Ticurile

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Ticurile
Adauga informatie
Fac parte din viata noastra si ii deranjeaza pe cei din preajma noastra.
Exista doua tipuri de ticuri: simple si complexe.Cele simple se produc deodata si se pot repeta des (exemplu: clipitul, pufnitul, trasul nasului, grimasele faciale).Cele complexe sunt: sariturile, mirositul lucrurilor, atingerea altor persoane, coprolalia, echolalia.
Se pot controla uneori ticurile, dar efortul este similar cu retinerea unui stranut, care, la un moment dat, tot trebuie eliberat.Ticurile devin mai intense la stress si scad in intensitate cand persoana se relazeaza, iar in timpul somnului dispar complet.
Conform opiniei specialistilor, exista trei tipuri de ticuri. Unele sunt motorii si se numesc astfel pentru ca implica miscari ale corpului, altele sunt verbale, manifestandu-se prin sunete sau cuvinte, iar ultima categorie include ticurile complexe, care combina secvente complicate de ticuri verbale dar si motorii.
Ticuri motorii
Sunt miscari involuntare si rapide.apar in special in timpul stresului sau cand organismul este obosit sau pictisit. Cele simple sunt:clipitul, sucirea capului, scuturatul piciorului cand se sede, ridicatul umerilor. Cele complexe: echopraxia (repetarea gesturilor altora), copropraxia (gesturi obscene sau interzise).
Ticuri verbale
Sunt vocalize rapide si involuntare. Ticuri vocale simple sunt: fornaitul, grohaitul, tusitul, trasul nasului, pufaitul… Ticuri vocale complexe: fluieraturi, latraturi, coprolalia (repe-tarea cuvintelor obsecene), echolalia (repetarea cuvintelor tocmai auzite), palilalia (repetarea cuvintelor sau sunetelor proprii).
Ticurile mentale
Sunt orice gand constient pe care o persoana simte nevoia de a-l produce (am uitat gazul apins, usa neincuiata, trebuie sa bat in lemn neaparat de trei ori, altfel…)
 - Echomerimnia este forma mentala a echolaliei (se repeta ultimele cuvinte sau melodie auzita)
 - Copromerimnia este forma mentala a coprolaliei.
 - Palimerimnia este forma mentala a palilaliei (repetarea in gand a ultimelor cuvinte sau sunete personale)
 - Numararea sau recitarea este un tic manifestat prin punerea accentului la aceeasi distanta, de exemplu.
Comportamente asociate cu ticurile:
 - obsesii (repetarea gandurilor…);
 - comportament ritual (atingeri repetate, repetarea unor fraze, verificarea usii…);
 - dificultati in concentrare cu sau fara hiperactivitate (neatentia, nu pot termina un lucru inceput, miscarea continua…);
 - probleme la invatare (dificultati la scriere, citire, matematica, probleme de perceptie…);
 - tulburari de somn (treziri frecvente sau vorbire in somn…).
Cea mai buna atitudine este de a ignora aceste ticuri. Medicamentele nu au un rol prea important, doar cele din plante sunt recomandate pentru calmarea sistemului nervos.
Plimbarile in natura, in timpul vacantelor, ca si eliminarea cauzelor de insecuritate sau conflict, creeaza conditiile propice relaxarii. Cei din jur trebuie sa manifeste rabdare si detasare, ceea ce nu este intotdeauna usor. In mod normal, ticurile dispar brusc, la adolescenta. Daca nu, este indicat ajutorul psihologic.

SURSA 02

Ticurile reprezinta contractii rapide, repetate, involuntare are unui grup muscular, rezultand o miscare (cunoscut ca tic motor) sau un sunet (un tic vocal). Majoritatea ticurilor sunt usoare, foarte rare, greu de perceput, insa in unele cazuri pot fi frecvente si destul de severe.
Ticurile motorii pot afecta orice parte a corpului dar intereseaza cu precadere musculatura fetei, ochilor, capului si gatului, producand contractii precum grimasele faciale, clipit frecvent, ridicarea umerilor.
Ticurile verbale comune includ tusitul, zgomotul de curatare a gatului, folosirea repetata a unor expresii etc.
Desi ticurile motorii sunt similare unei miscari normale, ele nu sunt voluntare. Majoritatea oamenilor cu ticuri nu si le pot controla. Unele persoane isi pot controla aceste manifestari pentru o perioada scurta de timp, insa acesti oameni percep o tensiune crescanda pana in momentul in care ticul revine in coportamentul lor.
Ticurile au fost clasificate in cateva categorii in functie de tipul ticului si de durata acestuia in comportamentul persoanei:
- Ticurile tranzitorii – persoana are un tic motor, sau verbal sau ambele tipuri, aproape zilnic intr-un interval de cel putin o luna de zile, insa nu mai mult de un an;
- Ticurile cronice – persoana are un tic motor sau vocal, dar niciodata ambele, exprimat in mod regulat sau intermitent intr-o perioada de peste un an si fara pauze mai mari de trei luni;
- Sindromul Tourette – exista in comportamentul persoanei respective cel putin un tic vocal si mai multe ticuri motorii, manifestate regulat sau intermitent pentru mai mult de un an, cu perioade lipsite de manifestari nu mai mari de trei luni.
Ticurile tranzitorii sunt foarte frecvente. Majoritatea sunt prezente in copilarie si dispar pana la varsta adulta. Aproape un sfert dinte copii de varsta scolara vor dezvolta un tic tranzitor la un moment dat, adesea intre 7 si 9 ani, insa ticurile se pot instala chiar de la varsta de 3 ani. In comparatie cu acestea, ticurile cronice sunt foarte rare, dar se pot mentine si la persoana adulta.
Manifestarile persoanelor cu ticuri:
Ticurile motorii pot fi simple sau complexe. Cele simple sunt produse doar de un grup muscular care se contracta involuntar. Astfel de ticuri sunt: clipitul ochilor, spasmul pleopei, incretirea nasului, contractii ale gatului, pocnirea din degete, ridicarea din umeri.
Ticurile motorii complexe implica contractia mai multor grupe musculare, sau o serie de ticuri motorii simple. Sunt de obicei mai lente decat cele simple si dau impresia ca persoana respective face miscarea intentionat. Aceste ticuri interfera cu viata de zi cu zi si produc un discomfort evident. Astfel de ticuri sunt: grimasele faciale, muscarea buzei, miscari ale capului, atingerea oamenilor si a obiectelor in lipsa unui context adecvat, gesturile si miscarile obscene.
SI ticurile verbale pot fi simple sau complexe. Cele simple sunt reprezentate de sunete precum fluieratul, mormaitul, tusitul etc in timp ce ticurile verbale complexe implica exprimarea unor cuvinte, expresii sau propozitii. Adesea persoana cu acest fel de tic verbal foloseste cuvinte obscene, intrerupe brusc fluxul normal al unei conversatii sau isi incepe fraza cu astfel de exprimari.
Multi oameni care au ticuri descriu sentimentul unei necesitati imperioase de a-si exprima ticul atunci cand incearca sa previna acest gen de manifestare. Dupa ce ticul a fost exprimat acesti oameni traiesc o senzatie de usurare pana in momentul in care dorinta de a se manifesta apare din nou.
Ticurile se opresc in timpul somnului si in mod normal sunt mai putin frecvente daca acea persoana este concentrata asupra unei anumite activitati. In schimb, ticurile sunt inrautatite de stres, de oboseala sau de starea de excitare, sau atunci cand ticul a fost observat de cei din jur.
De ce apar ticurile?
Nu se cunoaste mecanismul prin care apar ticurile. Pentru ca s-a abservat ca uneori mai multi membri ai familiei au acelasi gen de manifestere, se crede ca exista o componenta ereditara in aparitia ticurilor.
Anumite medicamente stimulante, folosite in tratamentul ADHD, pot produce ticuri, dar acestea dispar la intreruperea tratamentului.
Tratamentul ticurilor:
Tratamentul acestei tulburari de comportament depinde de severitatea ticului, de discomfortul pe care il produce si de efectele asupra activitatii zilnice. Majoritatea ticurilor nu interfera cu viata de zi cu zi si nu necesita tratament special, ele dispar de obicei in mai putin de un an.
O atitudine corecta este aceea de a ignora, cel putin pentru inceput, ticurile. Cu cat li se acorda mai multa atentie cu atat lucrurile se vor inrautati. Este foarte important pentru parintii copiilor cu ticuri sa nu puna o presiunea prea mare asupra lor pentru a-si retine acest gen de manifestari, intrucat stresul creat poate agrava ticul. De obicei, un tic ignorat la inceput v-a disparea relativ repede din comportamentul copilului.
O buna terapie de combatere a ticurilor o reprezinta detasarea din mediul generator de stres, prin plimbari, vacante, concedii, eliminarea insecuritatii, combaterea altor tulburari afective etc. In cazurile severe, care interfereaza cu activitatile cotidiene, poate fi necesara tratament medicamentos sau psihologic.

