderali simptomele apar gradat in a doua jumatate a vietii sau diagnosticul este pus la o persoana asimptomatica care este depistata cu glicemie crescuta la o examinare fortuita de laborator (acesti pacienti au diabet non-insulino-dependent fara legatura cu mecanismul autoimun).
Termenii de insulino-dependent, respectiv non-insulino-dependent descriu cele doua stari: predispus la a dezvolta cetoacidoza si, respectiv rezistent la cetoacidoza.
Care sunt criteriile pentru diagnosticarea diabetului ?
Criteriile revizuite pentru diagnosticarea diabetului sunt:
- concentratia glucozei plasmatice dupa postul de peste noapte >140mg/dl (7,8 mmol/l) pentru cel putin doua situatii separate.
- concentratia glucozei plasmatice dupa ingestia a 75 g de glucoza >200mg/dl (11.1 mmol/l) la 2 oresi cel putin inca o determinare in timpul celor doua ore de test (celputin 2 valori sunt necesare pentru a stabili diagnosticul).
Tipuri de diabet
Ce fel de diabet am ?

In legatura cu cele afirmate mai sus putem sublinia existenta a trei forme majore de diabet primar (pentru care nu exista o boala asociata care sa determine dezvoltarea diabetului):
- Diabet imun de tip insulino-dependent (numit si DZID tip 1)
- Diabet imun de tip non-insulino dependent -numit si DZNID tip1 (stadiu intermediar al DZID tip 1 in care exista o capacitate redusa de producere a insulinei care previne coma cetoacidozica dar care nu poate mentine glicemia sanguina la un nivel normal)
- Diabet non-imun de tip non-insulino dependent (numit si DZNID tip 2).
Deasemenea exista si forme secundare de diabet (exista conditii patologice care favorizeaza sau determina aparitia dibetului):
- Boala pancreatica
- Tulburari hormonale
- Indus de medicamente si substante chimice
- Anomalii ale receptorilor insulinei
- Sindroame genetice
- Alte cauze
Predispozitie si factori de risc
Se mosteneste diabetul zaharat ?

Mecanismulprin care se mosteneste diabetul zaharat insulino dependent nu estedeslusit iar predispozitia pare a fi mai mult o cauza permisiva decatuna cauzala.
Exista factori care cresc probabiltatea aparitie diabetului la descendenti si dintre ei putem mentiona :
- aparitia diabetului inainte de varsta de 10 ani;
- prezenta bolii non-insulino dependente la un parinte creste riscul dezvoltarii diabetului insulino-dependent la urmasi;
- pentru diabetul prin mecanism autoimun riscul este mai mare daca tata are diabet decat daca mama are boala.
Estede mentionat faptul ca studiile pentru depistarea mescanismelor detransmitere ereditara sunt incurajatoare pentru parintii diabetici caredoresc sa aiba copii.
Pentru diabetul non-insulino-dependent agregarea familiala este mai frecventa iar factorul patogenic implicat este obezitatea.
Ce factori mai pot influenta aparitia diabetului?
S-asugerat implicarea virusurilor in aparitia diabetului zaharat iar celemai frecvent nominalizate sunt episoadele de: oreion, hepatita,mononocleoza infectioasa, rubeol congenitala, si infectii cu virusulcoxsackie. Desi teoria virala este atragatoare trebiue sa mentionamfaptul ca dovada serologica a infectiei virale recente la diabeticieste neconcludenta.
Asocierea cu alte endocrinopatii autoimune: insuficienta suprarenala, tiroidita Hashimoto.
Complicatii
Ce complicatii pot sa apara la un pacient diabetic?

Prezenta diabetului zaharat face posibila aparitia (pe langa hipoglicemie) a doua complicatii majore ale bolii acute:
- Cetoacidoza diabetica (complicatie obisnuita a DZID) este determinata de deficitul de insulina in paralel cu cresterea concentratiei de glucagon si apare adesea in cazul intreruperii tratamentului cu insulina. Acuzele pacientului includ lipsa poftei de mancare, greata ,varsaturi, urinari frecvente si in cantitate mai mare, dureri abdominale iar in lipsa tratamentului se poate ajunge la alterarea starii de constiinta sau coma. Febra marcheza prezenta unei infectii. Tratamentul se face cu insulina (fara de care coma nu poate fi remisa), fluide intravenos, potasiu, bicarbonat.
