Valorile anormale ale glucozei din sange indica diabet

Dictionar Medical Adauga Informatie
Medicina
Medicale Ultimele medicale Medicale votate Medicale vizionate Medicale comentate Stiri medicina Medicina
Prim ajutor Medicamente Spitale Bucuresti Farmacii Online Clinici Medicale Bucuresti Analize Medicale

Valorile anormale ale glucozei din sange indica diabet
Adauga informatie
Organismul transforma in glucoza alimentele pe care le consumam. Glucoza este transportata de sange la celula. Acestea o folosesc pentru energie. Pentru a patrunde in interiorul celulelor, glucoza are nevoie de insulina.
La persoanele cu diabet, insulina reprezinta o problema. Cateodata nu exista (exemplul Diabetului de tip I), altadata exista, dar organismul are probleme in utilizarea ei, sau, in alte cazuri, nu este in cantitati suficiente (cazul Diabetului de tip II).
Cand insulina nu este capabila sa-si faca treaba, glucoza nu poate sa intre in celule si se aduna in sange. Cantitatea de glucoza din sange, reprezinta nivelul de glucoza al fiecarui individ.
O cantitate prea mare de glucoza in sange duce la Hiperglicemie, iar o cantitate prea mica, are ca rezultat Hipoglicemia.
Pentru ca organismul sa se mentina sanatos iar individul sa prezinte o stare de bine, este important sa mentinem la un nivel optim nivelul de glucoza, prin corelarea alimentatiei si activitatii cu medicamentetele pentru diabet sau cu insulina.
La persoanele cu diabet, limitele glucozei sunt:
Dimineata, inainte de micul dejun: 30-130 (mg/dl)
Inainte de mese: 30-130 (mg/dl)
Cu 2 ore dupa masa: sub 180
Atentie! Limitele de mai sus se bazeaza pe controalele glucozei care se fac acasa, cu dispozitive speciale, si mai putin pe cele de laborator.
Alimentatia si activitatea fizica
Pentru diabetici, se recomanda respectarea urmatoarelor indicatii:
- respectati un regim alimentar strict (ce, cat si cand mancati)
- stabiliti-va mesele la aceeasi ora in fiecare zi;
- stabiliti-va un plan de alimentatie pe baza recomandarilor specialistului;
- nu sariti peste mese si gustari si nu le intarziati;
- consumati cantitati egale de alimenta in fiecare zi;
- daca vi se administreaza insulina, intrebati specialistul cum trebuie ajustata doza atunci cand doriti sa mariti sau micsorati cantitatea de alimente consumata zilnic.
- urmariti un program de exercitii fizice;
- verificati-va nivelul glucozei dupa efectuarea exercitiilor; acestea scad nivelul glucozei timp de 10-24 de ore de la terminarea lor;- daca administrati insulina, cereti sfatul specialistului cu privire la ajustarea dozei in functie de programul de exercitii zilnic.
Controlul glucozei din sange
- Verificati des nivelul glucozei din sange (de 2-3 ori pe zi);
- Verificati mai des nivelul glucozei daca:
- ati mancat prea mult sau prea putin sau ati incercat o reteta noua;
- ati intarziat sau ati sarit peste o masa;
- sunteti/va simtiti bolnav;
- sunteti stresat;
- nu v-ati luat pastilele de diabet sau insulina;
- ati luat o doza prea mare de insulina;
- ati luat prea multe pastile de diabet;
- ati sarit peste programul obisnuit de exercitii fizice;
- ati facut exercitii prea multe sau prea grele.

SURSA 02

Oare de ce ni se intampla mai mereu sa ne ignoram propria sanatate. Ajungem la medic in ultimul moment cand simtim ca nu mai putem rezista. De cele mai multe ori dam vina pe timp... insa, in unele cazuri, urmarile sunt grave si poate chiar fatale. O realitate cruda... Exista insa afectiuni cu care nu este de glumit. Una dintre ele este diabetul, o boala cronica metabolica in care un rol definitoriu il are nivelul crescut al glicemiei (glucoza din sange), hiperglicemia, in limbaj medical.
Rolul si efectele glicemiei in organism
Glicemia este nivelul zaharului in sange. Energia corpului si senzatia de foame sunt provocate de glucoza (zaharul) care circula prin sange. Ea provine din alimentele bogate in zahar si amidon. De aceea est bine sa va feriti pe cat puteti de excese in ceea ce priveste cartofii, fainoasele, ceaiurile, cafeaua, racoritoarele, fructele - in special strugurii - laptele, etc. Controlul glicemiei se face printr-o proba de sange care indica nivelul acesteia la momentul recoltarii sangelui. Valorile normale ale glucozei din sange sunt cuprinse intre 65 - 110 mg la 100ml de sange. Ea poate sa oscileze in functie de dieta, activitate fizica, boli, medicamente si chiar de momentul zilei in care se masoara. Dimineata de exemplu, nivelul glicemiei este mai ridicat datoria eliberarii hormonilor hiperglicemianti - glucagonul care produce cresterea glicemiei. Dupa ce mancam nivelul glicemiei creste, ceea ce stimuleaza eliberarea insulinei de catre pancreas care duce la reducerea zaharului din sange. De aceea, bolnavii de diabet se trateaza prin doze zilnice de insulina.
Afectiunile bolnavilor in functie de cresterea sau scaderea nivelului glicemiei
Depasirea limitei superioare sau inferioare a nivelului glicemiei poate duce la hipoglicemie (scaderea glucozei din sange) sau la hiperglicemie (cresterea nivelului de zahar din sange).
Hipoglicemia poate fi provocata de bolile glandelor endocrine, de boli hepatice sau poate fi mostenita ereditar. Aceasta afectiune se manifesta prin slabiciune, tremuraturi, transpiratii si chiar pierderea cunostintei. Ea este determinata de lipsa alimentelor ce contin glucoza sau de o infometare indelungata si drastica. Aceasta stare este intalnita chiar si la bolnavii de diabet in urma unei doze prea mari de insulina sau alte medicamente antidiabetice.
Hiperglicemia poate aparea accidental in urma unui consum de alimente bogate in glucoza, in urma unui soc fizic sau psihic sau in urma unui tratament cu anumite medicamente. In aceste situatii nivelul glicemiei revine la normal dupa ce dispare cauza cresterii acesteia. Hiperglicemia este intalnita in bolile glandelor endocrine care au rol de a regla nivelul glicemiei in sange. Astfel, secretia in exces de hormoni a diferitelor glande (hipofiza, suprarenale, tiroida) da nastere la hiperglicemie. Cantitatea mare de zahar din sange sta la baza diabetului zaharat si provoaca obezitate. Pentru ca glucoza din organism sa fie arsa, este nevoie ca pancreasul, glanda mixta, sa produca insulina. Daca pancreasul nu functioneaza normal, el nu poate produce o cantitate suficienta de insulina. Asadar, nivelul zaharului din sange creste semnificativ ajungand pana la 200-300 mg%, ceea ce duce la coma diabetica mai ales in randul persoanelor care nu stiu ca au diabet. Pe de alta parte insuficienta insulinei da o stare de oboseala, foame si dorinta de a manca din ce in ce mai mult in special dulciuri, ceea ce duce la ingrasarea si la aparitia obezitatii. Solutia este un control riguros al consumului de zahar si al alimentelor care contin glucoza.

SURSA 03


Automonitorizarea glucozei din sange in tratamentul diabetului zaharat
Consensul la care au ajuns specialistii europeni in diabet (EASD - European Association for Study of Diabetes) si americani (ADA - American Diabetes Assciation) a fost publicat in revista Diabetologia din August 2006. Aici se demostreaza stiintific ca mentinerea glicemiei la nivele cat mai apropiate cu nivele glicemiilor persoanelor fara diabet face parte din tratamentul major in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat. Este bine stiut ca la persoanele cu diabet persistenta nivelului mare de gucoza in sange (hiperglicemie) poate duce la distrugerea pe termen lung a diferitelor organe, in special ochii, rinichii, vasele sanguine, nervii si inima. Numai printr-un bun autocontrol al glicemiei se poate reduce riscul acestor complicatii!
Automonitoarizarea glucozei din sange trebuie facuta de 2-4 ori pe zi, in fiecare zi la momente diferite, pana cand se poate obtine o informatie completa asupra nivelelor de glicemie. Dupa ce glicemia se stabilizeaza la nivelele prescrise de medic (mentinerea pe cat posibil intre limitele pe care le au persoanele fara diabet), numarul de autotestari ale glicemiei in fiecare zi poate fi mai mic. La femeia diabetica gravida, autotestarea glicemiei trebuie sa creasca la 7 testari pe zi pentru a se asigura depistarea rapida a hiperglicemiei urmata de tratament imediat.
Controlul diabetului se face prin monitorizarea glicemiei, care este componenta de baza in ingrijirea diabetului zaharat. Prin automonitorizare se intelege inregistrarea glicemiilor pe care pacientul si le masoara in intervale de timp bine determinate, cu un glucometru ce foloseste stripuri sau cu un test vizual comparativ. Aceste mijloace cu care pacientii isi pot masura glucoza din sange sunt calibrate numai pentru echivalentul de plasma a sangelui proaspat capilar din deget. Datele pentru automonitorizare sunt inregistrate fie in memoria unui glucometru, fie intr-o agenda a pacientului si cuprind valorile glicemiilor in mg/dL, data testarii si timpul (ora) efectuarii acesteia. Pentru automonitorizare se calculeaza media glicemiilor sau se traseaza un grafic cu variatia in timp a glicemiilor (profilul glicemic). Profilul glicemic se calculeaza pentru secvente de o zi, 7 zile, 14 zile sau 30 zile. Scopul automonitorizarii este acela ca bolnavul sa poata oferi medicului informatia esentiala pentru decizia clinica si pentru stabilirea celei mai optime scheme de alimentatie, tratament si de exercitiu fizic ale bolnavului pana la vizita urmatoare.
Alegerea unui glucometru cu stripuri pentru auto-testare (mai costisitor) sau a unor teste vizuale comparative BETACHEK (mai ieftine si care nu necesita un aparat) depinde de posibilitatile materiale ale fiecarui pacient, respectiv, de numarul de autotestari ale glicemiei pe care trebuie s-o faca pacientul in fiecare zi. Literatura de specialitate recomanda minimum patru auto-testari pe zi, atunci cand se ia o decizie clinica cu privire la un tratament. Acest numar de testari poate fi mai mare cand tratamentul se schimba frecvent.
Experienta practica dovedeste ca se poate combina autotestarea cu un glucometru cu cea cu teste vizuale comparative, care nu necesita un aparat si care, evident, este o metoda mai convenabila ca pret. In felul acesta, se poate realiza numarul minim de autotestari cerut de medic pentru fiecare caz in parte. Dar sunt si numerosi bolnavi care isi testeaza glicemia numai cu teste vizuale si care au ajuns la o vechime a diabetului de peste 40 de ani fara sa acuze complicatii.
Important este sa se faca un numar cat mai mare de autotestari, deoarece pacientii diabetici pot trai normal si pot spera intr-un viitor bun prin atingerea unui profil cit mai normal al glicemiei. Automonitorizarea zilnica a glicemiei este singura modalitate de prevenire a complicatiilor. Am intalnit si vorbit cu multi pacienti care nu-si controleaza deloc glicemia si care in final vin la spital sau la centrul ambulator cu complicatii cronice ireversibile. Acesti bolnavi regreta ca nu au inteles importanta autocontrolului si realizeaza ca, din nefericire, este prea tarziu, iar suferintele sunt greu de imaginat.
Din pacate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 nu stiu ca sunt bolnave! Persoanele cu nivel mare al glicemiei trebuie sa se adreseze imediat medicului pentru a fi diagnosticate si luate in evidenta unui centru de diabet local pentru a primi asistenta medicala care este gratuita.
Tintele nivelelor de glicemie in automonitorizarea glicemiei
Nivelele de glicemie tinta sunt stabilite de medicul curant. Totusi, pentru valori orientative redam mai jos diferitele valori tinta preluate din literatura de specilitate.
Diabet Tip 2:
- Inainte de masa: 80 - 140 mg/dL
- Dupa masa: < 160 mg/dL
- La culcare: 100 - 160 mg/dL
Diabet Tip 1:
- Varsta < 6 ani: inainte de masa si la culcare 100 - 200 mg/dL
- Varsta 6 - 12 ani: inainte de masa si la culcare 80 - 180 mg/dL
- Varsta > 12 ani:
- Inainte de masa: 80 - 140 mg/dL
- Dupa masa: < 160 mg/dL
- La culcare: 100 - 160 mg/dL
Diabet gestational (femeia gravida):
- Inainte de masa: 60 - 95 mg/dL
- Dupa masa:
- la o ora dupa inceperea mesei: < 140 mg/dL
- la 2 ore dupa inceperea mesei: < 120 mg/dL
Pasii necesari pentru automonitorizare
- Se spala locul de testare cu apa calda si sapun; se poate folosi si alcool dar locul trebuie sa fie uscat inainte de intepare pentru a obtine picatura de sange.
- Se inteapa pielea din deget cu un ac steril pus, eventual, intr-un dispozitiv lancet; partile laterale ale degetului sunt mai putin sensibile decat pernita acestuia.
- Se maseaza ferm zona intepata pentru a se obtine o suficienta picatura de sange
- Se plaseaza picatura pe stripul de testare
- Se urmeaza intructiunile specifice glucometrului sau testelor vizuale pentru a citi valoare glicemiei
- Se scrie rezultatul glicemiei in agenda pacientului impreuna cu data si ora testarii.


Alte informatii:   Glucoza , Diabet , Glicemia
  Comenteaza medicale
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza acum si expediaza comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Medicale
Diabetul zaharat tip 1 predomina la adulti tineri si ...
Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul ...
Emotiile la femei sunt cauzate in principal de estrogen ...
Emotiile din timpul sarcinii Desi fiecare sarcina este unica, anumite modificari sunt comune tuturor sarcinilor normale. Cunoasterea modificarilor fizice si emotionale care apar, ajuta femeile sa inteleaga sarcina si sa aiba o atitudine pozitiva. Primul trimestru In timpul primului trimestru ...
Hipotiroidismul sau tiroida inactiva ...
Tiroida este o glanda endocrina, situata la baza gatului si cantareste mai putin de 30 de grame. Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in buna functionare a organismului uman, deoarece aceasta afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul ...
Monitorizarea diabetului zaharat cu ajutorul testelor ...
Diabetul zaharat are drept principala caracteristica incapacitatea organismului de a produce si/sau utiliza hormonul pancreatic insulina cu instalarea unei hiperglicemii cronice. Persistenta nivelurilor crescute ale glucozei serice poate cauza pe termen lung afectarea vaselor de sange, a nervilor ...
Andropauza - deficienta hormonala ca urmare a ...
Termenul de andropauza desemneaza totalitatea manifestarilor psihologice si organice observate la barbatii intre 50 si 70 ani, datorita diminuarii progresive a productiei de androgeni. Termenul a fost creat prin analogie cu cel de "menopauza", desi barbatii nu dispun de un punct de reper, cum este ...
Hipoglicemia, cauzata in general de dezechilibrele ...
Oboseala, stare de voma, palpitatii… E clar ca aveti o problema, care s-ar putea numi hipoglicemie. In general hipoglicemia este provocata de dezechilibrele alimentare. Hipoglicemia reprezinta diminuarea importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 ...
Durerile de sani pot fi cauzate de dereglari hormonale ...
Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema. Apare mai des la persoanele tinere dar si femeile aflate la menopauza pot acuza dureri de ...


Valorile anormale ale glucozei din sange indica diabet


medicale footer

2009 - 2017 Romedicale.ro