Sindromul Angelman, sindromul papusii vesele

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Sindromul Angelman, sindromul papusii vesele
Adauga informatie

Sindromul Angelman este o afectiune genetica care determina disabilitati de dezvoltare si probleme neurologice, cum ar fi dificultati de vobire, de echilibru si de mers si, in unele cazuri, crize epileptice. Zambete frecvente si izbucniri in ras sunt manifestari frecvente la pacientii cu sindrom Angelman care pot avea personalitati excitabile si fericite. Parintele poate sa nu vada semnele acestui sindrom la nasterea copilului. De obicei, Sindomul Angelman nu este detectat pana cand parintii nu observa intarzierile in dezvoltare, cand copilul are intre 9 si 12 luni. Primele crize pot apare cand copilul are intre 2 si 3 ani. Nu exista un tratament care sa vindece sindromul Angelman. Tratamentul pentru aceasta afectiune, de obicei, include medicatie si alte terapii.
Simptome
Un sindrom Angelman tipic prezinta urmatoarele simptome:
-intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie, cum ar fi tararea si lalalizarea la 9-12 luni, si intarzierea mentala;
-absenta vorbitului;
-imposibilitatea de a merge, misca sau a-si tine echilibrul bine;
-tremuraturi la membrelor superioare si inferioare;
-zambet si ras frecvent;
-personalitate fericita, excitabila.
Alte semne si simptome:
-crize epileptice, care de obicei debuteaza la varsta de 2-3 ani;
-miscari spasmodice, intepenite;
-circumferinta craniana mica (microcefalia);
-strabism;
-aplatizare a partii posterioare a capului;
-mersul cu mainile ridicate;
-pigmentatie redusa la nivelul pielii, parului si ochilor (hipopigmentatie).
Cauze
Sindromul Angelman este o afectiune genetica. Cel mai frecvent este determinat de mutatii ale unor gene localizate pe cromozomul 15, gena UBE3A.Genele sunt segmente de ADN care ofera schita pentru toate caracteristicile omului. Fiecare om isi primeste genele, toate sunt in pereche, de la parinti. O gena este de la mama iar cealalta este de la tata.
O gena defecta sau care lipseste
De obicei ambele gene dintr-o pereche sunt active. Acest lucru inseamna ca informatia de pe ambele gene este folosita de catre celule. Activitatea fiecarei gene depinde de cel de la care a primit-o individul: mama sau tatal. Acest tip de activitate a genelor se numeste imprinting. La aceste gene, daca cea care de obicei este activa lipseste sau nu functioneaza corect, pot apare probleme in caracteristicile si functiile controlate de ea. In mod normal, doar gena materna a UBE3A este activa in creier. Majoritatea cazurilor de sindrom Angelman apar cand partea materna a cromozomului 15, care contine aceasta gena, lipseste sau nu functioneaza normal. Intr-un numar mic de cazuri, sindromul Angelman apare atunci cand ambele gene sunt mostenite de la tata, in loc ca una sa fie de la mama si una sa fie de la tata.
Factori de risc
Sindromul Angelman este rar. In majoritatea cazurilor, cercetatorii nu cunosc cauza care a dus la mutatiile ce determina sindromul. Majoritatea oamenilor cu sindrom Angelman nu au un istoric familial pentru aceasta boala.
Totusi, intr-un numar mic de cazuri, sindromul Angelman poate fi mostenit de la un parinte, deci un istoric familial de sindrom Angelman poate creste riscul unui copil de a dezvolta aceasta afectiune.
Complicatii
Complicatiile asociate sindromului Angelman sunt:
1. Dificultatile de hranire
Unii sugari cu sindrom Angelman au probleme cu hranirea in primele luni de viata datorita unei inabilitati de a coordona suptul si inghititul. Medicul poate recomanda, in acest caz, o formula de lapte bogata in calorii pentru a ajuta copilul sa creasca in greutate.
2. Hiperactivitatea
Multi copii mici cu sindrom Angelman o activitate motorie crescuta. Ei se pot misca rapid de la o activitate la alta, deseori tinand mainile sau o jucarie in gura. Capacitatea lor de a-si concentra atentia poate fi de foarte scurta durata. Deseori hiperactivitatea descreste cu varsta la copiii cu sindrom Angelman si medicatia nu este de obicei necesara.
3. Tulburari de somn
Este un lucru comun ca persoanele cu sindrom Angelman sa aiba un ciclu somn-veghe anormal si au nevoie mai mica de somn. In unele cazuri, medicatia si terapia comportamentala pot controla aceste probleme de somn.
Consultul medical
Majoritatea copiilor cu sindrom Angelman nu prezinta semne si simptome ale afectiunii la nastere. Primele semne ale sindromului Angelman sunt de obicei intarzierile in dezvoltare, cum ar fi lipsa lalalizarii si a mersului prin tarare la varsta de 9-12 luni.
Teste si diagnostic
Medicul poate suspecta prezenta sindomului Angelman daca sugaul are intarzieri in dezvoltare sau alte semne si simptome ale afectiunii, cum ar fi probleme cu miscarile si echilibrul, circumferinta craniana mica si partea posterioara a capului (occiput) aplatizata, alaturi de un ras frecvent. Confirmarea diagnosticului de sindrom Angelman necesita prelevarea unei probe de sange de la copil pentru un studiu genetic. O combinatie de teste genetice poate pune in vedere defectele cromozomiale legate de sindromul Angelman.
Aceste teste sunt:
1. Analiza cromozomiala (cariotip)
In acest test, sunt examinate forma si numarul cromozomilor dintr-o celula prelevata ca proba.
2. Hibridizare fluorescenta in situ (FISH).
Acest test arata o eventulala lipsa a unui cromozom.
3. Testul ADN
Acesta reveleaza schita de imprinting a genelor. Rezultatele normale arata o schita atat materna cat si paterna a ADN-ului. O persoana cu sindrom Angelman va avea doar schita paterna in gena afectata.
Tratament
Intrucat nu exista nici o cale de a repara cromozomul lezat, nu exista vindecare pentru sindromul Angelman. Tratamentul se concentreaza pe rezolvarea problemelor medicale si de dezvoltare pe care le implica acest sindrom.
Cel mai probabil o echipa de profesionisti se va implica in caz.
In functie de semnele si simptomele copilului, tratamentul sindomului Angelman poate cuprinde:
1. Medicatie antiepileptica
Medicatia antiepileptica poate fi necesara pentru a controla crizele determinate de sindromul Angelman.
2. Terapie fizica
Copiii cu sindrom Angelman pot invata sa mearga mai bine si sa depaseasca problemele de miscare cu ajutorul terapiei fizice.
3. Teparia de comunicare
Desi persoanele cu sindrom Angelman nu dezvolta limbaj verbal mai departe de cateva propozitii simple, aceasta terapie poate fi de ajutor. Abilitatile de limbaj nonverbal se pot dezvolta prin limbajul semnelor si comunicare prin imagini.
4. Terapia comportamentala
Aceasta poate ajuta copiii cu sindrom Angelman sa depaseasca hiperactivitatea si inabilitatea de a-si concentra atentia, lucru care poate ajuta la aparitia unui progres in dezvoltare. Desi nivelul de dezvoltare la care pot ajunge persoanele cu sindrom Angelman variaza larg, multi dintre ei sunt capabili sa dezvolte relatii cu prietenii si familia.
Prevenire
In unele cazuri, sindromul Angelman poate fi transmis de la parinele bolnav la copil prin genele deficiente. Persoanele care au un istoric familial de sindrom Angelman sau care au deja un copil cu acest sindrom pot discuta un medicul de familie sau geneticianul in vedeerea diagnosticarii unor boli genetice rarecare il pot ajuta sa planifice o sarcina ulterioara.
A face fata situatiei
Pentru parinti vestea ca micutul lor are sindrom Angelman poate fi dificila. Acestia pot fi ingrijorati pentru ca nu stiu la ce sa se astepte sau ca nu stiu cum sa ingrijeasca un copil cu probleme medicale si dizabilitati de dezvoltare.
1. Munca cu echipa
Medicii si terapeutii implicati in ingrijirea copilului pot ajuta parintele sa ia decizii importante in ce priveste ingrijirea si tratamentul acestuia. Acesti profesionisti pot ajuta la identificarea si evaluarea altor resurse necesare.
2. Grupul de suport
Fiecare familie si fiecare copil cu sindrom Angelman sunt diferiti. Dar legaturile cu alte familii care fac fata acelorasi probleme il poate ajuta pe fiecare sa nu se simta singur. Informatii despre grupurile de suport pot fi obtinute de la medicul curant.

