Histerectomia - extirparea uterului

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Histerectomia - extirparea uterului
Adauga informatie
Ce este histerectomia?
Histerectomia este o operatie de indepartare a uterului. Unele sau chiar toate organele reproducatoare, inclusiv ovarele ar putea fi extirpate.
În SUA, histerectomia este cea mai intalnita operatie la femei dupa operatia de cezariana. Unele dintre aceste operatii sunt necesare pentru a stopa dezvoltarea cancerului in uter, ovare sau cervix (daca este avansat). Totusi, majoritatea histerectomiilor sunt executate pentru a trata stari necanceroase, cum ar fi fibromul uterin, sangerarile menstruale excesive si alte probleme medicale ale organului reproducator. Si totusi, multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate utilizand metode mai putin invazive.
Medicii au considerat uterul ca fiind foarte elastic o data ce femeia a trecut de anii potriviti pentru a avea copii; uneori, uterul a fost extirpat in timpul operarii unui fibrom, doar pentru a elimina posibilitatea aparitiei unui cancer uterin. Dar aceasta atitudine s-a schimbat repede. În ziua de azi, medicii sunt constienti de rolul uterului in echilibrarea hormonilor si nu recomanda extirparea acestuia decat in situatiile in care este absolut necesar.
De ce sunt operatiile de histerectomie contradictorii?
Criticii sustin ca in trecut, in scopul de a preveni cancerul uterin, unii medici recomandau histerectomia femeilor care nu necesitau o asemenea interventie. În cazuri foarte rare, medicii au fost acuzati ca au utilizat histerectomia ca si o forma de contraceptie sau de sterilizare involuntara, in special in cazul femeilor de culoare. Au existat si cazuri in care histerectomiile au fost facute fara cunostinta sau acceptul pacientei.
În cazul multor femei, singura reticenta manifestata in ceea ce priveste histerectomia este pierderea fertilitatii. O data ce se executa o histerectomie, nu mai este posibila conceperea copiilor, iar pentru multe femei, aceasta este o mare pierdere. Unele femei resimt o pierdere a apetitului sexual, desi aceasta problema este tratabila prin terapia hormonala. Femeile care sunt constranse sa faca o histerectomie, ar putea manifesta si ele o reactie negativa.
Cand trebuie sa apelati la operatia de histerectomie?
Daca suferiti de cancer uterin, ovarian sau cervix, aceasta operatie ar putea sa va salveze viata. Într-una din aceste situatii histerectomia, incluzand si ovarectomia (Îndepartarea unuia sau ambelor ovare), poate stopa cancerul si poate preveni raspandirea celulelor canceroase. Histerectomia este adeseori singura optiune in cazul femeilor cu fibrom uterin avansat, cu chist ovarian, cu o boala pelvica inflamatorie avansata sau cu complicatii severe in timpul sarcinii. Histerectomia de cezariana poate fi efectuata dupa nastere pentru a stopa sangerarea uterului.
Daca deja aveti copii sau daca nu doriti sa aveti deloc, e logica optiunea de a face o histerectomie si in cazul unei probleme mai putin grave, cu conditia ca alte solutii sa nu fi dat rezultate. De exemplu, se poate apela la o histerectomie daca ati suferit ani de zile de pe urma durerilor unui fibrom si a sangerarilor excesive, situatie care nu a raspuns altor tratamente medicamentoase.
Exista alte alternative?
Pentru unele probleme pentru care histerectomia este recomandata, alte abordari ar putea fi mai potrivite. În stadiile incipiente ale cancerului de col, ovarian sau uterin, este posibil ca histerectomia sa nu fie necesara. De exemplu, pentru fibromul uterin care nu ameninta viata pacientei, exista o multitudine de alte variante, inclusiv tratamentul medicamentos si alte operatii mai putin invazive. Starile care, de obicei, nu necesita o histerectomie sunt:
1 Sangerari menstruale anormale
2 Fibromul uterin (cu conditia ca acel fibrom sa nu determine o sangerare cronica si acuta care sa duca la o anemie periculoasa)
3 Endometrita
4 Uterul cazut (colaps uterin)
5 Leziuni precanceroase ale colului
6 Dureri cronice ale pelvisului
Întotdeauna cereti o a doua parere daca medicul d-voastra va recomanda histerectomia. Daca nu va aflati intr-o stare care sa va ameninte viata sau daca nu sunteti sigura ca histerectomia este calea cea buna, studiati si alte posibile alternative.
Cum ma pregatesc pentru operatie?
Daca veti fi supusa unei anestezii generale nu aveti voie sa mancati consistent in ziua operatiei, puteti doar manca ceva usor in seara dinaintea operatiei. Daca veti fi supusa unei anestezii locale puteti manca normal. Daca aveti sentimente contradictorii in legatura cu operatia, dar sunteti constransa de situatia d-voastra fizica sa o faceti, pregatiti-va din punct de vedere emotional, documentandu-va sau discutand cu cineva foarte apropiat despre ceea ce simtiti.
Ce se intampla dupa operatie?
Veti ramane in spital cateva zile, apoi vi se va recomanda repaos acasa timp de cateva saptamani -de obicei o luna. Cat timp sunteti in spital, probabil veti fi sub perfuzii si vi se va aplica un cateter pentru a se goli vezica. Femeile care au suferit o histerectomie abdominala necesita spitalizare cu 1 pana la 2 zile mai mult decat femeile care au suferit o histerectomie vaginala. (Aceasta din urma nu necesita deschiderea abdomenului, de aceea functiile gastrointestinale isi revin rapid). Dupa o histerectomie vaginala, pacientele pot manca normal inca din ziua operatiei.
În primele saptamani de recuperare incercati sa evitati sa ridicati obiecte grele si sa faceti exercitii solicitante. Medicul ar putea sa va recomande si sa evitati contactele sexuale pe perioada recuperarii.
Care sunt efectele secundare ale operatiei?
Unele studii au relevat faptul ca 10%-40% dintre femei manifesta o scadere a apetitului sexual dupa ce au suferit o operatie de histerectomie. Aceasta ar putea fi in stransa legatura cu o deficienta a testosteronului ce se instaureaza dupa extirparea ovarelor, fapt ce duce la reducerea formarii androgenelor. Acest dezechilibru poate fi tratat cu ajutorul terapiei hormonale, inclusiv utilizand creme pe baza de testosteron natural, aplicate vaginal. (În cazul majoritatii operatiilor de histerectomie, ovarele sunt pastrate, salvand astfel functia hormonala ovariana). De vreme ce contractiile uterului contribuie la orgasm, unele femei spun ca intampina dificultati in atingerea unui orgasm sanatos.
Totusi, un studiu recent a relatat faptul ca nu exista nici o diferenta in raspunsul sexual al femeii inainte si dupa histerectomie. Unele chiar au relatat ca au simtit o imbunatatire! Nu e deloc surprinzator faptul ca femeile care au manifestat sangerari excesive si dureri in timpul actului sexual din cauza fibromului sa aiba o viata sexuala mult mai buna si mai placuta dupa operatie.
De vreme ce nervii vezicii trec pe langa uter si pot fi lezati in timpul histerectomiei, femeile care au fost supuse unei astfel de operatii sunt mai predispuse sa dezvolte incontinenta (urina eliminata incostient atunci cand exercitiile, actul sexual, stranutul sau tusitul exercita o presiune asupra abdomenului). Aceasta problema poate fi solutionata prin practicarea regulata a exercitiilor Kegel, simple exercitii ale muschiului pelvian, ce pot fi facute acasa sau chiar in timp ce conduceti masina.

SURSA 02

Reprezinta ablatia chirurgicala a uterului, in totalitate saupartial. Aceasta interventie grea tinde sa fie inlocuita de tratamentemai putin radicale.
Exista diferite forme de histerectomie, mai mult sau mai putin radicale,in functie de boala in cauza.
Indicatii
Histerectomia este indicata in urmatoarele cazuri:
- fibrom uterin (tumora benigna a uterului): histerectomia nu esteindicata decat daca fibromul antreneaza complicatii (hemoragii repetate,compresia organelor din vecinatate, dureri in micul bazin);
- menstruatii foarte abundente si prelungite (menoragii): independentde disconfortul pe care il produc, sangerarile importante pot provocao carenta de fier responsabila de anemie. Daca aceste tulburari nu suntrezolvate printr-un alt tratament, poate fi indicata histerectomia;
- prolapsul genital (uterul cade in vagin): daca prolapsul este foartepronuntat, se indica histerectomia;
- cancerul de corp uterin (sau cancer de endometru, mucoasa care tapeteazafata interna a uterului) si de col uterin: histerectomia este insotitasi de ablatia ganglionilor limfatici din vecinatate;
- endometrioza (prezenta de fragmente de mucoasa uterina, sau endometru,in afara localizarii normale): interventia nu este indicata decat dacadurerile persista dupa alte tratamente si daca nu se mai doreste osarcina;
- cancerul de ovar: in general se efectueaza imediat histerectomie totalacu ablatia anexelor (trompe uterine si ovare).
Diferitele tipuri de histerectomie
Histerectomia totala. Consta in ablatia corpului si a coluluiuterin. Daca este necesar, se scot si ovarele si trompele (anexectomie).
Histerectomia subtotala. Chirurgul extirpa corpul uterin, darconserva colul uterin. Aceasta interventie partiala permite conservareatotala a profunzimii vaginului. Totusi, ea este rar practicata in cadrultratamentului pentru cancer genital, deoarece exista riscul de aparitiea unui cancer de col.
Histerectomia largita. Practicata frecvent in caz de cancer,aceasta interventie consta in ablatia uterului, a colului uterin,a tesuturilor care inconjoara ureterele, a ganglionilor limfaticidin vecinatate si a unei portiuni din vagin. Daca este necesar, suntindepartate si ovarele si trompele uterine. Dupa o histerectomie, femeianu mai poate avea copii; ea nu mai are menstruatii si, in consecinta,nu mai are nevoie de contraceptie.
Tehnica si desfasurare
Interventia se poate practica pe cale abdominala (interventie chirurgicalaclasica) sau, de cate ori este posibil, pe cale vaginala, datoritaavantajelor acestei abordari: risc operator mai mic, convalescentamai scurta. Pentru histerectomia abdominala, se face o incizie inpartea inferioara a abdomenului. In histerectomia vaginala, uterul sicolul sunt scoase printr-o incizie efectuata in portiunea superioaraa vaginului. Histerectomia este efectuata sub anestezie generala sinecesita spitalizare de o saptamana, in cazul celei abdominale, si de3-5 zile in cazul interventiei pe cale vaginala.
Convalescenta
Durerea si sensibilitatea din abdomenul inferior sunt importante catevazile. Convalescenta dureaza intre trei si sase saptamani, timp in caretrebuie evitate eforturile excesive - se recomanda totusi o activitateminima (de exemplu, mersul pe jos). Pot sa existe sangerari vaginale lainceput. Daca au fost extirpate ovarele, femeile pot prezenta bufeuri,diminuarea apetitului sexual si pot avea o faza de depresie. Variatiilehormonale bruste explica in parte aceasta stare si, in acest caz,tratamentul de substitutie poate remedia efectele secundare aleinterventiei. Contactele sexuale pot fi reluate la aproximativ o lunadupa operatie.
Ablatia ovarelor la femeile tinere poate antrena menopauza precoce,deoarece inceteaza producerea de estrogeni si progesteron. In generalse recomanda ca pacientele sa efectueze hormonoterapie de substitutiepentru a contracara efectele declansarii brutale a menopauzei.
Ablatia trompelor si a ovarelor
Anexectomia, ablatia uneia sau a ambelor trompe uterine si a ovarelor,este efectuata pentru tratarea unei infectii grave a trompelor sau aovarelor, a cancerelor de ovar si de uter. Ablatia unui ovar si a uneitrompe nu duce la sterilitate. Anexectomia bilaterala (ablatia ovarelorsi a trompelor) este urmata in general de tratament hormonal (terapie desubstitutie hormonala). In unele cazuri, la femeile de peste 45 de ani,histerectomia este completata sistematic prin anexectomie.
Consecinte psihologice
Dupa o histerectomie, pot sa apara depresie si absenta a dorinteisexuale. Daca nu au fost scoase ovarele, aceste reactii reprezinta maimult o angoasa legata de efectele histerectomiei decat consecinte fizicesau hormonale ale interventiei. Temerile cele mai frecvente sunt:
- teama de a imbatrani rapid sau de a-si "pierde" feminitatea;
- teama de a nu mai avea placere sexuala. Dupa perioada de convalescenta,majoritatea femeilor traiesc aceeasi placere sexuala ca inainte;
- teama de ingrasare. Nu exista nici o legatura directa intrehisterectomie si cresterea in greutate.
Supravegherea psihologica inainte si dupa interventie poate ajuta laeliminarea acestor temeri. Daca medicul discuta cu pacienta inainte deinterventie despre eventualele consecinte ale operatiei, tulburarilepostoperatorii sunt semnificativ mai reduse.

SURSA 03

Histerectomia este extirparea uterului si, in majoritatea cazurilor, si a colului uterin. Exista multe motive pentru aplicarea histerectomiei, printre care se inscriu:
- Cancerul
- Endometrioza
- Fibroamele
- Hemoragia menstruala masiva
- Sindromul premenstrual grav si/sau tulburari accentuate ale menstrelor
De ce o histerectomie?
În unele cazuri, histerectomia salveaza viata. Printre acestea se numara cancerul sau o hemoragia uterina masiva. Totusi de cele mai multe ori, se recurge la histerectomie pentru menstre dificile, dureroase sau neregulate, de asemenea, din cauza unor fibroame voluminoase. Întrucat dupa histerctomie nu vor mai fi nici menstre, nici sarcini, pentru orice femeie optiunea aceasta constituie un pas deosebit de important.
1. Hemoragia menstruala masiva constituie unul din cele mai frecvente motive pentru o histerectomie. Menstrele extrem de dificile, eventual dureroase si cu durata prelungita pot determina o stare de intensa suferinta si de infirmitate. Toate acestea pot avea loc chiar daca uterul insusi nu prezinta nimic in neregula. Cum s-a mai aratat, menoragia poate fi asociata cu fibroame uterine sau cu endometrioza.
2. Prolapsul uterin. Uneori, muschii si ligamentele care sustin uterul slabesc atat de mult, incat uterul nu-si mai poate pastra locul si aluneca in jos, in vagin.
3. Sindromul premenstrual grav. Împreuna cu tulburarile menstruale poate fi un alt motiv pentru histerectomie.
Cum se face?
Exista trei procedee:
- Histerectomia abdominala
- Histerectomia vaginala
- Histerectomia laparoscopica
În majoritatea cazurilor operatia se face cu anestezie generala.
1. Histerectomia abdominala - Se practica o incizie a peretelui abdominal, de obicei sub "linia bikini" care ii permite chirurgului sa elibereze uterul si sa-l scoata prin aceeasi incizie.
2. Histerectomia vaginala - Se face prin vagin, incizandu-se corpul uterin din interior, prin fundul vaginului, astfel incat nu va ramane nici o cicatrice vizibila. Se scoate apoi uterul prin vagin.
3. Histerectomia laparoscopica - Aceasta presupune folosirea unui telescop foarte subtire, numit laparoscop, care se introduce in abdomen printr-un foarte mic orificiu ombilical.
Dupa ce uterul a fost separat de corp, este indepartat prin vagin, inchizandu-se apoi incizia vaginala.
Care este operatia optima?
Conditiile generale si locale impun procedeul cel mai adecvat. De exemplu, histerectomia vaginala se utilizeaza frecvent in cazurile de prolaps, deoarece tesuturile de sustinere a vaginului, probabil slabite, pot fi reparate, in acelasi timp, cu mai multa usurinta. Cand o data cu uterul sunt extirpate si ovarele, poate fi mai usor sa se efectueze o histerectomie abdominala sau una vaginala cu asistare laparoscopica. Histerectomia abdominala mai este indicata cand este vorba de fibroame foarte voluminoase sau de cancer avansat.
În anumite cazuri, extirparea uterului precum si a ovarelor constituie optiunea optima. Aceasta poate fi preferata la o femeie de peste 50 de ani, daca dupa inceperea operatiei sunt descoperite chisturi de ovar, de asemenea, la femeile cu mari dureri pelviene legate de ciclul menstrual. Extirparea ovarelor se va face insa dupa o discutie prealabila cu pacienta si numai cu consimtamantul acesteia.
Durata recuperarii difera in functie de procedeul folosit pentru histerectomie, dar nu si de extirparea sau pastrarea ovarelor. Ea poate fi mai mica dupa histerectomie laparoscopica sau vaginala; dupa revenirea pacientei acasa, recuperarea integrala poate dura in jur de patru saptamani. Dupa histerectomia abdominala recuperarea poate dura mai mult, femeia fiind apta sa-si reia viata normala dupa 2-3 luni.


Alte informatii:   Histerectomia , hemoragia uterina , cancerul
  Trimite comentariul tau !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 10.00

Obtinuta din 1 voturi.


Medicale
Menarha - semnul devenirii femeie ...
Ciclul menstrual este un proces natural care apare la toate femeile. Acesta apare prima data la pubertate si, dupa ce devine regulat, revine in fiecare luna, o singura data, exceptie facand in lunile de sarcina. Aparitia menarhei (sangerarii la ciclu) constituie doar o parte a ciclului menstrual ...
Traumatismele sanilor ...
Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema. Apare mai des la persoanele tinere dar si femeile aflate la menopauza pot acuza dureri de ...
Cum pot influenta antibioticele sarcina ? ...
Rezultatul unui studiu arata ca 90% din femeile gravide au folosit medicamente fara prescriptie sau cu reteta, cel mai frecvent utilizate fiind antiemeticele, antiacidele, antihistaminicele, analgezicele, antibioticele, tranchilizantele, hipnoticele. Din clasa antibioticelor si antimicrobienelor ...
Polipii cervicali duc la infertilitate ...
De cele mai multe ori, polipii cervicali sunt descoperiti intamplator la examenele ginecologice. Doar in cazuri rare dau simptome, precum sangerarile anormale intre menstruatii, dupa spalarile intravaginale sau dupa contact sexual. Aceste sangerari sunt mai usoare sau mai abundente, in functie de ...
Anemia in timpul sarcinii ...
Anemiile gravidice sunt definite prin nivele ale Hb sub 11g% (sub 8% sunt considerate severe) si ale Ht sub 35%. Sarcina induce diverse modificari ale echilibrului fluidocoagulant: cresterea volumului eritrocitar ( in mai mica masura, fapt ce explica aparenta scadere a Ht), solicitari ale ...
Antigenul Rh in timpul sarcinii ...
Sensibilizarea Rh in timpul sarcinii, apare atunci cand o gravida cu sange Rh-negativ este expusa la sange Rh-pozitiv care provine de la fat. Odata expus la sange fetal Rh-pozitiv, sistemul imun al mamei poate produce anticorpi care sa distruga celulele rosii (eritrocite) Rh-pozitive ale fatului. ...
Placenta previa impiedica nasterea naturala ...
Ce este placenta? Placenta este un organ care se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei trec de la mama la fat oxigen si nutrienti, iar de la fat la mama diferiti produsi ai fatului. De obicei placenta se ataseaza de uter deasupra ...


Histerectomia - extirparea uterului


medicale footer

2009 - 2017 Romedicale.ro