Vaccinarea antihepatita B, imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Vaccinarea antihepatita B, imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B
Adauga informatie
Hepatitele acute virale sunt imbolnaviri ale ficatului care pot aparea la grupe de varsta diverse si in contexte diferite, de multe ori in plina sanatate aparenta. Odata aparute necesita o perioada de spitalizare obligatorie cu o durata destul de mare (in medie 2 - 3 saptamani, chiar mai mult in cazul formelor severe), repaus la pat pe toata durata simptomatologiei acute, mentinerea unui regim alimentar de protectie digestiva cateva luni dupa vindecarea clinica si normalizarea analizelor de laborator specifice (transaminazele).
In cazul hepatitei cu virus B exista in plus un risc considerabil de cronicizare, organismele gasind resurse de a se debarasa de virus. Pacientii care au trecut printr-o hepatita B se pot vindeca fara sechele, pot ramane purtatori de antigen Hbs (un antigen specific continut de invelisul viral), pot dezvolta o hepatita cronica cu grade diferite de gravitate. Cazurile grave pot evolua pana la ciroza sau cancer hepatic.
Tratamentele actuale permit intr-o oarecare masura ameliorarea prognosticului, dar riscul unei evolutii nefaste se mentine. In acest context, masurile de prevenire a imbolnavirii devin foarte importante.
Vaccinarea antihepatita A
Vaccinarea antihepatita A se poate face la orice varsta, fiind mai utila la subiectii tineri, cu frecventa mai mare a imbolnavirilor. Cele mai frecvente cazuri sunt inregistrate la copii de varsta scolara.
Exista grupe de populatie mai expuse si acestea ar trebui in primul rand vaccinate :
- persoanele care calatoresc in zonele cu prevalenta crescuta a hepatitei A (Africa, Asia, Bazinul mediteraneean, Orientul Mijlociu, America Centrala, zone cu conditii de sanitatie scazuta)
- personalul medical, paramedical
- personalul din centrele de ingrijire ale persoanelor cu handicap sau varsnicilor
- lucratorii din salubrizare si alimentatie;
- cei care i-au contact cu persoane bolnave;
- pacientii cu boli hepatice cronice la care infectia cu virus hepatic A poate provoca decompensarea afectiunilor preexistente (alcoolici, bolnavi cu hepatopatii cornice cu virus B sau C).
Schema de vaccinare presupune inocularea unei doze, urmate de un rapel la interval de 6-12 luni. Vaccinarea antihepatita se poate face concomitent cu alte vaccinuri (antifebra galbena, antitetanos, antitifoidic). Reactiile adverse sunt rare si de intensitate moderata, cel mai frecvent locale (durere, edem, eritem).
Vaccinarea antihepatita B
Vaccinarea antihepatita B si-a dovedit eficienta, avand in vedere complicatiile serioase ale bolii. Este si motivul pentru care multe tari au impus-o in programul de vaccinari obligatorii. Este cu precadere indicata persoanelor apartinand grupelor cu risc crescut de infectare, cum ar fi :
- pacientii care necesita transfuzii de sange sau tratamente cu derivate de sange (plasma, factori de coagulare);
- persoanele medicale;
- persoanele cu comportament sexual anormal;
- utilizatorii de droguri intravenoase;
- candidatii la transplant de organe;
- contactii apropiati (familiali) ai persoanelor bolnave;
- lucratorii din serviciile de politie, pompieri, armata.
Este utila si vaccinarea sugarilor si adolescentilor.
Schemele uzuale presupun o vaccinare cu trei doze, care asigura protectia pentru un interval cuprins intre 5 si 10 ani. In Romania, actualmente, se practica vaccinarea gratuita a sugarilor, prima doza administrandu-se inca din maternitate nou-nascutilor, in primele zile de viata. Completarea vaccinarii urmand sa se faca, sub urmarirea medicului de familie, odata cu vaccinarile obligatorii antidiftero-tetano-pertusis (DTP) si antipoliomielitica la 2 si la 6 luni.
Costurile vaccinarii antihepatita sunt relative ridicate comparative cu ale altor vaccinari, dar gravitatea bolii si complicatiile ei le justica.

SURSA 02

Indicatii - Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B.
Dozare si administrare - Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) este de 0,5 ml, continand 10μg de HBs Ag. Doza pentru adulti si copiii peste 15 ani este de 1,0 ml, continand 20μg de HBs Ag.
Indicatii
Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B atat inaintea expunerii cat si dupa expunerea la virusul hepatitic B.
Profilaxia preexpunere
Vaccinarea antihepatitica B s-a introdus in programul national de imunizari obligatorii la copii, fiind vaccinati toti copiii in primele zile de nastere, inca din maternitate. De asemenea se recomanda vaccinarea pentru profilaxia preexpunere la virusul hepatitic B la persoanele cu risc crescut (expuse frecvent la virusul heptitei B):
- personal medical, in special din sectiile de chirurgie, dializa si stomatologie, care este expus frecvent la sange si produse din sange
- pacientii care efectueaza dializa, persoanele bolnave de hemofilie sau alte afectiuni care necesita transfuzii repetate de sange
- personalul care lucreaza in diverse institutii de ingrijire precum: aziluri, orfelinate etc.
- consumatorii de droguri intravenoase
- homosexualii, heterosexualii care au parteneri multiplii
- membrii familiei si partenerii sexuali ai purtatorilor sanatosi de Ag HBs sau bolnavilor cu hepatita B.
Profilaxia postexpunere
Profilaxia postexpunere la ag HBs se realizeaza la persoanele nevaccinate care relateaza o expunere la virusul hepatitic B:
- intepaturi cu ace utilizate de persoane infectate
- contactul cu sange sau produse de sange de la persoane infectate
- contact sexual cu o persoana purtatoare de ag HBs sau bolnava de hepatita cu virus B
- nou-nascutii din mame AgHBs pozitive.
Profilaxia postexpunere se face prin combinarea imunizarii pasive cu cea active, adica: administrarea de HBIG intramuscular cat mai curand postexpunere, urmata de schema completa de vaccinare impotriva hepatitei B, care trebuie inceputa, in primele 12 ore de viata la nou-nascutii din mame pozitive pentru AgHbs, in prima saptamana in cazul inocularii directe (intepaturi) si in primele 14 zile in cazul unui contact sexual posibil infectant. Administrarea HBIG si a vaccinului se poate face in acelasi timp dar in locuri diferite.
Schema de vaccinare
Vaccinarea incepe imediat dupa nastere, in primele 12 ore, urmatoarele doze se administreaza la 2 si 6 luni, concomitent cu DTP si VPOT. In prezent, pe plan national se utilizeaza un vaccin tetravalent DTP-Hep B, care inlocuieste cele doua vaccinuri administrate la 2 si 6 luni.
Efecte secundare si contraindicatii
Efectele secundare sunt putine si tranzitorii: subfebrilitate, dureri abdominale, cefalee, astenie, ameteala, eruptii cutanate, reactii locale usoare.
Contraindicatiile se refera la reactiile anafilactice la drojdia de bere sau alti constituenti ai vaccinului si la boli febrile acute moderate sau severe.

SURSA 03

Diagnosticul se stabileste in functie de: - datele epidemiologice (investigam modul cum s-a transmis la pacient);
- datele clinice (cum a debutat, cum se manifesta boala, cum se simte pacientul, se evalueaza cresterea in dimensiuni a ficatului, a splinei, modificarea de culoare a urinii si fecalelor, colorarea in galben a tegumentului si a sclerelor);
- date de laborator ( care ne orienteaza si asupra fazei de evolutie a hepatitei, important pentru orientarea conduitei terapeutice). Transaminazele (TGO si TGP) au valori ridicate mai ales in perioada de debut a bolii, dar exista bolnavi infectati cu transaminaze normale!
Confirmarea unei hepatite virale tip B se face prin depistarea si cercetarea markerilor virali, care ne arata incarcatura virala si faza in care se afla boala.
Se mai recurge la metode de explorare suplimentare de tip ecografia abdominala si punctia bioptica hepatica, aceasta din urma fiind obligatorie in cazul in care se considera necesar tratamentul cu medicamente antivirale tip Interferon si Ribavirina. Se mai poate face de asemenea tomografie computerizata.
Conduita terapeutica are in vedere in primul rand repausul obligatoriu la pat pentru ameliorarea circulatiei sangvine la nivel hepatic, pentru cresterea capacitatii de aparare a organismului.
Dieta are mare importanta, in special la debutul bolii, in faza de intoleranta digestiva, cand se recomanda mese mici si repetate, regim hidro-lacto-zaharat, fara dulciuri concentrate, condimente iuti, grasimi si conservanti. De mentionat ca citricele consumate in exces (lamai, portocale) nu sunt deloc recomandate, aportul excesiv de vitamina C ducand la fibroza hepatica!
Terapia medicamentoasa include: - vitaminele din grupul B - B1 si B6 pe o perioada scurta de timp, administrate oral, diverse medicamente hepatoprotectoare;
- corticoterapia in anumite forme de hepatita B, sub stricta indrumare medicala;
- fiind o boala virala, hepatita nu poate fi tratata cu antibiotice! Se poate institui terapia impotriva virusului hepatitic B, terapia cu medicamente antivirale - Interferon si Ribavirina.
Aceste medicamente se pot institui numai dupa ce se parcurge un set de investigatii conform unui protocol foarte bine pus la punct, pentru ca ele au eficienta doar in faza in care virusul poate fi omorit si prezinta si foarte multe efecte secundare uneori greu tolerate de pacient ( stari de greata, de voma, scaderea poftei de mancare, scaderea in greutate etc.).
Vaccinarea antihepatita B este o arma foarte eficienta de protectie a organismului. Exista la ora actuala doua tipuri de vaccin: cu virus viu inactivat si cu ADN recombinat.
Vaccinarile se efectueaza in prezent in tara noastra prin scheme prestabilite la nou-nascuti si sugari, cu rapel la varsta de 9 ani. Se recomanda de asemenea vaccinarea la bolnavii cu risc postransfuzional (bolnavii hemofilici, hemodializati, cei care fac mereu transfuzii de sange), la personalul din sectorul sanitar care este expus factorilor de risc.
Se estimeaza ca imunizarea dureaza intre 3 si 11 ani de la vaccinare. Imunizarea postaccident se poate face de urgenta, printr-o schema accelerata de vaccinare (trei inoculari la interval de o luna), eficienta acestei forme de vaccinare fiind de 95%.
Vaccinarea antihepatita B se face dupa o examinare prealabila de catre medicului, deoarece exista contraindicatii la vaccinare (boli acute cu febra ridicata, boli autoimune, boli asociate cu scaderea imunitatii organismului, sau alergie la componentele vaccinului).


Alte informatii:   Vaccinarea antihepatita B , imunizarea , maternitate
  Trimite comentariul tau !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.


Medicale
Vaccinarea antihepatita B, imunizarea impotriva ...
Hepatitele acute virale sunt imbolnaviri ale ficatului care pot aparea la grupe de varsta diverse si in contexte diferite, de multe ori in plina sanatate aparenta. Odata aparute necesita o perioada de spitalizare obligatorie cu o durata destul de mare (in medie 2 - 3 saptamani, chiar mai mult in ...
Bolile autoimune ...
Organismul este in permamenta solicitat de factori ai mediului extern care, in­trand in contact cu aparatul sau de aparare, declanseaza reactii impotriva a ceea ce este nonpropriu (non-self) pentru celulele acestui aparat, avand drept rezultat fie neutralizarea si eliminarea acestora, fie o ...
Infectiie respiratorii acute si cronice tratate prin ...
Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt cele mai frecvente boli ale copilului cuprinzand peste 50% dintre toate afectiunile pentru care este consultat un pediatru, prin urmare aceste afectiuni presupun un mare consum de medicamente si cheltuieli de spitalizare. Bolile inflamatorii ale ...
Gripa - inamicul public numarul unu in sezonul rece ...
Iarna de iarna, o data cu vremea rece, primim ca "bonus", vrem - nu vrem, si vreo cativa microbi de sezon. Vrei ca gripa sa stea departe de tine? Vaccineaza-te! Dr. Radu Botgros, Medic specialist boli infectioase, Medsana Bucharest Medical Center te convinge ca vaccinarea antigripala este cea mai ...
Vaccinarile obligatorii ...
In Romania exista un program national de vaccinari obligatorii. Pe langa acestea se poate face imunizarea ocazionala in anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripa, de hepatita A) sau vaccinarea antirabica in cazul muscaturilor de caine. In lume, 13 milioane de oameni mor din ...
Imunodeficientele ...
Imunodeficienta severa combinata este o tulburare ce rezulta dintr-un grup heterogen de conditii genetice care afecteaza sistemul imun. Aceasta afectiune determina o disfunctie severa a celulelor B si T. Fara interventie medicala acesta disfunctie severa a celulelor B si T determina aparitia unor ...
Afla cum sa nu te imbolnavesti niciodata! ...
Trec cu bine de sezonul rece, ies neafectati din incaperi pline cu germeni si mereu reusesc sa evite infectiile care ii afectaeza des si in mod repetat pe cei din jur. Acestea sunt persoanele cu un sistem imun si o stare de sanatate de invidiat, persoane cu un regim de viata sanatos si plin de ...


Vaccinarea antihepatita B, imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B


medicale footer

2009 - 2018 Romedicale.ro