Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta
Adauga informatie
Displazia fibroasa este o afectiune osoasa caracterizata prin dezvoltarea de tesut cicatricial in locul tesutului osos sanatos, astfel slabind osul.
Boala poate afecta orice os insa, cel mai frecvent, se dezvolta la nivelul oaselor craniului si fetei, coapsei (femurului), gambei (tibiei), pelvisului, coastelor si bratului (humerusului).
Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta si, desi nu se extinde mai mult decat oasele afectate, nu este reversibila. In cazurile in care boala este asimptomatica, ea poate sa nu fie descoperita decat tarziu in viata si atunci intamplator.
Sunt afectati in egala masura atat barbatii cat si femeile.
Exista mai multe tipuri de displazie fibroasa:
- displazie fibroasa monostotica - boala afecteaza doar un singur os; apare cel mai frecvent la nivelul oaselor craniului
- displazie fibroasa poliostotica - sunt afectate doua sau mai multe oase
Cauze
Cauza aparitiei displaziei fibroase nu este cunoscuta. Se considera a fi o mutatie genetica care altereaza dezvoltarea normala a tesutului conjunctiv de la nivelul oaselor.
Semne si simptome
De multe ori displazia fibroasa este asimptomatica. Atunci cand simptomele exista, acestea includ:
- mers neobisnuit (ex. mers leganat)
- durere, cauzata de expansiunea osului sau de presiunea exercitata de acesta asupra unui nerv
- crestere osoasa neregulata
- risc crescut la fracturi osoase
Aditional, pete maronii la nivelul pielii pot insoti displazia fibroasa, impreuna cu tulburari endocrine (ex. pubertate precoce), hipertiroidism si secretie crescuta de STH. Acestea sunt simptomele sindromului McCune-Albright (boala Jaffe-Lichenstein), in cadrul caruia displazia fibroasa este una dintre manifestari.
Diagnostic
Displazia fibroasa poate fi diagnosticata prin:
- examinare fizica
- istoric medical
- teste serologice
- examinari radiologice
- computer tomografie (CT)
- biopsie osoasa
Imaginile obtinute prin radiografie sau CT pot releva prezenta tesutului anormal in oase si masura in care este afectat osul. In cazul displaziei fibroase poliostotice se efectueaza teste serologice pentru a evalua functia endocrina.
Biopsia osoasa se foloseste atunci cand se suspecteaza prezenta cancerului.
Complicatii
Complicatiile cauzate de displazia fibroasa pot fi reprezentate de:
- rahitism
- artrita la nivelul articulatiilor coapsei si genunchiului
- tulburari de vedere si alte probleme senzoriale, ce apar atunci cand sunt afectate oasele craniului
Tratament
Tratament medicamentos. Se indica aceleasi medicamente ca si in cazul tratamentului osteoporozei. Acestea au scopul de a inhiba descompunerea osoasa si de a creste densitatea osoasa.
Se administreaza, de asemenea, medicamente care reduc durerea si, daca este necesar, trateaza tulburarile endocrine.
Tratamentul chirurgical al displaziei fibroase implica indepartarea tesutului afectat, urmata de plasarea unei grefe osoase preluata din alta zona a corpului. Interventia chirurgicala este recomandata atunci cand:
- oasele sunt fracturate sau dureroase
- articulatiile devin imobile
- displazia fibroasa cauzeaza complicatii precum presiune asupra creierului, maduvei spinarii sau nervilor
Pentru a imbunatati mobilitatea articulatiilor se indica, de asemenea, fizioterapia.

SURSA 02

Forma monostica a fost descrisa de Jaffe-Lichtenstein in 1937.
Sindromul Albright se caracterizeaza prin displa-zie fibroasa osoasa poliostica, pigmentare cutanata "cafe au lait" si pubertate precoce.
Apare predominant la fetite, la varsta copilariei si adolescentei.
Localizarea cea mai frecventa pe oasele lungi femur (90%), tibie, coaste, bazin.
Anatomie patologica. Localizarea este metafizara sau diafizara, rar epifizara, cu o structura fibroasa, gri-albicioasa, uneori cu insule cartilaginoase, alteori cu remanieri vasculare, edem si zone hemora-gice. Histologic se constata tesut fibros, putin vascu-larizat, cu substanta osteoida fara lizereu osteo-blastic, alteori cu plaje cartilaginoase. Degenerescenta maligna sarcomatoasa in 0,5-3% din cazuri.
Clinic - cazurile prezinta o simptomatofogie dureroasa si/sau incurbari diafizare (tibie, femur). Se mai constata inegalitati de lungime a membrelor, genu-varum sau genu-valgus, pete cutanate "cafe au lait" de dimensiuni mici, localizate pe ceafa, umeri, fese - in forma poliostica.
Tulburarile endocrine se caracterizeaza prin pubertate precoce, alteori cu o crestere accelerata neomogeria, ce poate da inegalitati de lungime a membrelor.
Examenul radiologie - arata o localizare meta-sau diafizara, rar epifizara, centromedulara cu extindere spre periferie, fara reactie periostala, cu o delimitare neta intre leziune si osul sanatos (. 5).
Tratamentul este diferentiat dupa localizare mo-nostica sau poliostica. De obicei se practica tre-panoedare si plombaj cu grefa spongioasa. Tratamentul fracturilor pe os patologic cu osteosinteza dupa sediul si tipul de fractura. Angularile si inegalitatile se trateaza prin osteotomii de axare sau alungiri de membre.

SURSA 03

Displazia fibroasa este un termen care se refera, fie la un grup de afectiuni cronice ce intereseaza cresterea osoasa chistica ce poate aparea din dezvoltarea unui tesut osos anormal, fie la o afectiune a maduvei osoase caracterizata ca fiind chistica.
Displazia fibroasa se caracterizeaza printr-o crestere neuniforma, dureri, fragilitate si deformare a oaselor afectate. Aceasta afectiune poate interesa un singur os (displazia fibroasa monostotica sau Boala Jaffe-Lichenstein) sau poate afecta mai multe oase (displazia fibroasa poliostotica). Displazia fibroasa este de obicei evidentiata in timpul copilariei si leziunile osoase se opresc din evolutie la pubertate. Leziunile pot fi dureroase, deformante si larg raspandite.
Oasele cel mai frecvent interesate sunt:
- coastele
- craniul
- oasele fetei
- femurul (osul coapsei)
- tibia (unul din oasele gambei)
- humerusul (osul care formeaza bratul de la umar la cot)
-pelvisul (oasele bazinului).
Ocazional sunt afectate vertebrele (oasele care formeaza coloana vertebrala). Poate afecta, dar nu e obligatoriu, indivizi care au fracturi osoase repetate.
Cauza exacta a displaziei fibroase nu este cunoscuta.
Simptom
Evolutia clinica este de obicei variabila. Leziunile scheletice se descopera de obicei datorita unei dureri localizate, unor deformari sau fracturi. Alte simptome care pot fi atribuite afectarii osose sunt:
- cefaleea
- convulsiile
- atingerile nervilor cranieni
- diminuarea auzului
- ingustarea conductelor auditive externe
- hemoragii spontane ale scalpului in cazul bolii cu afcetare cranio-faciala.
Tratament
Displazia fibroasa nu are tratament curativ. Totusi manifestarile osoase pot fi tratate prin diverse tehnici ortopedice, cum ar fi imobilizarea gipsata, osteotomia cu fixare interna, chiuretajul si grefa osoasa, in functie de leziune si de varsta pacientului. Constituie indicatii pentru asemenea interventii:
- deformarile osoase progresive
- lipsa consolidarii fracturilor
- durerea rebela la tratamentul medical.
Calcitonina poate fi eficienta in tratamentul formei difuze a bolii, asociata cu durere osoasa si niveluri inalte ale fosfatazei alcaline.


Alte informatii:   Displazia fibroasa , tulburari de vedere , cefaleea
  Trimite comentariul tau !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 8.00

Obtinuta din 1 voturi.


Medicale
Sfaturi in caz de fracturi ale degetelor de la picior ...
Fractura degetului de la picior se poate produce fie prin lovirea acestuia in urma impiedicarii fie prin caderea unui obiect greu pe deget. O fractura longitudinala (in "fir de par") se poate produce in urma exercitiul fizic regulat, activitatii fizice intense, de tipul alergat sau ...
Luxatia congenitala de sold ...
Luxatia congenitala de sold mai este numita in termenii medicali displazia congenitala a articulatiei coxo-femurale. Frecventa in populatia de sex feminin este data de factorii genetici sau mecanici. Antecedentale familiale arata prezenta in familie (mama, sora) a acestei boli.Cauzele luxatiei ...
Fracturile diafizare ale antebratului ...
Fracturile diafizelor oaselor antebratului sunt fracturi situate sub nivelul coronoidei ulnei si respectiv sub nivelul tuberozitatii bicipitale a radiusului si deasupra unei linii orizontale care separa metafiza de diafiza, datorita actiunii unui agent traumatic. Putem vorbi aici de notiunea de ...
Cele mai intalnite afectiuni ale tendonului lui Achile ...
Tendonul lui Achile face legatura intre calcai si muschii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman si permite miscarea degetelor necesara in timpul mersului sau a alergatului. Afectiunile cele mai des intilnite Tendinopatia achiliana cuprinde : - inflamatia tendonului lui Achile ...
Entorsa de glezna sau scrantitura ...
Pentru ca nu ne incalzim suficient sau pentru ca uneori facem miscari gresite, se intampla sa facem o entorsa la glezna. Pana ajungem la spital pentru a fi tratati de un medic specialist este bine sa stim ce putem face chiar pe terenul de tenis pentru a diminua alte complicatii care pot aparea ...
Cele mai frecvente afectiuni ale genunchiului ...
Genunchiul este reprezentat de regiunea articulara situata la jonctiunea coapsei cu gamba. Articulatia genunchiului uneste femurul cu tibia si cu rotula. Adaptarea perfecta a suprafetei articulare a femurului cu cea a tibiei este asigurata prin existenta a doua formatii fibrocartilaginoase, ...
Despre fracturi... ...
Corpul uman are peste 200 de oase grupate in trei mari tipuri: lungi, scurte si late. Oasele contin o cantitate mare de saruri minerale compozitia lor fiind  controlata de sistemul neuro-endocrin. Principala patologie (problema) osoasa este reprezentata de fractura. Tipuri de ...


Displazia fibroasa se instaleaza in copilarie sau adolescenta


medicale footer

2009 - 2017 Romedicale.ro