 

SURSA 02

Sinonime: Sindromul papusii vesele (Happy-Puppet-Syndrome)
Harry Angelman, un neurolog pediatru britanic, a descris pentru prima data acest sindrom in 1965. Sindromul Angelman apare ca urmare a unei mutatii genetice foarte rare care afecteaza cromozomul 15. Caracteristic acestei patologii este intarzierea grava a dezvoltarii somatice si mentale si absenta limbajului articulat. Accesele de ras foarte dese pe care le au acesti copii, combinate cu o psihomotricitate specifica, explica  sinonimul acestei boli in spatiul englez: "Happy-Puppet-Syndrome" ( Sindromul papusii vesele). Frecventa de aparite a sindromului este un caz la 30 000. Bolnavii sunt dependenti de ajutorul altor persoane in satisfacerea nevoilor fundamentale. Exista totusi o serie de strategii comunicationale, programe de consiliere, cursuri terapeutice si pedagogice care pot imbunatati considerabil autonomia bonavului.
Etiologie
Factorul declansator al sindromului Angelman este reprezentat de o anomalie care apare pe cromozomul 15 mostenit de la mama. De cele mai multe ori este vorba de o delitie pe gena functionala UBE3A. Cercetatorii nu au gasit insa nici un segment anormal pe cromozomul15 al mamei. Se pare ca mutatia apare abia in perioada de embriogeneza. Pentru un procent mic din cazuri s-a constatat ca sindromul Angelman a aparut datorita faptului ca ambii cromozomi 15 au fost mosteniti de la tata si nici unul de la mama. Exista si cazuri cand nu s-a putut observa nici o modificare pe gena raspunzatoare, insa exista posibilitatea ca mutatia sa fie prea mica pentru nivelul actual al tehnicii medicale.
Diagnostic
Diagnosticarea sindromului Angelman  se face rareori in faza incipienta, datorita faptului ca simptomele nu sunt relevante. Tabloul clinic al afectiunii se contureaza fara echivoc incepand cu varsta de 3 ani. Prima banuiala a medicului apare cu ocazia examenului clinic, urmat de o electroencefalograma (EEG). Testele genetice vor revela fie delitia unui segment de pe gena functionala UBE3A, fie disomia monoparentala, adica banuiala ca doar tatal a transmis, in dublu exemplar, cromozomul 15.
Simptomatologia sindromului Angelman este variabila de la caz la caz, cu mentiunea ca exista  cateva caracteristici comune care contureaza fara echivoc tabloul clinic al afectiunii. In toate cazurile apare intarzierea dezvoltarii psihosomatice, un puternic handicap verbal, precum si afectarea motricitatii si a sistemului vestibular (probleme de echilibru).
Manifestari clinice
O particularitate a copiilor cu sindromul Angelman este dispozitia lor sufleteasca foarte vesela, exteriorizata in manifestari de bucurie, accese frecvente si nemotivate de ras, precum si miscarea mainilor, lovirea lor in gesturi de aplauze. Primele simptome apar de la varsta de trei ani:
- Microcefalie
- Crize epileptice
- Hiperactivitate si hipermotricitate
- Copiii inteleg de obicei ceea ce li se spune, insa nu reusesc ei insisi sa vorbeasca. Pentru a se exprima folosesc adesea semne, sunete, gesturi sau un limbaj particular al corpului.
Alte simptome:
- Hipopigmentare
- Tulburari de vedere (strabism)
- Probleme gastrointestinale  (constipatie)
- Limba scoasa
- Maxilar proeminent si gura lata
- Miscari masticatorii prelungite
- Ceafa plata
- Scolioza
- Bioritm dereglat (insomnii)
- Sensibilitate la caldura
- Dinti cu strunga
- Alearga cracanat, cu picioarele spre exterior
Tratament
Nu exista nici un tratament pentru sindromul Angelman. Se impune tratament simptomatic mai ales pentru crizele de tip epileptic. Pentru stimularea potentialului copiilor cu sindrom Angelman se recomanda:
- Ergoterapie
- Terapie comunicationala
- Terapie comportamentala
- Logopedie
- Ingrijire intensiva, cu devotament
Prognostic
Majoritatea bolnavilor cu sindrom Angelman au involutie grava, limitarea severa a vorbirii si dificultati locomotorii. Cu toate acestea, au o durata normala de viata si nu prezinta manifestari de progresie a involutiei pe masura ce inainteaza in varsta. Diagnosticarea timpurie a sindromului si aplicarea unor masuri terapeutice individualizate le poate imbunatati semnificativ calitatea vietii.Alte informatii:   Sindromul Angelman , sindromul papusii vesele , afectiune genetica , crize epileptice
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Bolile autoimune ...
Organismul este in permamenta solicitat de factori ai mediului extern care, in­trand in contact cu aparatul sau de aparare, declanseaza reactii impotriva a ceea ce este nonpropriu (non-self) pentru celulele acestui aparat, avand drept rezultat fie neutralizarea si eliminarea acestora, fie o ...
Vaccinarea, pregatirea sistemului imun pentru a apara ...
Pregatirea sistemului imun uman pentru a apara organismul impotriva unui agent patogen specific, de obicei o bacterie, un virus sau o toxina, se face de regula cu ajutorul vaccinului. In functie de agentul infectios impotriva caruia se prepara, vaccinul poate fi o bacterie slabita sau un virus ...
Infectiie respiratorii acute si cronice tratate prin ...
Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt cele mai frecvente boli ale copilului cuprinzand peste 50% dintre toate afectiunile pentru care este consultat un pediatru, prin urmare aceste afectiuni presupun un mare consum de medicamente si cheltuieli de spitalizare. Bolile inflamatorii ale ...
Anafilaxia ...
Anafilaxia este o reactie alergica severa si potential fatala. Substantele care declanseaza in mod obisnuit anafilaxia sunt unele alimente si medicamente, veninul insectelor si latexul. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru protejarea organismului impotriva substantelor straine (alergene). ...
Sindromul Angelman, sindromul papusii vesele ...
Sindromul Angelman este o afectiune genetica care determina disabilitati de dezvoltare si probleme neurologice, cum ar fi dificultati de vobire, de echilibru si de mers si, in unele cazuri, crize epileptice. Zambete frecvente si izbucniri in ras sunt manifestari frecvente la pacientii cu sindrom ...
Imunodeficientele ...
Imunodeficienta severa combinata este o tulburare ce rezulta dintr-un grup heterogen de conditii genetice care afecteaza sistemul imun. Aceasta afectiune determina o disfunctie severa a celulelor B si T. Fara interventie medicala acesta disfunctie severa a celulelor B si T determina aparitia unor ...
Imunizarea - modalitatea de a ne proteja impotriva ...
GENERALITATI Este mai important si mult mai simplu sa prevenim decat sa vindecam! Imunizarea este o modalitate de a ne proteja impotriva unor boli. Odata imunizati, organismul nostru este mai capabil de a lupta impotriva bolilor cu care vine in contact. Organismul poseda un sistem natural de ...


Sindromul Angelman, sindromul papusii vesele


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro