Masuri pentru curatarea si bandajarea ranilor

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Masuri pentru curatarea si bandajarea ranilor
Adauga informatie
Fiecare dintre noi stie ce este o rana sau o plaga. Fiind copii ne-am ranit nu o data, iar de multe ori ne lasam cuprinsi de panica pentru ca nu stiam cum sa  procedam. Vara, pericolele de ranire sunt mai frecvente decat in alte perioade ale anului.
Ranile de la nivelul pielii tre­buie curatate cu atentie cat mai devreme posibil pentru a re­duce riscul de infectie si ci­ca­trizare, facilitandu-se  vin­de­ca­rea. Daca rana este larga, pro­f­unda, prea dureroasa pen­tru a fi curatata si prezinta pa­mant sau debridari (resturi de te­sut) sau corpi straini  care nu pot fi detasati, se recomanda pre­zentarea la medic, pentru a se stabili daca sunt necesare an­tibiotice sau sutura ranii (cop­ci). Ranile foarte  murdare nu se sutureaza pentru a se evi­ta infectiile.
Primele masuri
Înaintea curatarii ranii se in­cearca oprirea sangerarii. Se fo­losesc manusi chirurgicale, da­ca sunt disponibile, inaintea a­plicarii presiunii pe rana.  Da­ca nu dispunem de manusi, se folosesc cat mai multe straturi de carpe curate, pungi de plas­tic sau alte obiecte la di­s­po­zi­tie, pentru a acoperi rana;  se aplica presiune directa pe rana, ti­nandu-se ridicata zona afec­ta­ta; s­e foloseste mana goala pen­tru aplicarea presiunii doar ca o solutie finala; se  taie si se in­departeaza hainele din zona afec­tata. De aseamenea, se in­de­parteaza si bijuteriile din zona inconjuratoare pentru a nu afecta circulatia  sangelui in ca­zul producerii edemului; se tine zona ranita apasata con­s­tant timp de 15 minute. Se f­o­lo­­seste un ceas, intrucat aceste 15 minute pot  parea o ves­ni­cie. Daca sangele patrunde prin compresele aplicate sau hai­ne, se aplica inca un strat fa­ra a le indeparta pe cele di­na­in­te. Daca exista  un corp strain pe rana, se comprima in jurul aces­tuia si nu direct pe el.
Spalarea ranii
În conditiile neprezentarii ime­diate la medic, se clateste rana timp de 5-10 minute. Pen­tru ranile minore se spala bin­e mainile cu apa si sapun, da­ca  acestea sunt la dispozitie. Se indeparteaza partile mai ma­ri de corpi straini sau alte res­turi de la nivelul ranii cu aju­torul unei pensete curate. Nu se  introduce penseta pro­fund in rana. Rana se spala apoi, sub jet continuu de apa, cu cat mai multa cu atat mai bi­ne, pentru a indeparta corpii stra­ini,  resturi sau bacterii de la ni­velul ranii. Cel mai indicat es­te folosirea de apa calduta cu pu­tin sapun. Pentru ranile din ju­rul ochilor, atentie la sapun  sa nu intre in ochi! Se freaca ra­na, cu atentie, cu ajutorul u­nei carpe curate; este nevoie de o frecare moderata pentru ra­nile foarte murdare. O  fre­ca­re accentuata a ranii poate cau­za mai multe distrugeri ale te­su­tului si creste riscul de infec­tie. Acest lucru poate cauza cre­sterea sangerarii,  dar este ne­cesar pentru o curatare ba­za­la a ranii. Se poate folosi un pul­verizator pentru apa. Aces­ta poate indeparta o parte ma­re de pamant sau alti  corpi stra­ini de la nivelul ranii. Se evi­ta contactul cu ochii.
Se recomanda prezentarea la medic
Ranile de dimensiuni un pic mai mari se pot curata sub dus. Da­ca la nivelul ranii ramane pamant sau diferite resturi, se re­peta procesul de curatare.  Pen­tru ranile largi, adanci sau mur­dare se recomanda pre­zen­tarea la medic pentru a se sta­bilii daca sunt necesare antibiotice sau sutura ranii. Tehnica  bandajarii ranii pre­su­pu­ne urmatoarele etape: se cu­rata rana cat mai bazal ina­inte de bandajare. Uzul un­gu­en­te­lor pe baza de antibiotic nu a  de­monstrat vindecarea ra­nii. Daca se folosesc unguente ca polymyxin B sulfat sau ba­ci­tracin, acestea se aplica in strat subtire. Unguentul protejeaza  rana de lipirea pansamentului pe aceasta. Se recomanda ci­ti­rea prospectului pentru exis­ten­ta ­sensibilitatii pielii la un­guent.  Daca apare eritem  (r­o­sea­la pielii) sau prurit (man­ca­ri­me) sub bandaj, unguentul nu se mai foloseste. Se aplica un pansament curat cand rana de­vine uda sau unsuroasa,  pen­tru a preveni infectia. Daca ban­dajul este prins de o crusta, acesta se indeparteaza sub apa calduta, pentru inmuierea sa si indepartarea cu usurinta.  Se poate folosi un bandaj nea­de­ziv la rana, daca este posibil.
Cand este nevoie de sutura
La nevoie, se poate folosi o banda adeziva, numita bandaj in fluture, pentru mentinerea marginilor ranii in contact. A­ces­ta se pozitioneaza totdeauna pe  lungimea ranii si nu pe la­ti­mea acesteia, pentru a mentine marginile apropiate. Se poate in­departa bandajul in cazul in care rana este mentinuta curata si  nu se poate irita. Pentru a se determina daca este nevoie sau nu de sutura, se face un test rapid. Dupa spalarea ranii cu a­ten­tie si oprirea sangerarii, se  apropie marginile plagii (ranii). Da­ca acestea se apropie si arata bine, se ia in considerare su­tura. Daca s-a luat aceasta decizie, se evita aplicarea de  an­ti­sep­tice sau unguente cu antibiotic, pana dupa prezentarea la me­dic. Ranile cu un risc ridicat de infectie, cum ar fi taieturile mur­dare sau cele din  accidente prin strivire, se sutureaza in pri­mele sase ore de la accident. Uneori, o plaga cu un risc cres­cut de infectie nu se coase in primele 24 de ore  sau nu se coa­se deloc, pentru a se permite un tratament antibiotic ce pre­vine infectia.

SURSA 02

Primul ajutor in familie
Intotdeauna este o buna idee sa ai o trusa de prim ajutor la indemana. Fii sigura ca trusa de prim ajutor a familiei contine acetaminophen (paracetamol) sau  ibuprofen, medicament antiemetic (antivomitiv), unguent anibacterian, un termometru, bandaje, comprese de tifon, un clestisor de unghii si nu in ultimul rand  un bilet cu numerele de telefon utile in caz de urgenta (numarul tau de telefon, numarul de telefon al pediatrului, numarul de la salvare, ultimele retete  care i-au fost prescrise copilului tau, medicamentele sau mancarurile la care este alergic copilul).
Trusa de prim ajutor trebuie sa fie la indemana, pregatita si “improspatata" mereu cu lucrurile care pot expira (medicamentele si eventualele bandaje sterile  care nu au termen de valabilitate nelimitat). Astfel vei fi pregatita in cazul in care apare o urgenta sau o afectiune care te ia prin surprindere.
Iata cateva din lucrurile pe care orice trusa medicala ar trebui sa le contina:
- Hartiuta cu numere utile de telefon, grupa de sange a copilului, medicamente sau alimente la care este alergic, copie dupa unele documente medicale  importante
- Apa oxigenata pentru curatarea taieturilor sau zgarieturilor
- Alcool medicinal pentru dezinfectarea instrumentelor folosite
- Servetele umede antiseptice
- Unguent cu antibiotic (crema antibacteriana) pentru aplicarea pe taieturi sau zgarieturi dupa ce acestea au fost curatate cu apa oxigenata in prealabil
- Acetaminofen (parcetamol) sau ibuprofen pentru ameliorarea durerilor sau scaderea temperaturii
- Un antihistaminic pentru alergiile cauzate de intepatururi de insecte sau alimente ingerate
- Unguent cu hidrocortizon pentru a calma mancarimea intepaturii de insecta sau iritatia cauzata de diferite alimente sau plante
- Solutii electrolitice rehidratante, pentru prevenirea deshidratarii
- Un bandaj lat, role si benzi de bandaj de mai multe dimensiuni, bandaje elastice
- Fasii de benzi adezive de diferite marimi si forme (leucoplast)
- Tifon pentru bandajarea ranilor (nu aplica direct pe rana deoarece se lipeste de aceasta)
- Tampoane de vata si tifon sterile pentru curatarea taieturilor si a zgarieturilor ce se pot infecta
- O penseta
- O foarfeca pentru taierea bandajelor
- Manusi sterile si nesterile
- Seringi si ace sterile
- Lingurita sau seringa gradate pentru masurarea cantitatilor de medicamente administrate
- Un termometru

SURSA 03

Ranile de la nivelul pielii trebuiesc curatate cu atentie cat mai devreme posibil pentru a reduce riscul de infectie si cicatrizare, facilitandu-se vindecarea.
Daca rana este larga, profunda, prea dureroasa pentru a fi curatata sau prezinta pamant sau debridari (resturide tesut) sau corpi straini care nu pot fi detasati se recomanda prezentarea la medic.
Oprirea sangerarii
Inaintea curatarii ranii se incearca oprirea sangerarii.
- se folosesc manusi chirurgicale, daca sunt disponibile, inaintea aplicarii presiunii pe rara. Daca acestea nu sunt disponibile, se folosesc cat mai multe straturi de carpe curate, pungi de plastic, sau alte obiecte la dispozitie, pentru a acoperi rana
- se aplica presiune directa pe rana, daca este posibil, tinandu-se ridicata zona afectata
- se foloseste mana goala pentru aplicarea presiunii doar ca o solutie finala
- se taie si se indeparteaza hainele din zona afectata. De aseamenea se indeparteaza si bijuteriile din zona inconjuratoare pentru a nu afecta circulatia sangelui in cazul producerii edemului
- se tine zona ranita apasata constant timp de 15 minute. Se foloseste un ceas intrucat aceste 15 minute pot parea o vesnicie. Nu se decomprima rana in aceste 15 minute pentru a se observa daca s-a oprit sangerarea. Daca sangele patrunde prin compresele aplicate sau haine, se aplica inca un strat fara a le indeparta pe cele dinainte. Daca exista un corp strain pe rana se comprima in jurul acestuia si nu direct pe el.
Curatarea ranii
In conditiile neprezentarii imediate la medic, se clateste rana timp de 5-10 minute.
Ranile minore
- se spala bine mainile cu apa si sapun, daca acestea sunt la dispozitie
- se folosesc manusi chirurgicale, daca acestea sunt la dispozitie
- se indeparteaza partile mai mari de corpi straini sau alte resturi de la nivelul ranii cu ajutorul unei pensete curate. Nu se introduce penseta profund in rana
- se spala rana sub jet continuu de apa (cu cat mai multa cu atat mai bine) pentru a indeparta corpii straini, resturi sau bacterii de la nivelul ranii. Cel mai indicat este folosirea de apa calduta cu putin sapun. (De retinut! pentru ranile din jurul ochilor atentie la sapun sa nu intre in ochi)
- se freaca rana cu atentie cu ajutorul unei carpe curate (este nevoie de o frecare moderata pentru ranile foarte murdare). O frecare accentuata a ranii poate cauza mai multe distrugeri ale tesutului si creste riscul de infectie. Acest lucru poate cauza injurii sau creste sangerarea dar este necesar pentru o curatare bazala a ranii
- se poate folosi un pulverizator pentru apa pentru curatarea ranii. Acesta poate indeparta o parte mare de pamant sau alti corpi straini de la nivelul ranii. Se evita contactul cu ochii
- ranile de dimensiuni un pic mai mari se pot curata sub dus
- daca raman la nivelul ranii pamant sau diferite resturi, se repeta procesul de curatare.
Rani largi, adanci sau murdare
Se recomanda prezentarea la medic pentru acest tip de rani pentru a se stabilii daca sunt necesare antibiotice sau sutura ranii (copci). Majoritatea ranilor care trebuiesc cusute, necesita acest tratament in primele 6-8 ore dupa lezare pentru a reduce riscul de infectie. Ranile foarte murdare nu se cos (sutureaza) pentru a se evita infectiile.
In cazul prezentarii imediate la medic, rana se trateaza in serviciul medical.
Bandajarea ranii
Tehnica presupune urmatoarele etape:
- se curata rana cat mai bazal inainte de bandajare
- uzul unguentelor pe baza de antibiotic nu a demonstrat vindecarea ranii. Daca se folosesc unguente ca polymyxin B sulfat sau bacitracin, acestea se aplica in strat subtire. Unguentul protejeaza rana de lipirea pansamentului pe aceasta. Se recomanda citirea prospectului pentru existenta sensibilitatii pielii la unguent. Daca apar eritem (roseala pielii) sau prurit (mancarime) sub bandaj, unguentul nu se mai foloseste.
- se aplica un pansament curat cand rana devine uda sau unsuroasa, pentru a preveni infectia. Daca bandajul este prins de o crusta, acesta se indeparteaza sub apa calduta, pentru inmuierea sa si indepartarea cu usurinta. Se poate folosi un bandaj neadeziv la rana, daca este posibil
- la nevoie se poate folosi o banda adeziva, numita bandaj in fluture, pentru mentinerea marginilor ranii in contact. Acesta se poate confectiona sau se cumpara unul deja facut. Acesta se pozitioneaza totdeauna pe lungimea ranii si nu pe latimea acesteia, pentru a mentine marginile apropiate
- se poate indeparta bandajul in cazul in care rana este mentinuta curata si nu se poate irita.
Sutura ranii
Pentru a se determina daca este nevoie sau nu de sutura se face un test rapid. Dupa spalarea ranii cu atentie si oprirea sangerarii, se apropie marginile plagii(ranii). Daca acestea se apropie si arata bine, se ia in considerare sutura. Daca s-a luat aceasta decizie, se evita aplicarea de antiseptice sau unguente cu antibiotic, pana dupa prezentarea la medic.
- ranile cu un risc ridicat de infectie, cum ar fii taieturile murdare sau cele din accidente prin strivire, se sutureaza in primele 6 ore de la accident. Uneori o plaga cu un risc crescut de infectie nu se coase in primele 24 de ore sau nu se coase deloc, pentru a se permite un tratament antibiotic la inceput ce previne infectia
- o plaga produsa prin taiere cu un cutit cu lama curata se poate sutura in primele 12-24 de ore de la producere, in functie de localizarea acesteia
- o plaga curata de la nivelul fetei la o persoana sanatoasa cu un risc scazut de infectie se poate sutura in primele 24 de ore de la producere. Sutura se foloseste pentru un aspect cosmetic cat mai bun si pentru minimalizarea cicatrizarii.


Alte informatii:   Masuri , Rana , Plaga , Infectie , Antibiotice , Sutura ranii , Oprirea sangerarii , Primul ajutor , Familie , Grupa de sange
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Transplantul cardiac - tratament al bolii cardiace in ...
Transplantul cardiac cu alogrefa ortotopica de la cadavru, folosit ca tratament al bolii cardiace in stadiu terminal, a ajuns la a patruzeci si una  aniversare la data de 7 decembrie 2008. Transplantul cardiac reprezinta operatia prin care inima bolnava a unui pacient este inlocuita cu o ...
Abcesul pancreatic apare in cadrul procesului evolutiv ...
Ce este abcesul pancreatic? Abcesul pancreatic este o colectie de puroi,bine delimitata, care rezulta din inflamatia tesutului necroza al pancreasului asociat cu un proces de lichefiere. Abcesul pancreatic este o complicatie tarzie a pancreatitei acute necrozate, care se formeaza la mai mult de 4 ...
Hemoroizii ...
Hemoroizii sunt dilatatiile venelor situate la nivelul canalului anal si rectului inferior, pachete hemoroidale ce pot atinge dimensiuni suparatoare si pot fi exteriorizati prin anus, complicandu-se in diverse moduri - sangerare prin fisura la baza acestora sau prin fistula venoasa, tromboza ...
Lipomul, nu doar o problema estetica, ci si dureroasa ...
Lipomul este o proliferare a celulelor tesutului adipos intr-o capsula fibroasa si subtire, ce se gaseste, de obicei, chiar sub piele. Lipoamele se afla, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gatului, soldurilor, partii superioare a bratelor sau axila, dar pot aparea oriunde la nivelul ...
Colecistita acuta - afectiune a veziculei biliare ...
Colecistita acuta este o afectiune a veziculei biliare, care se manifesta printr-un sindrom dureros abdominal acut, insotit de febra si modificari locale. Aceasta afectiune este intalnita la toate varstele, dar cu preponderenta la varsta mijlocie. Cel mai frecvent, cauza principala a colecistitei ...
Litiaza biliara - prezenta calculilor in vezica biliara ...
Litiaza biliara este o afectiune ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara, organul care depoziteaza bila secretata de ficat. Calculii biliari sunt compusi in 80% din cazuri din colesterol cristalizat. Calculii se pot forma si din pigmenti biliari, indeosebi in cazul unor afectiuni ...
Masuri pentru curatarea si bandajarea ranilor ...
Fiecare dintre noi stie ce este o rana sau o plaga. Fiind copii ne-am ranit nu o data, iar de multe ori ne lasam cuprinsi de panica pentru ca nu stiam cum sa  procedam. Vara, pericolele de ranire sunt mai frecvente decat in alte perioade ale anului. Ranile de la nivelul pielii tre­buie ...


Masuri pentru curatarea si bandajarea ranilor


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro