Vaccinarea antihepatita A nu este inclusa pe lista de vaccinuri obligatorii in Romania

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Vaccinarea antihepatita A nu este inclusa pe lista de vaccinuri obligatorii in Romania
Adauga informatie
Indicatii - Imunizarea activa fata de infectiile produse de virusul hepatitic A se recomanda la subiectii cu risc de expunere la boala (zone sau comunitati cu prevalenta ridicata, copii institutionalizati, hemofilici, cu boli hepatitice cronice sau care prezinta riscul de a dezvolta boli hepatice cronice - bolnavi cu hepatita B sau C).
Nota: Acest vaccin nu asigura protectie impotriva infectiilor cauzate de virusurile hepatitei B, C si E, sau a altor agenti patogeni hepatici.
Mod de administrare - Se administreaza intramuscular.
Locul injectarii este la nivelul fetei anterolaterale a coapsei in cazul copiilor sub 2 ani sau in regiunea deltoidiana la copii peste 2 ani.
Schema de vaccinare
Copii si adolescenti pana la varsta de 18 ani inclusiv: 1 doza pediatrica de 0,5 ml, urmata de un rapel la 6-12 luni de la prima doza;
Incepand cu varsta de 19 ani: 1 doza adult de 1 ml, urmata de un rapel la 6-12 luni de la prima doza.
Efecte secundare si contraindicatii
Vaccinul este bine tolerat. Reactiile adverse sunt usoare, de scurta durata si dispar fara tratament.
Vaccinul este contraindicat in cazurile de:
- hipersensibilitate cunoscuta la orice component al vaccinului;
- boli acute febrile moderate sau severe.

SURSA 02

Vaccinul antihepatita A nu este inclus pe lista de vaccinuri obligatorii in Romania. Dar pentru ca la noi inca exista multe cazuri, pediatrii il recomanda mai ales intrarea in colectivitate (gradinita, scoli). Previne imbolnavirea cu hepatita A, cea mai comuna cauza de hepatita la copii.
Hepatita A este o inflamatie a ficatului determinata de infectia cu virusul hepatic A care poate ii poate afecta atat pe copii, cat si pe parinti. Este o boala contagioasa, motiv pentru care prevenirea este foarte importanta.
Hepatita A sau hepatita “mainilor murdare" afecteaza cel mai des copiii din gradinite sau din scoli. Pediatrii recomanda vaccinarea copiilor inainte de intrarea in colectivitate sau inainte de a pleca cu ei in tari unde acest tip de hepatita are incidenta mare (de ex. Africa, Asia, Bazinul Mediteranean, Orientul Mijlociu, America Centrala si de Sud)
Cand se face vaccinul antihepatita A
Vaccinul cotine virusul hepatitic A inactivat. Se poate face incepand cu varsta de 1 an. Se administreaza o singura doza de vaccin ca primovaccinare. Dupa un interval de timp intre 6 si 12 luni se recomanda revaccinarea pentru o protectie pe termen lung.
Se injecteaza intramuscular pe partea laterala a coapsei.
La 15 zile de la prima vaccinare rata de protectie este in jur de 90%, pentru ca la 1 luna sa fie de 99%. Dupa a 2-a doza, protectia este totala.
Precautii
La fel ca si alte vaccinuri, nu se face la copii cu febra, rosu in gat sau alte infectii. Totusi, in cazul infectiilor minore, vaccinarea se poate face.
Daca la prima doza copilul a facut alergie severa, nu se mai face si urmatoarea.
Exista posibilitatea ca la vaccinarea antihepatita A copiii sa fie deja in perioada de incubatia a bolii, adica intre infectare si simptome. In aceste cazuri nu se stie daca vaccinarea va avea efect.
Atentie! Vaccinul nu trebuie administrat in fese. Protectia poate sa fie mai slaba.
Poate fi facut concomitent cu alte vaccinuri. Se injecteaza cu seringi si in zone diferite.
Efecte adverse
Vaccinul antihepatita A este bine tolerat de copii. Durerea, nodulul si roseata apar in 4% din cazuri si dispar rapid. Alte efecte adverse includ nervozitatea, greata, lipsa poftei de mancare, oboseala si febra.
Alergiile severe si/sau socul anafilactic sunt foarte rare.
In cazul febrei, folositi Paracetamol sau Ibuprofen, in dozele recomandate de pediatru, in functie de varsta. Aspirina este interzisa la copii sunt 18 ani! Poate cauza sindromul Reye, o boala foarte rara dar posibil mortala.

SURSA 03


Hepatitele acute virale sunt imbolnaviri ale ficatului, care pot aparea la grupe de varsta diverse si in contexte diferite, de multe ori in plina sanatate aparenta. Odata aparute, necesita o perioada de spitalizare obligatorie cu o durata destul de mare (in medie, 2-3 saptamani, chiar mai mult in cazul formelor severe), repaus la pat pe toata durata simptomatologiei acute, mentinerea unui regim alimentar de protectie digestiva cateva luni dupa vindecarea clinica si normalizarea analizelor de laborator specifice (transaminazele).
În cazul hepatitei cu virus B exista in plus un risc considerabil de cronicizare, organismele gasind resurse de a se debarasa de virus. Pacientii care au trecut printr-o hepatita B se pot vindeca fara sechele, pot ramane purtatori de antigen Hbs (un antigen specific continut de invelisul viral), pot dezvolta o hepatita cronica cu grade diferite de gravitate. Cazurile grave pot evolua pana la ciroza sau cancer hepatic.
Tratamentele actuale permit intr-o oarecare masura ameliorarea prognosticului, dar riscul unei evolutii nefaste se mentine. În acest context, masurile de prevenire a imbolnavirii devin foarte importante. Actualmente sunt in uz vaccinuri antihepatita A, antihepatita B, precum si preparate care le cuprind pe amandoua.
Vaccinarea antihepatita A
Vaccinarea antihepatita A se poate face la orice varsta, fiind mai utila la subiectii tineri, cu frecventa mai mare a imbolnavirilor. Cele mai frecvente cazuri sunt inregistrate la copii de varsta scolara.
Exista grupe de populatie mai expuse si acestea ar trebui in primul rand vaccinate :
persoanele care calatoresc in zonele cu prevalenta crescuta a hepatitei A (Africa, Asia, Bazinul mediteraneean, Orientul Mijlociu, America Centrala, zone cu conditii de sanitatie scazuta)
personalul medical, paramedical, personalul din centrele de ingrijire ale persoanelor cu handicap sau varstnicilor, lucratorii din salubrizare si alimentatie; cei care i-au contact cu persoane bolnave; pacientii cu boli hepatice cronice la care infectia cu virus hepatic A poate provoca decompensarea afectiunilor preexistente (alcoolici, bolnavi cu hepatopatii cornice cu virus B sau C).
Schema de vaccinare presupune inocularea unei doze, urmate de un rapel la interval de 6-12 luni. Vaccinarea antihepatita se poate face concomitent cu alte vaccinuri (antifebra galbena, antitetanos, antitifoidic). Reactiile adverse sunt rare si de intensitate moderata, cel mai frecvent locale (durere, edem, eritem).
Vaccinarea antihepatita B
Vaccinarea antihepatita B si-a dovedit eficienta, avand in vedere complicatiile serioase ale bolii. Este si motivul pentru care multe tari au impus-o in programul de vaccinari obligatorii. Este cu precadere indicata persoanelor apartinand grupelor cu risc crescut de infectare, cum ar fi :
- pacientii care necesita transfuzii de sange sau tratamente cu derivate de sange (plasma, factori de coagulare);
- persoanele medicale;
- persoanele cu comportament sexual anormal;
- utilizatorii de droguri intravenoase;
- candidatii la transplant de organe;
- contactii apropiati (familiali) ai persoanelor bolnave;
- lucratorii din serviciile de politie, pompieri, armata.
Este utila si vaccinarea sugarilor si adolescentilor.
Schemele uzuale presupun o vaccinare cu trei doze, care asigura protectia pentru un interval cuprins intre 5 si 10 ani. In Romania, actualmente, se practica vaccinarea gratuita a sugarilor, prima doza administrandu-se inca din maternitate nou-nascutilor, in primele zile de viata. Completarea vaccinarii urmand sa se faca, sub urmarirea medicului de familie, odata cu vaccinarile obligatorii antidiftero-tetano-pertusis (DTP) si antipoliomielitica la 2 si la 6 luni.
Costurile vaccinarii antihepatita sunt relative ridicate comparative cu ale altor vaccinari, dar gravitatea bolii si complicatiile ei le justica.


Alte informatii:   Vaccinarea antihepatita A , virusul hepatitic A , Hepatitele acute virale
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Acidul folic si vitamina B 12 ...
Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice. Numeroase studii au demonstrat ca ...
Anafilaxia ...
Anafilaxia este o reactie alergica severa si potential fatala. Substantele care declanseaza in mod obisnuit anafilaxia sunt unele alimente si medicamente, veninul insectelor si latexul. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru protejarea organismului impotriva substantelor straine (alergene). ...
Imunodeficientele ...
Imunodeficienta severa combinata este o tulburare ce rezulta dintr-un grup heterogen de conditii genetice care afecteaza sistemul imun. Aceasta afectiune determina o disfunctie severa a celulelor B si T. Fara interventie medicala acesta disfunctie severa a celulelor B si T determina aparitia unor ...
Gripa - inamicul public numarul unu in sezonul rece ...
Iarna de iarna, o data cu vremea rece, primim ca "bonus", vrem - nu vrem, si vreo cativa microbi de sezon. Vrei ca gripa sa stea departe de tine? Vaccineaza-te! Dr. Radu Botgros, Medic specialist boli infectioase, Medsana Bucharest Medical Center te convinge ca vaccinarea antigripala este cea mai ...
Afla cum sa nu te imbolnavesti niciodata! ...
Trec cu bine de sezonul rece, ies neafectati din incaperi pline cu germeni si mereu reusesc sa evite infectiile care ii afectaeza des si in mod repetat pe cei din jur. Acestea sunt persoanele cu un sistem imun si o stare de sanatate de invidiat, persoane cu un regim de viata sanatos si plin de ...
Vaccinarea antihepatita A nu este inclusa pe lista de ...
Indicatii - Imunizarea activa fata de infectiile produse de virusul hepatitic A se recomanda la subiectii cu risc de expunere la boala (zone sau comunitati cu prevalenta ridicata, copii institutionalizati, hemofilici, cu boli hepatitice cronice sau care prezinta riscul de a dezvolta boli hepatice ...
Vaccinarile obligatorii ...
In Romania exista un program national de vaccinari obligatorii. Pe langa acestea se poate face imunizarea ocazionala in anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripa, de hepatita A) sau vaccinarea antirabica in cazul muscaturilor de caine. In lume, 13 milioane de oameni mor din ...


Vaccinarea antihepatita A nu este inclusa pe lista de vaccinuri obligatorii in Romania


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro