Testul Babes Papanicolau - metoda de depistare a cancerului cervical

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Testul Babes Papanicolau - metoda de depistare a cancerului cervical
Adauga informatie
Cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului cervical in stadii incipiente este testul sau frotiul Babes-Papanicolau.
De cand a fost introdus in practica medicala, numarul deceselor prin cancer cervical s-a redus drastic, cu pana la 70%.
Cu ajutorul acestei analize pot fi identificate celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.
Aspect este deosebit de important, in conditiile in care aceasta forma de cancer (ca multe altele de altfel) evolueaza asimptomatic.
Ce inseamna acest test?
Nimic complicat. Mergi la un consult ginecologic si solicita-i medicului un test Papanicolau. Pe langa tuseul vaginal pe care ti-l va face in mod obligatoriu, medicul va recolta secretie de la nivelul colului uterin pe care o va trimite la analiza.
Operatiunea nu este dureroasa si este de scurta durata. In laborator, proba va fi examinata microscopic stabilindu-se astfel caracterul celulelor: cum sunt asezate, ce aspect au, elementele celulare etc.
Cum se interpreteaza?
Daca exista modificari la nivel celular, acestea vor fi interpretate de un specialist citolog, semnificatiile putand sa varieze de la o simpla inflamatie, pana la cancer de col. Exista insa anumiti factori care pot genera un Papanicolau anormal: infectia cu HPV, candidozele, vaginitele bacteriene sau cu paraziti (thricomonas), modificarile naturale survenite la menopauza (vaginita atrofica), polipii cervicali etc.
In prezent, modalitatea de clasificare a testului Babes-Papanicolau este Bethesda. Aceasta noua clasificare are avantajul ca exprima clar, in termeni standard si precisi modificarile celulare existente, ceea ce permite diagnosticarea fara confuzii.
Rezultatul testului poate fi: normal; modificari atipice cu semnificatie nedefinita (infectii vaginale); leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (test suspect, celulele pot deveni invazive); leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat (in lipsa unui tratament, aceste celule pot deveni canceroase); cancer invaziv.
Ce ar trebui sa stii inainte sa mergi la medic?
Pentru ca rezultatele sa nu fie influentate negativ, se recomanda evitarea contactului sexual, irigatiile vaginale, introducerea ovulelor sau a spermicidelor in vagin cu 48 de ore inainte de prelevare. De asemenea, daca ai o menstruatie abundenta, asteapta pana iti trece si abia apoi prezinta-te la ginecolog pentru test.
Cine ar trebui sa faca acest test?
Orice femeie, inclusiv tu daca ti-ai inceput viata sexuala. Asta pentru ca riscul este cu atat mai mare cu cat contactul sexual se poate solda cu infectii si, dupa cum am vazut mai sus, infectiile pot modifica citologia cervicala.
Cancerul de col nu are varsta
Desi dupa varsta de 65 de ani, incidenta acestui tip de cancer este foarte rara, exista exceptii si nimeni nu te poate asigura ca nu vei fi chiar tu aceea. Prin urmare, prezinta-te anual la medicul ginecolog, indiferet de varsta, daca ai o viata sexuala activa.

SURSA 02

Alegerile intelepte
Pe parcursul vietii noastre, sunt multe alegeri de facut. Aceste alegeri ne afecteaza familia, prietenii, angajatii si in cele din urma pe noi insine. Alegerile pe care le facem astazi, ne afecteaza alegerile pe care le vom face in viitor. Cele mai importante alegeri legate de sanatate sunt dieta, exercitiul fizic, obiceiurile sanatoase si controalele medicale. Sanatatea este cel mai de pret bun pe care il avem si totusi, prea des o neglijam sau dezvoltam obiceiuri care ne pot face rau.
Controlul anual
O alegere inteleapta pe care o putem face pentru a ne asigura o stare de sanatate este efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului, astfel incat orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cat mai rapid posibil. Un alt motiv consta in aceea ca doctorul, pe langa testul Papanicolau, va efectua si alte teste si examinari: examinarea sanilor, masurarea tensiunii arteriale, examinarea pelvina si auscultatia cordului si plamanilor. Pot fi efectuate si alte teste in functie de antecedentele personale.
Este un sentiment placut sa stii ca esti sanatoasa si ca faci ceea ce trebuie pentru a ramane asa.
Indicatii
Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ai devenit activa din punct de vedere sexual; altfel, in fiecare an incepand cu varsta de 18-21ani.
Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie totala, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori va recomanda medicul.
Este o idee incetatenita ca femeile nu ar trebui sa isi faca testul Papanicolau decat dupa primul contact sexual. Testul nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine.
Avantaje
Exista numeroase motive sa iti faci testul Papanicolau:
- este un test simplu
- nu este costisitor
- ofera informatii viabile
- poate ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate
- faci ceva pentru tine
- ti se va face si un examen general, alaturi de efectuarea testului
- odata cu prezentarea la medic pentru efectuarea testului, poti sa afli informatii despre alte probleme legate de sanatate pe care le ai
- iti poate crea sentimentul ca ai facut ceva bine si o ai realizat o investitie in sanatatea ta
Gandeste-te la acest examen anual ca la o modalitate excelenta prin care poti sa ai grija de tine. O meriti!
Mod de efectuare
Anumite femei considera rusinos acest test alaturi de examenul pelvin, dar el trebuie privit doar ca o procedura necesara din punct de vedere medical si nu ca o procedura creata sa te faca sa te simti rusinata. Este singura modalitate prin care poti fi examinata la nivelul organelor genitale interne si prin care se poate realiza testul.
Pentru examinare, vei fi rugata sa te intinzi pe spate pe masa de examinare ginecologica si sa iti indoi genunchii. Medicul va dori sa iti relaxezi picioarele. Cel mai important lucru in acest moment este sa te relaxezi. Concentreaza-te asupra relaxarii musculaturii si inspira usor pe nas si expira pe gura. Cu cat esti mai relaxata cu atat examinarea va fi mai comoda. Un dilatator va fi inserat cu grija in vaginul tau, acesta fiind utilizat pentru vizualizarea colului uterin. Atunci cand examinatorul are o imagine buna a colului, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului, utilizand o periuta sau o spatula de lemn. Vei putea resimti o senzatie de presiune sau chiar o crampa. Celulele sunt ulterior asezate pe o lama de sticla si trimise la laborator pentru examinare.
Rezultate
Acest test ne ofera informatii legate de celulele de la nivelul vaginului sau colului uterin. Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari la nivelul celulelor de la nivelul colului uterin. Aceste modificari il alarmeaza pe examinator (aceste celule pot deveni mai tarziu celule canceroase). De aceea, este importanta efectuarea de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incat orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente.
Anumite modificari se datoreaza unor infectii de la nivelul colului sau vaginului. Multe teste se vor normaliza odata ce infectia a fost tratata.
Nu este posibil ca toate celulele de la nivelul colului sa fie analizate. Se poate intampla ca celulele analizate sa fie normale, dar cele care nu au fost prelevate de la nivelul colului, sa aiba modificari. Acest lucru nu se intampla des, dar este posibil. Acesta este un alt motiv pentru efectuarea testului in mod regulat.
Ce se va intampla daca testul Papanicolau nu este normal?
In cazul in care testul este modificat vei fi anuntata de medic de acest fapt si vei discuta impreuna cu el posibilitatile de tratament si urmarire.
Ar putea fi necesara efectuarea de teste suplimentare. Colposcopia ar putea fi recomandata, pentru a-l ajuta pe medic sa vizualizeze cu ajutorul unui microscop eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin sau existenta unei posibile infectii. Daca medicul va observa anumite zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efecutarea unor teste suplimentare.
Factori de risc
Femei:
- care au avut contact sexual inaintea varstei de 18 ani
- cu un istoric de partenerii multiplii
- cu infectii recurente ce se transmit prin contact sexual (BTS)
- fumatoare
- care raman insarcinate inaintea varstei de 18 ani
Semne de alarma
Semnele de alarma ale cancerului sunt:
- tulburari ale ciclului menstruale
- orice secretie neobisnuita vaginala sau durere
- sangerare vaginala dupa contactul sexual
- sangerare dupa menopauza.
Acestea sunt doar semne de alarma ce pot sau nu sa indice existenta unui cancer. de col. Daca resimti oricare din simptomele enumerate mai sus, este foarte important sa te prezinti la medic pentru a afla cauza acestora si pentru a primi un tratament adecvat.
Este de asemenea important de retinut ca, adesea, nu exista semne sau simptome de alarma. Datorita acestui fapt, este important sa efectuezi testul Papanicolau in mod regulat.
Majoritatea femeilor ce au un test anormal, se pot astepta ca in urma tratamentului acesta sa se normalizeze.

SURSA 03

Ca nu facem mereu ceea ce ne place am invatat de mult. Uneori insa, un lucru care nu ne place, facut la timp, ne poate ajuta sa prevenim pericole ce pot fi fatale. O astfel de situatie o constituie controlul ginecologic. Stiu ca o sa strambi din nas, dar este bine sa il faci tu insati macar o data pe an. "Dar nu ma doare nimic" vei spune tu. Te cred, insa din nefericire, de cele mai multe ori, bolile aparatului reproducator la femei apar si evolueaza fara durere, fara preaviz, pe tacute, la modul cel mai pervers posibil. Poti evita o tragedie strangand din dinti si facand in fiecare an neplacuta vizita la ginecolog.
Unul dintre examenele ginecologice esentiale este testul Babes-Papanicolau care permite descoperirea modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului si, in special a modificarilor maligne sau a cancerului de col uterin.
Testul Papanicolau sau examenul cito-vaginal se refera la studierea cu ajutorul microscopului a evolutiei celulelor extrase din secretia vaginala. Acest test mai depisteaza, in afara de modificarile canceroase ale celulelor si prezenta unor infectii de tipul celei cu candida sau trichomonas.
Testul in discutie a fost initiat in anii 40 de catre savantul roman Aurel Babes si prefectionat ulterior de catre omul de stiinta grec Papanicolau. Introducerea testului Papanicolau in practica ginecologica a avut drept efect scaderea mortalitatii datorate cancerului de col uterin cu 70%.
Pentru a efectua testul, medicul ginecolog va extrage cu ajutorul unei spatule celule de la nivelul colului uterin, celule ce vor fi supuse unei analize microscopice.
Trebuie sa stii ca nu orice modificare celulara este cancerigena, sau ca nu orice rezultat anorma" la testul Papanicolau inseamna cancer de col uterin. Cele mai frecvente anomalii celulare se datoraza infectiei cu virusul uman Papilloma (HPV – Human Papilloma Virus)
Rezultatele care pot fi obtinute in urma acestui examen ginecologic pot fi de cinci tipuri:
- celule normale (clasa I);
- celule cu modificari atipice benigne (clasa II), ceea ce presupune o modificare obisnuita a celulelor, fara motive de ingrijorare;
- citologie sugestiva dar neconcludenta pentru malignitate (clasa III), dupa cum arata si denumirea, rezultatele testului nu sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar, sens in care va trebui sa se recurga la teste suplimentare;
- citologie puternic concludenta pentru malignitate (clasa IV), ceea ce inseamna ca exista formatiuni maligne dar in numar mic;
- citologie concludenta pentru malignitate (clasa V) ce confirma existenta formatiunilor maligne in numar mare.
Rezultatele din clasa II semnaleaza prezenta unor infectii sau inflamatii netratate. În acest caz este nevoie ca medicul sa urmareasca evolutia acestor celule si, daca este nevoie, sa se efectueze chiar un test HPV sau a unei colposcopii, adica a observarii mucoasei cu ajutorul unor instrumente speciale. Rezultatele din clasele III, IV, V se va recurge la colposcopie si la biopsie (recoltarea unei portiuni din tesut si testarea sa in laborator) pentru a obtine un diagnostic clar.


Alte informatii:   Testul Babes Papanicolau , analiza , secretie
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Sarcina ectopica - extrauterina ...
La ovulatie, unul dintre ovare elibereaza un ovul. Acesta este captat si dirijat spre trompa uterina de unde isi incepe drumul catre uter. Undeva in prima treime a distantei ce o are de parcurs pana in uter, ovocitul este fertilizat de catre un spermatozoid. Dupa fertilizare isi continua drumul ...
Nasterea prin cezariana ...
Femeile pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate ...
Cancerul de col uterin afecteaza mai ales femeile ...
Cancerul de col uterin (CCU) este o boala cronica grava, de mare importanta medico-sociala, cu evolutie foarte severa, mai ales cand este depistata in stadii avansate. Importanta problemei rezulta din faptul ca neoplasmul colului uterin reprezinta una din principalele cauze de deces al populatiei ...
Nasterea vaginala este posibila dupa cezariana ...
Daca deja ai nascut un copil prin cezariana, nu lua in calcul o nastere vaginala la urmatorul copil. Multe femei nasc un copil vaginal dupa ce au nascut prin cezariana. Dar pe langa beneficiile nasterii vaginale dupa cezariana exista si riscuri de care trebuie sa fii constienta. Citeste despre ele ...
Unele formatiuni mamare inseamna cancer ...
Formatiunile mamare se intalnesc, in special, la femeile intre 30 si 50 de ani. Prezenta acestor formatiuni are numeroase consecinte, insa majoritatea sunt minore si lipsite de importanta. Formatiunile mamare multiple se prezinta ca o multitudine de noduli, desi unele zone ale sanului sunt mai ...
Ruptura uterina ...
Ruptura uterina reprezinta o solutie de continuitate care afecteaza integritatea uterului gravid. Ruptura uterina este o urgenta obstetricala de o gravitate deosebita, jumatate din cazurile de ruptura uterina punand in pericol viata mamei. Poate apare in cursul sarcinii sau in timpul travaliului. ...
Antigenul Rh in timpul sarcinii ...
Sensibilizarea Rh in timpul sarcinii, apare atunci cand o gravida cu sange Rh-negativ este expusa la sange Rh-pozitiv care provine de la fat. Odata expus la sange fetal Rh-pozitiv, sistemul imun al mamei poate produce anticorpi care sa distruga celulele rosii (eritrocite) Rh-pozitive ale fatului. ...


Testul Babes Papanicolau - metoda de depistare a cancerului cervical


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro