Vaccinarile obligatorii

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Vaccinarile obligatorii
Adauga informatie
In Romania exista un program national de vaccinari obligatorii. Pe langa acestea se poate face imunizarea ocazionala in anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripa, de hepatita A) sau vaccinarea antirabica in cazul muscaturilor de caine. In lume, 13 milioane de oameni mor din cauza bolilor infectioase in fiecare an. Mai mult de jumatate din acestia sunt copii sub varsta de 5 ani. Cele mai multe decese pot fi prevenite prin imunizare. Si totul se rezolva printr-o injectie... Oare merita riscul?
De ce trebuie imunizat copilul inainte de inceperea scolii?
Unele dintre imunizarile facute in perioada primului an de viata nu sunt suficiente pentru protectia copilului in anii de scoala. Imunitatea fata de difterie, tetanos, tuse convulsiva si poliomielita poate sa dispara in timp. Imunitatea fata de pojar, varicela si rubeola poate sa nu apara sau sa fie prea scazuta dupa o singura doza de vaccin. Imunizarea prescolarilor va duce la cresterea nivelului de anticorpi (substante din organism care lupta impotriva bolii) si realizeaza protectia acestora. Atunci cand va prezentati cu copilul la medic pentru imunizarea prescolara veti avea ocazia de a verifica daca celelalte imunizari au fost facute adecvat.
Vaccinarile incluse in programul national de imunizari
- vaccinarea antituberculoza;
- vaccinarea antihepatita B;
- vaccinarea antipoliomielita;
- vaccinarea DTP;
- vaccinarea antirujeolica;
- vaccinarea antirubeolica.
Programul National de Imunizari al Romaniei
In Romania, controlul bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este organizat in cadrul Programului National de Imunizari, care asigura preventia prin vaccinare sistematica si de masa a copiilor.

SURSA 02

Vaccinurile sunt preparate biologice realizate din microorganisme inactivate total sau partial sau prin inginerie genetica care au rolul de a stimula specific imunitatea organismului. Modul de administrare poate fi: injectabil (intramuscular sau subcutanat), oral, intranazal (instilatii, pulverizari).
Vaccinarea este necesara pentru prevenirea unor boli foarte grave, usor raspandibile in populatie, cu mortalitate mare sau complicatii imediate si tardive severe care cer un efort uman si economic substantial. In acest fel s-a reusit reducerea sau disparitia unor afectiuni cum ar fi rujeola, difteria, tetanosul, tusea convulsive, poliomielita, tuberculoza.
Programul national de veccinari obligatorii include imunizarea impotriva unor boli cu importanta medicala si economica deosebita pentru tara noastra: BCG (pentru tuberculoza), antihepatita B, vaccinul antiDTP (diftero-tetano-pertussis), antipoiomielitic, antirujeolic, antirubeolic (la fete, la 14 ani). Tarile vest-europene au inclus in programul obligatoriu si vaccinarea pentru parotidita epidemica, astfel a aparut un trivaccin (RPR) care include imunizarea contra rujeolei, rubeolei si parotiditei, vaccin care se utilizeaza uneori si la noi.
Probabil ca odata ce Romania va intra in Uniunea Europeana, schema vaccinarilor obligatorii se va largi, incluzand si imunizari pentru alte microorganisme cum ar fi virusul urlian (al parotiditei epidemice) sau Haemophilus influenzae tip B. De asemenea, vor deveni obinuite vaccinari impotriva unor boli comune larg raspandite cum este gripa, pentru care in momentul actual populatia nu acorda foarte mare importanta.
Conditiile de utilizare a vaccinurilor sunt diverse, inafara celor din programul national de vaccinare obligatorie.
Vaccinuri utilizate in anumite circumstante epidemiologice sau la persoanele care calatoresc in anumite zone endemice sunt cele pentru: hepatita A, holera, leptospiroza, febra tifoida, pesta, infectii cu pneumococ, meningococ sau streptococ, febra galbena, febra hemoragica, malarie etc. Vaccinari in situatii de urgenta: tetanos, rabie, encefalita.
De asemenea, se poate completa schema vaccinarilor obligatorii cu imunizare contra varicelei, gripei, infectiilor cu pneumococ, streptococ, stafilococ, meningococ, haemophilus.
Lista de vaccinuri poate fi mult largita, indicatiile acestora depind de la un pacient la altul, de la o tara la alta, administrarea lor se face numai la indicatia medicului si sub stricta supraveghere a pacientului deoarece pot exista contraindicatii sau complicatii.

SURSA 03

Desi intepatura doctorului nu este deloc placuta nici pentru un adult, daramite pentru un copil, vaccinurile sunt esentiale in dezvoltarea celor mici asigurandu-le starea de sanatate necesara pentru a putea invata si creste. Pentru ca protectia sa fie optima, copiii
sunt vaccinati imediat ce sistemul lor imunitar este suficient de dezvoltat incat sa poate raspunde asa cum trebuie fiecarui tip de vaccin, iar pentru a obtine o imunitate
deplina, sunt necesare rapeluri, la anumite perioade de timp. Acestea au dus la dezvoltarea unor scheme complexe de vaccinare.
In Romania, exista un Program National de Imunizari, care specifica varstele la care se fac vaccinurile obligatorii gratuite, precum si rapelurile lor si, desi compozitia sau utilitatea vaccinurilor nasc adesea controverse, cert este ca ele sunt inca obligatorii, iar accesul copilului in institutiile de invatamant nu este permis fara a prezenta fisa completa a vaccinarilor.
0-7 zile: BCG, HepB
2 luni: VPO, DTP, HepB
4 luni: VPO, DTP
6 luni: VPO, DTP, HepB
12 luni: VPO, DTP,
12-15 luni: ROR
30-35 luni: DTP
7 ani: DTP, ROR
9 ani: VPO
14 ani: BCG, DT, Rub
18 ani: HepB
24 ani, 34 ani, 44 ani, etc.: dT
- BCG, Bacilul Calmette Guerin se administreaza impotriva tuberculozei pulmonare.
- HepB, vaccinul impotriva hepatitei virale B.
- VPO, Vaccin Polio Oral. In cazul copiilor care prezinta contraindicatii se foloseste VPI, Vaccin Polio Inactivat.
- DTP, vaccinul diftero-tetano-pertusis se administreaza impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive.
- ROR, Rujeola - Oreion – Rubeola.
In afara de acestea, se poate face incepand cu varsta de doua luni, vaccinul Hib, impotriva Haemophilus influenzae tip b, care nu este obligatoriu si nici gratuit, dar previne instalarea virusului ce poate da septicemie, artrita, epiglotita, meningita, otita, laringita. Tot optional se pot face vaccinul antigripal, cel impotriva hepatitei tip A, cel impotriva varicelei. Atunci cand este necesar se face de urgenta vaccinul antirabic.
Vaccinarea trebuie rediscutata cu pediatrul atunci cand nou-nascutul este prematur, cand copilul a contractat deja boala pentru care se face vaccinarea, cand este bolnav sau este sub tratament cu antibiotice, steroizi sau imunosupresoare, cand are sistemul imunitar slabit, indiferent de cauza, este alergic la galbenus de ou, anumite antibiotice sau a avut reactii adverse la alte vaccinuri.
In primele 48 de ore dupa vaccinare, locul intepaturii poate deveni umflat si dureros, dar nu este exclus ca cel mic sa faca febra, diaree sau sa aiba o senzatie de greata, chiar varsaturi. Mai rar pot aparea eruptii cutanate. In cazul in care efectele adverse merg mai departe de o febra usoara, trebuie anuntat medicul
pediatru care va trebui sa verifice daca reactia este normala sau nu.
Desi se vorbeste tot mai mult de o conspiratie mondiala privind vaccinurile si exista deja parinti care refuza administrarea
lor, trebuie tinut cont de faptul ca afectiunile virale au decimat in trecut populatia globului si ca numai datorita vaccinurilor s-a reusit eradicarea unora intre ele, un exemplu fiind variola, care a ucis sute de milioane de oameni in prima jumatate a secolului trecut. In prezent, vaccinurile sunt cea mai sigura si mai eficienta cale de a proteja copilul impotriva unor boli cumplite, asa cum sunt poliomielita sau tetanosul.


Alte informatii:   Imunizarea , copilul , Programul National de Imunizari al Romaniei
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Anafilaxia ...
Anafilaxia este o reactie alergica severa si potential fatala. Substantele care declanseaza in mod obisnuit anafilaxia sunt unele alimente si medicamente, veninul insectelor si latexul. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru protejarea organismului impotriva substantelor straine (alergene). ...
Acidul folic si vitamina B 12 ...
Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice. Numeroase studii au demonstrat ca ...
Vaccinarea antihepatita A nu este inclusa pe lista de ...
Indicatii - Imunizarea activa fata de infectiile produse de virusul hepatitic A se recomanda la subiectii cu risc de expunere la boala (zone sau comunitati cu prevalenta ridicata, copii institutionalizati, hemofilici, cu boli hepatitice cronice sau care prezinta riscul de a dezvolta boli hepatice ...
Infectiie respiratorii acute si cronice tratate prin ...
Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt cele mai frecvente boli ale copilului cuprinzand peste 50% dintre toate afectiunile pentru care este consultat un pediatru, prin urmare aceste afectiuni presupun un mare consum de medicamente si cheltuieli de spitalizare. Bolile inflamatorii ale ...
Imunizarea - modalitatea de a ne proteja impotriva ...
GENERALITATI Este mai important si mult mai simplu sa prevenim decat sa vindecam! Imunizarea este o modalitate de a ne proteja impotriva unor boli. Odata imunizati, organismul nostru este mai capabil de a lupta impotriva bolilor cu care vine in contact. Organismul poseda un sistem natural de ...
Vaccinarea, pregatirea sistemului imun pentru a apara ...
Pregatirea sistemului imun uman pentru a apara organismul impotriva unui agent patogen specific, de obicei o bacterie, un virus sau o toxina, se face de regula cu ajutorul vaccinului. In functie de agentul infectios impotriva caruia se prepara, vaccinul poate fi o bacterie slabita sau un virus ...
Afla cum sa nu te imbolnavesti niciodata! ...
Trec cu bine de sezonul rece, ies neafectati din incaperi pline cu germeni si mereu reusesc sa evite infectiile care ii afectaeza des si in mod repetat pe cei din jur. Acestea sunt persoanele cu un sistem imun si o stare de sanatate de invidiat, persoane cu un regim de viata sanatos si plin de ...


Vaccinarile obligatorii


medicale footer

2009 - 2017 Romedicale.ro