Anunturi Gratuite

Febra tifoida

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Febra tifoida
Adauga informatie
Febra tifoida este o boala acuta infectioasa si contagioasa a omului caracterizata prin febra,stare generala alterata, marirea splinei si leziuni caracteristice intestinale (ulceratii pe intestinul subtire).
Boala este produsa de un microb, bacilul tific, care face parte din grupul numit Salmonelle. Rezervorul de germen este format de bolnavi si de purtatori sanatosi sau convalescenti de bacili tifici.
Poarta de eliminare a bacililor tifici din organism este tubul digestiv: ei se elimina in mediul extern o data cu materiile fecale. Poarta de intrare a bacililor tifici in organism este tot tubul digestiv: ei patrund o data cu alimentele si apa contaminate cu germeni.
Calea de transmitere de la poarta de eliminare a germenilor si pana la poarta de intrare este indirecta : germenii s
unt vehiculati de alimente sau apa.
Contaminarea alimentelor sau a apei se face in diferite feluri:
fie prin manipularea cu maini murdare, nespalate, a alimentelor de catre un purtator de tific, fie prin instalatii defectuoase in care se infiltreaza apa contaminata din reteaua care transporta dejectele, fie, la tara, prin constructii neigienice de closete din care se infiltreaza germenii in fantani.
Febra tifoida este o boala digestiva. Incubatia este in medie de 14 zile. Debutul este de obicei mai lent, cu febra mica, dar care se urca treptat. Dupa 5-7 zile, febra se urca la 39-40° si ramane astfel ridicata timp de 10-14 zile, uneori chiar mai mult.
In acest timp, bolnavul este foarte obosit, zace la pat, fara a fi capabil de nici un efort, nu are deloc pofta de mancare, adesea are diaree, dureri abdominale. In forme mai grave, bolnavii au stare tifica: stare de somnolenta accentuata, oboseala mare, tradusa prin faptul ca bolnavii nu fac aproape nici o miscare in pat.
Dupa 8-10 zile de boala apar pe pielea abdomenului cateva pete rosii, numite pete lenticulare, cu diametrul de cativa mm. Splina bolnavului este totdeauna marita. Dupa aceasta perioada de stare, febra incepe sa scada treptat si cam in 7 zile ajunge la normal. Urmeaza apoi perioada de convalescenta, in care bolnavul isi revine treptat, in 3-4-5 saptamani, la starea normala.
Complicatiile mai importante pe care le poate face bolnavul sunt:
hemoragia intestinala si perforatia intestinala.

SURSA 02

Bacteria poate supravietui cateva saptamani in apa sau deseuri uscate.
Exista persoane care au fost infectate si nu mai prezinta simptomele bolii, care insa raman purtatoare de virus, devenind astfel posibile surse de infectie.
Simptome
Dupa ce este ingerata, bacteria ajunge in intestinul subtire de unde trece in sange. Aici este "inghitita" de catre fagocite, celule ale sistemului imun care inglobeaza si distrug microorganismele nocive. Insa Salmonella typhi supravietuieste in interiorul fagocitelor, unde se inmulteste. Dupa 10-14 zile de la infectare, bacteriile se multiplica foarte mult si se scurg din fagocite in sange, cauzand simptomele bolii.
Simtomul predominat al afectiunii este febra crescuta (39-40 grade) care se mentine pe tot parcursul bolii.
Alte simptome includ:
* costipatie
* diaree
* scaderea apetitului
* oboseala
* cefalee
* dureri in tot corpul
* letargie
* eruptie rozacee pe abdomen
Bacteriile trec din sange in unele organe interne ca: ficat, colecist, splina, maduva osoasa, tesutul limfoid al intestinului, determinand inflamarea acestora.
La nivelul intestinului boala poate cauza sangerari intestinale sau chiar perforarea intestinului. Prin orificiul format in peretele intestinului se scurge continutul intestinal, in cavitatea abdominala. Aceste scurgeri provoaca iritatia si inflamarea peritoneului, determinand peritonita, afectiune ce poate fi fatala.
Diagnostic
Diagnosticul se poate pune pe baza simptomelor clinice.
Pentru confirmare se efectueaza teste pe culturile obtinute din monstre de sange, scaun, urina sau maduva osoasa a pacientului.
Tratament
Febra tifoida se trateaza prin administrare de antibiotice ca cloramfenicol, ampicilina sau ciprofloxacina.
Purtatorii de Salmonella tiphy trebuie tatati cu antibiotice chiar daca nu prezinta simptomele bolii. Antibioticele cel mai frecvent folosite sunt ampicilina si amoxicilina.
Prognostic
Majoritatea pacientilor care urmeaza tratament se recupereaza fara probleme.
Preventie
Exista un vaccin impotriva febrei tifoide insa nu este recomandat decat persoanelor care calatoresc in tarile subdezvoltate unde pot fi expuse bolii.

SURSA 03

În profilaxia febrei tifoide si paratifoide o importanta majora o are depistarea precoce a bolnavilor si izolarea lor timpurie la spital.
Este necesar de respectat regulile de igiena personala, care obliga spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun dupa iesirea din veceu, inainte de masa sau dupa ingrijirea bolnavului de febra tifoida. O mare atentie trebuie sa se acorde dezinfectiei periodice a latrinelor, dezinfectiei regulate a materiilor fecale de la bolnavi ori purtatori de bacterii tifice, de asemenea si a obiectelor contaminate de bolnavi.
Se vor proteja produsele alimentare de impurificari si navalirea mustelor. Se vor spala riguros cu apa rece si fierbinte fructele si legumele inainte de a fi consumate. Este absolut necesara combaterea mustelor si prevenirea inmultirii lor prin dezinfectia incaperilor destinate pentru colectarea gunoiului, expedierea regulata si inactivarea lui prin compostare sau ardere.
Veceurile din locurile publice (gara, piata, gradini publice, etc.) necesita o dezinfectie sistematica.
Izvoarele de apa trebuie sa fie pastrate intr-o curatenie stricta, iar apa din bazinele deschise si fantanile neamenajate poate fi consumata numai dupa ce se fierbe.
Purtatorii de salmonele tifice sau paratifice trebuie sa respecte cu strictete regulile de igiena personala, sa aiba vesela si alte obiecte de uz casnic pentru folosire individuala. Ei trebuie sa dezinfecteze zilnic veceul, sa nu se scalde in bazinele de apa, sa-si fiarba aparte si sistematic lenjeria de pat, corp si alete atribute individuale.
Personalul care lucreaza in sectorul alimentatiei publice sau private este examinat medical la aranjarea in campul muncii conform normelor sanitare in vigoare.
O deosebita importanta are educatia sanitara a populatiei si in special a persoanelor, care lucreaza la intreprinderile de alimentatie publica sau privata, in colectivitati, la fabricile farmaceutice si farmacii; a personalului care deservesc calatoriile din orice ramura a transporturilor, a personalului din sistemele de alimentatie cu apa potabila, ce pot avea contact cu bolnavii de febra tifoida.


Alte informatii:   Febra tifoida , Boala acuta infectioasa , Boala acuta contagioasa , Microb , Salmonelle , Boala digestiva , Hemoragia intestinala
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Diagnosticul hepatitei cronice cu virus B ...
Deriva din hepatita acuta cu virus B ce persista peste 6 luni. Contactata la adult are doar 5% risc de cronicizare, in schimb, transmisa la nou-nascut de mama infectata, determina hepatita cronica in peste 90% din cazuri. Caile de transmisie cele mai frecvente pentru virusul hepatitic B sunt: ...
Hepatita virala C - afectiune a ficatului ...
Virusul hepatitic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. HVC este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice si aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice si din cancerele hepatice. ...
Antraxul - buba neagra ...
Antrax-ul este o boala infectioasa si contagioasa (la animale si la oameni) manifestata prin abcese pulmonare, gastrointestinale si cutanate. antrax Popular se mai numeste buba neagra, carbune sau dalac. Bacteria care sta la baza bolii se numeste “Bacillus anthracis". Acest microb ce ...
Gripa ...
Generalitati Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Perioada in care apare cu o frecventa crescuta infectia gripala este ...
Infectii cu Clostridium ...
Bacteriile din genul Clostridium sunt microorganisme gram-pozitive, anaerobe, raspandite peste tot in natura; acesti patogeni au capacitatea de a sporula. Majoritatea speciilor de clostridii sunt considerate a fi saprofite; pana in prezent au fost raportate peste 60 specii de clostridii. Unele ...
Amigdalita - patologie frecvent intalnita la copii ...
Amigdalita reprezinta o patoloie frecvent intalnita la copii, ei fiind mai sensibili. Aceasta reprezinta inflamarea amigdalelor palatine situate de o parte si de alta a palatului (sau a limbii). Amigdalita este cel mai frecvent produsa de streptococi, in special cel betahemolitic A. Amigdalele ...
Mononucleoza, boala sarutului sau febra glandulara ...
Mononucleoza sau boala sarutului este produsa de un virus care se transmite prin saliva si de aceea boala poate fi contractata prin intermediul sarutului. Infectia mai poate fi transmisa prin tuse, stranut, sau prin folosirea la comun a tacamurilor, paharelor, cu o persoana care are mononucleoza. ...


Febra tifoida

Anunturi Gratuite   |   Vanzari auto   |   Anunturi Gratuite   |   Anunturi
Administrare
web design by © ClausDesign
  Toate drepturile transferate catre Starlight LTD, Amsterdam, Weesperstraat, Holland

medicale footer

2009 - 2014 Romedicale.ro