- Coma hiperosmolara (complicatie frecventa DZNID) este un sindrom de dehidratare accentuata in conditiile unui aport insuficient de apa. Tratamentul se realizeza urgnent cu cantitati mari de lichide intravenos, potasiu, bicarbonat.
Complicatiile tardive includ:
- Anomalii circulatorii:ateroscleroza apare mai devreme si este mai importanta decat inpopulatia generala. Simptomele includ claudicatie intermitenta,gangrena, impotenta organica la barbati. Apar frecvent boalacoronariana si accidentul vascular cerebral. Fumatul este un factormajor de risc ce trebuie evitat iar hipertensiunea este de asemenea unfactor important de risc.
- Retinopatia implicadoua tipuri de leziuni: simple si proliferative . Retinopatiaproliferativa poate determina compliacatii serioase ca hemoragia invitros si dezlipirea de retina. Tratamentul se face cu fotocuagulare,vitrectomia pars plana, analogul experimantal al heparinei.
- Nefropatia diabeticapoate determina insuficienta renala si necesitatea instituirii dializeisau a realizarii transplantului renal. Insuficienta renala apare dupamai mult de 10 ani si se insoteste sau nu de sindrom nefrotic.Tratmentul se realizeaza cu inhibitori ai enzimei de conversie, dietecu continut proteic scazut.
- Neuropatia poate afecta fiecare portiune a sistemului nervos si este o cauza majora demorbiditate. Exista mai multe sindroame clinice distincte:
- Polineuropatia perifericacu manifestari de obicei bilaterale: amorteli, parestezii, hiperesteziesevera, durere. Sindroamele dureroase extreme sunt de obiceiautolimitate si dureaza de la cateva luni la cativa ani.
- Mononeuropatia este mai putin rara decat polineuroaptia si are un grad inalt de revesibilitate sponana.
- Radiculopatiile sunt de asemenea autolimitate si urmeaza distributia mai multor nervi spinali.
- Neuropatia vegetativapoate atinge tractul gastro-intestinal (determinand dificulate lainghitire, evacuare gastrica intarziata, diaree sau constipatie),determina hipotensiune ortostatica, paralizia vezicii urinare ,impotenta si ejaculare retrograda.
- Amiotrofia insotita de anorexie si depresie
Tratamentulse face cu antiinflamatoare nesteroidiene, codeina, amitriptilina siflufenazin, desipramin, difenoxilat si atropina (pentru diaree) infunctie de necesitati.
- picioarele trebuie mentinutecurate si uscate tot timpul, trebuie evitat mersul descult, utilizareapacientilor potriviti, inspectia zilnica a piciorului.
- Înfectiile nusunt mai frecvente decat la subiectii normali dar sunt mai severe.Exista infectii care au o relatie specifica cu diabetul: otita externamaligna, mucormicoza rinocerebrala, colicistita enfizematoasa,pielonefrita enfizematoasa.
Tratament
Care este obiectivul tratamentului la un pacient diabetic?
Orice pacient cu DZ aflat sub tratament trebuie sa mentina o glicemie normala pe parcursul a 24h.
Valorile glicemiei care ar trebui sa fie atinse de pacientii cu DZ sub tratament sunt:
Obiectiv
Terapia conventionala
Medicatia in diabet
Sunt doua mari clase de medicamente pentru diabetul zaharat:
- Insulina
- Antidiabeticele orale
Insulina
Cand este necesara insulina in tratamentul diabeticului?
Insulina este necesara pentru tratamentul tuturor pacientilor cu DZID si la multi dintre pacientii cu DZNID (care nu raspund la dieta si/sau la tratamentul cu agentii orali).
Ce tipuri de insulina se folosesc si care sunt schemele de administrare?
Insulina poate fi: rapida, intermediara sau lenta, in functie de durata intrarii in actiune si de perioada de actiune. De exemplu insulina rapida incepe sa actioneze la aproximativ 1h, are efect maxim la 6h si efecte masurabile in medie la 16h dupa administrare, in timp ce insulina intermediara incepe sa actioneze la 2,5h, are un varf la 11h si odurata totala de actiune de 25h.
Terapia conventionala implica administrarea a 1-2 injectii de insulina intermediara pe zi (+/- insulina rapida). Cei mai multi pacienti sunt tratati cu un astfel de amestec de insulina. Insulina extrarapida poate fi administrata inainte de o masa care contine un supliment caloric sau alimente nepermise in mod obisnuit.
Terapia insulinica intensiva se realizeaza prin administrarea insulinei cu actiune intermediara sau lunga seara, alaturi de insulina rapida inainte de fiecare masa.
Administrarea continua subcutanata de insulina presupune folosirea unei pompe actionata de un acumulator electric, cu eliberarea subcutanata a insulinei in peretele abdominal. Insulina este eliberata intr-un flux bazal continuu pe parcursul zilei, cu cresteri programate inainte de mese.
Este de mentionat faptul ca inaintea unui efort fizic sustinut este necesara scaderea dozei de insulina administrate.
Antidiabeticele orale
Care sunt agentii orali folositi in tratamentul diabeticilor?
Principalele clase de medicamente orale sunt:
- Derivatele de sulfoniluree
- Metformin
- Derivati de tiazolidindione
Aparitia hipoglicemiei dupa tratamentul cu agenti orali este mai rara decat in cazul insulinei, dar tinde tinde sa fie mai severa si mai prelungita, iar spitalizarea este obligatorie in acest caz.
La pacientii cu boala relativ blanda agentii orali pot aducenivelul glicemiei la normal, iar la cei cu boala mai severa glicemiatinde sa se imbunatateasca, dar nu poate atinge nivelul normal. Deaceea multi pacienti cu DZNID sunt acum tratati cu insulina.
Aparitia hipoglicemiei
Aparitia hipoglicemiei poate fi data de lipsa unei mese, de un efort neasteptat, dar si fara a avea o legatura cu acesti factori precipitanti. În timpul zilei hipoglicemia determina transpiratii, nervozitate, tremor si foame, iar in timpul somnului pot aparea transpiratii nocturne, vise neplacute si cefalee dimineata devreme. Daca hipoglicemia se mentine pot aparea confuzii, comportament anormal, pierderea starii de constienta sau convulsii.
Atacurile de hipoglicemie sunt periculoase si daca sunt frecvente prevestesc o evolutie defavorabila.
Daca pacientul este constient i se administreza zahar, bomboane sau bauturi nealcoolice ce contin zahar. Daca pacientul este inconstient se impune administrarea de glucoza intravenos.
Este bine ca pacientii sa aiba asupra lor o fiola de glucagon pentrucazurile in care accesul la asistenta medicala este intarziat (1 mgintramuscular).
Rezistenta la insulina
Necesitatea administrarii a 200 sau mai multe unitati deinsulina pe zi pentru a controla hiperglicemia si a preveni cetoacidozaeste definita arbitrar ca rezistenta la insulina.
Ea este consecinta lipsei secretiei de insulina de catrepancreasul pacientilor cu DZID, si respectiv obezitatii in cazulpacientilor cu DZNID.

SURSA 03

Diabetul zaharat este rezultatul unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concetratia glucozei in singe) insotita de modificari metabolice complexe si care pentru echilibrare necesita tratament insulinic sau de alt tip, in functie de tipul de diabet.
Insulina este produsa de celulele beta din pancreas si are mai multe roluri in metabolism: favorizeaza utilizarea glucozei, sinteza proteinelor si formarea si depozitarea lipidelor (grasimilor) de catre celule. Este singurul hormon hipoglicemiant (care scade concentratia glucozei sanguine).
Diabetul Zaharat. Tratametul Diabetului Zaharat
Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii ce se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.
In apritia Diabetului Zaharat se pot intalni mai multe situatii:
1. poate exista o productie anormala a celulelor beta-pancreatice, fie exista o molecula de insulina anormala fie este insuficient prelucrata, tesuturile nerecunoscand o astfel de molecula.
2. pot exista antagonisti circulatori insulinici, ca de exemplu: niveluri crescute ale hormonilor contrareglatori – care cresc glicemia (cortizol, catecolamine, somatotrop hormon, glucagon), prezenta de anticorpi antiinsulinici (care leaga si neutralizeaza insulina) si prezenta de anticorpi antireceptor de insulina (blocheaza receptorii pentru insulina astfel incat celula nu mai reactioneaza, chiar daca insulinemia este normala).
3. pot exista defecte ale tesuturilor (celulelor) tinta; acestea nu sunt sensibile la insulina.
Clasificarea Diabetului Zaharat
Clasa I
A. Diabet Zaharat tip I insulinodependent (juvenil)
- apare la copil sau adult tanar (<40 ani)
– exista o predispozitie genetica
B. Diabet Zaharat tip II (de maturitate)
- bolnavii pot obezi sau nu
– factori genetici foarte puternici
– sunt implicati si factorii de mediu
C. Diabet Zaharat asociat altor afectiuni
- in urma unor modificari hormonale, tratamente medicamentoase, dupa rezectii pancreatice.
Clasa II
Toleranta insuficienta la glucoza, intalnita la obezi sau nonobezi sau in asociere cu alte sindroame sau boli.
Clasa III
Diabet zaharat gestational – apare la gravidele susceptibile.
Clasa IV
Clasa cu risc statistic crescut – (a) sunt normali dar in trecut au prezentat un episod de hiperglicemie; (b) membrii unor familii la care predispozita genetica ridica probleme.
Diabet Zaharat tip I
Se mai numeste si diabet insulino-dependent deoarece in momentul diagnosticului productia proprie de insulina este extrem de mica sau absenta, fiind necesara administrarea insulinei chiar de la inceput. Nu exista alte medicamente care sa inlocuiasca insulina.
Distructia celulelor beta-pancreatice se face printr-un mecanism imunologic (organismul, prin sistemul sau de aparare – sistemul imun, distruge aceste celule).
La aparitia Diabetului Zaharat tip I contribuie mai multi factori. In primul rand trebuie sa existe o predispozitie genetica. La aceasta se adauga anumiti factori (infectiosi, alimentari, toxici) a caror actiune va determina aparitia unui raspuns imun impotriva celulelor beta din pancreas.
Varsta la care apare diabetul insulino-dependent este de pana la 40 de ani pentru majoritatea bolnavilor. Aproape toti cei la care boala debuteaza pana la 30 de ani prezinta acest tip de diabet.
Debutul bolii este relativ brusc, simptomatologia fiind evidenta cu 2-3 saptamani inaintea diagnosticului.
Diabetul Zaharat tip II
Dezvoltarea Diabetului Zaharat tip II are la origine insulinorezistenta. Aceasta se defineste ca o lipsa de efect la actiunea insulinei asupra celulelor organismului. Drept urmare, glicemia va creste, neputand fi utilizata de celulele.
Consecinta insulinorezistentei este hiperinsulinismul, adica o crestere exagerata a concentratiei insulinei din sange datorita stimularii puternice a celulelor beta din pancreas de catre glicemia crescuta . Se ajunge astfel la situatia paradoxala in care exista si o glicemie crescuta si o insulinemie crescuta.
Stimularea in exces a celulelor beta de catre hiperglicemia permanenta va duce in timp la o alterare a productiei de insulina, mergand pana la epuizarea acestor celule.
Factori etiologici:
– ereditatea;
– obezitatea, sedentarismul;
– stresul;
– substante chimice si medicamente (corticoizi, unele diuretice, anticonvulsivante, b -blocante, citostatice).
Manifestarile Clinice ale Diabetului Zaharat
Specifice (caracteristice Diabetului Zaharat)
- polidipsie (bea 2-5 l/zi de lichide)
– poliurie
– polifagie
– scadere in greutate (paradoxal)
Nespecifice
- stare de rau
– astenie
– prurit cutanat generaliza (vulvar la femei)
– gust dulce in gura
Diagnosticul Diabetului Zaharat
Analize obligatorii pentru diagnostic:
- glicemia (o glicemie crescuta pune diag-nosticul de DZ clinic manifest. Glicemie se masoara pe o perioada de 48 de ore.
– glicozuria – apare la o glicemie de 175-180 mg%. Se masoara in urina de pe 24 h.
– corpii cetonici (acid delta-hidroxibutiric, acid acetoacetic, acetona).
Creierul foloseste ca sursa principala de energie glucoza. Rezista fara energia furnizata de glucoza maximum 2 minute. Ulterior, glucoza este inlocuita de corpii cetonici. In urma dezechilibrului metabolismului glucidic creste productia de corpi cetonici, la niveluri mari determinand aparitia cetoacidozei si ulterior coma cetoacidotica diabetica.
- hemoglobina (Hb) glicozilata – este o fractiune din Hb care se uneste cu resturi de glucoza. Arata media glicemiei pe 6-8 ore, fiind un parametru foarte util in controlul tratamentului.
Alte analize:
- metabolismul lipidic (dislipidemii),
– metabolismul protidic,
– metabolismul hidroelectrolitic (se pierde Na, K datorita poliuriei),
– metabolismul acidobazic.
Tratamentul Diabetului Zaharat
Tratamentul DZ tip I se face in exclusivitate cu insulina. Adjuvanti in tratament sunt exercitiul fizic si regimul alimentar.
Tratamentul DZ tip II beneficiaza de mai multe optiuni terapeutice. Obligatoriu, inaintea inceperii tratamentului se incearca controlarea glicemiei cu:
1. dieta (mai ales la obezi)
2. efort fizic (foarte util)
3. plante medicinale


Alte informatii:   Diabetul zaharat insulino-dependent la copii , hipoglicemia , hiperglicemia
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Retinopatia diabetica, una din cele mai frecvente ...
Retinopatia diabetica este o complicatie care poate aparea la diabetici si reprezinta una din cele mai frecvente cauze de orbire si este deci necesara formularea unui diagnostic precoce in vederea instituirii unei terapii corespunzatoare. Diabetul zaharat provoaca la nivelul capilarelor retiniene ...
Subponderabilitatea ...
Atat subponderabilitatea, cat si supraponderabilitatea conduc la aparitia unor probleme grave de sanatatea, printre care se afla: scaderea densitatii osoase, tulburari de reglare a temperaturii corpului, infectii. Asemeni oricaror alte afectiuni si simptome, netratata la timp subponderabilitatea ...
Diabetul gestational dispare dupa nastere in ...
Numele copilului, amenajarea spatiului destinat lui, cumpararea hainutelor sunt numai cateva dintre lucrurile la care trebuie sa te gandesti in timp ce te pregatesti pentru a deveni mama. Totusi, nu te axa numai pe fragmentele placute si nu pierde din vedere una dintre cele mai importante parti ale ...
Obezitatea, o boala a secolului ...
Obezitatea reprezinta o crestere exagerata a greutatii corporale, printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime in organe si tesuturi. Exista anumite perioade critice ale vietii cand cresterea in greutate duce la un numar crescut al celulelor grase (si nu la o dimensiune sporita a ...
Emotiile la femei sunt cauzate in principal de estrogen ...
Emotiile din timpul sarcinii Desi fiecare sarcina este unica, anumite modificari sunt comune tuturor sarcinilor normale. Cunoasterea modificarilor fizice si emotionale care apar, ajuta femeile sa inteleaga sarcina si sa aiba o atitudine pozitiva. Primul trimestru In timpul primului trimestru ...
Diabetul zaharat tip 1 predomina la adulti tineri si ...
Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul ...
Hipotiroidismul sau tiroida inactiva ...
Tiroida este o glanda endocrina, situata la baza gatului si cantareste mai putin de 30 de grame. Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in buna functionare a organismului uman, deoarece aceasta afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul ...


Diabetul zaharat insulino-dependent la copii apare cand exista deficit absolut al secretiei de insulina


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro