Anunturi Gratuite

Hipoglicemia, cauzata in general de dezechilibrele alimentare

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Hipoglicemia, cauzata in general de dezechilibrele alimentare
Adauga informatie
Oboseala, stare de voma, palpitatii… E clar ca aveti o problema, care s-ar putea numi hipoglicemie. In general hipoglicemia este provocata de dezechilibrele alimentare.
Hipoglicemia reprezinta diminuarea importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 miliomoli, adica 0,45 grame la litru. In organism, glicemia sau nivelul zaharului in sange, este un parametru care se modifica permanent. Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste. Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Daca nu mancam, nivelul zaharului in sange scade. Daca aceasta scadere este foarte mare, pancreasul secreta glucagonul, hormonul care antreneaza productia de glucoza a ficatului eliberat in sange. SIMPTOME. Hipoglicemia se manifesta prin vertij, transpiratie rece, palpitatii, dificultati de concentrare, senzatie de foame, paloare, tremuraturi, tulburari ale vederii. Rar, hipoglicemia se asociaza chiar cu coma.
SFATURI. Medicul de familie Doina Mihaila, presedinta Patronatului National al Medicilor de Familie , ne avertizeaza ca “in majoritatea cazurilor, hipoglicemia este legata de dezechilibrele alimentare". De aceea, ne recomanda sa nu sarim peste mesele principale si sa mancam la ore fixe. De asemenea, este foarte important ca alimentatia sa acopere necesarul de energie al organismului. Medicul Doina Mihaila spune ca “mai ales vara, creste numarul crizelor de hipoglicemie din cauza caldurii si a deshidratarii. Pentru prevenirea acestora sunt necesare o alimentatie echilibrata si aport suficient de lichide".
PAINEA SI CEREALELE. Excelente surse de glucide care patrund lent in sange sunt painea si cerealele. Nu uitati de sucul de macese, sursele de calciu, reprezentate de lapte si iaurt, si de sursele de proteine, cele mai valoroase in acest sens fiind ouale.
Daca totusi se declanseaza criza hipoglicemica nu trebuie sa intrati in panica. Solutia o reprezinta furnizarea rapida de dulciuri. Luati o lingura sau un cub de zahar, ceva dulce, chiar o bautura carbogazoasa. Dar retineti ca aceasta este o solutie temporara, de depasire a momentelor de criza. Pentru evitarea crizelor de hipoglicemie este indicat ca sa incepeti ziua cu un mic dejun consistent, care sa acopere necesarul de glucide. Eventual persoanele predispuse pot apela la un supliment alimentar intre mesele principale.
ALCOOLUL SI STRESUL. Medicul Doina Mihaila spune ca in hipoglicemie, stresul poate juca un rol major. Stresul este responsabil de incetinirea activitatii intestinului si de o crestere a productiei de insulina. Persoanele suferinde de anxietate cronica sunt cele mai atinse de hipoglicemie. De asemenea, bauturile alcoolice pot sa induca aceste crize hipoglicemice. Se pare ca abuzul de alcool conduce la scaderea glicemiei si sporirea secretiei de insulina.
MEDICAMENTELE SI SPORTUL
In cazul persoanelor suferinde de diabet, excesul de insulina poate provoca scaderea zaharului din sange. Anumite patologii, in special cele declansate de tumori la nivelul pancreasului, pot duce la o secretie prea mare de insulina. Totodata, sunt unele medicamente care au ca efecte adverse tulburari ale nivelului glicemiei. Exercitiile fizice pot si ele sa genereze hipoglicemie. In mod normal, organismul este capabil sa se adapteze modificarii de ritm si mentinerii nivelului de zahar in sange. Insa in conditii de efort fizic prelungit, sunt binevenite dulciurile sau fructele uscate. Daca preferati bauturile energizante, evitati-le pe cele care au in compozitie glucoza sau fructoza.

SURSA 02

Cum sa evitati hipoglicemia
Corpul dvs poate tolera un nivel scazut al glicemiei, sau hipoglicemia pentru perioade scurte de timp. Dar din moment ce fiecare celula din corp este alimentata de zaharul din sange hipoglicemia cronica poate cauza o deterioare a sanatatii dvs. Pentru a preveni:
Pasi  
1. Incepeti fiecare zi cu un mic dejun ce contine fructe, legume si alimente bogate in fibre cum este ovazul.
2. Mancati frecvent, cate putin (bogat in proteine si fibre) pe parcursul intregii zile.
3. Inainte de exercitii fizice beti o bautura energizata pentru a va asigura ca aveti destule calorii pe parcursul intregului exercitiu.
4. Inainte de a bea alcool asigurati-va ca mancati - alcoolul duce la cresterea rapida a zaharului din sange dupa care apare o cadere brusca.
5. Alegeti mancaruri bogate in fibre inainte de culcare, cum ar fi biscuitii de graham.
6. Evitati sa mancati multe produse bogate in zahar deoarece aceste vor face ca nivelul zaharului din sange sa creasca brusc dupa care acesta va scadea. Cand nivelul scade ca urmare a unui "nivel inalt" atunci glicemia are tendinta sa devina extrem de mica.
7. Daca sunteti diabetic mentineti un nivel al glicemiei bun folosind cantitatea optima de insulina. Intotdeauna verificati glicemia inainte de a injecta insulina si luati multe calorii dupa administrare.
Atentie  
Evitati sa mancati rapid, neregulat si evitati sa beti excesiv daca vreti sa mentineti un nivel constant al glicemiei. Pentru a limita riscul aparitie hipoglicemiei sau hiperglicemiei mancati produse ce elibereaza zaharul incet si in mod constant.
Daca aveti orice intrebari sau nelamuriri vorbiti cu medicul dvs sau cu orice alt cadru medical specializat. Aceasta informatie nu este facuta pentru a tine locul unui sfat sau unui tratament venit din partea medicului.

SURSA 03

Scaderea nivelului de zahar din sange conduce la simptome neplacute: oboseala, ameteli, tremuraturi, dispozitie schimbatoare. Ati auzit vorbindu-se deseori despre valori crescute ale glicemiei, dar aproape deloc despre hipoglicemie, o tulburare frecvent intalnita ce poate genera diverse probleme de sanatate, de la oboseala pana la depresie.
Hipoglicemia poate fi considerata sora mai mica a diabetului. In diabet, pancreasul nu secreta suficienta insulina (dupa cum stiti, insulina este hormonul care mentine in echilibru nivelul zaharului din sange), motiv pentru care glicemia creste. Hipoglicemia, dimpotriva, se caracterizeaza prin scaderea sub valorile normale a zaharului din sange si este, adeseori, cauzata de un pancreas prea activ care secreta insulina intr-o cantitate mai mare decat ar trebui.
De ce apare?
Exista prea putine studii stiintifice privind hipoglicemia, statistici si mai putine, asa ca nu se cunoaste exact numarul persoanelor care sufera de aceasta afectiune. Medicii sunt interesati in principal de cazurile de hipoglicemie cauzata de diabet. Retineti ca nu ne referim in acest articol la hipoglicemia ce poate surveni la persoanele bolnave de diabet, ci la hipoglicemie ca afectiune de sine-statatoare, ce poate aparea la orice persoana sanatoasa. Exista mai multi factori care pot predispune la hipoglicemie: ereditatea, dezechilibrul hormonal, maladiile hepatice, alimentatia necorespunzatoare, stresul, un soc emotional, lipsa de activitate fizica. O criza de hipoglicemie (scaderea brusca si importanta a glicemiei) poate surveni in urma unei mese bogate in zaharuri sau in glucide ori dimpotriva, din cauza foamei, in urma consumului de alcool pe stomacul gol, ca urmare a unui exercitiu fizic intens sau prelungit, dupa administrarea anumitor medicamente.
O lista de simptome
Scaderea nivelului de zahar din sange are consecinte atat pe plan fizic, cat si psihologic. In plan fizic, apar senzatii de slabiciune si de oboseala, paloare, transpiratie excesiva, ameteli, pofta de dulce, tremuraturi, palpitatii, dureri de cap. In plan psihic: scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, anxietate, nervozitate, stare de iritabilitate, dificultati la citit, somnolenta, pofta de mancare crescuta, tendinte depresive pasagere sau cronice, scaderea libidoului.
Toate aceste simptome au o explicatie clara: hrana de baza a creierului este reprezentata de oxigen si de glucoza, iar in momentul in care zaharul din sange scade, creierul este privat de un element esential pentru el, ceea ce il impiedica sa-si indeplineasca la capacitate maxima toate functiile.
Masurarea glicemiei
Diagnosticul de hipoglicemie nu este usor de stabilit, pentru ca multe dintre simptomele acesteia se regasesc si pe lista altor maladii. In plus, cine nu s-a plans niciodata de oboseala, de insomnie, de ameteli sau de iritabilitate, fara a fi, neaparat, bolnav? Cei afectati de hipoglicemie ar putea constata ca, in timp, starea lor se agraveaza. Fluctuatiile nivelului de zahar din sange afecteaza pana la urma sistemul nervos si persoanele in cauza devin colerice si agresive. In plus, oboseala cronica va conduce la o incapacitate de a functiona normal si, in consecinta, la depresie. Pentru a nu se ajunge aici, este important ca diagnosticul sa fie pus cat mai curand posibil.
Daca banuiti ca suferiti de hipoglicemie, adresati-va medicului. Afectiunea poate fi depistata cu ajutorul unui test de hiperglicemie, care masoara nivelul zaharului din sange. Testul presupune recoltarea de sange dimineata, pe nemancate, urmata de ingerarea unei solutii de glucoza, iar dupa 2 ore se recolteaza din nou sange. Testul s-ar putea prelungi pe durata a 5 ore, pentru ca adeseori scaderea glicemiei se produce la 3 - 4 ore dupa consumul de glucoza.
O alimentatie corecta
Tratamentul hipoglicemiei consta, in principal, in adoptarea unei alimentatii echilibrate si a unui mod de viata sanatos. Este gresit sa credeti ca veti reusi sa va reglati nivelul
glicemiei indopanduva cu prajituri si cu dulciuri (pe care persoanele hipoglicemice le adora). Zaharul si alimentele rafinate sunt inamicii hipoglicemiei pentru ca ele stimuleaza pancreasul (care va secreta si mai multa insulina) si vor conduce la o scadere si mai accentuata a glicemiei. Fara a renunta total la dulciuri, includeti in dieta o cantitate adecvata de proteine (carne, produse lactate, nuci, leguminoase) pentru a stabiliza glicemia, dar si fibre (legume, fructe) pentru a incetini absorbtia de zahar. Incercati sa luati trei mese principale pe zi si doua gustari si sa mancati la ore fixe.
Sfaturi suplimentare
1. Cand simtiti ca va incearca starea de rau (slabiciune, transpiratii, etc.) luati 2 - 3 lingurite de zahar sau o lingura de dulceata ori beti un pahar de cola. Daca dupa 10 a€" 15 minute nu simtiti o ameliorare, mai mancati ceva dulce.
2. Faceti regulat miscare, odihniti-va suficient si acordati-va momente de relaxare, pentru a micsora nivelul de stres.
3. Evitati alcoolul si cafeaua, care in prima instanta cresc glicemia, dar apoi aceasta scade din cauza cantitatii mari de insulina secretata.


Alte informatii:   Hipoglicemia , Glicemia , Insulina , Glucagonul , Diabet , Efecte adverse , Glucoza , Fructoza
  Trimite comentariul tau !     Total 2 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 10.00

Obtinuta din 2 voturi.


Medicale
Subponderabilitatea ...
Atat subponderabilitatea, cat si supraponderabilitatea conduc la aparitia unor probleme grave de sanatatea, printre care se afla: scaderea densitatii osoase, tulburari de reglare a temperaturii corpului, infectii. Asemeni oricaror alte afectiuni si simptome, netratata la timp subponderabilitatea ...
Andropauza - deficienta hormonala ca urmare a ...
Termenul de andropauza desemneaza totalitatea manifestarilor psihologice si organice observate la barbatii intre 50 si 70 ani, datorita diminuarii progresive a productiei de androgeni. Termenul a fost creat prin analogie cu cel de "menopauza", desi barbatii nu dispun de un punct de reper, cum este ...
Nefropatia diabetica poate duce la insuficienta renala ...
Nefropatia diabetica este o complicatie a diabetului care este determinata de concentratii mari de glucoza in sange. Hiperglicemia tulbura functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul). In timp, aceasta poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale ...
Hipotiroidismul sau tiroida inactiva ...
Tiroida este o glanda endocrina, situata la baza gatului si cantareste mai putin de 30 de grame. Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in buna functionare a organismului uman, deoarece aceasta afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul ...
Neuropatia diabetica - o complicatie a diabetului si ...
Neuropatia diabetica este o complicatie a diabetului si nu o cauza a acestuia. Datorita informatiilor insuficiente exista un numar mare de clasificari a neuropatiilor, cea mai folosita fiind cea a lui Dyck. Referitor la fiziopatologia neuropatiilor diabetice exista doua teorii principale: ipoteza ...
Diabetul zaharat de tip 2 - anomalii ale ...
Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina ...
Nodulii tiroidieni - umflaturi in glanda tiroida ...
Nodulii tiroidieni sunt excrescente anormale sau umflaturi care apar in glanda tiroida. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu ridica probleme deosebite. Unii dintre ei chiar nu necesita tratament. Doar aproximativ 5% dintre nodulii tiroidieni sunt cancerosi. Acestia vor fi ...


Hipoglicemia, cauzata in general de dezechilibrele alimentare

Anunturi Gratuite   |   Vanzari auto   |   Anunturi Gratuite   |   Anunturi
Administrare
web design by © ClausDesign
  Toate drepturile transferate catre Starlight LTD, Amsterdam, Weesperstraat, Holland

medicale footer

2009 - 2014 Romedicale.ro