SURSA 03

Foarte multi oameni fac anumite gesturi involuntare, isi misca buzele, isi duc mana tot timpul la nas sau la frunte, isi aranjeaza o suvita de par imaginara, se leagana sau dau din picioare in mod obsesiv. Aceste gesturi automate si imposibil de stapanit in mod voluntar poarta popular denumirea de ticuri. Ele pot deveni evervante pentru cei din jur si-l fac pe cel in cauza sa se simta marginalizat.
Numeroase persoane au ticuri.
Acestea apar in copilarie si foarte rar la adulti. Odata instalate in subconstientul persoanei respective, au tendinta sa evolueze si cu greu pot fi combatute. Chiar daca sunt taxate de cei din jur, el nu dispar, iar “vinovatul" le inlocuieste cu altele. Ca sa isi infraneze ticurile, cel in cauza ar trebuie sa aiba constienta totala a existentei lor si posibilitatea de a le stopa. Dar, tocmai aceasta este caracteristica lor: miscari involuntare pe care omul nu si le poate controla. Le poate bloca pentru o anumita perioada dar, atunci cand el se concentreaza pe o alta activitate, ticurile reapar in mod inconstient.
Din pacate, adultii care au ticuri sunt categorisiti ca fiind persoane cu probleme psihice. Adevarul este insa cu totul si cu totul altul. S-a stabilit faptul ca ticurile apar in copilarie, in general, dupa perioada de sugar. Chiar daca pare foarte greu de crezut, ticurile apar ca rezultat al privarii afective.
Exista doua tipuri de ticuri.
Pe de o parte se situeaza ticurile ce apar ca rezultat al unor afectiuni organice ce nu au putut fi depistate. Acest lucru se intampla mai ales la copilul mic, la sugarul care nu se poate exprima si nu poate spune exact ce il doare sau ce il deranjeaza. De obicei, ticurile de natura organica sunt provocate de afectiuni ale urechii, ale ochilor sau din sfera ORL. De aceea, daca copilul tau isi duce prea des mana la urechi sau la ochi, chiar daca tie ti se pare ca el este sanatos, nu ar strica sa te adresezi unui medic pentru a vedea daca nu exista o alta explicatie a acestor manifestari.
Cat mai multa dragoste
Ticurile cele mai frecvente sunt cele de cauza psihogena. Privarea afectiva este asadar motivul principal al aparitiei acestor obiceiuri. Chiar daca este greu de crezut, ca acest lucru inseamna privare afectiva, ticurile apar foarte des la acei copii care sunt crescuti in mod special de bunici. Paradoxal, desi bunicii sunt de obicei mai iubitori si mai ingaduitori cu copiii, rasfatandu-i mai mult, lipsa parintilor constiuie o privare afectiva puternica asupra celor mici, chiar daca ei nu o constientizeaza. O alta categorie de copii la care apar ticurile sunt cei care nu au fost alaptati la san. Copilul alaptat la san se simte mult mai iubit, iar alaptatul este o modalitate de creare a unei legaturi afective cu mama, ce practic nu poate fi inlocuita cu nimic altceva. Ticurile apar de asemenea, foarte des, in cazul copiilor ce provin din familii numeroase si care se simt neglijati de parinti ca si in cazul acelor copii ai caror parinti sunt prea in varsta. O alta sursa determinata de aparitie a ticurilor este considerata a fi colectivitatea precoce: cresa, gradinita cu program prelungit. Oricat de grijulie ar fi educatoarea, ea nu are timp sa se ocute de fiecare copil in parte si din aceasta cauza, el va cauta metode cat mai simple ca sa se autorasfete. Asa, el va ajunge sa se joace cu parul, sa clipeasca foarte des, sa isi legene capul sau tot corpul. Mai grav este daca se va obisnui sa isi roada unghiile de la maini sau de la picioare, daca ajunge sa isi smulga parul din cap, sa stea toata ziua cu mana in nas sau sa manance diferite lucruri mai putin comestibile: pamant, plastic sau zidarie.
In momentul in care parintele constata ca cel mic a inceput sa aiba anumite ticuri, e cazul sa se gandeasca foarte serios la ce are de facut pentru ca, ele vor dainui toata viata. Asadar, in primul rand, copilul trebuie examinat de un specialist pentru a se inlatura cauza medicala. Daca s-a trecut peste aceasta etapa, parintele trebuie sa stie ca rolul sau este decisiv. Toata actiunea de combatere a ticurilor trebuie facuta cu diplomatie, intelegere si mai ales, munti de iubire.
Acesta este si motivul pentru care, specialistii sunt de parere ca esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau este folosirea echipei 5P: parinte, profesor, pediatru, psihiatru si psiholog. Un copil cu ticuri, nu este un copil nebun, dar acestea pot duce mai tarziu la tulburari comportamentale si de aceea interventia unui specialist nu inseamna includerea copilului tau in categoria bolnavilor psihici, ci doar o metoda de a actiona preventiv pentru binele lui.
Sfat:
Specialistii sunt de parere ca foarte rar ticurile ajung sa invalideze pe cineva. De obicei, anturajul se obisnuieste cu persoana care are ticuri dar exista si cazuri in care poate raspunde negativ la acestea. Colectivitatea poate ajuta persoanele cu ticuri nu exacerbandu-le sau accentuandu-le prin critici sau supraobservare a acestora, ci prin trecerea lor cu vederea, astfel incat aceste persoane sa nu capete un complex de inferioritate.


Alte informatii:   ticuri , adolescenta , gesturi
  Trimite comentariul tau !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 10.00

Obtinuta din 1 voturi.


Medicale
Migrena - o durere de cap mult mai puternica ...
Durerile de cap sunt mici neplaceri cauzate de blocarea vaselor de sange de la nivelul capului pe care adesea suntem nevoiti sa le suportam si de care scapam cu usurinta. Insa, in momentul in care migrena este cea care ne tortureaza, atunci situatia este cu totul alta. Toata lumea se plange de ...
Ticurile ...
Fac parte din viata noastra si ii deranjeaza pe cei din preajma noastra. Exista doua tipuri de ticuri: simple si complexe.Cele simple se produc deodata si se pot repeta des (exemplu: clipitul, pufnitul, trasul nasului, grimasele faciale).Cele complexe sunt: sariturile, mirositul lucrurilor, ...
Fracturile Craniului ...
Fracturile boltii craniene pot sa apara atat in urma traumatismelor deschise, penetrante sau nepenetrante, cat si in cazul traumatismelor inchise. Fracturile apar in urma aplicarii unor energii mari, care deformeaza osul dincolo de limita elastica a acestuia. Fracturile se produc numai daca ...
Nevrita optica, afectiune inflamatorie a nervului optic ...
"Nevrita optica, sau neuropatia optica este o afectiune inflamatorie de origine toxica sau degenerativa care atinge nervul optic, responsabil de vedere", explica dr. Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb. Un studiu recent asupra acestei afectiuni arata ca varsta medie a persoanelor afectate ...
Acondroplazie ...
Acondroplazia este o boala osoasa congenitala, reprezentand o cauza frecventa de nanism. Statisticile arata ca prevalenta acestei boli este de 1,3 la 100.000 nasteri. Este intalnita in egala masura la ambele sexe si la toate rasele. Cauze Acondroplazia este o boala cu transmitere ...
Amnezia - pierderea memoriei ...
Amnezia este pierderea totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si de reamintire a informatiei inmagazinate. O amnezie poate fi cauzata de o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa ( ...
Monturile piciorului Hallux valgus ...
Hallux-valgus-ul face parte din tulburarile de statica ale antepiciorului. Hallux-valgus-ul ("mont") reprezinta proeminenta capului metatarsian (osul de la baza degetului mare), prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului. In nici un caz nu poate fi vorba despre un os sau cartilaj nou ...


Ticurile


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro