Scabia, raia este extrem de contagioasa

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Scabia, raia este extrem de contagioasa
Adauga informatie
In Marea Britanie exista o epidemie de scabie. Afectiunea e dificil de tratat si nici o familie nu trebuie sa se considere imuna. Cu toate acestea, parintii se simt extrem de rusinati atunci cand copilul lor a fost diagnosticat cu scabie, and senzatia ca sunt niste parinti neglijenti, murdari. Nu sunt. Scabia este un accident.
Scabia e cauzata de un parazit acarian, sarcoprul, care sapa canale sub piele. Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, sarcoptul afecteaza pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copin mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense si alaturi niste santuri lungi de trei pana la zece milimetri, colorate in gri sau de culoarea pielii, sapate in piele de sarcopt.
Scabia mai arc doua caracteristici principale. Este foarte in-fectioasa si provoaca mancarimi intense, mai ales in timpul noptii. Copin si adultii cu scabie au tendinta sa se scarpine foarte mult, ceea ce duce la o infectare a pielii sub forma unui impe-tigo. Chiar si bebelusii cu scabie se scarpina, frecandu-si intre ele mainile sau picioarele, ori frecandu-si capul de asternut.
Sarcoptul scabiei traieste numai pe pielea umana. Femela este fecundata pe suprafata pielii, iar apoi isi sapa un tunel in piele pentru a depune ouale. Dupa patru zile apar larvele, iar dupa alte zece zile acestea ating stadiul adult si ies la suprafata pielii.
Mancarimea este provocata de fapt de o alergie la sarcopt, la oua si la larve. Mancarimea poate aparea cu cate zile inainte de aparitia eruptiei propriu-zise si este mai intensa noaptea sau atunci cand pielea este calda. Dezvoltarea simptomelor dureaza insa pana la o luna din momentul infectarii cu sarcoptul scabiei. Rezultatul: un copil poate raspandi infectia cu mult inainte ca cine sa banuiasca macar ca a fost infectat. Sarcoptul poate fi transmis prin contact fizic direct si in special prin folosirea hainelor sau asternutului altei persoane. Sarcoptul nu poate trai mai mult de patru zile departe de pielea umana, asa ca hainele sau tesaturile care nu au venit in contact cu pielea nu adapostesc sarcopti vii.
Daca diagnosticati scabia la copil, contactati neaparat doctorul de familie sau asistenta medicala de la scoala pentru a le cere sfatul. Va vor indica ce tratament sa folositi sau vor elibera o reteta pentru o lotiune precum Lyclear (permethrin 1 %), Quellada, Lindan, benzonat de benzii sau hexaclorura de gamabenzen, care omoara sarcoptii. Este posibil sa fie nevoie de dovia sau mai multe preparate pana la vindecarea completa.
Cand aplicati lotiunea recomandata, trebuie sa ungeti tot corpul. Acordati atentie in special zonelor dintre degetele de la maini si de la picioare, ca si portiunilor de sub unghii. La copin sub doi ani trebuie sa aplicati tratamentul si pe pielea capului, gat, fata si urechi. La copin mai mari si la adulti aplicati lotiunea pana la gat - in afara cazului in care tratamentul precedent a dat gres -, deoarece scabia rareori afecteaza copin mai mari dincolo de aceasta limita. De obicei, un singur tratament este de ajuns pentru a eradica sarcoptul, dar mancarimile persista inca vreo cate saptamani dupa ce infestarea a fost eliminata. Daca aflati in aceasta situatie, puteti utiliza o crema cum ar fi Eurax hidrocortizon (crotamiton), lotiune de calamina sau chiar antihistaminice cu administrare orala.
Este foarte important sa tratati intreaga familie. Afectiunea e foarte contagioasa si este posibil sa fiti infestati cu sarcoptul scabiei chiar daca pe moment nu vedeti nici un semn. Prin urmare, este total ilogic sa tratati numai un membru al familiei, caci altul poate fi deja un soi de bomba cu ceas, care poate reinfecta copilul in scurt timp. Asa ca, oricat ar protesta ceilalti membri ai familiei (sau chiar dumneavoastra!), trebuie sa tratati toti. Urmati cu grija instructiunile de pe ambalajul preparatelor si, in paralel cu tratarea tuturor membrilor familiei, nu uitati sa spalati toate hainele si asternuturile folosite in ultimele patru zile.

SURSA 02

Ce este scabia?
Scabia (sau raia cum mai este cunoscuta sub numele popular) este o boala a pielii caracterizata de mancarime, cauzata de un mic parazit (insecta) numit Sarcoptes scabiei, care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o. Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copii mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense si alaturi niste santuri lungi de trei pana la zece milimetri, colorate in gri sau de culoarea pielii, sapate in piele de insecta.
Copiii si adultii cu scabie au tendinta sa se scarpine foarte mult, mai ales in timpul noptii. Chiar si bebelusii afectati de scabie se scarpina, frecandu-si intre ele mainile sau picioarele, ori frecandu-si capul de asternut.
Parazitul scabiei traieste numai pe pielea umana. Femela este fecundata pe suprafata pielii, iar apoi isi sapa un tunel in piele pentru a depune ouale. Dupa patru zile apar larvele, iar dupa alte zece zile acestea ating stadiul adult si ies la suprafata pielii.
Scabia este o boala contagioasa care se transmite de la o persoana la alta prin contact prelungit piele pe piele. Scabia este extrem de contagioasa si se raspandeste rapid in mediile aglomerate, ca spitale, centre de ingrijire, crese, gradinite si scoli, sau in alte situatii in care oamenii petrec perioade lungi de timp fiind in contact apropiat unii cu altii.
Eruptia insotita de mancarime a scabiei apare atunci cand femela gestanta a insectei parazite sapa in suprafata exterioara (superficiala) a pielii, unde isi depune ouale.
Sistemul imunitar uman este foarte sensibil la prezenta insectelor si produce o reactie alergica masiva, care provoaca mancarimi puternice. Desi o infectie tipica include numai 10-20 insecte, oamenii sunt atat de sensibili la ele incat le apar pe piele sute de leziuni care produc mancarime. De obicei, boala nu se amelioreaza fara tratament.
Cine este expus imbolnavirii cu scabie
Scabia nu este cauzata de lipsa igienei personale, desi este mai frecventa la oamenii care traiesc in medii aglomerate. Scabia apare la oamenii de toate rasele, varstele si la ambele sexe.
Printre persoanele expuse riscului de imbolnavire sunt:
- Copiii
- Mamele care au copii mici
- Tinerii adulti care sunt activi din punct de vedere sexual
- Oamenii care traiesc in azile sau diverse centre de ingrijire
- Personalul azilelor si al centrelor de ingrijire
Semne si simptome ale scabiei
Desi bolnavul resimte mancarimea pe tot corpul, locatiile cele mai frecvente ale leziunilor de scabie la copiii mai mari si la adulti sunt:
- Zonele dintre degete (membranele palmare)
- Zona interna a incheieturilor, a cotului si subsuorile
- Sanii la femei si zonele genitale ale barbatilor
- Buricul (ombilicul)
- Zona inferioara a abdomenului
- Fesele
- Zonele din spatele genunchilor
La copiii mici, leziunile de scabie apar mai frecvent in urmatoarele zone:
- Trunchi, brate si picioare
- Cap si gat si palme si talpi
Cel mai evident semn al scabiei este constituit de bubele roz sau rosii, care arata ca niste cosuri sau intepaturi de insecte. Totusi, adevarata problema a scabiei sunt galeriile sapate de insecte in piele, care sunt mici, discrete si dificil de detectat. De obicei, galeria arata ca o linie fina serpuita, cat un firicel si lunga de 3-10 mm, uneori cu un mic graunte negru (insecta care sapa) la capat.
Scabia este caracterizata de mancarime intensa, mai ales in timpul noptii. Scarpinarea leziunilor poate crea brese in piele, iar aceste brese se pot infecta cu bacterii.
Oamenii care sunt expusi imbolnavirii de scabie pot sa nu faca leziuni insotite de prurit (mancarime) decat abia dupa 6 saptamani dupa ce s-au infestat, deoarece sistemul imunitar are nevoie de ceva timp sa recunoasca insectele si sa raspunda cu o reactie alergica la ele. Totusi, oamenii care au mai avut scabie pot face eruptia in cateva zile de la expunerea la boala.
Recomandari de ingrijire in caz de scabie (sau raie)
Desi scabia este extrem de contagioasa, de obicei necesita un contact prelungit piele pe piele cu o persoana care este deja infestata. O strangere de mana rapida sau o imbratisare nu duc de obicei la transmiterea infectiei. Insa scabia se transmite usor intre partenerii sexuali si intre membrii familiei. Mai rar, se poate transmite prin folosirea in comun a prosoapelor, a hainelor sau a asternuturilor de pat.
Pentru oprirea infestarii cu scabie sunt necesare medicamente prescrise de medic. Dupa ce copilul incepe tratamentul prescris de medic, puteti lua cateva masuri pentru a preveni revenirea scabiei:
- Insectele nu pot supravietui in afara organismului uman timp de peste 48-71 ore. De aceea, spalati cu apa fierbinte toate hainele, lenjeria de pat si prosoapele folosite de persoana infestata in ultimele 72 de ore, apoi uscati-le la temperatura ridicata.
- Aspirati bine covoarele, mocheta si tapiteria, apoi goliti sacul aspiratorului.
Cand trebuie sa contactati medicul
Contactati medicul oricand fiul sau fiica dumneavoastra are o eruptie cu mancarime puternica. Daca alti membri ai familiei sau prietenii apropiati au si ei eruptii insotite de mancarime, aveti grija ca si aceste persoane sa fie consultate de medic.
Tratament in caz de scabie
Medicul poate diagnostica scabia numai examinand pielea copilului in cautarea leziunilor tipice si a galeriilor din piele. Poate preleva o mostra de piele, numita preparat de scabie, pentru a o examina la microscop si a detecta insectele, ouale sau excrementele lor.
In cele mai multe cazuri de scabie, medicul va recomanda o lotiune sau crema topica, precum:
- Permethrin crema dupa aplicare, spalati crema dupa 8-14 ore. Folositi crema cu permethrin din nou dupa o saptamana.
- Crotamiton lotiune sau crema aplicati o data pe zi timp de 5 zile consecutiv.
- Unguent cu sulf aplicati in timpul noptii timp de 3 nopti consecutiv. Acesta este adesea cel mai bun tratament pentru bebelusi si femeile insarcinate si care alapteaza deoarece este foarte sigur din punctul de vedere al posibilelor efecte secundare.
- Lindane lotiune sau crema spalati crema sau lotiunea dupa 8 ore de la aplicare. Lindane poate fi toxic pentru unii oameni. De aceea, evitati folosirea sa la copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza, sau la oamenii care sufera de boli nervoase (boli neurologice).
Cum folositi creme sau lotiunea in cazul scabiei
Atunci cand folositi o crema sau o lotiune topica ori un unguent, aveti grija sa urmati pasii de mai jos (in afara cazului in care medicul va da alte indicatii):
- Aplicati pe intregul corp, de la gat in jos.
- Aplicati din belsug sub unghiile de la maini si picioare.
- Aplicati la cutele corpului, inclusiv in buric, in adancitura dintre fese si intre degete.
Medicamente administrate oral in cazul scabiei
In cazurile mai severe de scabie, medicul copilului poate prescrie medicamente administrate oral, ca:
- Ivermectin se ia o data, apoi se repeta dupa 1-2 saptamani.
- Antihistaminice.
- Antibiotice daca exista zgarieturi formate prin scarpinare, pentru a preveni infectia cu bacterii.
Mancarimile pot disparea abia dupa 3 saptamani, pe masura ce sistemul imunitar al copilului continua sa reactioneze la insectele moarte. Totusi, noile galerii si eruptii ar trebui sa inceteze sa apara la 48 de ore dupa ce tratamentul intra in actiune.
Medicul va va aminti si ca trebuie sa spalati prosoapele, asternuturile de pat si hainele folosite de copil in ultimele 72 de ore si sa aspirati covoarele, mocheta si mobilele tapitate.
Membrii familiei, partenerii sexuali si toate persoanele care au intrat in contact prelungit piele pe piele cu o persoana infestata trebuie sa consulte si ele un medic si sa faca tratamentul. Deoarece dezvoltarea initiala (perioada de incubatie) pentru scabie poate fi de 6-8 saptamani, oamenii pot fi infectati cu scabie, dar fiindca nu au mancarimi, nu-si dau seama de infestare. Daca raman netratate, aceste persoane pot transmite din nou boala copilului. In mod ideal, toti ar trebui sa faca tratamentul in acelasi timp pentru a preveni re-infestarea cu scabie.

SURSA 03

Scabia este transmisa in mod obisnuit prin contact apropiat, intim, ca si dormitul in acelasi pat sau atingerea unei persoane cu scabie; acarienii scabiei nu pot zbura sau sari, ei miscandu-se foarte incet. Acarienii scabiei pot trai pana la 4 zile fara gazda umana. In acest timp, acestia se pot transmite altor persoane prin haine, lenjeria de pat, si prin alte articole de uz casnic si personal.
Cauze
Scabia este cauzata de acarianul Sarcoptul scabiei. Acarienii ce produc scabia sunt atrasi de caldura si mirosul corpului uman. Femelele de acarieni patrund in piele, sapand mici tunele ca niste firicele, care uneori sunt vizibile. Parazitii depun ouale in aceste tuneluri.
Mod de transmitere
Scabia este transmisa in mod obisnuit prin contact apropiat, intim, ca si dormitul in acelasi pat sau atingerea unei persoane cu scabie; acarienii scabiei nu pot zbura sau sari, ei miscandu-se foarte incet. Acarienii scabiei pot trai pana la 4 zile fara gazda umana. In acest timp, acestia se pot transmite altor persoane prin haine, lenjeria de pat, si prin alte articole de uz casnic si personal.
Sarcoptul scabiei patrunde foarte repede pe sub piele, in special in zonele aspre sau cu pliuri cutanate (incretite), ca de exemplu la nivelul coatelor, articulatiilor metacarpiene (incheieturilor degetelor) si genunchilor. Atingerea si gratajul (scarpinatul) zonei infestate cu scabie, poate raspandi boala si in alte parti ale corpului. Dupa patrunderea sub piele, o femela de acarian depune intre 10-25 de oua inainte sa moara. Ouale se transforma in larve 3 zile mai tarziu. Aceste larve se deplaseaza pe suprafata pielii si devin adulti in 14-17 zile. Acest ciclu continua pana acarienii sunt distrusi.
Sarcoptii scabiei care infesteaza omul nu infesteaza cainii sau alte animale. Similar, acarienii scabiei transmisi de la animale nu supravietuiesc si nu se reproduc la oameni. Totusi, ei pot trai suficient la oameni, ca sa cauzeze urticarii pruriginoase (alergii care produc mancarimi) sau produc papule in cateva zile.
Perioada de incubatie si de contagiozitate
Scabia este contagioasa. Persoanele cu scabie pot transmite parazitii altor persoane, inainte si dupa aparitia simptomelor, atata timp cat raman infestate si netratate. Dupa prima infestare, trebuie sa treaca cateva saptamani, inainte de prezentarea primelor simptome. Pacientul este contagios in aceasta perioada care este cunoscuta ca si perioada de incubatie.La o noua infestare cu sarcoptul scabiei, vor trece cel mai probabil 2 sau 3 zile pana la dezvoltarea simptomelor.
Simptome
In cazul scabiei bolnavul prezinta o piele pruriginoasa si iritata, simptomele intensificandu-se pana ce parazitii sunt omorati.Mancarimea (pruritul) - de obicei debuteaza prima. Deseori devine mai pronuntata noaptea sau dupa baie si cateodata este confundata cu pielea uscata. Mancarimea este cauzata de catre reactia alergica fata de acarianul scabiei. Uneori mancarimea este foarte intensa, mai ales la copii si la varstnici.
Pielea iritata – are aspectul unei eruptii cutanate (rash), iar la nivelul zonei de piele sensibila,se observa niste urme mici curbe. Aceste simptome apar ca urmare a saparii de catre acarieni de tuneluri, pe sub straturile superioare ale pielii. Uneori se poate observa o mica flictena (basica) sau chiar parazitul insusi, care arata ca si un punct mic negru, la capatul leziunii. Aceste urme pot fi dificil de vazut dupa ce zona a fost gratata (scarpinata). Sugarii pot sa prezinte numai piele rosie si inflamata, uneori cu mici flictene dureroase.
Simptomele se dezvolta cel mai probabil:
-intre degete si fata palmara a incheieturii mainii
-pe partea exterioara a cotului si in plica cotului
-in jurul taliei si ombilicului
-pe fese
-in jurul sfarcurilor, liniei sutienului, pe partile laterale a sanilor
-pe organele genitale (la barbati).
La sugari si copiii mici, pielea pruriginoasa si iritata poate aparea, de asemenea:
-in jurul scalpului sau pe scalp, pe gat si fata
-pe palme, talpi.
Adesea primul simptom observat la sugari, este reprezentat de cateva vezicule mici la nivelul acestor zone.
Portiunile de piele sensibila, denumite leziuni secundare, se dezvolta mai tarziu in evolutia bolii. Aceste leziuni includ:
-leziuni de grataj, cateodata acoperite de catre o crusta; gratajul leziunii poate irita si ulcera pielea
-zone de piele rosie, uscata , solzoasa, iritata
-scabia nodulara: aceste leziuni sunt reprezentate de mici zone elevate, rosiatice maronii (noduli); nodulii se pot dezvolta in zonele acoperite ca si plica cotului, intre fese, pe scrot si penis; nodulii sunt pruriginosi si pot persista saptamani sau luni dupa debutul scabiei.
Sugarii si varstnicii prezinta in mod special, risc crescut pentru a dezvolta aceste leziuni, deoarece nu pot fi tratati imediat. Simptomele aparute precoce la sugari si la varstnici sunt trecute neobservate sau sunt confundate cu alte afectiuni.
Mecanism fiziopatogenetic
Prima infestare

In cazul primei infestari cu scabie, mancarimea poate sa lipseasca cateva saptamani. In acest timp, persoana este contagioasa, dar nu stie ca este purtator de acarieni ai scabiei. In primele saptamani ale infestarii cu scabie, organismul dezvolta sensibilitate fata de acarieni, de ouale lor si fata de materiile fecale. O data ce organismul a fost sensibilizat, o reactie alergica este declansata, cauzand mancarimi. Cu tratament, acarienii scabiei sunt distrusi si mancarimea dispare treptat, in decurs de cateva zile sau saptamani. In mod obisnuit medicul va decide, daca este sigur pentru copil sa se intoarca la scoala, dupa ce tratamentul s-a efectuat complet si medicamentul a fost spalat de pe piele. Tratamentul dureaza intre 1-3 zile in functie de medicamentul utilizat.
Daca nu sunt omorate toate ouale acarienilor la primul tratament, acestea se pot transforma in larve si cauzeaza noi simptome. Fara tratament, parazitii se inmultesc si produc mai multa sensibilitate si mancarime. Scabia nu se vindeca de una singura. Numai formele de scabie transmise de la animale dispar fara tratament.
Repetarea infestarii
La persoanele care au mai avut scabie si care sunt la o noua infestare cu sarcoptul scabiei, mancarimea va apare instantaneu. Sensibilitatea alergica dezvoltata la expunerea anterioara declanseaza o reactie de hipersensibilitate imediata fata de parazit. Tratamentul este de obicei necesar, pentru distrugerea acarienilor scabiei si a oualor; rareori o reactie alergica va omori acarienii scabiei.
Complicatii
Cea mai frecventa complicatie a scabiei este reprezentata de infectia bacteriana a pielii numita impetigo. Aceasta apare mai des in cazul gratarii intense a pielii. Foliculii pilosi se pot de asemenea infecta (foliculita). Antibioticele pot fi necesare pentru a trata infectia bacteriana cutanata. Pielea poate deveni ingrosata, rosie si scuamoasa sau lucioasa, datorita gratarii persistente.
Rar, scabia incrustata (norvegiana), o forma grava de scabie, se poate dezvolta. De obicei, aceasta forma de scabie este mai frecventa la persoanele cu sistem imun deficitar. De exemplu, cateva persoane infectate cu HIV au dezvoltat o infestatie extrema cu zeci de mii de acarieni; pe de alta parte in randul oamenilor sanatosi infestatia se limiteaza de obicei la 10–15 acarieni.
Consultul de specialitate
Se consulta medicul daca:
-membrii familiei dezvolta brusc mancarimi predominant nocturne, care nu dispar in 3-4 zile
-apar efecte adverse severe dupa folosirea oricarui produs in tratamentul scabiei
-mancarimi care dureaza mai mult de 4 saptamani dupa terminarea tratamentului; dupa un tratament de succes, mancarimea persista 2-4 saptamani ca rezultat al unei reactii alergice la acarienii scabiei contactati anterior
-apar semnele unei infectii ale pielii. Acestea cuprind:
-intensificarea durerii, turgescenta, caldura, roseata
-sensibilitate cutanata
-fasii rosii care se extind departe de zona afectata
-eliminarea continua de puroi
-febra de 37,8�C sau mai mare fara nici o cauza.
Expectativa vigilenta
Sa nu se astepte mai mult de 3 sau 4 zile pentru a se adresa medicului, daca se suspecteaza scabia. Infestarea si simptomele nu dispar fara tratament. Cu cat se asteapta mai mult pana ce se apeleaza la consultul medical de specialitate, cu atat mai mult se transmit acarienii altor persoane.
Daca se considera ca un caz de scabie este corelat cu o afectiune similara, raspandita de animale (sarcoptul ieslii) este recomandat sa se astepte mai mult de o saptamana. Acarienii care produc aceasta forma de scabie nu pot supravietui pe pielea omului mai mult de cateva zile, astfel incat infestatia umana ar trebui sa dispara de una singura fara tratament. Totusi, animalul trebuie tratat de catre veterinar.
Medici specialisti recomandati
Urmatoarele categorii de cadre medicale pot diagnostica si trata scabia:
-personalul departamentului de sanatate publica local
-medicul de familie sau medicul de medicina interna
-medicul pediatru
-medicul dermatolog.
Investigatii
In mod obisnuit medicul poate diagnostica scabia daca pacientul prezinta:
-mancarimi intense, predominant nocturne (cu exacerbare noaptea)
-rash cutanat, cateodata insotit de sensibilitatea pielii; acesta poate avea aspectul unor urme curbe micute; cateodata se pot observa mici vezicule sau un punct negru la unul din capetele leziunii; la sugari, leziunile arata in general ca o piele rosie si iritata, uneori cu mici flictene dureroase; medicul va examina pielea pacientului pentru a evidentia sensibilitatea, leziunile de grataj, zonele ulcerate, crustele si pielea rosiatica care este tipica infestatiei cu acarienii scabiei
-alti membrii ai familiei sau contactii prezinta, de asemenea, mancarimi sau au fost recent diagnosticati cu scabie.
Cateodata este necesar unul din urmatoarele teste pentru confirmarea diagnosticului:
-razuirea pielii: medicul va recolta material din zona pruriginoasa prin aplicarea unei picaturi de ulei mineral sau alt lichid pe piele, urmat de raclarea zonei cu un bisturiu; se examineaza apoi proba recoltata sub microscop, pentru a evidentia sarcoptul scabiei, ouale, caseta oului si fecalele parazitului; acesta este cel mai utilizat test pentru diagnosticarea scabiei
-testul cu cerneala: medicul va picura un lichid lavabil, cu varful penitei peste zona lezata; suprafata cu cerneala este stearsa cu un tampon imbibat cu apa sau alcool; orice leziune prezenta va absoarbe cerneala si va fi vazuta ca o linie inchisa la culoare
-biopsia pielii/punctia biopsie: o proba de piele (punctia biopsie sau biopsia razuita) poate fi folositoare in diagnosticul afectiunilor care pun probleme de diagnostic; biopsia pielii este rareori folosita
-extractia acarianului cu ajutorul acului: rareori, un ac este folosit pentru a extrage acarianul din sant (adapost); ccarianul este asezat pe o lama si examinat la microscop.
Tratament - Generalitati
In cazul suspectarii scabiei, se adreseaza medicului cat mai curand posibil, pentru instituirea tratamentului. Intarzierea tratamentului mareste riscul ca scabia sa se transmita si la alte persoane. Scabia nu dispare de una singura.
Scabia poate fi vindecata doar prin utilizarea cremelor si lotiunilor prescrise de medic. Medicamentele neprescrise nu sunt suficient de tari pentru a ucide acarienii. Majoritatea cremelor si lotiunilor sunt aplicate pe intreg corpul de la gat in jos. La copiii mici, medicamentele se aplica si pe scalp, fata si gat, avand grija sa se evite zona din jurul gurii si ochilor. Medicatia este lasata sa actioneze 8-14 ore si apoi este spalata.
Copiii se pot intoarce la gradinita sau la scoala, dupa ce tratamentul s-a efectuat complet si cremele au fost spalate. Tratamentul dureaza 1-3 zile in functie de medicatia utilizata.
Medicul de familie poate indica examinari la 2 si 4 saptamani dupa completarea tratamentului, pentru a se asigura ca scabia s-a vindecat.Scabia nodulara persistenta, poate fi tratata prin injectarea de steroizi in noduli. In putine cazuri, produsele pe baza de gudron sunt aplicate pe noduli.Mancarimea va persista zile sau saptamani dupa ce acarienii au fost distrusi cu succes. Aceasta mancarime este cauzata de o reactie alergica continua, fata de muscaturile acarienilor. Medicul poate recomanda antihistaminice (ca si Benadryl), creme pe baza de corticosteroizi si in cazuri grave, tablete pe baza de corticosteroizi, pentru a combate mancarimea. Reactia alergica va disparea treptat.
De retinut!
Oricine a avut un contact fizic apropiat cu o persoana infestata cu scabie, ar trebui tratata. Acestia cuprind persoanele care coabiteaza in aceiasi casa, incluzand pe cei care au avut un contact interuman direct intim, prelungit (dormit, imbaiere sau imbratisari) cu persoanele infectate.
Profilaxie
Sa se evite contactul direct intim (piele-piele) cu cineva care are scabie, la fel si cu obiectele de uz personal ale individului infectat; aceasta va ajuta la prevenirea receptivitatii scabiei. Persoanele infectate cu scabie sunt incurajate sa fie precaute, evitand transmiterea acarienilor scabiei altor persoane.
Tratament ambulatoriu
Toate persoanele din casa, care au avut contact direct cu persoane infectate cu scabie in ultimele luni ar trebui tratate. Acestia cuprind in mod obisnuit toti locatarii imobilului, chiar daca ei nu prezinta simptome (poate dura 4-6 saptamani dupa ce o persoana este infestata pentru a dezvolta simptomele).Este importanta dezinfectia lenjeriei de pat si a hainelor persoanei infectate, pentru a distruge orice acarian viu, imediat ce tratamentul prescris este inceput.
Medicamentele eliberate fara reteta pentru scabie
Nu exista nici un medicament neprescris, care sa vindece infestatia cu scabie. Medicamentele eliberate fara reteta nu sunt suficient de puternice sa distruga parazitii. Daca este suspectata scabia, sa nu se foloseasca medicamente neprescrise inainte de a apela la consultul medicului, deoarece s-ar putea ingreuna diagnosticul bolii.
Medicamente eliberate fara reteta pentru mancarimi
Se poate folosi unul din urmatoarele medicamente eliberate fara reteta (neprescrise) pentru a combate mancarimile produse de scabie:
-cremele pe baza de corticosteroizi (ca si crema cu hidrocortizon); acest tip de medicatie poate determina ca leziunile scabiei sa arate diferit si astfel diagnosticul sa fie dificil pentru medic. Se recomanda sa se foloseasca medicatia numai dupa ce medicul a examinat pacientul si a diagnosticat boala.
-antihistaminicele orale (ca de exemplu Benadryl); aceste medicamente nu vor interfera cu diagnosticul sau tratamentul scabiei.
Tratament medicamentosSus
Prescrierea de permetrin (Elimite) crema sau lotiune, este cea mai frecventa medicatie folosita pentru tratarea scabiei. Spre deosebire de cel mai toxic produs numit lindan, permetrinul este considerat sigur pentru copiii mai mici de doua luni. Numai permetrinul, crotamitonul si alifia pe baza de sulf, sunt considerate sigure pentru tratamentul copiilor mai mici de doi ani.
Lindanul este uneori folosit ca si optiune secundara de tratament, pentru grupuri de persoane bine precizate. Trebuie folosit numai intr-o singura aplicare, exact cum este indicat. Lindanul nu este recomandat sugarilor, varstnicilor si persoanelor cu greutate mai mica de 49,9 kg sau indivizilor cu sistem imun deficitar. Samponul Lindan si lotiunea, nu sunt disponibile in toate tarile, pentru tratamentul paduchilor si scabiei.Scabia incrustata (norvegiana) – o forma rara, deseori necesita tratamente multiple, cateodata mai mult de un tratament.
Cremele pe baza de corticosteroizi, antihistaminicele (ca si Benadryl) si in cazuri grave, tabletele de corticosteroizi, pot fi folosite pentru combaterea mancarimilor, dar acestea nu distrug sarcoptii scabiei.
Scabia nodulara persistenta, poate fi tratata cu injectari de corticosteroizi in noduli sau rareori cu produse pe baza de gudron aplicate pe piele
Majoritatea cremelor sau lotiunilor se aplica pe intregul corp de la gat in jos. La copiii mici, medicatia este aplicata si pe scalp, fata, gat, avand grija sa se evite zonele din jurul gurii sau ochilor. Medicamentele in mod obisnuit sunt lasate sa actioneze 8-14 ore si apoi sunt spalate. Medicamentele eliberate fara reteta nu sunt suficient de puternice pentru a distruge sarcoptii scabiei.
Optiuni de medicamente
Medicamentele recomandate, folosite pentru tratarea scabiei includ:
-permetrin crema 5% (Elimite) - tratament de prima intentie pentru scabie; vindeca in mod obisnuit infestatia cu scabie dupa prima aplicare
-lindan 1% (Kwell) – trebuie folosit exact cum este indicat pentru a evita efectele adverse grave; lindanul este folosit doar in cazul persistentei scabiei, dupa incercarea altor optiuni de medicamente sau daca pacientul nu este capabil sa foloseasca alte tipuri de tratament
-alifia pe baza de sulf 5% -10% (precipitat de sulf) - o usoara si mai putin eficienta medicatie decat permetrinul sau lindanul, este folosit uneori pentru tratamentul copiilor mici si a femeilor insarcinate si a celor care alapteaza
-crotamiton 10% (Eurax) - nu este folosit frecvent in tratamentul scabiei, deoarece nu distruge intotdeauna toti acarienii si ouale lor
-ivermectin oral - actual in SUA, tratarea scabiei folosind ivermectin, este considerata scoasa din uz; mai multe cercetari sunt necesare pentru a confirma eficacitatea tratamentului si pentru a determina care persoane ar beneficia cel mai mult de pe urma acestui medicament; totusi, medicul il poate prescrie in anumite situatii, ca de exemplu in combinatie cu alte medicamente, pentru a trata persoanele cu forme grave de scabie.
Este necesara folosirea antibioticelor in tratamentul infectiei cutanate secundare.
De retinut!
Cand este folosit corect, lindanul este considerat un tratament sigur si eficient pentru scabie. Prin folosirea incorecta sau excesiva, lindanul poate fi periculos si poate determina afectari permanente ale sistemului nervos central. Daca medicul recomanda lindan pentru tratarea scabiei, pacientii sa se asigure ca primesc, inteleg si urmeaza in detaliu instructiunile pentru o folosire corecta.
Esecul tratamentului
Tratamentul scabiei poate esua daca:
-medicatia nu este aplicata corect: trebuie sa se urmeze cu precizie instructiunile utilizarii medicatiei pentru scabie
-daca medicatia nu a distrus ouale de acarieni: cand acestea se transforma in larve, o noua infestatie incepe
-cand contactii persoanei infectate nu sunt tratati.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical nu este indicat pentru scabie.
Alte tratamente
Nu exista alte forme de tratament la ora actuala.


Alte informatii:   Scabia , raia , impetigo
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Sancrul moale, sancroidul - boala cu transmitere ...
Sancroidul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de infectia cu bacilul Haemophilus Ducrey. Are o larga raspandire pe glob, de la Africa, Asia la Europa si America de Nord. Se manifesta prin aparitia la nivelul organelor genitale (labii, clitoris, orificiu vaginal, vagin, col uterin,glandul ...
Leziunea herpetica este cauzata de virusul herpes ...
Chiar daca nu te-ai trezit niciodata cu o bubita mica la buza, este imposibil sa nu fi auzit de asa numitul herpes. Pe cat este de suparator, pe atat este de inestetic. Trebuie sa pleci la o intalnire, dar iti este jena de iubitul tau, sa te vada cu minunatia pe buza de jos, ai copil mic si-ti este ...
Scabia, raia este extrem de contagioasa ...
In Marea Britanie exista o epidemie de scabie. Afectiunea e dificil de tratat si nici o familie nu trebuie sa se considere imuna. Cu toate acestea, parintii se simt extrem de rusinati atunci cand copilul lor a fost diagnosticat cu scabie, and senzatia ca sunt niste parinti neglijenti, murdari. Nu ...
Pruritul genital poate fi determinat de simple iritatii ...
Cauze Pruritul (mancarimea) genital poate fi simptomul multor boli, care includ infectiile vaginale (frecvent candidoza) la femei si micozele inghinale sau perineale la barbati. La ambele sexe, poate fi cauzat de iritatii ale pielii, boli cu transmitere sexuala sau alergii. In multe cazuri, ...
Infectia fungica a unghiei - onicomicoza ...
Infectia fungica sau onicomicoza apare atunci cand o ciuperca ataca o unghie a degetelor de la maini sau de la picioare sau pielea de sub unghii. Daca starea ta de santate este una buna, atunc infectia fungica a unghiilor nu o sa-ti faca mari probleme, dar poate crea probleme serioase persoanelor ...
Lichenul plan este o afectiune cutanata inflamatorie ...
Mult mai intalnita decat eczema sau psoriazisul, aceasta afectiune dermatologica se manifesta prin aparitia unor mici pete proeminente de culoare rosu-violet care provoaca mancarime. Se numeste lichenul plan, deoarece formele sale de manifestare seamana extrem de ciudat cu lichenul. De fapt, ...
Impetigo afecteaza in special prescolarii si scolarii ...
Anumite infectii sunt dezvoltate mai usor de copii decat de adulti. De acest lucru se face responsabil sistemul imunitar, care la cei mici nu este atat de puternic, precum si faptul ca este destul de greu sa controlam constant comportamentul de respectare a igienei al micutilor. Impetigo este una ...


Scabia, raia este extrem de contagioasa


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro