Anunturi Gratuite

Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta
Adauga informatie
Displazia fibroasa este o afectiune osoasa caracterizata prin dezvoltarea de tesut cicatricial in locul tesutului osos sanatos, astfel slabind osul.
Boala poate afecta orice os insa, cel mai frecvent, se dezvolta la nivelul oaselor craniului si fetei, coapsei (femurului), gambei (tibiei), pelvisului, coastelor si bratului (humerusului).
Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta si, desi nu se extinde mai mult decat oasele afectate, nu este reversibila. In cazurile in care boala este asimptomatica, ea poate sa nu fie descoperita decat tarziu in viata si atunci intamplator.
Sunt afectati in egala masura atat barbatii cat si femeile.
Exista mai multe tipuri de displazie fibroasa:
- displazie fibroasa monostotica - boala afecteaza doar un singur os; apare cel mai frecvent la nivelul oaselor craniului
- displazie fibroasa poliostotica - sunt afectate doua sau mai multe oase
Cauze
Cauza aparitiei displaziei fibroase nu este cunoscuta. Se considera a fi o mutatie genetica care altereaza dezvoltarea normala a tesutului conjunctiv de la nivelul oaselor.
Semne si simptome
De multe ori displazia fibroasa este asimptomatica. Atunci cand simptomele exista, acestea includ:
- mers neobisnuit (ex. mers leganat)
- durere, cauzata de expansiunea osului sau de presiunea exercitata de acesta asupra unui nerv
- crestere osoasa neregulata
- risc crescut la fracturi osoase
Aditional, pete maronii la nivelul pielii pot insoti displazia fibroasa, impreuna cu tulburari endocrine (ex. pubertate precoce), hipertiroidism si secretie crescuta de STH. Acestea sunt simptomele sindromului McCune-Albright (boala Jaffe-Lichenstein), in cadrul caruia displazia fibroasa este una dintre manifestari.
Diagnostic
Displazia fibroasa poate fi diagnosticata prin:
- examinare fizica
- istoric medical
- teste serologice
- examinari radiologice
- computer tomografie (CT)
- biopsie osoasa
Imaginile obtinute prin radiografie sau CT pot releva prezenta tesutului anormal in oase si masura in care este afectat osul. In cazul displaziei fibroase poliostotice se efectueaza teste serologice pentru a evalua functia endocrina.
Biopsia osoasa se foloseste atunci cand se suspecteaza prezenta cancerului.
Complicatii
Complicatiile cauzate de displazia fibroasa pot fi reprezentate de:
- rahitism
- artrita la nivelul articulatiilor coapsei si genunchiului
- tulburari de vedere si alte probleme senzoriale, ce apar atunci cand sunt afectate oasele craniului
Tratament
Tratament medicamentos. Se indica aceleasi medicamente ca si in cazul tratamentului osteoporozei. Acestea au scopul de a inhiba descompunerea osoasa si de a creste densitatea osoasa.
Se administreaza, de asemenea, medicamente care reduc durerea si, daca este necesar, trateaza tulburarile endocrine.
Tratamentul chirurgical al displaziei fibroase implica indepartarea tesutului afectat, urmata de plasarea unei grefe osoase preluata din alta zona a corpului. Interventia chirurgicala este recomandata atunci cand:
- oasele sunt fracturate sau dureroase
- articulatiile devin imobile
- displazia fibroasa cauzeaza complicatii precum presiune asupra creierului, maduvei spinarii sau nervilor
Pentru a imbunatati mobilitatea articulatiilor se indica, de asemenea, fizioterapia.

SURSA 02

Forma monostica a fost descrisa de Jaffe-Lichtenstein in 1937.
Sindromul Albright se caracterizeaza prin displa-zie fibroasa osoasa poliostica, pigmentare cutanata "cafe au lait" si pubertate precoce.
Apare predominant la fetite, la varsta copilariei si adolescentei.
Localizarea cea mai frecventa pe oasele lungi femur (90%), tibie, coaste, bazin.
Anatomie patologica. Localizarea este metafizara sau diafizara, rar epifizara, cu o structura fibroasa, gri-albicioasa, uneori cu insule cartilaginoase, alteori cu remanieri vasculare, edem si zone hemora-gice. Histologic se constata tesut fibros, putin vascu-larizat, cu substanta osteoida fara lizereu osteo-blastic, alteori cu plaje cartilaginoase. Degenerescenta maligna sarcomatoasa in 0,5-3% din cazuri.
Clinic - cazurile prezinta o simptomatofogie dureroasa si/sau incurbari diafizare (tibie, femur). Se mai constata inegalitati de lungime a membrelor, genu-varum sau genu-valgus, pete cutanate "cafe au lait" de dimensiuni mici, localizate pe ceafa, umeri, fese - in forma poliostica.
Tulburarile endocrine se caracterizeaza prin pubertate precoce, alteori cu o crestere accelerata neomogeria, ce poate da inegalitati de lungime a membrelor.
Examenul radiologie - arata o localizare meta-sau diafizara, rar epifizara, centromedulara cu extindere spre periferie, fara reactie periostala, cu o delimitare neta intre leziune si osul sanatos (. 5).
Tratamentul este diferentiat dupa localizare mo-nostica sau poliostica. De obicei se practica tre-panoedare si plombaj cu grefa spongioasa. Tratamentul fracturilor pe os patologic cu osteosinteza dupa sediul si tipul de fractura. Angularile si inegalitatile se trateaza prin osteotomii de axare sau alungiri de membre.

SURSA 03

Displazia fibroasa este un termen care se refera, fie la un grup de afectiuni cronice ce intereseaza cresterea osoasa chistica ce poate aparea din dezvoltarea unui tesut osos anormal, fie la o afectiune a maduvei osoase caracterizata ca fiind chistica.
Displazia fibroasa se caracterizeaza printr-o crestere neuniforma, dureri, fragilitate si deformare a oaselor afectate. Aceasta afectiune poate interesa un singur os (displazia fibroasa monostotica sau Boala Jaffe-Lichenstein) sau poate afecta mai multe oase (displazia fibroasa poliostotica). Displazia fibroasa este de obicei evidentiata in timpul copilariei si leziunile osoase se opresc din evolutie la pubertate. Leziunile pot fi dureroase, deformante si larg raspandite.
Oasele cel mai frecvent interesate sunt:
- coastele
- craniul
- oasele fetei
- femurul (osul coapsei)
- tibia (unul din oasele gambei)
- humerusul (osul care formeaza bratul de la umar la cot)
-pelvisul (oasele bazinului).
Ocazional sunt afectate vertebrele (oasele care formeaza coloana vertebrala). Poate afecta, dar nu e obligatoriu, indivizi care au fracturi osoase repetate.
Cauza exacta a displaziei fibroase nu este cunoscuta.
Simptom
Evolutia clinica este de obicei variabila. Leziunile scheletice se descopera de obicei datorita unei dureri localizate, unor deformari sau fracturi. Alte simptome care pot fi atribuite afectarii osose sunt:
- cefaleea
- convulsiile
- atingerile nervilor cranieni
- diminuarea auzului
- ingustarea conductelor auditive externe
- hemoragii spontane ale scalpului in cazul bolii cu afcetare cranio-faciala.
Tratament
Displazia fibroasa nu are tratament curativ. Totusi manifestarile osoase pot fi tratate prin diverse tehnici ortopedice, cum ar fi imobilizarea gipsata, osteotomia cu fixare interna, chiuretajul si grefa osoasa, in functie de leziune si de varsta pacientului. Constituie indicatii pentru asemenea interventii:
- deformarile osoase progresive
- lipsa consolidarii fracturilor
- durerea rebela la tratamentul medical.
Calcitonina poate fi eficienta in tratamentul formei difuze a bolii, asociata cu durere osoasa si niveluri inalte ale fosfatazei alcaline.


Alte informatii:   Displazia fibroasa , tulburari de vedere , cefaleea
  Trimite comentariul tau !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 8.00

Obtinuta din 1 voturi.


Medicale
Politraumatismele ...
Politraumatismul este sindromul rezultat ca urmare a actiunii unei multitudini de agenti vulneranti (mecanici, fizici si chimici) cu afectarea a minim doua regiuni anatomice din care cel putin o leziune este amenintatoare de viata, consecinta fiind o dereglare functionala sistemica, caracterizata ...
Incaltamintea potrivita pentru afectiuni ale ...
Incaltamintea joaca un rol important atat in dezvoltarea, precum si in prevenirea afectiunilor picioarelor si degetelor, cum ar fi bursitele, calusul si bataturile si deformarea degetelor de la picioare. Incaltamintea care nu se potriveste perfect favorizeaza aceste afectiuni si accentueaza ...
Principalele deviatii ale coloanei vertebrale ...
Ce sunt cifoza, scolioza si lordoza Aceste afectiuni sunt modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale. Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin ...
Luxatia congenitala de sold ...
Luxatia congenitala de sold mai este numita in termenii medicali displazia congenitala a articulatiei coxo-femurale. Frecventa in populatia de sex feminin este data de factorii genetici sau mecanici. Antecedentale familiale arata prezenta in familie (mama, sora) a acestei boli.Cauzele luxatiei ...
Boala Osgood-Schlatter ...
Boala Osgood-Schlatter este determinata de un stres repetitiv asupra portiunii de crestere a tibiei proximale (apofiza). Este caracterizata de inflamatia tendonului patelar si a tesuturilor moi inconjuratoare zonei de insertie osoasa a tendonului. Acesta boala poate fi asociata si cu o avulsie, in ...
Platfusul - piciorul plat ...
Platfusul, numit popular si piciorul plat, este o afectiune caracterizata prin prabusirea boltei plantare. Anatomia scheletala a piciorului (in limbaj popular a labei piciorului) este alcatuita dintr-o serie de oase (tarsienele, metatarsienele si falangele), aranjate in asa fel incat imita forma ...
Cele mai intalnite afectiuni ale tendonului lui Achile ...
Tendonul lui Achile face legatura intre calcai si muschii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman si permite miscarea degetelor necesara in timpul mersului sau a alergatului. Afectiunile cele mai des intilnite Tendinopatia achiliana cuprinde : - inflamatia tendonului lui Achile ...


Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta

Anunturi Gratuite   |   Vanzari auto   |   Anunturi Gratuite   |   Anunturi
web design by © ClausDesign
  Toate drepturile transferate catre Starlight LTD, Amsterdam, Weesperstraat, Holland

medicale footer

2009 - 2015 Romedicale.ro