Keratita - afectiune inflamatorie a corneei

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Keratita - afectiune inflamatorie a corneei
Adauga informatie
Keratita este o afectiune inflamatorie a corneei, portiunea transparenta, circulara anterioara a globului ocular, de deasupra pupilei.
Exista mai multe tipuri: keratita punctata superficiala, in care celulele de pe suprafata corneei mor; keratita interstitiala, care apare de obicei in prima sau a doua decada a vietii si ale carei sechele persista frecvent toata viata; keratita traumatica este rezultatul unui traumatism cornean, care produce cicatrice la nivelul tesutului.
Exista o gama larga de cauze care pot induce inflamatia corneei, keratita: virusi (foarte des intalnit este virusul herpetic), bacterii, fungi; expunerea intensa la lumina ultravioleta sau alte surse, lumina reflectata de zapada sau apa; iritatii in urma folosirii indelungate a lentilelor de contact; sindromul de ochi uscat; prezenta unui corp strain; deficitul de vitamina A; reactie la coliruri (majoritatea contin conservanti), cosmetice, poluare, particule de praf, polen; efectul secundar al unor medicamente.
Manifestarile clinice se caracterizeaza prin: ochi foarte dureros, rosu, lacrimare intensa, sensibilitate la lumina; deseori, afectiunea este insotita de vedere “in ceata", halouri. Daca este produsa de virusul herpetic, se poate observa aparitia unui mic punct alb pe cornee.
Tratamentul trebuie condus de medicul oftalmolog si este dependent de cauza care a produs boala. Keratita virala se vindeca de obicei de la sine, in doua-trei saptamani, uneori raman sechele care pot persista si cateva luni. Pentru aceasta forma de boala se indica coliruri sau unguente oftalmice antivirale. Daca este o inflamatie de cauza bacteriana se trateaza cu coliruri cu antibiotice. Tot acestea sunt indicate pentru formele produse de iritatia indusa de lentilele de contact sau de radiatiile ultraviolete. Sindromul de ochi uscat se trateaza cu lacrimi artificiale. Daca boala este indusa de utilizarea colirurilor, administrarea acestora trebuie oprita, iar ochii lasati sa se vindece. În unele situatii, medicul oftalmolog trebuie sa indeparteze cu grija celulele moarte sau distruse de pe suprafata corneei. Uneori se administreaza medicatie antialgica, iar ochiul se panseaza pentru a preveni iritatia produsa de lumina si pentru a accelera vindecarea si a diminua disconfortul ocular.
În functie de cauza si severitatea keratitei, riscurile variaza de la niciunul pana la orbire. Cei mai multi pacienti se recupereaza complet, uneori fiind necesare corectia chirurgicala sau chiar transplantul de cornee, acestea in functie de gradul de scadere a acuitatii vizuale.
Astfel, cu cat pacientul se adreseaza mai repede medicului oftalmolog, cu atat sansele unei refaceri complete a ochiului sunt mai mari.

SURSA 02

Keratita interstitiala este termenul medical care descrie inflamarea corneei si care, lasata netrata, poate sa duca in timp la orbire. Cea mai frecventa cauza de aparitie a ei este infectia cu Treponema pallidum (agentul etiologic al sifilisului), insa keratita interstitiala recunoaste si alti agenti etiologici bacterieni, virali, parazitari si chiar autoimuni.
Keratita interstitiala este, prin definitie, o inflamatie nonsupurativa ce se caracterizeaza prin infiltrarea stromei corneene cu celule care sustin si promoveaza inflamatia. Inflamatia este de obicei rezultatul direct al procesului infectios sau, mai frecvent, apare secundar raspunsului imun al gazdei impotriva unui antigen specific.
Raspunsul imun poate fi sub forma de complex antigen- anticorp sau reactie de hipersensibilitate intarziata.
Keratita interstitiala este o afectiune care se manifesta in special in decadele 3–5 de viata, iar morbiditatea oculara pe care o implica este datorata formarii de cicatrici corneene care vor interfera si vor scadea acuitatea vizuala.
Frecventa de aparitie a keratitei interstitiale difera foarte mult de la o regiune la alta, fiind mai crescuta in tarile in care bolile micobacteriene (tuberculoza, lepra) sunt mai des intalnite (sau sunt chiar endemice).
Cauze
Keratita interstitiala este o boala grava ce se caracterizeaza prin infiltrat inflamator celular si aparitie de vase in corneene, fara sa existe o afectare a epiteliului corneean sau a endoteliului.
Corneea normala este o structura transparenta ce acopera irisul, puplia si care, alaturi de cristalin formeaza aparatul optic refractar al ochiului. Datorita faptului ca este esential ca ea sa fie transparenta, corneea nu este vascularizata (ea isi ia oxigenul direct din aer). Desi vasele lipsesc, ea este un tesut foarte bine inervat (are numeroase terminatii nervoase nemielinizate care transmit stimuli termici, nociceptivi si chimici). Keratita interstitiala implica aparitia unor vase in stroma corneeana ceea ce scade semnificativ din transparenta.
Cauzele frecvente de aparitie sunt sifilis, tuberculoza si lepra.
Keratita sifilitica apare atat in sifilisul congenital cat si in cel dobandit si afecteaza in special straturile profunde ale corneei. Se pare ca boala apare printr-o reactie mediata imun impotriva unui antigen treponemic. Keratita interstitiala din sifilisul congential poate fi descoperita destul de tardiv (in jurul varstei de 15-20 de ani) si afecteaza in peste 80% din cazuri ambii ochi. Doar foarte rar insa afectarea bioculara debuteaza simultan. Keratita din cadrul sifilisului congenital se caracterizeaza prin aparitia de infiltrate multifocale sau inflamarea difuza a stratului corneean profund. Neovascularizatia apare in functie de severitatea procesului inflamtor.
Keratita interstitiala din cadrul sifilisului dobandit apare mai rar compartiv cu cea din sifilisul congenital si afecteaza in mod tipic un singur ochi. Keratita apare destul de precoce dupa infectia sistemica primara.
Keratita din lepra apare de obicei bilateral iar Mycobacterium leprae este in general prezent in stroma corneeana (sugerand un mecanism infectios direct si nu un proces de natura imunologica). Prognosticul pacientilor cu keratita lepromatasa este rezervat datorita largii intinderi a procesului infectios.
Keratita tuberculoasa apare secundar infectiei pulmonare. Chiar si in acest context, keratita interstitiala tuberculoasa este destul de rara. Daca apare, afectarea este unioculara si se datoreaza raspunsului imun fata de antigenele tuberculoase. Din punct de vedere al manifestarilor clinice, keratita interstitiala tuberculoasa este asemanatoare celorlalte keratite interstitiale.
Keratita interstitiala din boala Lyme (infectia cu Borrelia burgdorferi) se manifesta in cadrul afectarii oculare din stadiile 2 si 3 de boala Lyme. Manifestarile neuro-oftalmologice apar inca din stadiul 2, insa keratita si uveita apar in stadiul 3. Keratita interstitiala din boala Lyme se caracterizeaza prin aparitia unor infiltrate numulare in stroma, fara sa coexiste si vase de neoformare.
Alte cauze de keratita interstitiala includ:
1. Boli virale - infectia herpetica, infectie cu virusul Epstein Barr, infectia cu virusul Varicelo-zosterian.
2. Infectii parazitare - sunt mai rar intalnite in Europa, insa ele pot fi contactate in cursul calatoriilor in tari exotice. Cei mai frecvent paraziti incriminati sunt Trypanosoma cruzi, Trypanosoma Brucei, Leishmania (poate determina 2 tipuri de afectiuni oculare : keratita necrozanta ce poate progresa spre necroza corneeana si perforare si keratita interstitiala cu aparitia ciactricilor corneene), Onchocerca volvulus (determina cecitatea raurilor sau oncocercoza) care este cauza de aparitie a keratitei interstitiale cu debut in corneea periferica ce apoi se extinde spre centru, ducand in final la aparitia neovascularizatiei si opacifierii complete a corneei. Keratita severa apare si in infectia cu Acanthamoeba si este mai grava la pacientii care poarta lentile de contact. O caracteristica a keratitei interstitiale in acest caz este faptul ca epiteliopatia este acompaniata de o durere foarte intensa.
3. Sindromul Cogan - este o afectiune caracterizata prin keratita interstitiala nonsifilitica, boala vestibulocohleara si vasculita autoimuna. Debutul sindromului este cu simptome vestibuloauditive (tinitus, ameteala, greata, varsaturi) si inflamatie corneeana. Afectarea autoimuna este sub forma granulomatozei Wegener, artritei reumatoide, sau poliartritei nodoase. Aspectul morfopatologic al corneei este asemanator celui din keratita interstitiala sifilitica: infiltrat inflamator profund si neovascularizatie.
Simptomatologie
Cele mai frecvente simptome manifestate de catre pacienti sunt:
- Durere oculara;
- Hiperlacrimatie;
- Fotofobie (sesibilitate exagerata la lumina).
Simptomele evolueaza din faza acuta, caracterizata prin scaderea acuitatii vizuale, fotofobie, durere si blefarospasm pana in faza tardiva ce se manifesta prin reducerea dramatica a acuitatii vizuale. Este surprinzator faptul ca in stadiile finale ale bolii, disconfortul ocular este minim.
Sifilisul congenital manifesta simptome inca din copilarie si astfel keratita interstitiala sifilitica poate fi diagnosticata mult mai precoce.
Consultarea unui specialist
Pacientii diagnosticati cu keratita interstitiala trebuie urmariti si investigati periodic de catre un medic oftalmolog si un specialist in cauza de baza a inflamatiei corneene (medic reumatolog, infectionist).
Pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta la medic daca:
- se agraveaza durerea;
- scade brusc acuitatea vizuala;
- ochiul se inroseste;
- apar scurgeri oculare.
Aceste recomandari sunt adresate tuturor pacientilor, in special celor cu transplant de cornee.
Investigatii paraclinice
Diagnosticul de keratita interstitiala poate fi stabilit relativ usor prin investigatii oftalmologice de specialitate. Cel mai indicat in aceasta situatie este testul lampei cu fanta.
La consultul clinic, in faza acuta, keratita inetrstitiala este caracterizata prin arii de necroza stromala densa si neovascularizatie (difuza sau focala). Neovascularizatia din faza acuta contribuie la culoarea rozalie a corneei, insa vasele regreseaza in timp. In urma lor raman asa numitele vase fantoma. Pe masura ce procesul inflamator se atenueaza, corneea prezinta zone de cicatrizare (mai ales in stroma corneeana posterioara).
Diagnsoticul keratitei sifiilitice se pune adesea pe rezultatul investigatiilor si examenelor clinice corelate cu teste serologice. Testele serologice pot fi treponemice si nontreponemice.
Cele treponemice detecteaza anticorpi antitreponema pallidum- ele raman permanent pozitive dupa ce organismul a fost expus bacteriei. Testele nontreponemice detecteaza anticorpi anticardiolipina. Ele nu sunt specifice si titrul anticorpilor masurati scade pe masura ce tratamentul isi face efectul. Cele mai frecvente teste nontreponemice sunt VDRL (venereal disease research laboratory) si RPR (reagina plasmatica).
Determinarile serologice sunt utile si in diagnosticarea sindromului Cogan (desi de cele mai multe ori acest diagnostic se pune prin excluderea altor patologii posibile sicare apar si mult mai frecvent). Pacientii cu vasculita sistemica activa (aparuta in cadrul sindromului Cogan) au de obicei limfocitoza si un VSH ridicat.
Diagnosticul diferential al keratitei interstitiale este realizat cu boli oftalmologice precum:
- Distrofie corneeana;
- Tulburaru metabolice corneene;
- Sindromul Cogan;
- Keratoconjunctivita atopica;
- Alte keratite bacteriee, fungice, herpetice.
Tratament
Tratamentul keratitei interstitiale implica in primul rand tratarea cauzei care a determinat boala si apoi prevenirea cicatrizarii corneei. In momentul actual exista atat metode farmacologice si suportive de tratare, cat si metode chirurgicale.
Tratamentul chirugical
Tratamentul chirugical este indicat in cazurile cu evolutie avansata, care nu au fost tratate la timp si care s-au complicat cu opacifierea permanenta a corneei. O optiune terapeutica este transplantul corneean, insa acesta trebuie realizat doar dupa ce inflamatia oculara s-a remis. Daca inflamatia este acuta poate determina aparitia complicatiilor si chiar a rejectului de grefa.
Complicatii
Complicatiile keratitei interstitiale sunt reprezentate de subtierea corneei si perforarea acesteia, in final. Desi aceste situatii sunt relativ rar intalnite, ele reprezinta urgente oftalmologice care trebuie tratate chirugical imediat (se efectueaza keratoplastie).
Spre deosebire de alte afectiuni oftalmologice in care se practica transplantul de corneene, keratita interstitiala nu raspunde la fel de bine la aceasta procedura. Cauza principala este iflamatia si neovascularizatia corneei. Datorita vaselor nou aparute, afluxul de leucocite si celule inflamatorii este semnificativ si ele cresc riscul de respingere a grefei.
Prognostic
Prognosticul keratitei interstitiale este bun daca afectiunea este diagnosticata si tratata corespunzator si in timp util. Astfel se previne instalarea opacitatii corneene si se mentine acuitatea vizuala in parametri optimi. Daca insa au aparut cicatrici corneene pacientul are indicatie de interventie chirugicala si transplant de cornee.
Prevenire
Metodele de preventie ale keratitei interstitiale sunt nespecfice : pacientii trebuie sa evite contactul cu agentul etiologic principal al bolii iar daca se infecteaza sunt sfatuiti sa se prezinte imediat la medic pentru consult si tratament de specialitate.

SURSA 03

Sindromul ochilor uscati sau keratita sicca

Iti simti ochii uscati? Te mananca? Sunt iritati si rosii? Sindromul ochilor uscati este o boala dureroasa si degenerativa a ochiului.
Apare datorita lipsei de lubrifiere si umidificare a ochiului. Partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta pana la inflamatie.
"Afectiunea poate fi cauzata de anumite medicamente, de aerul conditionat sau de munca prelungita in fata calculatorului", spune dr. Ionut Costache.
Semnele keratitei sicca includ senzatia de uscaciune, de mancarime, arsura, senzatia de nisip in ochi, vedere intetosata, intepaturi, dificultate la citit.
Care sunt cauzele
- apare ca efect secundar la unele medicamente (antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine);
- mediul cu vant si praf (aer conditionat, ventilatoare, etc);
- fumatul;
- diverse boli ale pleoapelor;
- purtarea indelungata a lentilelor de contact;
- afectiuni precum lupusul, artrita reumatoida, sindromul Gougerot-Sjogren;
- statul indelung in fata calculatorului, deoarece avem tendinta sa clipim mult mai putin.
Testul Schirmer este folosit in depistarea sindromului ochilor uscati. Acesta masoara gradul de umezire al ochiului cu ajutorul unei benzi de hartie de filtru, plasata in fundul de sac conjunctival. Dupa 5 minute se masoara lungimea hartiei de filtru umezita.
Cum se trateaza
Cauzal nu poate fi tratat, insa simtomele lui pot fi ameliorate. Oftalmologul va poate recomanda folosirea lacrimilor artificiale (se gasesc in farmacii), picaturile de ochi lubrifiante. De asemenea, se recomanda ca in mometele in care stai in fata televizorului, a calculatorului, cosi, etc, sa clipesti cat mai des sau sa mai tii ochii inchisi. Este recomandata folosirea ochelarilor de protectie in fata monitorului sau chiar si la soare, dar si un umidificator de aer sau un filtru de aer.
Tratarea bolii de baza a pleoapelor se poate trata cu tratament local antibiotic sau steroidian, dar si curatirea frecventa a pleoapelor cu un sapun antibacterian special.
In cazul in care nu se ia nicio masura in prevenirea sau ameliorarea acestui simptom, pacientul poate ajunge la cicatrice, ulceratii pe cornee si pierderea vederii.


Alte informatii:   Keratita , Virusi , Bacterii , Cosmetice , Poluare , Tratamentul , Cauze , Tuberculoza , Sifilis
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Obstructia canalului lacrimal, lacrimare excesiva cu ...
Lacrimile se dreneaza in mod normal prin canale mici numite ducte lacrimale care pornesc de la globul ocular si ajung in piramida nazala. O obstructie a ductului lacrimal apare cand deschiderea canalului, care in mod normal permite lacrimilor sa se dreneze, este blocata sau nu se deschide normal. ...
Cataracta, tulburarea transparentei cristalinului ...
Cataracta se defineste prin tulburarea transparentei cristalinului. Cauze: Nu se stie din ce cauza apare cataracta. Tipuri: Exista doua tipuri de cataracte: congenitale si dobindite. Cataracta dobindita ( primitiva) poate aparea pe un ochi sanatos, care nu a suferit nici o afectiune, sau in ...
Bolile ochiului ...
Tulburarile de vedere influenteaza negativ activitatile noastre, motiv pentru care sanatatea ochilor reprezinta un factor esential pentru evolutia noastra ulterioara. Zicala "scump ca lumina ochilor" simbolizeaza de fapt totul despre importanta vederii. Ochii sanatosi sunt limpezi, cu iris ...
Ambliopia - boala ochiului lenes ...
Ambliopia poate fi tratata si dupa varsta de 10, 12 si chiar si 17 ani. Vederea este, probabil, cel mai important simt cu care suntem inzestrati. In ultima perioada tulburarile de vedere sunt tot mai numeroase, medicii considerand ca acestea se transmit pe cale ereditara. Conform datelor OMS, in ...
Blefarita, una dintre cele mai frecvente probleme ...
Atunci cand avem probleme cu ochii dam vina adesea pe praf, pe produsele cosmetice sau le reducem importanta si amanam astfel vizita la medicul specialist. "E doar o conjuctivita, n-o sa merg la medic pentru atata lucru", ne spunem. Aceasta atitudine, insa, aduce cu sine o alta problema. Ceea ce ...
Degenerescenta maculara, deteriorarea maculei ...
Cum tratam degenerescenta maculara de varsta In prezent se estimeaza ca aproximativ 130 de milioane de oameni sufera de aceasta boala. In Romania nu exista o asemenea estimare, dar se presupune ca aceasta boala afecteaza aproximativ un million de oameni (persoane in virsta de peste 50 de ani). ...
Miopia, tulburarea vederii de departe ...
Miopia sau tulburarile vederii de departe afecteaza o proportie semnificativa a populatiei, dar aceasta afectiune oftalmologica este usor corectata prin tratament optic (ochelari de vedere, lentile de contact) sau chirurgical. Persoanele cu miopie sau tulburari ale vederii de departe prezinta ...


Keratita - afectiune inflamatorie a corneei


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro